Palufela

Laʻaulelela aoga ma leaga

O le kukalalaulau o se fualaau faasatauro. O lona igoa e le sau mai le mea moni o loʻo lanu, ae ona e aofia ai ma faʻaletonu. E taua foi o le "teu", aua o le ituaiga o kapisi e tulaga ese lava. E uiga i le aoga o le falelola mo le tino mo se taimi umi e le finau ai, o lea i aso nei o loʻo i ai se nofoaga e tatau ai ona faʻaaloalo i taumafa i aso taitasi.

Faʻamatalaga

O se faʻalausaga lenei e totoina i le tautotogo po o le autumn. O le aʻa o lenei aganuu e latalata i luga o le eleele, lea e mafua ai le toto o le laau i le maualuga o le palapala. O le ulu o le kapisi o le lapotopoto ma le semicircular, o le ufiufi o le paʻu, o le lau lanu lanumeamata, ma le petioles. O pulumu fugalaau e matua mafiafia, e mai le 2 i le 15 cm le umi.

O le tuufaatasiga o le kalamaleti e aofia ai fale - o vaega ia e iai le meatotino o le alkali. Latou te saofagā i le faʻaleleia atili o metabolic processes i le tino. E tusa ai ma suʻesuʻega, o lenei fualaau faisua e faʻamalosia le susunuina o gaʻo i totonu o le tino ma puipuia le gaʻo. O lea la o le tali sili lea i le fesili: "mea e 'ai e leiloa ai le mamafa."

E te iloa? Mo se taimi umi na taʻua ai lenei kapeti o Suria. E mafua lenei mea i le mea moni e tele seneturi ua mavae na tupu na o atunuu Arab ma Suria. Na o le XII senituri na aumai ai i Sepania ma Cyprus. I le XIV senituri, o nisi o ituaiga eseese ua amata ona ola i Italia, Falani ma Holani.

Faʻavae ma kalori

O le tuufaatasiga o lenei aganuu e tele mea aoga mo le tino. E moni lenei mea mo vitamini. O le faʻaaogaina na o le 50 g o le kalapu vavalalata i lona foliga saʻo, e tapunia e se tagata lona manaoga i aso taitasi mo elemene elemene. Aemaise lava, o loʻo i ai le vailaʻau H, lea e galue agai i le fausiaina o enzymes i le tino. O loʻo i ai foʻi vitamini E, K, C. E taua le iloa o le natura e leai ni fualaau faisua e tutusa lelei ma fuamini.

O mea faʻapitoa faʻamalolo o le oloa e mafua mai le i ai o se aofaiga tele o suauu. Ae, faatasi ai ma isi mea, i ulu o kapisi o loʻo i ai le potassium, cobalt, calcium, chlorine, magnesium, sodium, zinc. Ae o le uʻamea, e ala mai i le mea o loʻo i totonu o le fualaʻau faila o loʻo i totonu o fualaau faisua.

E manaia le faitau e uiga i faamanuiaga o isi ituaiga kapisi: Peking, Savoy, pak choi, Kale, kohlrabi.

O lenei fualaau faisua e sili ona lauiloa i le leiloa o le mamafa. O le kalori matāʻupu o le oloa e na o le 20 kcal, e laʻititi lava. O lenei mea e mafai ai ona e kukaina le tele o ipu, faamalieina lou fiaʻai, faʻapumu lou tino i minerale aoga ma le maua ai le mamafa.

E taua! E le mafai ona kuka kuka le kuka faila i mea e faia i le uʻamea po o le aluminium, ona o le a tali atu le metara ma elemene elemene o loʻo i ai i le tuufaatasiga o le fualaʻau.

Faʻaaogaina o meaʻai o le falesaʻi

O lenei fualaau faisua o se ituaiga o fualaau aina, lea e aofia ai ni paʻu manu. E pei lava ona i ai i le tele o atunuu ma ua aina. Na o nisi malo e faʻaaoga laulaau o le laau mo le kuka.

Toa

O aoga aoga o le oloa gaosia e aofia ai mea nei:

  • Faʻaleleia le faʻamaʻi ma faʻamalosia vaʻa toto, paleni le faʻaoga o le tino. O lenei mea e saofaga i se maualuga maualuga o vitamini C ma le potassium, o loʻo aofia ai i le oloa.
  • Tulaga masani o le faʻalaumalie. Fesoasoani o fiber ma fiva meaʻai. Latou te faʻaleleia foi le tulaga o le microflora o le intestinal ma fesoasoani i le faʻaaogaina o vailaau aoga i le toto.
  • Puipuia o le kanesa o le solo, vevela, faʻaitiitia le lamatiaga o foliga vaaia ma le atinaʻeina ole tino.
  • Faʻasologa o meaʻai. O fualaau suamalie e aoga tele mo gaʻo ma gastritis.
  • Faʻalavelave faʻamaʻi ma tachycardia aveese.
  • I le avea ai o antioxidants o vitamini E ma K, o loʻo aofia i totonu o le oloa.
  • Faʻaauau le soifua maloloina o tamaʻitaʻi e ala ile gaʻo pepa, o se vaega o le fualaʻau.

O se maualuga maualuga o le gaʻo ma isi vitamini e mafai ona mitamita: kāloti, cilantro, musika, rosemary, tafatafa vao, palota, chives, jujube, currant currant, chervil, sea buckthorn.

E uiga i aoga o le failaʻau mo fafine ou te fia tautala faʻeseese. I le maea ai o mea uma, o vailaʻau o loʻo i ai i le tuufaatasiga o le oloa, e mafai ona faatumauina ma tausia le matagofie ma foliga vaaia lelei o le feusuaiga saʻo.

O le faʻamalosi faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, e taua tele i mea taumafa o le paʻu o le mamafa, aua e le mafai ai ona teuina ni gaʻo susu i le tino. E le gata i lea, o le fualaau faisua o loʻo i ai se aafiaga lelei i le tulaga faʻasalalau o fafine. Ae mo fafine maʻitaga, e fautuaina e fomaʻi ia latou aofia ai le oloa i le taumafataga ona o le lipine o loʻo iai. Afai ole a le lava lenei kulimi i le tino o le tina o loʻo faatalitali, ona ono maua ai lea o le fomaʻi.

Gooseberry, mulberry, okra, cherry ma e oʻo lava i le meli o le pumpkin e mafai foi ona saofaga i le paʻu mamafa.

Suauu

E mafai ona faʻaaogaina le kukalalaʻau e le gata i le tau. E mafai ona vela, vela ma fulu. E tatau ona manatua i le faagasologa o le kukaina o elemene taua o le fualaʻau e mafai ona alu i totonu o le vai. O le mea lea, o se taimi umi e sauniuni ai e le talafeagai. E le mafai ona liligi ifo le paʻu, ae kuka muamua vasega i luga o lona faavae.

Lafailaʻau i le kuka

I le kukaina, e masani ona faʻaaoga lenei fualaau faisua. Ina ia maua se meaʻai manogi, e tatau ona e aloese mai le galoina o le oloa. I lenei tulaga, o le a le gata ia te ia le tofo, ae aoga foi meatotino.

Taliina le fesili pe mafai ona e 'ai fualaʻau faila mata, e aoga le fai atu ioe, e mafai. E le gata i lea, o le kuka faila mata e le gata ina aoga, ae e iai foi lona tofo lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani ona faʻaaogaina e pei o se falaoa i luga mo aano o manufasi, o lea e fesoasoani ai i le faʻapalapalaina o le oloa.

Afai e te kukaina, ona faʻatagaina lea ma kuka, ma tietie, ma faʻafefete. O le tele o kuka latou te faia lenei mea suamalie, masini paluga, pancakes ma faʻafefe foi. E mafai foi ona faʻaaoga. Mo le tausia o fualaau faisua i fualaau kuka i le paʻu paepae, e fautuaina e faaopoopo 1 tbsp i le vai. l leona tipolo.

Ina ia mautinoa o le maualuga o le aofaʻi o elemene o loʻo tumau i totonu o le oloa pe'ā maeʻa togafitiga vevela, mulimuli i ni taʻiala:

  • E sili ona lelei le kukaina o lenei fualaau faisua. I le leai o sea avanoa, e manaʻomia lou faʻaaogaina o se vai itiiti pe a kuka - ina ia na o le vai e ufiufi ai le oloa.
  • E tele fafine e fautuaina e aua nei sasaa le vai pe a uma ona kuka, ma faʻaaoga e fai ai le suamalie maloloina. I le taimi lava e kuka ai le fualaau faisua, e tatau ona e alu ese mai le vai, a leai o le a le toe maua lona tofo.
  • O le faʻamalosiina o le tofo o le failaʻaulele o le a fesoasoani e teu i luma o le vevela i le susu, pe a uma ona paʻu le oloa i le falaoamata ma e mafai ona gaosia. E maua ai le meaʻai suamalie, lea ua saunia i vai inu.

E te iloa? I Rusia, na latou feiloai muamua i le fulufulu mamoe i lalo o Catherine II. I le taimi muamua, e na o ni nai fale e mafai ona gafatia. Sa lafoina fatu mai le motu o Malta i tau maoaʻe. Ona o le maualuga o manaoga i tulaga tuputupu aʻe, o le aganuu e leʻi tupu lelei seia oʻo ina aumaia e le agronomist A. Bolotov i le itu i matu.

Faʻaleagaina ma le faʻasaina o le oloa

E ui i le mea moni e manuia le tino failaʻau i le tino, e mafai foi ona afaina pe afai e te le iloa e uiga i le i ai o le tele o faʻasolega i lona faʻaaogaina.

E taua! Faaaoga le kalapu vavalalata ma le lapataiga e tatau ai i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi.
Palufela E faasa ona faʻaaogaina i ia tulaga:

  • ma le maualuga maualuga, faatasi ai ma le maualuga o le mamafa;
  • ma faʻateleina faʻamaʻi o gaʻo ma gastrointestinal tract;
  • gout;
  • i le taimi o le faʻasologa, pe afai o le faʻalavelave i luga o le pusa po o le manava o le manava.

O le kukalaulau o se fualaau lelei tele ma ola maloloina mo tamaitai ma alii. E faigofie ma faʻavave ona kuka, ma e mafai ona faʻaaogaina lenei kapisi i se foliga masani. Ae ui i lea, e tatau ona e gauai atu i le faʻailogaina, ina ia le afaina ai lo latou ola maloloina.