Fua o le gaosiga

O faʻavae o le tausiga lelei mo hydrangea lapoa

O le masiofo moni o le togalaau, o le teuteuga matagofie ma le faamaualuga o tagata taʻutaʻua taʻitoʻatasi lava o le tamaoaiga tele lea o le hydrangea. Mai lenei tusiga o le ae iloa ai mea uma e uiga i le auala e tupu ai se matagofie i lau togalaau ma maua ai le fugalaau manino ma le tele.

Faamatalaga o ituaiga

Laʻau vaʻaia tele-i luga - o se tasi o mea aupito sili ona mataʻina ma teuteu o laau toto mai ituaiga e 80 o le toto o loʻo ola i le lalolagi atoa. Faaliliu mai le Eleni, Hydrangea macrophylla o lona uiga o se "vaa i le vai", o lona uiga e fiafia i le suāvai ma le susu o eleele, ma e sili ona totoina i itulagi ma maualuga le tafe mai faaletausaga. Ina ua faaali mai i Europa i le faaiuga o le seneturi lona 19, na faamanuiaina ma le fiafia i luga o togalaau faifeau.

Hydrangea - e le o le kulimi togafiti ma e manaʻomia ai le puipuiga mo le taumalulu. Faʻafetaia le malulu o le ea i le taumalulu -12 ... -15 ° C, ma nisi o meaola e oʻo i -18 ° C. I foliga vaaia, o lenei togavao e lautele, e oʻo ile 2-3 mita le maualuga i se mafanafana ma le 0.7-1.5 m i se malulu.

O le hydrangea lapopoa laititi e taua foi o le faʻasalalau ona o le aloese o lanu lanu meamata lanu meamata, e oʻo atu i le 20 cm le uumi, ma ni lapopoa tafatolu i tafatafa o pito.

Fugalaau o lenei laau e oo atu i le 3 cm le tele, mai le lanu piniki i le lalac ma le lanumoana lanumoana, ua aoina i fuifui tetele ma le lapisi o le 15-20 cm. O le lanu o fugalaau e saʻo lava e faalagolago i le maualuga o le eletise palapala. O le mea lea, i luga o ni laufanua lamolemole ole lauʻeleʻele e lanu piniki, lanu viole ma e mumu, ma i luga o le mea lanu - blue. Laʻau fugalaau i Iulai ma Aokuso. E mafai ona e tupu ile lapisi e pei o se laufanua, togalaau aina poo le avea o se fale. Lelei mo puipui, ae o se laau e tasi foi e foliga manaia.

E te iloa? O le muamua togavao, na aumai i Europa, e le o le taumalulu-e faigata ma malamalama-alofa, aua o le fugalaau lenei sa mafaufauina naʻo totonu.

O fea e totō ai le sdrangea tele

O le laasaga muamua ma sili ona taua i le fausiaina o le lapisi tele-taloina o le a avea ma filifiliga o se nofoaga tulaueleele i totonu o le togalaau ma se malamalama talafeagai ma le eleele.

Le filifiliga o le moli

E sili ona lelei le totoina o le totoina o le hydrangea i le tautotogo i se aso manaia ma le susulu. Le nofoaga lelei e susulu i ai le la e le itiiti ifo ma le 6 itula i le aso i le taeao ma le afiafi. O le taumafataga o le taumafanafana e mafai ona faʻamago le palapala, ma i le paolo o le togavao e fuga mai i se taimi mulimuli ane ma e le tele le fugalaau. E le fautuaina le totoina o le hydrangea i lalo o le laau, aua o le a ave uma e le eleele le susu mai le eleele lava ia.

O le a le ituaiga palapala e iai fugalaau?

O le laau e le sili ona matagofie ma e mafai ona ola i tulaga eseese, e oo lava i luga o le eleele ma le eleele. Ae o le a e vaʻai i se vaomatua matagofie ma se lauolaola lauolaola na o luga o le suavai mama, maualuga-acidity faʻamaʻaina ma humus. E taua tele le aloese mai le maualuga o le lime ma le eleele maualuga, aua o le mea lea e mafua ai ona maʻi le laau i chlorosis.

Matou te fautuaina ia e faamasani ia oe lava i foliga o le totoina o se laau toto, faapea foi ma le eseese o ituaiga eseese (aemaise lava, o foliga o le ituaiga Annabel).

Tulafono mo le totoina o laau toto tetele

O le totoina o loʻo faʻatinoina i le tautotogo pe'ā uma ona faʻamafanafanaina le eleele ma faʻavae le mafanafana o le tau e aunoa ma se aʻafiaga o le malulu. Afai e totoina ni togavao, o lona uiga o le mamao aupito mamao i le va oi latou e tatau ona 1 m.

Lelei mo le tulaʻi talafeagai 2-3 tausaga le matua. O le eleele sili ona lelei mo le totoina o le a avea ma se faʻafefiloi o peat, turf, lau lauʻeleʻele ma le oneone i tutusa tutusa. O le tele o le lua mo le totō totoʻa faʻalagolago i le maualuga o le lelei o le fanua toto. Afai e afaina ma mauoa i fugalaʻau, ona lava lea o le 35 353535 pits, ma afai e leaga ma matitiva, ia le itiiti ifo i le 60 cm i itu uma ma tua. Afai o le palapala e lava le susu pe maualuga le maualuga o le eleele, ona tatau lea ona taoto i luga le suavai mai kalavili, claydite poʻo piliki pa'ū. Pe a toto i le eleele matutu o se fesoasoani tele i le lumanai o le tausiga o le a avea ma sekeli, lea e tuu i le pito i lalo o le lua i le fuafuaina o le 1 tbsp. l luga o le lua.

O le isi laasaga o le a avea ma se faʻalavelave faʻapitoa o le tuufaatasia o eleele. Mo le piniki ma le mūmū mūmū, o le pH e tatau ona i le va o le 6.0 ma le 6.2. Pe a filifilia se fuʻa lanu moana lanu moana e faʻaititia i le 5.0-5.5 pH, ma faʻaopopo le aluminiumatetini i le palapala.

E taua! A o lei totoina, e tatau ona fuafua le lanu o mea e tutupu mai i le hydrangea, talu ai e faigata ona sui le elemene o le palapala pe a uma le totoina.

I totonu o le lua, ua faʻasaʻo aʻa ina ia tumau ai le aʻa aʻa i le eleele. O le togalaau ua totoina i le 15-20 lita o le vai ma mulimulitaʻi ma le loloto o le 10 cm.

Tulafono faavae o tausiga

O le mea e taua e le gata o le totoina saʻo o le hydrangea lapoa, ae o le tausiga ma le gauai taimi.

Faʻasa

O Hortensia o se laau e le ola i eleele vevela e aunoa ma le susu. O le mea lea, e tatau ona e sasaa ifo a le itiiti ifo ma le 2 pakete vai i le vaiaso. Na o le tasi lava le mea masani o le palapala mafolafola faataamilo i le togavao poʻo le mamafa o timuga. O le vai mo le faʻavaivai e tatau ona faʻamaluluina, lelei lava le timu. E talafeagai ma tapuni vai, ae na puipuia, faatasi ai ma le faaopoopoina o le sua o le tipolo poo le vineta ina ia aloese mai le chlorosis o le laau.

Laʻei pito sili

E tele fafaga vaega mo le tuputupu ae malolosi, malolosi laau totō ma le totoina vave:

  • i le tautotogo i le amataga o le vaitau tuputupu ae, ua faʻamaʻaina i se vaifofo o mullein poʻo isi mea faʻalaʻau;
  • ia Iuni, ao lei amataina, mo le susulu ma susulu mai;
  • i le faaiuga o le taumafanafana mo le faʻatulaga lelei o gaʻo mo le isi tausaga.

I le tausaga muamua talu ona totoina, e mafai ona e fafagaina le gaʻo i se vaifofo o le palukala, ma o le pala i luga o aʻa ma aʻa e le aliali mai.

Aoao atili e uiga i le galueaina o paniculate hydrangea ma le eseesega o ona ituaiga eseese (aemaise lava le ituaiga "Phantom").

E pei ona uma ona iloa, o le faʻaofiina o nisi o fomaʻi e afaina saʻo ai le lanu o petals o le hydrangea. O uʻamea uʻamea poʻo tioata alumini e aʻafia ai le lanu moana. Mo le tasi vaomatua, 8-10 masini alumini poʻo le ammonium-potassium alum e faʻafefeteina i le lua lita o le vai ma faʻafefe 2 taimi i le masina. E mafai ona e faʻatau i fugalaau faapitoa o faleoloa fugalaau mo le "uila" o le hydrangea.

Mo le sili atu mea teuteu, e mafai ona e faʻafefiloi lenei paluga i le tasi itu o le laau, ona avea lea o pulou o fugalaau ma piniki ma lanumoana i luga o se tasi togavao. O faʻamalaʻau faʻavaomalo mo le rhododendrons ma azaleas, poʻo fomaʻi faʻamalolo e pei o le ammonium ma le potassium sulphates, e talafeagai foi.

Bud i luma o le fugalaau e mafai ona sosolo i le gibberellin solution i le fua o le 50 ml i le 1 l le vai. E faʻamalosia ai le vave fugalaau ma fuga tele.

E te iloa? Adzzai o le igoa mo hydrangea i le faaIapani, o lona uiga "o se fuga e foliga mai o se lanu enaena."

E faapefea ona fausia le pale o se laau

O le mea sese autu a le tele o fai togalaau o le faʻatoʻa maeʻa atoa lea o le sdrangea lapoa! O lenei vao e le mafai ona vavae, talu ai e te le faatali mo le fuga. I lenei ituaiga meaola, o loʻo totoina ai fugalaau i luga o paʻu o le tausaga talu ai, ma i le taimi o le taumalulu e taua tele le taofia mai latou mai le malulu ma le faʻavave.

I le tautoulu, ua na o mea o le tausaga lenei e vavaeina ina ia le avea ma fale o meaola e le talafeagai ma hydrangea po o se puna o faamaʻi. Ma i le tautotogo, pe a maeʻa ona faʻaalia, faʻapena le faamamaina, ave faʻamavae lala ma lala tuai ina ia faʻaosofia ai le tuputupu aʻe o mea fou.

E taua! O Hortensia o le mea e sili ona fiafia i ai o gata, aphids, drooling penisits ma bedbugs, lea e suamalie le sua o gaʻo ma lau, ma aumaia ai i le oti. Ina ia aloese mai la latou osofaʻiga, e tatau ona faia se togafitiga faʻasaina ma le paluga o Bordeaux pe suia, pei o "Apikaila-Peak", "Kuprosat", "Ridomil" poʻo le "Saprol".

Saunia mo le taumalulu

Aua nei faatali mo le muamua kiona e amata ufiufi le laau.

  1. Ua oʻo mai i le ogatotonu o Setema, matou te tipi uma laulaau, sei vagana ai pito i luga, lea e puipui ai le totogo.
  2. Matou te afifi le togavao i le 2 laulau lapisi poʻo le lutrasil.
  3. A uma le amataga o fulu ninii faifai pea tatou te fusifusia le vaomatua, punou i le eleele i luga o le lapnik na muaʻi faʻasaina. O le mea autu e afaina ma e le faatagaina ai pupu e taoto i lalo o le mamafa o le kiona.
  4. Mai i luga tatou te momoe ai laʻau poʻo nila, tatou te ufiufi faʻatasi lala lapnik ina ia umi le kiona.

O le fale sili lea ona talitonuina o le a puipuia e tusa lava pe afu tele. I le tautotogo, e le tatau ona e faanatinati i le faailoaina atu, e le o se mea e leʻi faamoemoeina, e oʻo lava i le tuai o le afu o le tautotogo e mafai ona faʻaumatia le laau.

Faigata i le tuputupu ae

E oo lava i tagata fai togafiti poto o le a taʻu atu ia te oe o le mdrangea tele-taloina ua vetea, ma e toatele e toetoe lava tutusa tuputupu ae faafitauli:

  • A maeʻa le faʻatau o se mdrangea lapopoa, e taua le totoina i se taimi vave i luga o le laufanua ina ia le mate ai le laau;
  • pe a suia mai se pusa i se togalaau, o le eleele ma le aʻa e le mafai ona faʻalavelaveina, talu ai o le a faʻaaogaina uma malosi i le taimi o le a tupu, ma o le a faʻaumatia le aʻa;
  • muamua, pe a uma ona totōina, faʻasusu le laau i le tele o taimi e mafai ai ma le faʻaititia o le laei pito i luga, e pei ona faʻaaogaina i fale lauʻeleʻele ma e faigata mo ia ona faʻafetaui i le mea fou ma ia tutoatasi mai meaʻai;
  • o le filifiliga le saʻo o le saite mo le totoina, mo se faataitaiga, e matua susulu i le aso atoa, ma o se taunuuga - o le susunuina o laulaau ma eleele mamago;
  • faʻatasi ai ma le tele o le faʻafeinuina o le suavai, o le pala o aʻa ma fatuga e mafai.
Faʻatasi ai ma le saʻo ma le faʻatinoina o le faʻaleleia o le lapisi o loʻo i luga o le laumei o loʻo faʻaalia i le faʻamatalaga o loʻo i luga, o lenei matagofie o le a faʻafetai ia te oe i pulou fugalaau pupula, o le ae faamemelo i le taumafanafana atoa.