Aseta

E faʻapefea ona e faia se afi eletise i ou lava lima

I tausaga talu ai, o le autu o le malosiaga lanumeamata ua avea ma tagata sili ona lauiloa. O nisi ua latou vavalo foi o lena malosiaga i le lumanai lata mai o le a suia atoatoa ai le koale, gaʻo, malosi o le eletise. O se tasi o vaega o le malosi lanumeamata o le malosiaga o le matagi. O gaosi eletise e faʻaliliu ai le malosi o le matagi i le eletise, e le na o fale gaosi oloa, o se vaega o faatoaga a le ea, ae laiti foi, e tautua i se faatoaga tumaoti.

E mafai foʻi ona e faia se fuʻa eletise i ou lava lima - o lenei mea e tuʻuina atu i ai.

O le a le generator

I se tulaga lautele, o se generator o se masini e maua mai ai nisi ituaiga o oloa poʻo le liliu mai i le isi ituaiga o malosi. E mafai, e fai ma faʻataʻitaʻiga, se generator gene (gaosia ai le asu), se generator generator, se generator generator (o se punavai o le faʻavelaina o le eletise). Ae i totonu o le faʻavae o lenei autu tatou te fiafia i afi eletise. O lenei igoa e faatatau i masini e liua ai ituaiga eseese ole eletise eletise ile eletise.

Ituaiga ituaiga afi

E faʻaaogaina eletise eletise e pei o:

  • electromechanical - latou te faaliliuina galuega faʻainisinia i le eletise;
  • thermoelectric - faʻaliliuina le malosi o le eletise i le eletise;
  • ata pue (cell photovoltaic, paneta solar) - malamalama liliu mai i le eletise;
  • magnetohydrodynamic (MHD-generators) - o le eletise e mafua mai i le malosiaga plasma e alu i totonu o se maseta;
  • vailaau - liliu mai le malosi o gaosiga o kemikolo i le eletise.

E le gata i lea, o afi afi eletisekene e faʻavasegaina i le ituaiga o afi. E i ai ituaiga nei:

  • eletise afi eletise e ave i luga e le eletise uila;
  • hydrogenerators faʻaaogaina le vaalele eletise e pei o se afi;
  • diesel gene generators po o afi afi eletise e faia i luga o le masini diesel poo afi afi;
  • le afi eletise e suia ai le malosi o le ea i le eletise e faʻaaogaina ai se uila.

Matagi afi

Faʻamatalaga auʻiliʻili i luga o le matagi (e taʻua foi o le ea). O le eletise e maualalo le malosi o le eletise e masani lava ona aofia ai le mast, o se tulafono, faʻamalosi e ala i faʻailoga, lea ua faʻaaogaina ai le turbine.

O lenei matagi vevela e le faʻamaʻaina ma se faasee e ave ai le rotor o le eletise eletise. O le masini, faʻaopoopoga i le eletise eletise, e aofia ai foi ma se puʻupuʻu faʻatasi ma se tagata e puleaina le tau ma se mea faʻalavelave e fesootai i lima.

E te iloa? E oo atu i le 2016, o le aofaiga atoa o malosiaga uma o le gaosiga o laau totō i le lalolagi e 432 GW. O le mea lea, o le malosi o le savili ua sili atu le malosi o le malosiaga faaniukilia i le mana.

O le polokalame o le faagaoioia o lenei masini e faigofie lava: i lalo o le gaioiga a le matagi, o le sima e mimilo, ma le faaseeina o le rotor, o le eletise eletise e maua mai ai se eletise eletise, lea ua faaliliuina e le pule o le tau e faatonutonu ai le taimi nei. O le taimi nei o loʻo molia ai le masini. O le sau saʻo mai nei mai le paʻa ua liua e le tagata liliu mai i le isi itu, o lona uiga e fetaui ma laina o le mana.

O masini gaosi oloa o loʻo faʻatutu i luga o olo. O loʻo faʻapipiʻi faʻapipiʻiina i le masini, o le aimometa (o se masini mo le fuaina o le matagi vave ma le itu), o se masini e suia ai le maualuga o le suiga o le taua, o se masini sima, o se kalone eletise ma taʻavale faatonutonu, afi faʻavela afi ma le uila, o se faiga mo le faʻaliliuina o faʻamatalaga i luga o le faʻatinoina o le masini, ma isi.

Ituaiga ituaiga afi

O le nofoaga o le pito i luga o le matagi e fesoʻotaʻi ma vavaega a le matagi o le eleele e vaevaeina i le faʻavaugatasi ma le faʻatapulaʻaina. O le faʻataʻitaʻiga sili ona faigofie i luga o le vateatea o se taʻavale rotoria o le Savonius..

E lua pe sili atu foʻi laʻau, o ni mea faʻapitoa (semi cylinders e tipi i le afa i luga). Savali a le Savonius E tele filifiliga mo le faʻatulagaga ma le mamanu o nei laʻau: tuʻufaʻatasia lelei, faʻatulagaina pito o le tasi, faʻatasi ai ma se faʻailoga vaalele.

O le lelei o le rotor Savonius o le faigofie ma le mautinoa o le mamanu, ma le isi, o lona faagaioiga e le faalagolago i le matagi, o le faaletonu e maualalo le aoga (e le sili atu ma le 15%).

E te iloa? O moli e foliga mai pe a ma le 200 TLM. er i Peresia (Iran). Sa faʻaaogaina e fai falaoamata mai sana. I Europa, o na ituaiga o moli na na o le seneturi XIII na faatoa maua.

O le isi fuafuaga faʻataʻatia o le rotor Darier. O ona alofilima o ni apaau ma se faʻailoga vaalele. E mafai ona latou faʻamalosi, H-foliga, faʻavave. Atonu e lua pe sili atu foi le lapoa. Rotor Daria O faʻamanuiaga o sea faʻalapotopotoga afi e:

  • lona maualuga maualuga,
  • faʻaititia leo i le galuega,
  • faigofie faigofie.

O mea le lelei na matauina:

  • tele mast load (ona o le aafiaga Magnus);
  • le leai o se faʻataʻitaʻiga o le galuega a lenei rotor, lea e faʻamalosia ai lona alualu i luma;
  • vave vave ona o mamafa centrifugal.

O le isi ituaiga o mea faʻapipiʻi faʻapitoa o se rotor helicoid.. Ua faaauupegaina i laulaau ua feliuliuai i luga o le itu. Helicoid rotor O lenei mea e mautinoa ai le tumau ma le maualuga tele. O le le lelei o le tau maualuga ona o le lavelave o le gaosiga.

O le ituaiga lauulu e pei o se uila, o se fausaga e lua laina o laulaututu - i fafo ma totonu. O lenei mamanu e maua ai le sili ona lelei, ae e maualuga lona tau.

Ese ese ata faʻalelei:

  • le fuainumera o lau (lau paʻu tasi ma se numera tele);
  • le mea e faia ai le laumei (vaʻavaʻa poʻo le fesuiaiga o vaʻalele);
  • fesuiaʻi poʻo le fua saʻo.

Faʻapitoa, e tutusa uma. I le tulaga aoao, o le ea o lenei ituaiga e iloga i le maualuga maualuga, ae manaʻomia le fetuunaiga faifai pea i le matagi, lea ua foia e ala i le faʻaaogaina o se siʻusiʻu-weather vane i le mamanu po o le faʻatulagaga faʻapipiʻi o le faʻapipiʻiina e faʻaaogaina ai se masini faʻafou e tusa ai ma faitauga.

Fale afi generator DIY

O le filifiliga o faʻataʻitaʻiga afi i luga o le maketi o le lautele, o masini eseese mamanu ma eseese gafatia o loʻo avanoa. Ae o se faigofie faʻapipiʻi e mafai ona faia taʻitoʻatasi.

Matou te fautuaina le faitau e uiga i le auala e fausia ai se vai taele, taele, potu ma fale, ma le auala e faia ai se brazier, pergola, gazebo, vaipuna, afu ma se ala o le sima ma ou lava lima.

Saili mea talafeagai

I le avea ai o se generator, e fautuaina e ave se maneta tumau e tolu-vaega, mo se faataitaiga, o se taʻavale. Ae e mafai ona e faia mai se afi eletise, e pei ona talanoaina i auiliiliga i lalo. O le fesili e uiga i le filifilia o laʻau e taua. Afai o le eletise o le matagi e tutusa ma le laina, o suiga o le rotor Savonius e masani ona faʻaaogaina. Gaosiga o le tigā Mo le gaosia o lauulu, o se fagu paʻu uamea, mo se faʻataʻitaʻiga, vevela tuai, e talafeagai. Peitai, e pei ona taua i luga, o matagi vevela o lenei ituaiga e maualalo le aoga, ma e ono le mafai ona gaosia ni laulaau o se foliga e sili atu ona faigata mo se matagi uila. I mea e gaosia i fale e masani ona faʻaaoga ai le fa o le semi-cylindrical labs.

E pei o le matagi o le uila, o le fausaga e tasi e sili ona lelei mo le faʻapipiʻiina o le eletise, peitaʻi, mo le manino uma lava, o le a matua faigata lava ona gaosia se lau paleni i se faiga taulima, ma a aunoa ma lea, o le a faʻaaogaina pea le matagi.

E taua! E le tatau ona e aofia ai i se fuainumera tele o laulaau, aua a latou galulue, e mafai ona latou faia se mea e taʻua o "ea lele", ona o le a lele le ea i le moli, ae le pasia. Mo masini e fai i le fale, o le tolu pito o le apa apa e sili ona lelei.

  • I matagi matagi e mafai ona e faʻaaogaina ituaiga lua o laʻau: faimalaga ma le apaʻau. O le faimalaga e faigofie lava, e na o ni auala vavalalata e pei o laumei o matagi. O le le lelei o ia elemene e maualalo le lelei. I lenei tulaga, o loʻo sili atu ona faʻalelei le pito i tua. I le fale, e masani ona faia i le 160 mm PVC paipa e tusa ai ma le mamanu.

E mafai foi ona faʻaaoga le alumini, ae o le a sili atu le taugata. I le faʻaopoopoga, o le pVC paipa gaosi muamua o loʻo i ai se paʻu, lea e maua ai nisi mea faʻaleleia eletise. Paʻu o paipa o le PVC O le umi o laumei e filifilia e tusa ai ma le mataupu faavae lenei: o le sili atu ona mamana o le malosiaga gaosi o le masini moli, o le umi o latou; o le tele lava o loʻo i ai, o le sili atu ona puupuu. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le tolu-vevela turbine i le 10 W, o le umi aupito sili ona lelei e 1.6 mita, mo se vaʻa vevela e fa - 1.4 m.

Afai o le malosiaga e 20 W, o le faailoga o le a suia i le 2.3 m mo le tolu-bladed ma le 2 m mo le fa-bladed.

O vaega autu o le gaosiga

Lalo o se faʻataʻitaʻiga o le faia e le tagata lava ia o se faʻatulagaina e tolu-tolu le faʻaogaina ma se fesuiaiga i se eletise afi mai asini mai se masini fufulu.

Inisinia afi

O se tasi o taimi taua o le fatuina o se afi eletise i ou lava lima o le liua lea o le eletise eletise i se eletise eletise. Mo suiga, ua faʻaaogaina se masini eletise mai se masini tuai mumu o loʻo faʻaaoga pea Soviet.

  1. O le rotor ua aveeseina mai le afi ma ua faʻapipiʻiina le lautele o le rotor.
  2. I luga o le umi atoa o le togavao, ua faʻapipiʻiina i luga o paʻu, o le 19x10x1 mm le maualuga o le taamilomilo (o le 19x10x1 mm), e tasi le maneta i pito taʻitasi o le pito i tua o le isi, e aunoa ma le amanaʻia o latou polarity. Faʻapipiʻi manoa uʻamea e mafai ona siliva.
  3. O loʻo alu le afi.
  4. Totogi mo le 5 V ma le 1 A telefoni feʻaveaʻi e faʻaaogaina e aoina ai se masini e liua ai suiga i le taimi nei i le taimi nei (e le mafai ona e faʻaogaina se masini i luga o se pu, naʻo se transistor).
  5. O le eletise e le mautonu.
  6. Laveave ma le polo.
  7. O laupapa o le tolu mea saunia saunia eletise e fesoʻotaʻi i le faasologa ma faʻapotopoto e avea o se fonotaga e tasi.
  8. O le saofaʻiga o le faʻapotopotoga potopoto o le 220 V e fesoʻotaʻi atu i le generator, o le meafaigaluega e fesoʻotaʻi atu i le mea e faʻaaogaina ai le pamu.

Vitio: auala e toe faʻaaogaina ai le afi mo se afi eletise Ina ia faateleina le taimi nei, e mafai ona e faʻaaogaina ni fonotaga se tele e fesoʻotai tutusa.

O tagata taʻitasi o loʻo i ai se fale tumaʻoti po o se nofoaga i le taulaga e aoga tele e aʻoaʻo ai: auala e fai ai se laupapa laupapa, laasaga fafie, auala e faʻamafanafana ai le fola laupapa, auala e faia ai se faaputuga papa, nofoa nofoa, fausia se pu i totonu o le faletaavale, se tandoor, se afi fausaga eleele ma se ogaumu Dutch ma ou lava lima .

Foafoaga o le ulu ma laula

O le isi laasaga i le gaosia o le masini moli o le faʻapotopotoga lea o le faʻavae o loʻo faʻatulaga ai elemene o le afi.

  1. O le pito i lalo o loʻo faʻafeiloaʻi mai pipili uʻamea i le foliga o se fausaga, o le tasi pito o ia mea e faʻasolosolo, faʻamalosia i elemene elemene, o le isi e nofofua mo le faʻapipiʻi o le siʻu o le masini.
  2. I le faʻasalaga, 4 pu faʻapipiʻi mo le faʻatūina o le generator.
  3. Faʻataʻoto le vaega faʻavae i luga o le faavae o le uʻu.
  4. O le flange faʻatasi ma pu faʻaofuofu o loʻo faʻapipiʻiina i le uʻu.
  5. O le siʻu ua faia i le pepa uʻamea.
  6. O le mamanu ua faamamaina ma valiina.
  7. Le lanu e lanu.
  8. O le mea e faʻaaogaina ai le taʻavale puipuia o loʻo faia ma vali mai se pepa uʻamea.
  9. A maeʻa le faʻagogoina o elemene vali, faʻapipiʻi eletise eletise i luga o le faavae, faʻapipiʻi le kaseti ma le siʻu.
  10. O loʻo taua i luga o le eletise mai le fale malulu o le afi afi.
  11. O loʻo lalagaina i totonu o laʻau (i lenei tulaga, uamea).
Vitio: auala e faia ai se afi eletise

E taua! O le maualuga o le masi o se eletise e tatau ona le itiiti ifo i le 6 mita. O le faavae ua tuufaatasia i lalo o lea.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o le faʻapotopotoina o se matagi puʻe ma ou lava lima e le faigofie tele. O lenei mea e manaʻomia ai tomai faʻapitoa ma le malamalama i le inisinia eletise ma le eletise. Ae mo tagata ei ai le malamalama faapena, o lenei galuega e matua mafai lava. E le gata i lea, o le a iai le taugofie o le savili a le fale i le fale faatau.