Faatoaga faatoaga

O masani masani o mea e faʻaaogaina ma latou faʻamatalaga

O le pusi anufe o se manulele o le aiga o Pheasants ma le faatulagaga o le Curonidae. Ona o lona laʻitiiti, e matua gaogao ma vave. O se tulaga iloga o mea e fai i lalo - o le maualuga o lo latou fetuunaiga i tulaga leaga o le fesuiaiga, o lea o le manulele e mafai ona maua toetoe lava i le itu i matu o le lalolagi, mai le Arctic Circle i le American Surtropics.

Ptarmigan

O le patridge tundra e nofo i le latū latū, lea e taʻitaʻia ai se auala e le faʻaogalua-nomadic o le olaga. O ona foliga vaaia e talitutusa lava ma le paʻu paepae paʻepaʻe, ona o lea mea, i nofoaga e masani ona nonofo ai, o nei ituaiga o mea e mafai ona faigofie ona faʻalavelave.

E masani lava o le vaaiga tele o ia manulele e sili le manaʻo e nofo i ni vaega toʻalaiti. O le vavao e tupu i le tautotogo, ma mo le faʻaoloaina, o loʻo latou sailia ni papa maʻa e matua tupu tele ma laisene.

O loʻo faʻateleina le faʻalauteleina o meaʻai i le fale i le tulaga: moa, duke, geese.

E mafai foi ona latou fausia o latou nifo i le tundra i luga o mauga, i nofoaga e tupu ai laau. E masani lava o le faamoega o se fosu papaʻu., o lona pito i lalo e ufiufi ai i aʻa eseese, lau ma laʻau.

O le tele o taimi, o lenei ituaiga o loʻo natia ona ofaga i lalo o ni maa lapoa po o vao. A o le faaiuga o Iuni, o fafine e taoto i le va o le 6 ma le 12 fuamoa, puipuia i latou i le taimi o le faʻasologa. Pe a tulaʻi mai mea e tutupu, o loʻo latou natia muamua, ona latou taumafai lea e faʻafefe ese le lamatia mai a latou fanau.

O le lanu o le manulele o le ocher, o le vaega pito i luga o le tino o loʻo ufiufiina i ni fasi lanu enaena. I le vaitau o le taumafanafana, o le lanu ua sili atu le paʻu. O le tele o mea faʻapitoa o loʻo i luga o le eleele i taimi uma lava.lea latou te nonofo ai i luga o maa maualuluga.

O le taumafataga e matua eseese lava ma e aofia ai fualaʻau, vine mama ma buds o le uluni poo le dwarf birch, faapea foi laʻau ma fugalaau o isi laau.

E taua! I le taimi nei, o le faitau aofaʻi o lenei ituaiga o manu ua faʻaitiitia faʻaititia. Ona o lenei mea i nisi atunuu ei ai polokalame a le malo e puipui ai.

Pulu tioata

O le tino o le pulu tioata e tutusa ma le lanu, ae e ese mai i le maualuga tele. O le nofoaga masani o lenei ituaiga e aofia ai se vaega tele mai le Caucasus i le Altai.

E faʻapea foʻi i tulaga masani e mafai ona maua le manulele i Central Tutotonu. E masani lava pupuʻu ma tele o latou ituaiga o loʻo nonofo i mauga, i lalo ifo o vaitafe.

O le lanu o le vaeluaga o maa e sili atu le manaia, ashen-gray, ma se paolo lanu-piniki. O lenei ituaiga o mata ei ai se uiga masani i foliga o se mama.

I luga o itu o loʻo i ai ni tafega pogisa, ma se manava o se paolo mumu. O le umi o le tino e 35 centimita, ma o le mamafa e mai le 350 i le 800 gm, o le apaʻau e 47-52 senitimita.

O le fafine e tusa ma le 16 fuamoa, o lanu paʻepaʻe eseese, lea e ufiufi i lanu enaena. O le vaitaimi e faʻaolaina ai e tolu vaiaso.

O le taumafataga e aofia ai fualaau eseese, vine, pulupulu ma fatu. E mafai e le manulele ona aumai aʻa eseese ma pulu mai le eleele. E iai foʻi iniseti e 'aina: faʻaaloalo, anufe ma pipi.

Desert Paterika

O lenei meaola e nofo i le teritori mai le Armenia Highland i Initia ma mai le talafatai o le Persian Gulf i Central Central Asia. I le taimi muamua, o le maota na aofia ai le itu i saute o Europa..

E masani lava o nei manulele e nonofo i nofoaga maulalo, i nofoaga o loʻo i ai ni vanu, vaʻa ma ni maʻa maʻa. Filifili ma le loto i ai latalata i punavai ma vaitafe. Latou te fiafia i laufanua laufanua ma vao mutia po o vao vao.

O le manulele o manufelelei e lanu enaena ma sina lanu piniki piniki.

I luga o itu o loo i ai ni laulaau lanu mumu umi. O tamaʻitaʻi o lenei ituaiga o manulele e lanu uliuli-lanu uliuli i luga oo latou ulu, lea e lata ane i le goiter e avea ma ituaiga "fusiua". O le tele o vaeluaga matutua o le 200-300 gramita.

O nofoaga o loʻo nonofo ai nusipepa o le tumutumu o mauga, vaʻalele, nofoaga i lalo o maa, lata i laau ma vao. I le vaitaimi aʻo leʻi fufuluina fuamoa, o le tamaʻitaʻi ma le tama e nonofo faatasi ma fafaga i tafatafa ane o le faamoega. O le mea masani, o le tamaʻitaʻi e laumei 8-16 fuamoa ma i le taimi lava e maeʻa ai ona faʻapena ona amataina.

Maʻa, sili atu nai lo le leai, aua le auai i fuamoa o le vevela, ae e le mamao ese mai nusi. Ae ui i lea lenei ituaiga o monogameo le mea lea, faatasi ai ma le tama, e mafai e se tasi ona faʻafetaui uma le tamaʻitaʻi ma le tane.

E te iloa? Talu mai le 1995, o le paterika o le faailoga o le setete o le Setete o Amerika o Alaska.

Paʻu paʻu paepae

Matagofie matagofie, tuputupu ae i le 38 inisi le umi ma mauaina pe tusa ma le 700 kalama o le mamafa. E i ai sona ulu laʻitiiti ma ona mata laiti ma lona gutu puupuu. O le puʻu laʻititi e malosi tele, faʻapupuu le punou.

O pupuʻu vae e ufiufi i fulufulu mafiafia, lea, faatasi ai ma le maamaʻai, e mafai ai e le manulele ona nofo lelei i le kiona i le taumalulu. Faatasi ai ma le faʻaitiitia o tulaga o le tau, e eli i totonu o le kiona sina mea itiiti, lea e faatalitali ai le leaga o le tau.

Meaʻai masani - vao fualaʻau fualaʻau: vine laiti o laau eseese, fugalaau, vine ma fatu o laau totō, gaogau o le gaogao. O le taumafataga o le 97% e aofia ai vao ma le 3% o le fafagaina o meaola (manu, anufe, anufe ma lago).

O lenei meaola e le masani ona lele ma e tele lava ina taʻitaʻia se ituaiga o terasitila, e sologa lelei ma faʻalelei lelei ia lava. I le taumalulu, e filifilia e le paranesi paʻepaʻe mea e taʻua o "potu o le kiona" e avea o se maota, lea e toso ese ai fuaitau i le kiona. I totonu o sea malutaga e natia ai e le manulele mai mea leaga.

O ia o se manu felelei, ae i le vaitau o le faʻatoʻaga e vavaeese mai ai. I le taimi lea, ua faia ai ni paga, fanau toe gaosia.

E te iloa? O le faʻamatalaga ua faʻamatalaina e mafai ona faʻatagaina tulaga o le malulu tele, aʻo taofi pea le malosi ma le malosi i totonu o le kiona.

Faʻamau faʻafefe

E le pei o le tele o isi meaola, o le paleridge crowned e le o nofo i nofoaga tatala ma sina vaega tele o togalaau, ae i totonu o vaomatua, e faigata tele ona maua.

O se matua tagata taitoatasi e oʻo i le 25 sima le maualuga. O le mea autu o le foliga o se foliga matagofie ma foliga ese.

O le lanu o manulele e toetoe lava uliuli, ma se lanu moana lanumoana i tama ma lanu meamata i fafine. I luga o ulu o alii o loo i ai se lanu mumu sesega, lea e pei o se pulumu.

E masani lava o se patiri paleni e fafagaina i fualaau aina ma fatu, ae le pei o isi ituaiga, o meaai o meaola e mafua mai i le taumafa. O lenei mea e aofia ai iniseti eseese ma e oʻo lava i mollusks terrestrial.

O le ituaiga o meaola e faʻaalia foi i lona tulaga e le masani ai faʻalelei. Nai lo o le tosoina o moa i totonu o le fossa, o ia mea e fausiaina e fausia ai se faamoega tele, ma se faitotoa ma se taualuga. O le toʻatele o tamaʻitaʻi e taʻitaʻia matua moa i le faamoega, ao tapunia le faitotoa i lala.

Pelu paterika uumi

O le nofoaga masani o lenei ituaiga o vaomatua matutu o Malaysia, Sumatra ma Borneo. O manu felelei e tele lava, o le umi o le tagata matutua e oʻo atu i le 36 inisi.

Paterika o loʻo nonofo ai - o vailaʻau, pe a iai le tele o vaomatua, aemaise lava vao o le otaota. O nisi taimi o sui o ituaiga o ituaiga e mafai ona maua e oo lava ile kilomita.

E matamuli le manuleleo le mea lea e taumafai ai e lafi mai se tagata i se taimi vave e mafai ai. E faigata ona vaʻavaʻai, ae e faigofie ona faʻalogo i le po, pe a fai e le patiri se leo leotele e ave mamao atu.

I le taimi nei toetoe lava leai se mea e iloa e uiga i ituaiga meaola. Mai nusipepa na maua ma suʻesuʻeina, e mafai ona faʻamauina o fafine e taoto i le va o le 2 ma le 5 fuamoa, lea e faʻapipiʻi mo le 18-19 aso.

E te iloa? Ua o mai Malaysia ma se auala manaia e tulituliloa ai na mea. Ina ia faia lenei mea, latou te faataʻitaʻi i le pisa o le po ma lureina i latou i mailei faapitoa.

White-throat Spur Partridge

O loʻo ola i vaomatua vao o Sri Lanka i le maualuga o le 1500 mita i luga aʻe o le sami. O se tagata matua e oʻo atu i le 33-36 senitimita. O le mea e masani ai, o le taumafa e aofia ai mea taumafa - vine, fatu, rhizomes.

Auʻaunaga a le vitya e filifilia ai luga o vaitafe o vanu, aua o ia nofoaga e sili atu ona faigofie le natia o le fanau mai mea taufaaleaga.

I le vaitau o le tafaoga, o manu felelei e potopoto taitoalua.lea e le faʻavaivaia e tusa lava pe a faʻaalia mai le fanau. I le vaitau o le vaitau, lea e amata mai ia Novema e oʻo i Mati, e faʻasaina e le fafine le 2 fuamoa. O moa faʻailoa e masani ona vavalalata ma o latou matua ma vave ona aʻoaʻo e fafaga faʻatasi.

Desert Paterika

O loʻo nofo i le mauga mauga po o le toafa tuʻufua, o fea e nonofo ai. E masani lava manu felelei e potopoto taitoalua pe laiti lafu. Latou te lele e seasea lava ma mo sina mamao.

O le mea moni latou te gasolo i luga o le eleele, e vave ona sosola ese mai tagata faimalaga i luga o mauga, i mea latou te natia ai i totonu o vanu ma i lalo o maa. Taumafa fatuga ma fatu o laau toto, faʻapea foʻi ma iniseti laiti.

O le tele o le manulele e laʻititi lava nai lo le lupe, ma o le mamafa o se patiri ua na o le 200 kalama. O le fulufulu e lanu uliuli ma sina lanu piniki; o lanu enaena o enaena ma uliuli o loo i luga o le manava. I luga o le ulu o alii o loʻo i ai se mea pogisa e foliga mai e fusi mata.

Nesting sites o loʻo i luga o mauga papaʻe ma le itiiti ifo o togalaau. I le ogatotonu o Mei, o le fafine e lalaga 8-12 fuamoa.

E taua! O le mea moni, o le paterika e tutusa uma le aiga e pei o le uliuli, o lona uiga, i le Teterevins.

Madagascar Paterika

O loʻo ola i le motu o Madagascar i totonu o vao vavao ma vao vao. E tele lava taimi e mafai ona maua ai i luga o le faatoʻaga, lea e saili ai e le manulele a latou lava meaai.

E fiafia foi i fanua ua tuulafoaia e tele atu i vao. O le tele o se tagata matutua matua e tusa ma le 30 simita.

O le uiga ese o lenei ituaiga o loʻo i totonu o lana ava, i se isi faaupuga, o tane ma fafine. E le gata i lea, o manu felelei ua i ai se eseesega i le valivali i le itupa.

E sili atu lanu lanu a tagata, lea e mafai ai ona latou tosina mai se toatele o fafine. A maeʻa le faʻaipoipo, o le fafine e uʻu tele le pipii, o nisi taimi e aofia ai fuasefulu fua.

E taua! O lenei meaola e afaina, o lona uiga, o ona sui e mafai ona ola i Madagascar.

Bushredridge

E nofo i totonu o vaomatua e ola i luga o mauga maulalo o saina Saina, e mafai foi ona maua i Tibet. O sui o ituaiga e mafai ona ola i luga o le maualuga: mai le 1,500 mita i le 2,700 mita i luga aʻe o le sami.

E le eseese tagata matutua i le telē ma e masani lava o le umi o le tino e 25 simita. I totonu o le vao, o loʻo faʻatapulaʻaina ia mea e le gata i paiga poʻo ni vaega toʻaitiiti e oo atu i le toʻasefulu tagata.

Le lanu e lanu-enaena, ma sina lanu uliuli. O lanu uliuli i luga o le faai e mafai ona fuafua ai le itupa o le manulele, talu ai o le tane e tele naua.

I le vaitau mai ia Aperila e oʻo ia Iuni, o paʻu e fai, pe a maeʻa le faʻaipoipoʻi o le 4-5 fuamoa. O Bushredridge e le fausia se ofaga, ma faʻapipiʻi saʻo i le eleele i aʻa o se laau poʻo lalo o se togavao.

E ui i lona laʻitiiti, ae o se manulele faigata tele e mafai ona ola e tusa lava pe i ai tulaga ogaoga o le Arctic ma le tolotolo. Ae ui i lea o nisi meaola e manaʻomia le puipuiga, a aunoa ma lea e mafai lava ona mou atu.