Potatoes

Vailaʻau eseese o le pateta "Krasa": uiga, togavao agrotechnology

Mai lea tausaga i lea tausaga, e toʻatele tagata nonofo i le mafanafana ma tagata fai togalaau o loʻo suʻe ituaiga eseese o pateta e mafai ona ausia mea latou te manaʻomia: maualuga maualuga, tofo lelei, tausiga le lelei, tuputupu aʻe vave ma ola umi. O le pati vine eseese "Krasa" e faʻamalieina toetoe lava o mea uma o loʻo lisiina i luga, o le mea lea, na matou filifili e taʻu atili atu ia te oe lenei ituaiga o fualaʻau aʻa.

E uiga i filifiliga eseese

O lenei ituaiga o pateta na fafagaina e tagata aupito sili ona lelei i Europa. I luga o fata o faleoloa, "Krasa" sa na o le 2000 lava na aliali mai, ma mulimuli ane na salalau lona lauiloa i le tele o atunuu. E le gata i lea, o lenei ituaiga o se tasi lea o nai vaega laiti na galulue lelei i laueleele matautia o Siberia.

I totonu o atunuu CIS, o le kamupani "SeedEra" o loo aafia i le tufatufa o "Krasa" pateta, o ona lala o loo i ai i nisi o aai i Iukureini, faapea foi i le lauiloa lauiloa a China - Shanghai.

E te iloa? O le fanau mai o pateta o Amerika i Saute.

Faamatalaga faʻamalosi

O uiga lautele o le ituaiga e masani lava ona ogatusa ma le faʻamatalaga faʻamalosi o isi laau o le genus Pasalin.

Busu

O laau toto ua faia lelei le felafolafoaʻiina, malosi, faʻatuina. O le vaega pito i luga e matua tele lava, ona o le vaega o le kenera (o le fugalaʻau i vaega eletise e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni e tupu tele le vao). I luga o faatoaga tetele, o le tausiga o pateta ua faʻaaogaina ma faʻasalalau, o le umi o le mama e mafai ona oʻo i le 70 cm.

Atonu o le ae fiafia e faitau e uiga i mea aoga o pateta ma fugalaau pateta.

O pepa o loʻo faʻapipiʻiina i luga o paʻu o loʻo faʻafeagai ma le isi, fai 3-7 lobes leʻo, o loʻo valiina i se uiga lanu meamata lanumeamata. O le fua e tele fatu, e pei o se tamai tomato mamato. O fugalaau e aoina i foliga o se talipupuni i le pito i luga o pupu.

Tubers

Ma le tausiga lelei, e tusa ma le 6-8 aʻa o laau totō o loʻo faia i laau taʻitasi. O le mamafa o le mamafa o tubers e mafai ona oʻo atu ile 300-400 g. Le lanu o le paʻu e eseese mai le lanu piniki i le lanu mumu.

O vaʻaiga o loʻo i ai se tofo matagofie. O uiga maualuga o uiga lelei e faʻaaogaina ai le pateta Krasa mo le tele o mea taumafa: kuka, kuka, tao tao, sisi.

O le aano o le tino, crunchy, ei ai se paolo lanu samasama. O le malosi o le suauu i tubers e 15-19%. Mata e sili atu ona loloto le loloto i totonu o le aʻa, aʻo latou maua le lanu kulimi.

O nisi vaega o le ituaiga

Na faʻamautinoa e le au faʻatoʻa o le ituaiga fou o fualaau faisua ua matua matagofie lava le matagofie o foliga vaaia, faapea foi ma uiga iloga fou.

Faʻafitauli faʻamaʻi

O le kamupani "SeedEra" o loo faailoa mai ai o le pateta "Krasa" o loo i ai le tetee i maʻi viral ma fungal e mafai ona aafia ai tagata o le ituaiga Pasan. Ae ui i lea, o meaola faalafua o le a tau lava ia latou lava.

Faʻasaga i le Colorado potato beetle e tatau ona sosolo i vailaʻau (vailaau faʻasaina, iniseti).

O le faʻafefe i le Colorado potato beetle, o iniseti e pei o Regent, Inta-vir, Prestige, Iskra Zolotaya, Corado, Aktara, Lafoaʻi, Calypso, Karbofos, Taitai, Tanrek, Nemabakt, Malamalama.

Toto ma gaosia

O nei faʻataʻitaʻiga o le a faalagolago tonu lava i le faʻatupulaia o tulaga, le itulagi o fesuiaiga ma le tausiga lelei o le ituaiga. O le "Ata" o se ituaiga vave toto, ma o le uluai togalaau ua aliali mai i le 80-100 aso talu ona totoina. O le fua faatatau i le hectare e 400-450 pasene.

O le vave o le matua o le uiga o ituaiga eseese o pateta e pei o Adretta, Lototele, Sante, Ilyinsky, Rodrigo, Colombo.

Faanatinati

Pe a ausia tulaga o mea e teu ai, o le tausia o le lelei o le ituaiga e maualuga tele. E mafai ona teu fatu laau mo le tusa ma le 6 masina (i totonu o le potu, i le maualalo o le vevela ma le maualuga o le susu). Ua matauina e le au atamamai o le gafatia o le gaosiga o le ituaiga Krasa e 95%.

Tulafono faʻavae

O le fua o pateta o le a faalagolago i le saʻo o le totoina. I le taimi o le totoina o galuega, e tatau ona filifili le eleele saʻo, faʻaaoga le fugalaau, filifili le nofoaga sili ona lelei ma saunia lelei le saite.

Taimi

O le totoina o nei pateta eseese i luga o le eleele e mafai ona i ai i le ituaiga o laʻau po o fatu. O fatu laau e totoina i le faaiuga o Mati - amataga o Aperila. O loʻo totoina le fatu i totonu o se potu vevela, i lalo ifo o tulaga talafeagai ma lelei mo le tausiga.

E taua! O le seleselega sili ona tele o le ituaiga "Krasa" o le ai luga o eleele eleele lelei ma le tele o le potassium ma le gaʻo i le tuufaatasiga.

I le avanoa tatala "Beauty" na totoina i le faaiuga o Aperila (itu i saute) po o le vave i le ogatotonu o Mei. E taua tele le malamalama o le taimi e tulaʻi ai, e tatau ona mou ese uma lava gutu o le po, ma e le tatau ona pa'ū i lalo ifo le 7 ° C (mo le faʻataʻitaʻiga, i le aso + 15 ° C, i le po - + 4 ° C, le aofaʻi i aso uma - + 9.5 ° C). E taua foi le amanaia le tulaga o le vevelaina o palapala palapala. Ua matauina e tagata popoto e tatau ona vevela le eleele pe a ma le afa mita le loloto, ma o le maualuga o le vevela ole maualuga e tatau ona maualuga atu i le 7-10 ° i le zero.

Filifilia se nofoaga

Mo le totoina o le "Krasa", o eleele lelei e ala i le auala e mafai ai e le okesene ona savali saoloto, e sili ona talafeagai. O nei mea e aofia ai le eleele lanu uliuli, eleele eleele lolovaia, laufanua, laufanua oneone ma oneone. E le fautuaina le totoina o pateta i totonu o lua, pu poʻo isi fale.

Matou te fautuaina oe e faitau pe o le a le ituaiga o eleele e iai, faʻapea foi le mea e faalagolago i ai ma pe faʻafefea ona faʻaleleia le faʻaleleia o eleele.

O le mea moni e faapea i totonu o ia nofoaga e masani ona pala le suasusu, aemaise lava i le tautotogo. O le tele o le susu e mafai ona oʻo atu ai i le tuʻufaʻatasiga o gaioiga i le suka. I le faaopoopo atu i ai, e taua le vaʻavaʻai i le maualuga o le vai. E sili pe a sau le eleele i lalo o le eleele e le sili atu nai lo le 100 cm mai le eleele. A le o lea, o le pateta o le a totoina i luga o le mauga i le maualuga o le 15-20 cm. E pei o le pamato e pei o le malamalama lelei, ae le lelei le gafatia o matagi malolosi, aemaise i matu.

E te iloa? E tele ituaiga pateta ma paʻu lanumoana ma pulupulu (Linzer Blaue).

E sili ona lelei le totoina o le "Beauty" i le itu i saute po o le itu i sauté sisifo, o le a tuu mai ai mai le itu i mātū ma itu i matu sisifo o laʻau maualuluga e puipui ai pateta mai matagi. Ae mo le fesuiaiga o pateta o pateta, e faigata tele ona mulimuli i fautuaga a saienitisi i le matata o le alalafaga.

Aoao atili e uiga i le fua o fualaau aina.

O fautua e fautuaina le suia o le nofoaga o le totoina o pateta i le tai 3-4 tausaga, ae o nisi taimi e le mafai ona e mafua mai i le mea moni o tagata o loʻo i ai nei eria ua utiuti. Ae ui i lea, e tumau le mea moni, ma taumafai e mulimuli i fautuaga e te manaʻomia, ae maise lava ona o le a maua mai ai fua lelei o fualaʻau aʻa. I le ala, o tagata lelei muamua o pateta e:

  • salati;
  • kukama;
  • leki;
  • paka;
  • riki;
  • radis

E taua le maitauina pe a totoina le pateta i le nofoaga lava e tasi mo le sili atu ma le 5 tausaga i se laina, o ituaiga meaola ninii-o meaola faalafua o aʻa o le aʻa e faaputuputu i le eleele. Ona o lenei mea mai le 30 i le 70% o le seleselega o loʻo mafatia.

Faʻaleleia eleele

O lenei laasaga e taua tele, ma i faʻasaga taʻitasi taʻitasi e pei o lenei mea:

  1. Saunia o le palapala e amata i le tautoulu. O le fasi fanua na filifilia mo le totoina ua faʻataʻaina, ua aveeseina vao leaga ma lapisi lapisi.
  2. E faʻaaogaina fomaʻi fualaʻau faʻalavelave i luga o le 'upega tafaʻilagi faatasi ai ma le faʻamalosia o le i ai o le paluka, phosphorus ma le oona i le tuufaatasiga o le kulupu.
  3. E fautuaina foi le faia o fugalaʻau faʻapitoa i le ituaiga o humus, o le moa ma le moa.
  4. I le tautotogo, e tatau ona toe toli le fasi fanua. E le tatau ona faia faʻamaʻi (pe afai e te le amanaʻia le faʻaopoopoga o minerale i le totoina o fua aʻa).

Sauniuniga o mea totō

Mai le sauniuniga tatau o le totoina o meaʻai o le a faʻalagolago i le maualuga o le totoina o laau totō. Ma e tusa lava pe faapefea ona e totoina pateta (fualaau poo fatu).

Vitio: auala e saunia ai pateta mo le totoina Laasaga taʻitasi i le laasaga o le saunia o pateta mo le totoina e faapenei:

  1. 10 aso ao lei amataina le totoina, e tatau ona aveese mai pateta mai le teuina ma tuu i se nofoaga mafanafana.
  2. Filifili ia pateta (filifili filifiliga e le mafai ona faʻaaogaina ma lafoai).
  3. Le faʻapipiʻiina o mea e totoina ai faʻamaʻi ("Alirin-B", "Binoram", "Albit").
  4. Taulima le fatu ma le pulu. O lenei faiga e faʻataga ai oe e puipuia mea e totoina ai mai faʻamaʻi ma meaola faʻafuaseʻi, faʻapea foʻi ma le faʻapupulaina o le masini i totonu o aʻafiaga.
  5. Afai o le totoina o le a faia i se metotia o fatuga, o le togafitiga o vao ma fuluʻi ma le lefulefu e talafeagai foi.

Faʻamasinoga faʻalelei

O pits mo le totoina o pateta "Krasa" e tatau ona eliina i luga o le bayonet spade, o lenei loloto o le a sili atu nai lo le. Nitrophoska ma / poʻo le 300 g humus e aumai i le pito i lalo ole fososa. O pu taʻitasi e faʻapipiʻi mea e tatau ona fafagaina ile lita o vai mafanafana. O le mamao i le va o fanua i le laina e 35-40 cm. O le mamao i le va o laina e tatau ona 60-70 cm.

Faʻafefea ona tausi

E taua le maitauina afai e te totōina ni lau laau i le eleele tatala, ona e ono lamatia ai lea o pogisa, e tatau ona ufiufi le togalaau i le vaeluaga poʻo le ata. O le puipuiga o le a puipuia ai le vaivai o laau mai suiga faafuaseʻi i le vevela. O aso mafanafana mafanafana e mafai ona aveese.

Faʻasa

I vaipanoa e tele taimi e tulaʻi mai ai (e sili atu i le 400 mm i le tausaga, o le tele o mea e tupu i le vaitau o le tau mafanafana), e le manaʻomia le faʻaleleia.

I vaipanoa ma se vevela vevela vevela, pe afai e le mafai ona matauina le timu i le tele o vaiaso, e tatau ona fausiaina o le pateta potato i aso uma e 2. I le taimi lava e tasi, e tatau ona sasaa atu 2-3 lita vai i lalo o laau taʻitasi.

Laʻei pito sili

E faʻaoga faalua faʻamaʻi i le vaitau atoa o le tuputupu ae. O le uluai fafagaina o loʻo faia ao le i fuga, le lua - pe a maeʻa.

E pei o le fugalaʻau, e mafai ona e faʻaogaina le manulele manu, otaota vao (saunia i luga o le faʻavae o soo se ituaiga o vao e ola i luga o le saite), Urea, fomaʻi faʻasaina. I le taimi lava e uma ona fai ai lavalava, e tatau ona fafagaina le vao o loʻo i ai fualaʻau aʻa.

Toto ma vele le palapala

O vao vao e manaʻomia ao latou tuputupu aʻe. O lenei taualumaga e taua ma e tatau ona faia i le itiiti ifo ma le 3 taimi i le vaitau. O vao vevela i luga o le saite e toso uma mai ai meaʻai mai le eleele, faʻamalo ma faʻaleagaina aʻa.

E taua! O totogo i totonu o fatu e tatau ona fuga i luga, pe a fai o le a susulu le la.

O le faamalolo e faia i le taimi lava e uma ai le faʻavaivai. Afai e le tatalaina le eleele, ona amata lea ona vevela, o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia, o aʻa o le a amata ona mou atu e aunoa ma le lava o le okesene. O le faʻamalo e tatau ona le lelei, talu ai e le taliaina mea leaga i le tubers.

O le taimi lava e maeʻa ai le palapala, e mafai ona ufiufi laulaʻau, vaovao, poʻo se mea lamolemole o le peat. Mulch fesoasoani e taofi le susu i le eleele (taua i le taimi o le vevela o le taumafanafana).

Hilling

E tatau ona amata lafu mauga pe a oʻo le umi o le mama i le 15 cm le maualuga. O le mauga lona lua e faia i le 3 vaiaso pe a maeʻa. E talafeagai le filifilia o le tau talafeagai mo se faiga: mafanafana mafanafana o le vevela, vaitaimi, leai se timu.

Matou te fautuaina oe e faamasani oe lava i tulafono o le faaputuputuina o pateta.

E sili ona lelei le faia o mauga i le taeao po o le afiafi. Mo ia faʻatonuga, e mafai ona e faʻaaogaina se taʻavale savali, tua o le pusa poʻo se taʻavale masani.

O le a aoga tele mo tagata e faʻaaogaina motoa faʻataʻavale e faitau pe faʻapefea ona suʻe le pateta ma se uila moto, faʻapea foi ma le auala e faia ai se vili mo pateta mai se uila tuai.

Togafitiga puipui

O Potatoes "Krasa" i le kenera e puipuia mai maʻi viral ma fungal. O le mafuaaga lena e le mafai ai ona faʻataunuʻu togafitiga puipui. I ni tulaga ogaoga, e mafai ona e faʻaaogaina iniseti po o fomaʻi. I le taimi o osofaiga a le Colorado potato beetle, o togalaau e togafitia i vaovao poʻo vailaau faʻasaina.

Seleseleina ma teuina

O le seleselega e amata ile 85-100 aso talu ona totoina. E masani lava o le amataga-ogatotonu o Aukuso. A maeʻa le seleselega, e tatau ona faʻapipiʻi fatu: tuʻu se mea mo le totoina, lafoai se mea (pala ma faʻamaʻi), o le isi e tatau ona tuʻuina mo le teuina. Ina ia umi le umi o pateta, e fautuaina e tagata atamamai le gaosiga i se vaivaiga vaivai o le sulfate copper. Teu oloa e tatau ona i ai i se malulu, maʻoti le susu, sili atu ona mago.

Mo se taimi umi, o se aganuʻu le teuina o pateta i pusa laupapa i totonu o le pulou, lea e eseese ai le vevela o le ea mai le +2 i le +4 ° c. E taua le malamalama o le maualuga o le vevela o le a mafua ai ona totō fatu, o le laʻititi o le a mafua ai ona paʻu le pateta.

Malosiaga ma vaivaiga

Le lelei o le ituaiga "Krasa":

  • faapalepale le lamala ma mea laiti gasegase laiti e aunoa ma ni faafitauli;
  • fua maualuluga ma mautu;
  • lelei le tausia lelei;
  • tetee atu i faʻamaʻi tele faʻaleagaga;
  • foliga vaaia ma le tofo i se maualuga maualuga;
  • tele le mamafa o tubers pe a matua.

Faatoaga ma le aufaifaatoaga e le matauina uiga le lelei o le pateta "Krasa". I lalo o tulafono faavae mo le tausiga, e 99% o tagata nonofo i le mafanafana ua faamalieina i le seleselega.

E te iloa? O le fualaau faisua muamua na tupu i le avanoa o pateta. Ma na faia lenei mea i le 1995.

Mulimuli ane, ou te fia iloa o le ituaiga pateta Krasa e lelei mo le totoina i soo se itulagi o atunuu CIS. O se lisi tele o mea lelei ma le leai o ni faʻasolosolo e faia ai lenei ituaiga o se tasi e sili ona lauiloa i totonu o tagata o le taumafanafana mafanafana.