Laʻau

Schlippenbach Rhododendron Faamatalaga

O Rhododendrons o ni fualaau teuteu teuteu o le aiga o Heather, e aofia ai le sili atu ma le 600 ituaiga o ituaiga o fualaau oona ma fugalaau. O Rhododendrons na o mai i togalaau i le salafa o le lalolagi mai Saina, Iapani, ma Korea; o nisi ituaiga o meaola e tutupu i Caucasus, North America, ma Ausetalia. I totonu

I le 1854, i le taimi na malaga atu ai le Pallas i le South Asia, na maua ai e le alii manulele o Alexander Yegorovich Schlippenbach se fulufulu lauulu ma fugalaau lanu piniki, lea na avea mulimuli ane ma faavae auro o le aufaatusi i le lalolagi atoa ma maua lona igoa.

Schhodenbach's rhododendron o le a teuteuina le togalaau ma se puaa lanu piniki

Faamatalaga o meaola

E tusa ai ma le faʻamatalaga faʻamaonia, o le rhododendron a Schlippenbach e iai fugalaau e pei o le logo e pei o le 8-15 cm, e seasea ona nofo toʻatasi, e masani ona faʻaputuina i vaega o le 3-6, o nisi taimi e fuga i luma o lau. I ituaiga eseese o aso nei, o le lanu sili o petals o le lanu piniki, piniki pipi, piniki paʻepaʻe, paʻu enaena, moli suamalie, paʻepaʻe ma lanu violē i le pito i lalo o petals.

O le taimi vavalalata i le Moscow Region e amata i le ogatotonu o Me, i Latvia ma Finelani i le faaiuga o Me ma amataga o Iuni ma e 14-20 aso mulimuli, ona fai ai lea o atigipusa ma fatu laiti.

Taua! Rhododendrons o fualaau oona ona o mea o loʻo i le neurotoxin, o lea e le mafai ai ona e tipi, saunia ni meaʻai ma teuteuga oa latou fugalaau ma laʻau malogo.

O manuia sili atu i le filifilia ma le fausiaina o rhododendrons na ausia i le Iunivesite o Helsinki, i le togalaau aina lea o loo i ai se faaputuga o laau afu i le maualuluga o le taumalulu, ma o le eseesega o le University University o Helsinki e malulu malie ile -40 ° C.

Vasega "Iunivesite o Helsinki"

Faʻaʻau aʻa

I le natura, o le lapisi Schlippenbach rhododendron e laʻititi lona maualuga e oʻo atu i le 60 cm, ma faʻaputu i luga o papa papaʻe mauga, o le mea lea e taʻua ai i nisi taimi o le alpine rose. E sili atu i le 2-3 m faʻataʻitaʻiga o loʻo i luga o le vaomatua ma eleele lelei. Rhododendron fuga o loʻo fetolofi i le loloto o le 6-10 cm ma se fuainumera tele o aʻa laiti. O le mea lea, e le mafai e le aganuu ona faʻamago ese mai le eleele.

Trunk ma lau

O le aʻa ma lala o le Schhodenbach's rhododendron o loʻo faʻaalia, ma o le laupepa o laulaʻau pupula lautele ma se lamolemole lamolemole po o sina laititi e tu i le pito i luga. E leai se eseesega o le ogalaau i le saoasaoa o le tuputupu ae, i le tasi vaitau e tupu i le 4-10 cm ma i le 10 tausaga o lona maualuga e le sili atu i le 1 m.

Schlippenbach Rhododendron vao i le 10

Eseesega mai isi meaola

Rhododendron The Hague (Haaga): faʻamatalaga, tulaʻi ma le tausiga

O eseesega mai le rhododendron o le pupuu, o Daurian, Kamchatka ma isi ituaiga eseese:

  • tele fugalaau;
  • laʻau pauu mo le taumalulu;
  • faigata o le taumalulu mai -26 ° C ma lalo ifo;
  • Faʻatoʻa tuputupu ae pupu.

O mea uma o loʻo taʻua i luga o meatotino lelei ia o le pepa ma faʻaalia e mafai ona totō i lau togalaau.

Faʻatauga auala

Caucasian rhododendron i luga o mauga: pe a fuga mai

O le toe gaosia o rhododendrons e mafai ona avea ma vegetative ma fatu. Mo le puipuia o uiga eseese, o le vavaeina ma le taina o le taotoga e faʻaaogaina. Mo le faʻamoemoe o le fausiaina o se ituaiga fou po o se kulupu, o fatu e viliina faʻatasi ma ituaiga o loʻo manaʻomia.

Auala faʻatau

Lanu mo le 3-4 vaiaso e maua ai aʻa i se meaʻai ma le paʻu, humus mai nila ma oneone, lea e sili atu ile afa e pei o mea uma na totoe. Mo le aʻafiaina, e mafai ona e ave pito i luga o laʻau e aunoa ma le vaevaeina o lala. Latou te aʻafia lelei nai lo le nofofua.

Lulu luga mo le maua

Tulaga o le vevela

E mafai ona mauaʻa aʻa ma tipi i le faaiuga o le taumafanafana i le lauʻeleʻele poʻo i totonu o se fale kesi i Fepuari. O le maualuga o le vevela o le ea mo le aʻafiaga o le 16-24 ° C, e latalata i le 100% le malulu o le ea. Afai i le taumalulu e faigata ona faatumauina le vevela i totonu o le kiona, ua lava le mafanafana o le masini ile 10-12 ° C.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

O le vavaeese o le 5-25 cm le umi e totoina ia Aokuso i laina i luga o se moega ma se mamao o le 15-20 cm, i le va o vaimoe 8-10 cm. E faia le sua i aso uma, e mafai ona fuga. I totonu o le kiona, o loʻo faʻaaogaina ai pusa. O loʻo tiʻetiʻe ni mata tioata faʻatasi ma se mea e tolu 2-3 cm ma ufiufi i fagu tioata poʻo fagu palasitika.

Faʻapipiʻiina o se mea i totonu o se fagu

E totoina laau i aso uma mo le 30-40 minute, o le palapala i totonu o le atigipusa e fai sina siʻosiʻomaga e aloese ai mai le tupu aʻe o siama ma siama faʻamalosi. O se faailo o le alualu i luma manuia o le amataga lea o le tuputupu ae o laulaau fou i luga o le ata.

Faiga Faʻavae

Rhododendron e faigofie tele ona toto i le togalaau. Ina ia faia lenei mea, pe a uma ona fuga, ia filifili lala sili ona maualalo, punou i le eleele ma faapipii i luga o se uaea ina ia mafai ai e le ualu ma le lalala ona taina. Fafasi i luga o peat i luga, susu i le 4-5 aso. I le autumn, e vavae ese le tipi mai le fale o tina ma eliina ina ia le faaleagaina ai aʻa.

Filifiliga ma le sauniuniga o le nofoaga e tulaueleele ai

Filifilia o se nofoaga mo le rhododendron, le mea e totō ai se togavao se tasi poʻo se vaega o laau totō i luga o le 'upega tafaʻilagi, o se fesili faigata, talu ai o le a tupu aʻe laau i le nofoaga e tasi mo le 20-30 tausaga poʻo le sili atu foi. I le faaopoopo atu i ai, e faigata ona tupu nei laau toto. Latou te le fiafia i le la susulu, i lenei tulaga e mafai e le laʻau ona uu i se mea enaena.

Rhododendron Helliki: Faamatalaga

O le saite e tatau ona puipuia mai matagi malolosi ma le faʻavaivaia o vai faʻafefe. Afai e le mafai e le palapala ona faʻafefe lelei le vai, e manaʻomia le alavai i lalo o le togavao.

Faʻalogo lelei! E tatau i le eleele ona maua se tali malosi i le pH o le 5-6

E tusa ai ma filifiliga o mamanu, e sili atu le matagofie o le vavao pe afai e totoina mamao ese mai le tasi i le isi i foliga o ni lanu lanu eseese i tua o le mutia mata.

Tulafono faʻavae

O le totoina o le lua e 2 taimi e sili atu nai lo le tele o aʻa o le fatu. Afai o le palapala i luga o le laupepa e faʻamaonia, e tatau ona saunia se pu e sili atu i le lapoa, pei o lalo o se vaomatua matua. Faʻamasani pito i se fasi pepa palasitika ma faʻatumu le lua i se meaʻai o le peat ma le eleele palapala, ma tuʻu ai le 15-20 cm i le pito i luga. A maeʻa ona faʻatumu, e siʻosiʻomalie lemu i le oneone, faʻafeinu, ona mulimulitaʻi lea i ni meaʻai laupapa po o se peʻa.

Auala e tausi ai se fugalaau togalaau rhododendron

O tausiga o togalaau e aofia ai le teuteuina ma le teuteu, faʻasusu ma le faʻaleleia o meaai, faʻasao vao mo le taumalulu ma le puipuiga mai fugalaau puna.

Fertilizers

I le tautotogo, e faaosofia ai le tuputupu ae ma le fuaina i lalo o le vao, latou te tuuina atu le nitrogen-phosphorus fertilization Ammophos 30-40 g i le liʻo lata ane, pe a uma ona aveese le mulch. I Aokuso, e 20 g superphosphate ma 30 g o le potassium sulfate ua faaopoopoina i le auala tutusa. Ina ia faʻaleleia le matagofie o laulaau i le vaitau o le tuputupu ae, o le pito i luga luga o laʻei ma faʻalavelave faʻapitoa ma meaʻai e fautuaina.

Teuteu

I le lona lua poʻo le tolu o tausaga o le totoina, e manaʻomia e le tamaʻi vao laʻititi le teuteu. Filifili se pu malosi tutotonu e 40-45 cm le umi ma vavae ese lona pito i luga. I le taimi o le tau mafanafana, ua amata ona ia tuuina atu le tele o laau toto, laau totō laau, maua ai se pepa faalauiloa matagofie. I tausaga mulimuli ane, o le teuteuina e faʻaitiitia i le mama. Aveese lala tuai, o mama ma mama.

Sauniuniga Rhododendron mo le taumalulu

E oʻo atu i le faaiuga o Setema, o loʻo faʻapipiʻi faʻamalama mo rhododendrons, lea e mulimuli ane ufiufi i mea papaʻe paʻepaʻe. O vaomatua e umi le vaomatua e oo atu i le 200 aso, ae le o vaega uma e pulea e lafoai lau laau aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. Ua uma ona tupu lenei mea i lalo o se fale malulu. I le tautotogo, e ala vave le laau i luga ma tafe mai ai, o le faavaa e puipui ai i latou mai le malulu, i lalo o le ie ua lava le malamalama.

Faʻavaa

<

Maʻi ma meaʻai

Faatasi ai ma faamaʻi, e mafai ona aʻafia se laau talatala teuteuina i se mosaic viral i foliga o mea eleelea i luga o laulaau ma le tuputupu ae, tracheomycosis ma le paʻu. Ina ia foia nei faamai, o fualaau faasaina Fundazol, Strobi, Skor e faaaoga. O iniseti vevela o nisi taimi e faʻamauina i luga o rhododendrons o se vaʻa apogaleveleve, sisipa tapaa, talita talitata acacia. I lenei tulaga, o Aktara, Karate Zeon, Fufanon e aoga.

O le togalaau o le rhododendron e matagofie i lona fuga! E lava le mulimuli i fautuaga i le auala e toto ai, tupu ma tausi le fugalaau rhododendron fugalaau, ma o le a mautinoa lava le fiafia o laau i lo latou manogi.