Faatoaga faatoaga

Ostrich masani: pe faapefea ona foliga, pe o fea e nofo ai, o le a le mea e 'ai

Talu mai aso anamua, o manu feʻai ua tosina mai le mafaufau o tagata e avea o se mea e tulimanu ai ma avea o se mataupu o le saienisi. Ina ua uma le faʻaumatia o tagata e manu felelei, na avea le vao ma manu sili ona tele i le lalolagi. I lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i masaniga ma ituaiga olaga o lenei mea manaia.

O le a le foliga o le ostrich?

I le taimi nei, o loʻo i ai se tasi o ituaiga o ostrich aiga ma ituaiga o ostriches, e taua Aferika Ostrich (Struthio camelus). E i ai le tele o mea faʻapitoa: masani, poʻo North Africa, Masai, Somali ma le itu i saute. O le faʻaitiitia o le Somali, i fafo e foliga tutusa lava ma isi tagata, o nisi o tagata suʻesuʻe e iloagofie i se ituaiga eseese. Sei o tatou nonofo i luga o faailoga o le lautele (North Africa) ostrich:

  • tino mausali, lapoa;
  • o le keel (o le tupu o le sternum lea e pipii ai le maso pepe i manulele) ua toesea;
  • ua umi le ua, e leai ni fulufulu, vali mumu;
  • ulu laʻititi, faʻalelei laʻititi mai luga;
  • mata lapopoa, laumata pito i luga o loʻo i luga o mata matafiafia;
  • beak straight, flat, i ai se tuputupu ae;
  • apaʻau o loʻo faʻaogaina, faʻaaogaina mo le faapaleniina o le tino ma mo le faʻaipoipo;
  • e le o ni fulufulu fulu, e umi lava, malosi, e na o le 2 tamatamailima, e faʻapipiʻiina ni manoa, o le umi o le lapisi e oʻo i le 7 cm;
  • lanu lanu o le fulufulu o le fafine e leai se lanu; o lanu enaena uliuli, o laʻau ma le siʻu o se lanu eleelea-sinasina;
  • o le sulu o tane e ufiufi i fulufulu uliuli, o apaau (i se vaega) ma le siʻusiʻu e paʻepaʻe-sinasina;
  • o le maualuga o le manulele e oʻo i le 270 cm, ma o le mamafa e sili atu i le 150 kilokalama (o fafine e laʻititi nai lo alii);
  • e mafai ona tamoe i le saoasaoa e oʻo atu i le 80 km / h ile mamao, ma faia ni laasaga o le 3.5-4.5 mita, ae mafai ona latou faatumauina le saoasaoa pe a ma le 50 km / h mo se taimi umi.

E taua! O se manu felelei tele e nofo i Ausetalia, lea faatoa taʻua talu ai nei le emu ostrich ma o le aiga ostrich. Ae i le vaitau o le 80 o le seneturi talu ai, na toe faʻaleleia le faʻavasegaina, ma o le tama emu o se aiga ese o le emu (Dromaiidae) ma le ituaiga o le emu.

Aisea latou te le lele ai ma natia o latou ulu i le oneone

E talitonu saienitisi e mafai ona felelei e tuaa o manu vao, ae na iu lava ina leiloa lenei tomai. O se taunuuga o le evolusione, na mou atu le manava mai le sternum, lea e pipii atu ai maso e feaveaia apaau i le manu lele. O fulu ma fulufulu fusi na totoe, ae na liua i mea teuteu. O apaʻau lava latou e faʻaogaina mo le paleni i le faagasologa o le tamoe, mo le puipuiga, ma o loʻo faʻaalia foi i tamaitai i le taimi tatala i le taimi o taʻaloga matamata. E tusa ai ma le tala o le vao, na latou nanaina o latou ulu i le oneone ma le matautia, o lona mafuaaga e mafua mai i le savali a le tusitala anamua a Roma o Pliny le Elder. O le mea moni, e mafai e lenei manulele ona piki mai ni laumei mai le oneone, lea e manaʻomia mo le faʻaogaina masani, ma e masani ona sola ese mai le lamatiaga e ala i le sola ese, talu ai e mafai ona atiaʻe se saoasaoa tele.

E te iloa? O le lapoa o mata ostrich e tusa ma le 50 mm. E tasi le mata, i le tele ma le lapoa, e sili atu i le tele ma le tele o le faiʻai o lenei manulele, faapea foi ma le tele o le elefane.

E faʻafefea ona puipuia le ostrich mai i fili

O le auala autu mo le puipuiga o le ostriches - osofaʻi vave, ma e mafai ona latou matua suia le itu o le tuuga, e aunoa ma le faʻaitiitia o le saoasaoa. Ae ui i lea, e mafai ona latou o mai faatasi ma le fili i le taua. I lenei tulaga, o le manulele e paʻu malosi i ona paʻu, o ona tamatamai lima ua faʻapipiʻiina i ni manoa malosi. E oso i luma ma lalo, ma i se faaopoopoga, e mafai ona fufulu ona apaau. Faʻatasi ai ma se pa, e mafai ona faʻamaua tele e pei o le leona. I le faʻaopoopoga i auala o loʻo puipuia i luga o le puipuiga, e faʻaaogaina e le manulele se faʻaogaina. O le tamaʻitaʻi e fausiaina ia fuamoa, pe a iloa le mea matautia, faʻasalalau solo i luga o le eleele, punou i luga o le ua umi, ma o lona lanu uliuli lanu enaena e fesoasoani i le faʻamalosi.

O fea e ola ai ma pe fia le ola

O le siʻosiʻomaga ole Aferika i Matu e aofia ai vaega tetele, mai Etiopia ma Kenya i Aferika i sasaʻe i West Africa Senegal. O lona nofoaga e nonofo ai o savanna ma semi-desert. O le umi o le ola o lenei manulele e taua: i tulaga lelei e mafai ona ola i le 75 tausaga, ae i le natura e masani ona le sili atu i le 40-50 tausaga.

Faitau atili e uiga i le fausiaina o oona i le fale.

Soifuaga ma amioga masani

O lenei manulele e taʻitaʻia aso soifua, ae i aso aupito sili ona manaia o aso e le o toaga. E mafai e le ostriches ona leai se vai mo se taimi umi, ma leiloloa i le umi o lona toesea seia oo i le kuata o le mamafa o le tino. Afai e maua le avanoa, latou te inuina vai i le tele ma fufulu i totonu o vai, ae sili atu ona latou saunia i latou lava i le susu e ala i le aina o laau. O le vao e masani lava ona sili atu le talafeagai lelei i tulaga i fafo atu. I le toafa, o lenei manulele na teu lemu le vevela o +55 ° C, ma luga o le ostrich faatoaga i Europa, e lagona ai le lelei i le malulu -10 ... 12 ° C. Aʻo leʻi oʻo i le vaitau o le tafaoga, e faʻaputu manu i nai laiti ma o nisi taimi o lapoa tele (e oo atu i le selau o tagata). Ae o manulele matutua matutua e nonofo i aiga, lea e masani ona aofia ai le 1 tagata matua, e oo atu i le 5 tamaitai ma feusuaʻiga. O se ituaiga o aiga e masani ona masani i le pito i tafatafa o tafega ma zebra, ma latou te malaga atu i nofoaga fou. I le taimi lava e tasi, ona o le lalelei o la latou vaai ma le maualuga o le tuputupu ae, o le galo e matau ai isi tagata faomea e gaoi muamua nai lo isi meaola.

E taua! O le faiʻai o lenei manulele e laʻitiiti lava pe a faatusatusa i le tino tele, o lona maualuga e na o le 40 g. Ua manatu le au Scientists e le mafai ona manatuaina e le ostowe se mea. E i ai ni mataupu pe a lue le ulu o le manulele i totonu o se lua ma e le mafai ona toso i fafo, aua na te le manatua pe na faapefea. I ia tulaga, e amata ona fesuisuiai i se isi itu ma e mafai moni ona selesele le ulu mai le vetebra.

O a mea e fafaga ai

O le faavae o meaai a le ostrich o pupu o laau eseese, faapea foi a latou fatu ma fua. O lona faʻaogaina o le tino e sili ona lelei mo le faʻaaogaina o meaʻai. O lenei faagasologa e faafaigofieina e tamaʻi tamaʻi laiti ma le oneone e foloina e le manulele, lea, ao i ai i totonu o le manava, e fesoasoani i le oloina o fila.

Ae peitai, o le manulele e le gata i laau. Afai e mafai, e ai le liva, laumei, iniseti (e faapitoa lava le alofa i ai o le selu) ma tamai togitogi, ma e mafai ona faʻaumatia tino o meaola e leʻi faʻaumatia e tagata faʻanoanoa.

Aoao atili e uiga i le 'ai o manu i le vao ma i le fale.

Tofiga

I lalo o tulaga masani, o le tamaitai e matua i le 3 tausaga, ma le tama i le 4 tausaga le matua. I le vaitau o le tafaoga, o le tama e fai si leo e tosina mai ai le tamaʻitaʻi - faʻailoa, pu leotele, ma isi mea. E le gata i lea, na te lafoaʻi ona apaau i luma o le fafine, o le alofilima, ma toe togi lona ulu. O le teritori lea e taʻalo ai le tama i taʻaloga matamata e mafai ona oʻo i le 15 sikuea mita. km O isi tane ua tuliesea mai lenei teritori. O le taunuuga o le harem, o le tane e ufiufi uma ai fafine, ae o loʻo aʻafia o ia e se tasi o tagata taʻitoʻatasi. I lalo o le faamoega, o le tama eli se pu i le eleele ma ona manoa. O fafine uma o le harem o loʻo tuʻu fua i totonu o le lua (o le mamafa o le tasi e oʻo atu i le 2 kilokalama). Pe a faia e le puleʻaga le faʻatinoga, e toso ese isi tamaʻitaʻi mai le faamoega ma faatulaga ona lava fuamoa i le ogatotonu o le tuʻuina masani. Ole lapisi e tusa ma le 20 fuamoa (mo isi faʻaitiitiga e ono tele atu). A o faagasolo le aso o le tamaitai puleʻaga e faʻapipiʻiina le pipi; i le po, o le tama. O le faagasologa o le faʻaaogaina e tumau i le 35-45 aso. A o faagasolo lenei vaitau, o tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi e matua faʻamalosi: puipuia le pipiʻi, latou te osofaia soʻo se meaola po o se tagata. O le faagasologa o moa pepe e mafai ona sili atu i le 1 le itula. Latou te momotu i totonu o pulou mafiafia ma o latou auvae ma ulu. E sili atu i le 1 kg le mamafa o sosogi o Hatching, e ufiufi i latou i le faʻanoanoa, e masani lava ona masani a latou mata ma mafai ona latou gaoioi saoloto. E maitauina lava o fuamoa e leʻi faʻafeiloaʻi ai moa, ua malepe e le fafine. Iniseti e lele i luga ia i latou e avea ma meaai faaopoopo mo moa. Ae e tusa lava pe leai lenei mea, o le ostrich bug e mafai ona malaga ma tagata matutua e suʻe meaai i le aso e sosoo ai pe a uma lona fanau mai.

Aoao pe faʻapefea ona faʻafefiloi fuamoa ostrich i le fale ma faʻapefea ona faia se masini mo le ostrich faʻatasi ma ou lava lima.

I le 3 masina o le olaga, o le ostrich kusi e amata ona ufiufi i fulu. E tasi le tausaga le matua o tamaiti ua uma ona sauni mo le ola tutoʻatasi, ae, o se tulafono, latou te nonofo i totonu o le aiga mo sina taimi. O le fia iloa e fesootaʻi vavalalata le tasi i le isi, o vaega o fusi mai aiga eseese e mafai ona tasi, ona tau ai lea o alii mo le vaavaaia o le vaega autasi, ma o le tagata manumalo e ave talavou faatasi ma i latou.

E te iloa? I faatoaga, o manu e fafaga mo aano o manu, gaʻo, fuamoa, paʻu, ma fulufulu. O meaʻai e maua e pei o le pusi moa. O le gaʻo e faʻaaogaina i le falemaʻi ma le cosmetology. O le kalori o le fuamoa o fuamoa e laʻititi ifo i lalo ifo o le moa, ae o le tofo e tutusa. O le paʻu e iloagofie i lona malosi, elasticity, vai ma le tumau. O fusi e faʻaaogaina mo le faʻamamaina o lavalava, faʻapea foʻi ma elemene teuteu.

Tausaga o le faitau aofai ma le faasaoina

I le seneturi lona XIX, o le faʻaumatia o manu, e masani lava ona o latou fulufulumanu, na mafua ai le tele o mea na lamatia ai lenei manulele i le faʻaumatia i se taimi lata mai. O se tasi o vaevaega laiti, o le ostrich o Syria, mulimuli ane na mou ese ma ua matua le toe i ai i le ogatotonu o le 20 seneturi.

O le mea e lelei ai, i le ogatotonu o le XIX seneturi, na amata ona fafagaina nei manulele i faatoaga ostrich, ma o lenei ua leai se taufaamatau i le i ai o lenei ituaiga.

Vitio: ostrich masani

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le ostrich o se mea e le masani ai: o le manu e le o lele ma le lalolagi sili ona tele manu, e manaʻo e sosola ese mai mea matautia, ae afai e tatau ona ulu atu i se taua ma soo se mea taufaasese. O lona uiga manaia foi o le fausia lea o se aiga mausali ma le tausiga umi mo le fanau. O faʻataʻitaʻiga i lana 'auʻaunaga na faʻaalia le manuia, o le mea na mafua ai ona mou atu le taufaamatau o le afaina o lenei manulele, ma o le aʻafia o le aʻafiaga na avea o se vaega taua o le faʻatoaga o le faʻatoʻaga.