Pepa o meaʻai

Sogi honey: o mea o loʻo i ai, o le a le aoga, e le tatau ona 'ai, pe faʻapefea ona faʻaaogaina mo togafitiga faafomaʻi

Sogi o le meli o loo faatatau i na oloa e masani ona "tautala mo i latou lava." E le pei o ituaiga masani, o lenei ituaiga e mafai ona faateʻia tagata uma. Muamua lava, o se manogi susulu ma le mafaagaloina, faapea foi ma se maualuga maualuga e mafai ai ona faatosina le tulaga lautele o le tino. Ae ui i lea, o le toatele oi matou, i le vaʻaia o le meli mai le la i totonu o le faleoloa, aua nei faia i taimi uma se filifiliga i lona finagalo, talu ai e oʻo mai i le aso e masani ona 'ai e le au faʻasalalau masani. O le mafuaʻaga lea, i lenei tusiga, na matou filifili ai e faʻalauiloa le tagata faitau i totonu o le fale i lenei oloa i le mea e gata ai, ma ia iloa ai ona eseesega eseese mai isi ituaiga.

Auala e iloa ai le meli o le sunflower

O le meli o le suauʻu-o se mea e seasea maua i luga o la matou laulau, ae o tausaga taʻitasi e sili atu ona lauiloa i laasaga lemu. Ae ui i lea, o le faatauina mai o le toatele oi tatou e le mafai ona iloagofie mai isi ituaiga. O le mea lea, ina ia aua neʻi faaseseina, e tatau ona iloa tulaga taua o le oloa.

E te iloa? O le talafaasolopito o le meli ua sili atu ma le tasi le seneturi; sa latou galulue e aoina mai i le Stone Age, o lona uiga, e tusa ma le 15 afe tausaga talu ai. O lenei mea o loʻo molimauina e ata vali o loʻo maua i le Aran Cave, lea e tu i le taulaga o Valencia.

  • Amataga: O le togavao o le meli o se mata, o le faʻalapotopotoga masani o le aoina o: Ukraine, Rusia, Sepania, Italia, Farani, Amerika, Bulgaria.
  • Lanu: moli amber, samasama lanu po o le auro, o nisi taimi ma se lanu enaena.
  • Aroma: vaivai, fai sina tala, faʻaititia i le taimi o le faʻasalaga. E foliga mai e pei o vaovao fou, apricot, pati e leai ni meaʻai, poʻo ni falaoamata loloto.
  • Taumafa: matua manaia, laitiiti laitiiti.
  • Taimi e aoina ai: faʻalagolago i le itulagi, mai Iulai seia oʻo i le faaiuga o Aukuso.
  • Taimi e faʻaolaina ai: pupuu, o le oloa o loʻo i ai i se tulaga o le vai mo le 20 aso (tusa ma le 7 i le averesi), ma o nisi taimi e faʻamalamalama saʻo i le selu.

Faitau foi e uiga i le gaosiga ma ituaiga o sunflower.

Calorie ma vailaʻau

E pei foi o isi ituaiga, o le meli mai le sunflower e mauoa i se vaega atoa o elemene eseese elemene e sili ona aoga mo o tatou tino. E tusa ai ma fuainumera eseese, o le latou numera e sili atu i le 300, ae ina ia aua le faʻavave le taimi i le le aoga, matou te lisiina le mea sili ona taua. O lea la, i le tuufaatasiga o lenei oloa ua maua:

  • vitamini: acon ascorbic, vitamin B uma, vitamini E, K;
  • micro ma macronutrients: paluga, iodine, kapuni, mangan, sodium, magnesium, calcium, seleni, phosphorus, cobalt ma alumini;
  • enzymes - enzymes: faʻasalaga, catalase, phosphatase ma diastasis;
  • amino acids: linoleic, stearic, palmitic, oleic, arachidic, linocerinic;
  • peta;
  • solantch acid;
  • β-carotene.

E te iloa? E mafai e le meli ona faʻaaoga vave le toxins mai le tino, o le mea lea e faʻaleleia lou soifua manuia pe a uma le 'ava malosi e tatau ona e' ai na o ni nai sipuni o lenei suamalie.

100 g o oloa e aofia ai:

  • 0 g gaʻo;
  • 1 g o palatini;
  • 79 g o carbohydrates;
  • 19 g vai;
  • 1 g o minerale ma vitamini;
  • 320 kcal.

O le a le aoga o le meli

E le o se mea faalilolilo faapea o sea oloa e pei o le meli e aoga uma mo le soifua maloloina lautele ma mo le faʻasalalauina o le gaioiga a le tino ma le tino. Ae ui i lea, o le sola ese, o lona eseese o loʻo i ai sona aafiaga faʻapitoa i le tele o metabolic processes ma lo latou malosi. Sei o tatou suʻesuʻe atili i lenei fesili.

Saili po o le a le mea e aoga ma e le o fautuaina mai le fatu o le la.

O le oloa o loʻo i ai se malosiaga lelei i:

  • Immunity: o le faʻaaogaina i aso uma e fesoasoani e faʻamalosia ai le puipuiga o le tino (aemaise lava i faʻamaʻi vailaʻau), ma faʻaleleia ai le leo, faʻamalosia, faateleina le tumau ma faʻaleleia le soifua manuia lautele.
  • Faiga palapala cardiovascular: o le mamafa masani ma le fatu, o le puipui malosi o puipui. I le faaopoopo atu, faatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻaaoga, o se faʻaleleia atili o le toto, o se faʻalauteleina o le maualuga o le hemoglobin ma le faʻamautuina o le galuega o le maso o le fatu ua matauina. I le iʻuga, e fesoasoani i le puipuia o le fatu ma le sasa.
  • Gastrointestinal tract and fox: o le meli maualuga e fesoasoani i le faʻateleina o robots o le manava ma le fatu. O le iʻuga, ua faʻaleleia le manava ma le metabolism, ua faʻaumatia le colic i totonu o le manava ma o le ate ua faʻasalaina. O le taunuʻuga mulimuli e faʻaleleia ai le tulaga atoa o le faʻafefeteina ma le aoga, faʻaleleia le gafatia o le gaʻo. E le gata i lea, o le vailaʻau o loʻo i ai se mea e teu ai, o lea la, o lona faaaogaina i aso uma e i ai sona aoga aoga i le setete o mucous membranes.
  • Toto ma le tino o le tino: faʻafetai i le faʻaaogaina o le meli i aso uma, e mafai ona toe faʻafoisia atoatoa le lelei o le faʻatinoina o le polokalama faʻafefe. O le faʻamaopoopoina o le tuufaatasiga o le tele o mea aoga aoga e fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o masini ma sela o okeni i se taimi puupuu. E le gata i lea, o ituaiga uma o vaifofo o le oloa e fesoasoani e tuuitiitia ai le fatu fatu, aveese le tiga ma aveese lemu masima mai le okeni i urolithiasis.
  • Nervous system: o loo i ai se lagona filemu i luga o le tino, faʻaleleia lagona. O se taunuuga, i ni nai aso, e mafai ai ona foia le faʻanoanoa o lagona faʻalagona lautele, faʻapea foi ma setete faʻavaivai.
  • Paʻu: ona o le tele o minerale ma vitamini i lona tuufaatasiga, o lenei oloa ua i ai sona aoga aoga i luga o le paʻu e avea o se faamaʻi manuʻa ma le anti-inflammatory agent. Ma o lona aofia ai i le tele o maso ma masini e mafai ai ona fufulu le paʻu, faʻaumatia faʻamalosi ma tuʻuina atu le talavou ma foliga fou.

Faʻaaogā togafitiga faʻaleaganuʻu: sāpala

E le o se mea e ofo ai e faapea, o se mea faigata o ituaiga uma o meaʻai, lea o le tuufaatasiga o le meli o le sunflower, ma lona aoga aoga i luga o le tino, na maitauina e le tagata i aso anamua. O le mafuaʻaga lea na saunia ai e lenei oloa mo le tele o seneturi le tele o vailaau eseese mai le tele o maʻi. I ona po nei, o nei vailaʻau e le faʻaaogaina, aua o ni tasi ia o auala faigofie e tausia ai le soifua maloloina i taimi faigata. Ma le isi, tatou te mafaufau i mea sili ona aoga.

E taua! O le maualuga o aso taitasi o le meli sunflower e le sili atu nai lo le 100-150 g, o lona sili atu ona lamatia ma le ogaoga o faaletonu o le tino.

Faʻatasi ma le anemia

Faatasi ai ma se tulaga masani o le leaga o le cardiovascular system, faapea foi ma le faaitiitia o le hemoglobin ma isi vaega o le toto, o lenei oloa o le beekeeping e tatau ona faaaoga i lona mamanu lelei. Ina ia ausia se taunuuga lelei, e tatau ona taumafaina i aso taitasi (pe a ma le 100 g), ma o le umi o le vasega e tatau ona le itiiti ifo ma le tasi le masina. O vaega taitasi e tatau ona onā tele i le susu susu poʻo le kefir. Mo le tasi auala o togafitiga, e tatau ona e taumafa pe tusa o le 3 kilokalama o le meli.

I faʻamaʻi o le gastrointestinal tract

O le vai meli e aofia ai le 2 teaseti o le vailaʻau ma le 300 ml o le vai e sili ona aoga mo le faʻaitiitia o gasegase gastrointestinal. E mafai ona sui le vai i le sua o le apu. Faʻaaoga lenei vai 30 minute aʻo leʻi 'ai, 2-3 taimi ile aso mo le masina. O le maualuga o le fualaau oona i le aso e le tatau ona silia ma le 100 ml.

E te iloa? I tulaga sili ona lelei, o le meli e mafai ona sili atu i le tasi le tausaga. I le taimi o le fafaguina o le tuugamau o Tutankhamen e Howard Carter i le 1922, e tele amphora na maua i lenei oloa o le beekeeping. I le maofa o saienitisi, o lona uiga lelei e leʻi ese mai le fou.

Maʻi faʻamaʻi nifo

Faʻatasi ma le maʻi o le stomatitis ma le faʻasolosolo taimi, o le moli o le sulu e mafai ai ona feagai ma le televave o nei maʻi i ni nai aso, talu ai ona faʻalauiloa mai ai mea faʻasaina ma faʻamalolo. I lea itu, o fofo o le fofo e aofia ai le 300 ml o le malulu ma le afa o sipuniti o le meli ua saunia mai le oloa. Faʻamama le pupuʻu tautala i se meafaigaluega i aso uma, pe a maeʻa ona faʻaaogaina nifo nifo. I le na o le 2-3 vaiaso, e mafai lava ona toe aumaia uma le vavalalata i le soifua maloloina.

Faʻamama

Pe a afaina ai le meli o loʻo i ai ni faʻamaʻi-inflammatory ma faʻamalologa. Mo lenei faamoemoe, enemas faapitoa e faʻaaogaina mo le faʻamalologa, lea ua saunia i le faavae o le 300 ml o le vai mafanafana ma le 2 teaseti o le oloa. A maeʻa le 5-7 aso o le faʻaaogaina i aso taitasi, o lenei faiga e mafai ona faigofie le faʻaogaina o le maʻi.

Ma mai i le pusa suauu sauniuni sauni faapitoa, e aofia ai le 300 ml o le vai ma le 2 teaseti o le meli. O le gau na faʻaaogaina i le vaifofo o loʻo tausia i luga o le faafitauli faafitauli mo le 20-30 minute. O ia auala e mafai ona faʻaitiitia le ita ma faʻaitiitia ai le tiga.

E taua! E kuka uma ituaiga sauniuniga mai le meli i le vevela i luga aʻe o le 40 ° C, talu ai ona o le maualuga o le vevela e faʻaumatia ai ona uiga lelei uma, ma avea ai ma sufuga masani.

Mai taʻaloga ua taʻe

O se vailaau faʻamalolo faʻapitoa e saunia mai se oloa o le paluga e avea ma se faʻamaʻi manuʻa. O fualaau faasaina e aofia ai le paluga o le 80 g o le meli, 20 g o le gaʻo ma le 3 g paʻu "Xeroform". O le suauu ua sauniuni e faʻapipiʻi ma le faʻaeteete le vaega o le faafitauli, ona tuʻuina atu lea o se fusi gau i luga. E sili ona lelei le faʻatinoga o le faʻagasologa i le po, tasi 2-3 aso. A maeʻa le 2-3 vaiaso o le faʻaaogaina o le oloa, o le a manaʻomia le taunuʻuga, o lona aafiaga e umi mo se taimi umi.

Auala e filifili ma iloa ai le moni o le meli mai se mea sese

E masani lava, o le faʻatau mai o le meli e maualuga lona maualuga o se galuega faʻafitauli, ma o lenei mataupu e matua taua lava mo tagata e le o ni tomai faʻapitoa, talu ai o la latou faʻatauga ua avea ma faafitauli moni. O le mea e leaga ai, o le tele o tagata faʻatau i le maketi e ofoina atu le maualalo o le lelei poʻo le faaseseina o oloa, o lona filifiliga e tatau ona faʻapitoa ma le faʻaeteete tele.

Fautuaina e faitau e uiga i le eseesega ma le meatotino faafomai o ituaiga eseese o le meli: akkuraevogo, espartsetovogo, Sweet kelove, fatselievogo, chernoklenovogo, rapeseed, kipreyny, buckwheat, lime, chestnut, vavae, Diaghilev, Koriano, Hawthorn, melikerio, Me, vao, ma le sieli tupu.

O le lanu o le lanu lelei o loʻo faʻaalia mulimuli i foliga:

  • O le faifai pea o le suavai e tatau ona matagofie, e le o se vai, ae le mamafa tele. O lenei oloa e tatau ona tafe mai le sipuni, ma avea o se mauga. Latou te le fefefe i le candip syrup, aua o lenei faagasologa e mafai ona tupu e oo lava i le selu.
  • O le meli moni o le vaomatua, vao apricot, ma o nisi taimi e mafai foi ona avatu ai palu falai.
  • Le manogi e vaivai ma e le faʻaalia.
  • O le lanu e masani ona susulu ma auro, o nisi taimi ma se lanu enaena.

E te iloa? I aso anamua, o le meli sa masani ona faʻaaoga e avea ma se mea e puipuia ai. Na faaaogaina e Aikupito anamua o se tasi o vaega autū o le paʻu mo le mummification o le fohū.

E mafai ona e siaki le moni o le meli i le fale, faatasi ai ma le fesoasoani a mea uma nisi o suʻega:

  • sasaa se fasi falaoa i totonu o le vai mo le 10-15 minute, pe a faʻamaluluina, o loʻo i ou luma se mea pepelo (i totonu o lenei meli, e faʻamaʻaʻa le falaoa);
  • tuʻu le vailaʻau i luga o se fasi pepa - o se faʻafefe susu o loʻo liʻo ai le miti o le meli o le a avea ma se faailoga o se oloa faʻaitiitia i le vai;
  • faataape se sipuniti o le meli i totonu o se ipu vai, aua o se oloa lelei e masani ona solo i totonu o le vai;
  • fufuluina le suavai i sina vaega itiiti o le malo, o le a tumau pea le paʻu e le suia i luga o le oloa lelei, ma i le tulaga o le taufaasese o le ai ai se gaioiga gaioiolosi malosi, e masani lava i se suiga i le lanu o vaega.

O le meli e leai ni pi e mafai ona saunia i le fale faatasi ai ma le fesoasoani a suka ma meaʻai, uka, sima, pine pine.

Tulaga o le teuina

E pei lava o isi oloa, o le meli e iai lona lava tulafono mo le teuina, faʻamautinoa le saogalemu o ona uiga lelei uma mo se vaitaimi umi lava taimi umi.

  • O le vevela sili ona lelei mo le teuina o se vaega mai le 0 i le +20 ° C, ae e sili ona lelei le filifilia o fuainumera maualuga - i totonu +10 ° C;
  • o le teuina o le oloa i le susulu malamalama o le la e faasaina, talu ai e faʻaumatia e le ultraviolet uiga lelei uma, o lea e sili ai ona filifili se nofoaga pogisa;
  • O le meli e matua afaina ai le malulu o le ea, lea e faaitiitia ai lona lelei, o lea e tatau ai ona e tausia ia teuina i tulaga o le sili ona maualalo;
  • e matua faasaina lava le teuina o pusa oloa e lata i mea manogi manogi, aua e mafai ona latou faaputuputuina le siosiomaga;
  • o ipu mo le teuina e tatau ona taina le tioata, ma se tapuni faʻapipiʻi, ae e mafai foi ona e faʻaaogā faʻamafaʻamea pe fagu.

Faitau foi e uiga i le faʻaaogaina o meaʻai mo le tausiga o le beekeeping i totonu o vailaʻau faʻasolosolo: propolis, susu ma propolis, teli o le tupu, veni pia, solo, pollen, pollen, zabrus, le homogenate.

Contraindications ma le afaina

O le tuufaatasiga o le meli o se fuainumera tele o ituaiga suga uma, faapea foi le malosi o meaola malolosi, o lea o lona taumafaina e tele ona tapulaʻa.

O autu autu e:

  • maʻisuka;
  • mamafa tele;
  • vaivai faʻamaʻi;
  • tausaga e oʻo atu i le tasi le tausaga;
  • maʻi faʻamaʻi tumau;
  • tasi le le faapalepale i vaega taʻitasi o le oloa.
O le pulea o le tino ma se mea foliga saogalemu e mafai ona afaina ai le tulaga lautele o le tino. Muamua lava, o nei faʻaaliga ogaoga ogaoga i luga o le tino: vevela, vevela, mumu ma isi. E le gata i lea, e le mafai ona tatou vaʻaia le leaga o le aʻafiaga i le tulaga masani o faʻamaʻi faʻamaʻi, ma mafua ai lo latou alualu i luma po o le vave tele.

E taua! Lanu o le meli o loʻo i ai le tele o pollen, o lea ina ia aloese ai mai mea vevela ogaoga, faʻaaoga ni nai mataua i lou tapulima mo le 20-30 minute. I le tulaga o le mūmū, faʻaleleia poʻo le vevela i luga o le paʻu, o le faʻaaogaina o oloa e faʻavae i luga o le oloa gaosi e matua faʻasaina.

Sogi o le meli o se suamalie sili ona lelei ma matagofie ma aoga mo le tino. E ui i lona laʻitiiti laʻitiiti i le va o tagata e fiafia i le meli, o lana matafaioi e taua mo tagata. O le mafuaʻaga lena e faʻapupulaina ai le taua i tausaga taʻitasi. Ae ui i lea, o le oloa e tatau ona faʻaaogaina i le lapataiga maualuga, aua o se mea e malosi ai le gasegase, lea i le tele o mea e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le tulaga lautele o le soifua maloloina.