Lafumanu

Fufulu puaa

O le toatele o tagata, ina ua latou faalogo o le a talanoa le tusiga e uiga i puaa, ia vave ona maua ni puaa piniki lanu piniki ma se mulivae faataamilo ma se siʻusiʻu fealuai. Ae ua matou sauni e faateia oe ma fia fai atu ia oe e uiga i puaa lanu moli lanu e le masani ai o loʻo nonofo i auvai o Aferika.

Talafaasolopito o le amataga

Mo se taimi umi, sa taua e saienitisi puaa uma e nonofo i avanoa o Aferika i se tasi ituaiga. Ae o se auiliiliga auiliili o a latou amioga, foliga vaaia ma le tulaga o lo latou nofoaga masani na taitaia ai tagata suesue i le manatu faapea o nei mea e lua ituaiga eseese - laau puaa ma vaitafe (broushtail) puaa. O manu o le meaola muamua na i ai se lanu paʻu ma e nonofo i le itu i saute sasaʻe o le teritori.

Faamatalaga ma faʻamatalaga mai fafo

O le puaa vaitafe ei ai se foliga e le masani ai ma manatua pea. O le tino e lanu mumu-lanu enaena, i luga o le uila, o loo i ai se fasi kiona paʻepaʻe paʻepaʻe, lea i taimi o tulaga lamatia ua avea ma se tagata ma ua faateleina ai le tele o le manu. O le ulu e uliuli, ma o loʻo siomia mata o ni paʻepaʻe paʻepaʻe e pei o se masini poʻo ni matai. O le maʻila e i ai sina tamai gutu i le isu, ma o le tamaititi laitiiti e laitiiti ma televave feaveaʻi.

Ia faʻamasani oe lava i foliga o le fafagaina o ituaiga puaa e pei o: paʻepaʻe papaʻe, Duroc, Mirgorodska, uʻamea mumu, karmala, Vietnamese vislobryukhaya.
I tagata matutua i luga o le alalaupapa o le isu ma le va o mata, e tutupu aʻe ai poloka laiti, lea, e pei o le manu, liliu i ni pu laiti. O paʻu umi o lauulu uliuli ma le paʻepaʻe e tupu mai i nai taliga laiti, ma o vaʻaiga tetele e tupu aʻe mai luga ma lalo ifo o le auvae, ma o lenei uiga o uiga lelei ia o itu uma e lua. O le tino e laʻititi ma itu uma, ae aunoa ma se paʻu pipi, vae malosi ma puupuu. O le siʻusiʻu e umi ma se pusa vaʻai i le pito. O pi e ola e oo i le 100-150 cm le umi, ma e oo atu i le 50-90 cm le maualuga, o le mamafa o le mamafa e 50-100 kilokalama, ae o tagata e silia ma le 120 kilokalama. E ui lava i le tele o le mamafa, o nei meaola e lelei a latou tali, ma i le saoasaoa o le saoasaoa latou te mafai ai ona tauva ma le taifau, e ui lava o puaa susulu e mafai ona tamoe vave mo na o sina mamao. O le lagona lelei o le sogisogi ma le vaʻaia lelei e mafai ai ona e vave lafi mai le vaai, e le mafai ona e lagona le lamatiaga.
E te iloa? I puaa pigs o se masani masani le faafeiloai o le tasi i le isi i se fonotaga. O manu e punou o latou tua, faʻapipii o latou ulu i se mea itiiti ma taʻitaʻia taliga i se tulaga vaʻaia.

Nofoaga

I lalo o tulaga masani, e mafai ona maua lenei manu i totonu o vaomatua o West ma Central Africa. O le vaega lenei o le konetineta, faatasi ai ma lona tau malulu, vaomatua o vaomatua ma savannah laupapa, ua manatu o le nofoaga autu o le puaa puaa.

E mafai ona faʻaogaina le meaʻai e ala i le faʻamafanafanaina o le togalaau.

Soifuaga ma amioga

O nei meaola o le aoauli. I lenei taimi o le aso, latou te suʻesuʻeina ma le totoʻa o latou teritori, o latou tuaoi e faailogaina ma le faʻafefe faapitoa o latou lauulu, o loʻo i lalo ifo o mata ma taliga, faʻapea foi ma le faʻaogaina o latou taifau i luga o ogalaau ma maa. I le sailiga o meaai, e mafai ona latou tamoe i le 5 kilomita i le aso. O lo latou aiga e aofia ai le 5-10 tagata taʻitoʻatasi - o le aliʻi taʻitaʻi ma le tele o fafine ma talavou. I le ao, latou te fiafia e malolo i le tele o scrubland pe i ai foi vaitaele eli ma tunnels.

Le mea e 'ai

Cousteau pigs ua sauni e faʻaaogaina soʻo se meaʻai, e aofia ai le mea na latou mauaina. I a latou faigamalaga i le sailiga o meaʻai, latou teliina ai aʻa o laau totō ma iniseti inumaga, ma latou te le faʻafefete e 'ai fualaau aina, laulaau, paʻu laau ma masani ona tofitofi nofoaga o manu felelei. I le sailiga o meaʻai eseese, e mafai ona aau aau puaa i le isi itu o se vaituʻu papaʻu. E tele taimi e mulimuli atu ai puaa i le manuki - o loʻo latou faʻatali mo le taimi e faʻafefe ai e le uʻamea mai o latou lima mai le lima e vave ona piki i luga.

E te iloa? I puaa laiti o le puaa o le vaitafe, i le taimi o le fefe faafuasei, o se masini manaia puipuia - e pauu i le eleele ma faafoliga ua oti. O le taimi lava e uma ai le mea matautia - e faʻafuaseʻi lava ona oʻo mai puaʻa. A o faasolosolo ina matutua, o le a le toe i ai lenei malosi ma ua suia i le gafatia e vave ona sola ese i vao vao.
E masani lava ona e mauaina puaa o loʻo eli i faaputuga o otaota elefoni - o loʻo latou vaʻai ai mo ni fatu, lea e manatu o se meaʻai mo i latou. I luga o fanua e totoina e le tagata, e mafai e puaa puaa ona 'ai uma fua, ma latou te le o faʻanoanoa foi e' ai ni meaʻai laiti: puaʻa, tamai mamoe, ma'oti.

O fili i le vaomatua

I le vao, e leai ni fili o puaa. O le mea sili ona lamatia o leopata, ae o le fesoasoani a tagata i lo latou nofoaga ma le tulituliloaina o nei pusi lapisi, e faaitiitia ai le numera, o lea i se taimi puupuu o le a leai se mea e sili atu mo tafe e fefe ai. O isi mea leaga, o leona Aferika, crocodiles, hyenas ma reptiles, e ono lamatia ai foi lenei ituaiga o puaa, ae o lo latou suauu masani ma le lelei o le vaai i le tele o tulaga e mafai ai ona saogalemu ma lelei.

Saili pe aisea e te manaʻomia ai le lafoina o puaa, ma le auala e fafaga ai puaa.
Lafumanu ma alavai o le auvai o vaitafe ma vaitafe e mafua ai foi ona faaitiitia le faitau aofaʻi o tagata. Ae ui i lea, o puaʻa feʻaveaʻi vave vave ona faʻafetaui i tulaga fou o soifuaga ma vave ona agai atu i teritori e leʻi faʻalauteleina.
E malie foi le faitau e uiga i aano o aano o puaa, ma le mea e amata ai le gaosiga o puaa i le fale.

Fegalegaleaiga ma se tagata

I totonu o tagata, ma puaa o le vaitafe, ia tuu lemu, ae le o fegalegaleaiga sili ona vavalalata. O nei manu e masani ona asiasi i fanua e fiafia ai i fua o tagata-totoina e pei o le paluga, sana, pineapples, povi. A e oʻo atu i vine vine i le po, e mafai e se vaega toʻaitiiti ona faʻaumatia i latou. O tausaga taʻitasi, e tele ni taumafaiga a tagata o Aferika e puipuia ai lo latou fanua mai osofaiga a puaa puaa - mai le tulituliloaina o nei meaola faalafua ma faaiu i le faataapeapeina o mea taumafa. Ae o le manogi manogi o puaa e vave ona iloa mea faʻapitoa matautia i mailei. Na o le pau lava le auala e faaitiitia ai le numera o osofaʻiga i luga o le faatoaga o le fale o manu feʻai. O tagata Locals e puʻe tama laiti ma tuʻu i totonu o fale puipui i mea latou te ola aʻe ai ma isi puaa. O le amio a le vavao na faʻapologaina e leai se eseesega mai amio a latou aiga - puaa i totonu. Afai e te taumafai e faʻailoa se tagata matua, ona oʻo lea i se taimi o le a faʻailoa atu ai e le puaa vao le osofaʻiga i le tagata ma tuaoi i le aviary.

E taua! E i ai ni uiga faʻanoanoa o puaa o le vaitafe. O manuʻa na faia e le tagata solitulafono na atili ai ona latou ita, ma mafua ai ona latou tauivi malosi ma lo latou malosiaga mulimuli.

Vaʻaleleina le taimi ma tausia tamaiti

O le vaitau o le faʻatoʻaga e amata ia Setema ma e oʻo ia Aperila. I le taua mo le tamaʻitaʻi, o le tama tane e tau ai le taua - faʻafefe o latou ofu ma taumafai e soli le fili. O le maitaga o le fafine e 120-130 aso, 3-6 taʻalo pipisi, pe tusa ma le 750-900 g, e fananau mai i le tasi laʻau. O le sulu e fafagaina le fanau seia oʻo i le 4 masina. I totonu o ni nai itula talu ona fanau mai, e tutu mausali pepe i luga o latou vae ma e mafai ona vave faʻasolosolo le tina. O tagata uma o le aiga, e aofia ai ma le taitai o le ato, tausi le saogalemu o le fanau.

E taua! E le fiafia tele nei puaa puaa, ae maise lava, o sui o tulimanu tulimanu. Afai latou te feiloai i latou, o le a vave lava ona latou tau ma i latou, ma mulimuli ane latou fasioti ma 'ai a latou mea.
I le tulaga o tulaga lamatia, o le lafu uma lava e lalafi faʻatasi i totonu o vao, ma afai o le tupulaga talavou e aʻafia i osofaʻiga taufaamatau, o le a faʻatautaia ma le lototele e puaa le taua i le au osofaʻi. O lenei ua e iloa e uiga i lenei ituaiga meaola ofoofogia. O le filifili e feiloai i latou i le tagata lava ia, o le a le manaʻomia ona e lele i Aferika afaina - i le tele o zoos i atunuu Europa ia manuia nei tupu puaʻa, i le fiafia o tagata asiasi.