Laʻau

Paʻu keke paepae: o mea faʻapitoa uma o le tuputupu ae ma le popole

O le fea laau o le tupuaga o le kapeti togalaau, e leai se tasi na te iloa mautinoa. O le laufanua papae paʻepaʻe ua taʻua o le itu i matu o le Sami Metitirani. Ua iloa e 4,000 tausaga talu ai, o le kāpeti ua leva ona tupu aʻe o se fualaau aina. I aso o Kievan Rus, na faaulufale mai mai Europa i Sisifo ma ave lona tulaga sao i isi fualaʻau fualaʻau. I le senituri sefuluiva, e tusa ma le tolusefulu o ona ituaiga eseese, ma o le taimi nei o loʻo i ai le fiaselau.

Faamatalaga ma uiga o le kapisi paepae

E tusa ai ma le faʻasaienisi faasaienisi, o le kapisi togaʻau poʻo le kapisi paʻepaʻe (Latin Brássica olerácea) o se ituaiga o Cabbage o le Cabbage family (Cruciferous). Kapisi o se laau e lua tausaga le matua, faapea foi ona fua.

O le laau ei ai se lala faʻalauteleina faʻalautele ma se tele o laulaau, lea e avea ai se rosette i le pito i lalo. I le tausaga muamua o vao, o laulaau, fetaui lelei le tasi i le isi ma feamilomilo faataamilo i le ogaumu (ulu), fai ai se ulu o kapeti e aina. O pulou kapisi e mafai ona iai se laulau vaʻafolafola, lapotopoto, lapotopoto, faʻasolosolo ma le faʻalelei. I le tausaga lona lua, o le maualuga (e oo i le 1.5 mita) tupugo fugalaau e ola i luga o fualaau aina o loʻo faia i foliga o pamu ma fatu.

Paʻu paʻepaʻe - o se laau e lua tausaga le matua

I le kukaina, o le kāpeti e faʻaaoga fua (salati), faʻasusu ma gaosia, ma fufulu ipu (kuka kuka, kapisi laʻau, toppings, casseroles, soupeti soup, borscht, ma isi). Ole fuainumera o fesuiaiga eseese mo ipu kapisi e le mafaitaulia.

O le meaola o meaola o le kapeti e eseese, e aofia ai: fiber, proteins, carbohydrates, acids oona ma le eletise. O le aofaʻi o le vaitamini C (30-70 mg / 100 g) e faʻatusatusa i mea o loʻo i totonu o leona. E i ai foi vitamini PP, E, A, U, o le tele ole vitamini B ma se tele o minerale.

O kalamaisi e tele mea aoga ma e masani ona faʻaaoga i le kuka

Kapisi e avea o se punavai o le vaitamini U, o se vaega o le antiulcer, e faʻaaoga mo faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. O fua mai laʻau e fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto toto, aveese le cholesterol ma le tele o le vai mai le tino. O se vaifofo masani a tagata mo faiga le lelei o le laʻau kapisi.

I nisi tulaga, o le kāpeti e mafai ona afaina ai: i le pancreatitis, acute enterocolitis, faateleina le elemene o le manava, o le gasegase o spasms o le iniseti ma alalele, o le mea lea e le afaina ai le membrane mucous o le digestive tract ma mafua ai ona faateleina le tiga.

O le kapisi paepae ei ai foliga tutusa i le kapisi lanu mumu ma le kapisi Savoy. E ese mai isi kapisi e le gata i foliga vaaia, ae faapena foi i le tele o isi meatotino.

  • I totonu o le broccoli ma le cauliflower, o mea e fai ai fualaʻau o le vaega o meaʻai, i kohlrabi - stembled.
  • Kohlrabi, broccoli, pulupulu Brussels ma cauliflower o loo malulu mo le teuina; o nei ituaiga o kapisi, e le pei o kopa paʻepaʻe, e le o toe teuina mo sina taimi puupuu.
  • O isi uma ituaiga o kapisi ei ai mea e sili atu ona maualuga o le polotini, vitamini, micro ma macro elemene, ma e iai foi le telefoni feaveaʻi (sei vagana ai le kāpuni lanu mumu - o lona fiber, e ese mai ai, sili atu nai lo le kāpeti paʻepaʻe).

E ui i le mea moni o isi ituaiga kāpeti e sili atu nai lo le kapeti paepae i mea oona, e le faʻaitiitia ai lona taua ma le taʻutaʻua ona o lona taugofie, ola lelei fale ma isi mea tulaga ese.

Eseese o kāpeti

O le Resitala a le Setete o Vaʻaia O taunuʻuga o le Russian Federation e aofia ai le sili atu i le 400 ituaiga ma vailaʻau o kāpeti paʻepaʻe. E oʻo i le matua, o ituaiga e vaevaeina i vaega nei: o le vave o le matua, o le matua, o le ogatotonu o le tau, ua maeʻa le matua.

Laulau: ituaiga taʻutaʻua o le kāpeti paepae e ala i le matua

Vaevaega o kulupu ma sui autuFaaaogaSoifua manuia
Fugalaau tuai (90-120 aso): Iuni, Dawn, Ditmar vave, Aurora F1, Express F1, Amazon F1Mo le taumafa fouE leʻi teuina mo le umi
Tausaga ogatotonu (130-150 aso): Faamoemoe, Mamalu 1305, Belorussian 455, Natasha F1, Rinda F1, Niu Ioka F1Faaaoga uma fou ma mo le teu1-4 masina (faʻalagolago i le vasega)
Tausaga laʻititi (150-170 aso): Meaalofa, Blizzard, Tinā o le Tinā, Dobrovodskaya, Megaton F1, Aggressor F1Mo le teu ma le pipiʻi puʻupuʻu, e mafai foi ona faʻauluina fou2-5 masina (faʻalagolago i le vasega)
O le matua (160-180 aso) ua vaevaeina i ni vaega se lua:
Uma: Kharkov taumalulu, Snow White, Extra F1, Orbit F1Lelei mo le teu ma le kukaE oo i le 6 masina
Fuafuaina mo le teuina o taimi uumi: Wintering 1474, Lezhkiy F1, Amager 611, Kolobok F1, Atria F1Mo le teuina o taimi uumi (o nisi ituaiga e mafai ona faʻaaogaina mo le teuina)6-8 masina

O ituaiga eseese o kāpeti paʻepaʻe e mafai ai ona maua ni fua fou o lenei fua i le tausaga atoa.

Faʻamasinoga

E mafai ona ola le kapisi lapisi i fualaau aina ma ala i le lūlūina o fatu ile matala. I totonu o le itu i saute, mo le vave totoina o kapisi i totonu o greenhouses film ma le mafanafana, o fatu mo laau toto ua totoina ia Ianuari-Fepuari. O le taimi e tapunia ai mo le totoina o togalaau le leva o le kāpeti e totoina i le nofoaga tatala i le totonugalemu o Rusia ma itu i matu o le pito o Me poʻo aso muamua o Iuni. O fualaʻau e ola i le fale poʻo totonu o se lau. I le totoina o fualaau aina muamua o ituaiga pupuu i eleele tatala, o le polokalame 35-40x50 o loʻo mataituina, mo le vave ma le tuai o le seleselega, o le mamao i le va o laau totō ua faʻatuputeleina i le 45-5070-80.

Ua totoina muamua laau totō o kapeti i fanua matala

A lūlūina fatu ile fanua tatala, mataʻituina le fuafuaga o le totoina, e fetaui ma le ituaiga o ituaiga. I le taimi muamua, e puipuia faʻatoʻaga i le ufiufi o mea poʻo ata.

Faʻafefea ona faʻalauiloaina le kapeti?

Afai e foliga mai i se tasi e mafai ona ave ni fatu mai se laau na lavea faafuasei le aū i le tausaga muamua o vao, ona avea lea o se mea sese tele. O laau totő e tupu mai i na fatu atonu e le mafai ona taofia meatotino o se ituaiga faapitoa ma e ono le mafai foi ona ulu ese. E i ai tulafono mo le mauaina o fatu laʻau tipi lelei.

Auala e maua ai fatu

O mea totō totō e mafai ona maua i le tausaga lona lua o le olaga o kāpeti. E tatau ona filifili le sili ona malosi, e aunoa ma ni faailo o faʻamaʻi, ulu o kapeti, lea e taʻua o sela fafine. A o lei amataina le kiona, ua aveesea i latou ma aʻa ma se vaega eleele. Aʻo leʻi tuʻuina le teuina i ulu o kapeti tuʻu 2-3 'ufiufi pepa. O le kapisi e eleʻeleina i le ofu o le fafie, tuʻuina i aʻa i totonu o le mash mash ma teuina i le vevela o le 1-2 ° C.

A o Mati poʻo Aperila, o le a vavaeina ai aʻa i le foliga o se paʻu ina ia tumau ai le fatuga maualuga, ma o petioles i luga o le pou e 2-3 inisi le umi. O launiva ua saunia e tuʻuina i le susu susu po o le humus. Tina tina e totōina ia Aperila poʻo le afa muamua o Me. Tuu ia tumutumu i se tulimanu ma eli i lalo o le ulu.

Kocherigi (tina ava) e tipi i le foliga o se paʻu ma pe a totoina, e tanumia i lalo o le ulu

O le mamao i le va o suʻega o ituaiga eseese e tatau ona le itiiti ifo i le 500-600 mita, e mafai ona tupu mai le palota. O loʻo tuʻuina atu e le moega le tausiga masani: faʻafeinu, faʻamago, vele, faʻalua fafagaina faʻamaʻi faʻamaʻi. Aoina fatu ao fufulu ma vele le pulu.

E faʻapefea ona tupu le kāpeti mai se aʻau

E le mafai ona maua ni fatu, ae o se isi sipuni gaʻo mai le pou? E mafai, ae le o soʻo se mea, ae le o soʻo se mea. O loʻo i ai le poto masani o tagata fai togalaau na maua ni fualaʻau se lua i le vaitau e tasi mai le fale lava e tasi, ae na o le pau lava lea o le mea e mafai ai i itulagi ma se mafanafana o le tau o loʻo tupu ai le kāpeti muamua.

Pe a selesele vave le kapisi (mo se faʻataʻitaʻiga, tipeti o Iuni) i aso muamua o Iulai, pe a uma ona selesele ulu o kapeti, o laʻau e tuʻuina i le eleele. A maeʻa sina taimi, o le a amata ona fai ulu laiti o kapisi i totonu o laʻau. E fautuaina i latou e faʻalaumuli ma tuʻuina ni taʻavale se lua i luga o pou taʻitasi. O laʻau pito i lalo mai ulu ua mavae e le galo ona o le lelei o le susu. Ma - faʻamalosia, faʻamalo, ofu pito i luga - mea uma e pei ona masani ai. Ma i le ogatotonu o Setema, o le toe maua mai o ulu o kapeti e tusa ma le 500-700 kalama ua maua.

O le tausiga o pusi fafo

I le tasi itu, e leai se mea e sili ona faigata i mea e manaʻomia mo le gaosiga o kāpeti, ae i le isi itu, o le le tausisia o se tasi oi latou o le a aʻafia ai le aʻafiaga. E naʻo lou manaʻo e le solia le tulafono - ma o le a manuia mea uma.

Malosiaga o le eleele ma fualaau aina

E mafai ona ola le kapisi i luga o eleele eseese, seivagana le oneone laititi ma le mafiafia, e le mafai ona taofia le susu. O le eleele lelei mo kāpeti o le laʻau faʻalelei ma se faʻamalama o le fausaga ma lafumanu i lalo o laufanua. O ia eleele e mafai ona taofi le susu ma i le taimi e tasi e lelei tele i le ea. O le maualuga o le eletise o le pH6.4-7.0. O eleele faʻapitoa e tatau ona faʻavaivai i le 5-6 tausaga. O le faia o lenei mea, i le tautoulu, faatasi ai ma le eliina, faia le falaoamata o le dolomite po o le lime fulu i le aofaiga o le 5 kg / 10 m2.

O le Kapisi e le mafai ona toe tupu i se tasi nofoaga, ma totoina i tua atu o isi laau faʻasalalau muamua nai lo le 3-4 tausaga. O le le tausisia o le fuaina o fua o faatoaga ma le totoina o laau toto e lata i tafatafa o le kāpeti e mafua ai le salalau o faamaʻi o lenei ituaiga o laau toto. O le kapisi e sili ona lelei pe a maeʻa ona faʻapala, liliaceae, solanaceae ma legumes, ma o ona tuaoi sili ia.

Malamalama ma le vevela

O le Kapisi e mamafa tele i le malamalama ma e le faʻafeiloaʻi sina mea itiiti. O le nofoaga mo lona totoina e tatau ona tatala atoatoa. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o laulaau e amata ona ola vave, ma o ulu o kapeti e le mafai ona fausia. Mo le atinaʻe lelei o laau, o le umi o le ao e tatau ona 16-18 itula.

O le nofoaga mo le totoina o kapisi e filifilia ma matala lelei

O le kapisi e lauiloa o se togalaau malulu. O le maualuga o lona tetee i le maualalo o le vevela e faalagolago i le eseesega ma le tulaga o le atinaʻeina o le laau. O le amataina o fatu e amata i le vevela o le 2-3 ° C. O le vevela sili ona lelei mo le vave faʻaolaina o fualaau aina e 18-20 ° C. O fualaau toto e sili ona lelei i le 12-15 ° C. O le vevelaina ma le faʻaleleia o laau totō ile lauʻeleʻele e mafai ona faʻafetaia le vevela ile -7 ° C i taimi ole gutu pupuu. Mo laau matutua, o le vevela mai le 15-18 i le 25 ° C e sili ona talafeagai mo le atinaʻe lelei. I le itu i saute o Rusia, e le mafai ona vevela le vevela i le vevela maualuga. E mafai e aloiafi o kapeti ona tatalia le vevela mai -2 ° C i le -8 ° C, e fuafua i le eseesega.

Manaoga mo le faʻamamaina, fausiaina ma le tumutumu

O le lelei o le eleele mo le totoina o le kāpeti e 80%, ea - 50-75%. Afai e tupu le kāpeti mo le teuina o le taumalulu i le taimi umi, ona oʻo lea i le afa lona lua o le vaitau o le tuputupu ae, e tatau ona 70-75%. Faatasi ai ma le le lava o le susu, o le kāpeti e le lelei ona atiina ae ma e leai ni ulu e faia.

Laulau: taimi ma masani o le faʻamaina o kāpeti

Faʻasologa o AsoFaʻasaʻo taimiLafoaʻiga o tau
A uma ona toto fatu mo le lua vaiaso1 taimi i 3-4 aso (lamala i isi aso uma)1-1.5 lita i le laau
Lua vaiaso talu ona toto fatu ae lei amataina le ulu o le ulu1 taimi i le 4-7 aso (sili atu i taimi o le lāmala)8-10 lita i le 1 m2
Talu mai le amataga o le tuputupu ae o ulu o kapisiO isi aso uma15-20 l i le 1 m2
2 vaiaso aʻo lei selesele
4 vaiaso aʻo leʻi seleseleina le kāpeti na fuafua mo le teuina o le taumalulu umi
Faʻamasa le taofi

Ole taimi ma masani o le faʻavaivai e faʻavasegaina e fuafua ile aofaiga o timuga. E fautuaina ina ia tausia le eleele i se tulaga faapea o se palapala eleele ua sii i ou lima, pe afai e vaeluaina ou tamatamailima, laau i le polo. Afai e pala le palapala, e tatau ona faʻafeinu. E ui lava i manaoga o le susu, o le kāpeti e le fiafia i le suavai. O le maualuga o le susu e mafai ona oʻo atu ai i le salalau o faʻamaʻi faʻamaʻi ma ulu o loʻo tafe.

Ina ia maua se seleselega lelei, o le kapeti e masani ona faasūsūina.

A maeʻa ona faʻamalosi, e tatau ona tatalaina le palapala, e taua tele le faia o lenei mea i eleele mamafa. E masani ona faʻapipiʻi faʻamaʻi faʻatasi ma le mauga. O le uluaʻi luluina o ituaiga o ituaiga eseese e faia i le 2 vaiaso talu ona toe totoina. O le kapeti laititi e amata ona fai sina umi - i le mavae ai o le 3 vaiaso. Ona faʻaauau pea ona latou vaʻaia i le 2 vaiaso ma faia lenei mea seia oʻo ina maeʻa laʻau.

Laʻei pito sili

O le kapisi e tele ni meaʻai mai le palapala, o lea e manaʻomia ai ona fafagaina, o la latou aofaiga e faalagolago i le tuputupu aʻe o le vaitau, ma ua faʻaititia mo le tele o ituaiga.

Laulau: aso ma masani ole fafagaina o kāpeti

Taimi FafagaLe tuufaatasiga o le paluga kulimi i le 10 lita o le vaiFua o laau
2-3 vaiaso pe a uma ona totoina laau i le eleeleTasi se filifiliga:
  • 10 g o le ammonium nitrate;
  • 1 lita o le faʻafefeteina faʻasusu o le ovi povi.
150-200 ml
Le vaitaimi o le amataga o le fausia o uluTasi se filifiliga:
  • 4 g o urea, 5 g o le superphosphate double, 8 g o le potassium sulfate;
  • 50 g nitrofoski.
500 ml
10-15 aso pe a maeʻa le laei pito lua (sei vagana ai ituaiga muamua - e le toe fafagaina i latou)2 sipuni tele o le superphosphate, 15 g o le fugalaʻau ma elemene1 lita
20 aso ao le i seleseleina (faʻapitoa mo le tele o ituaiga eseese ina ia sili atu ona teuina ulu o kapeti)Tasi se filifiliga:
  • 40 kalama o le potassium sulfate;
  • 0.5 lita o le fusi o le efuefu.
1 lita

Afai e faʻapipiʻi mai fugalaʻau i le taimi o le totoina, ona lelei lea o le laei pito i luga e le tatau ona fai. O le tele o fomu o fualaau oona e faaputuputu i ulu o kapisi i le ituaiga o meaʻai ma faaleagaina ai le tulaga lelei o oloa.

Vitio: totoina pupu paepae i le avanoa

Greenhouse kapisi tausiga

Ina ia maua vave se seleselega o kapeti, e faʻaaogaina greenhouses. A oʻo ina totoina le kāpeti i totonu, o loʻo i ai ni uiga e manaʻomia ona mafaufauina.

Greenhouse eleele manaomia

E mafai ona faʻaaogaina le eleele mo le fale lauʻeleʻele i le natura ma le tele. O le palapala arable e tatau ona itiiti ifo ma le 25-30 cm le loloto. Mai le autumn, 12-13 kg / m ua faʻaofiina i le eleele masani2 humus.

Mo le sauniuni o le eleele tele, o se tasi o mea nei e mafai ona fautuaina (i le%):

  • alalafaga maualalo - 40, fanua turf - 40, vao - 20 (solofanua ma le 50% o mea e maua i le sawdust);
  • alalafaga maualalo - 60, eleele vaʻavaʻa - 20, vao manu - 20;
  • turf - 80, humus - 20;
  • turf land - 50-60, sanded composted - 20-10, humus - 30-40.

O le fausaga o le eleele e tatau ona malamalama. I le tuufaatasiga o paluga eleele mo lo latou sili atu o le faaopoopo i ai o seisi, tipi vao ma isi.

Malamalama ma le vevela

I vaitau e le lava ai le la, e tatau ona faʻamalamalamaina laau totő i totonu o le kiona. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga molī o loʻo i ai se pulufana sola lelei i totonu o la latou sulu. I le taimi lava e maeʻa ai le totoina o laau totō, e faʻamalamalamaina fualaʻau mo le vaiaso, ona faʻamalamalamaina lea mo le 7-10 itula i le aso.

Pe a totoina fatu mo fatu ma aʻo lei tupu mai pine, o le maualuga o le ea o le ea e 18-20 ° C. I totonu o le vaiaso talu ona tulaʻi mai ni fatu, o le vevela o le po e faʻaititia i le 6-8 ° C, ma le ao - i le 8-10 ° C. Ma, i le vevela o le tau, o le ea vevela e tumau i le va o le 15-18 ° C, i aso puaoa - 14-16 ° C, i le po - 12-14 ° C. O le vevela o le eleele e tatau ona i le va o le 15-17 ° C. Ina ia mafai ai ona faʻasaoina le malosi i taimi o gutu malulu, e mafai ona tuʻuina moega mo sina taimi le ufiufi o moega.

Vitio: fale o le vave kapeti i totonu o se fale kati mai le kiona toe foi mai

Manaomia o le vevela, fausiaina ma laʻei luga

Pe a faʻapipiʻi le kapisi i totonu o se kiona, faʻapea foʻi ma le avanoa e tatala ai le eleele, latou te le faʻatagaina pe faʻamago ese mai le palapala. O le maualuga o le faʻamamafana i totonu o puipui tapunia e tatau ona 75-80%. O le susunuina o le eleele o le 80-85%.O le faʻaleleia o le suavai, faʻaaogaina le vai e faʻafefe ai, ma faʻaitiitia ai, e faʻaogaina ai le greenhouse.

Ina ia faʻalauteleina le suavaia i totonu o le fale koli, faʻasuina le kapisi i le faʻasusu

A maeʻa ona totoina laau i se nofoaga tumau, e faalua ona fafagaina ia laau.

Laulau: aso ma ituaiga o le faʻamaʻiina o kapisi pe a tupu aʻe i totonu o se lauʻeleʻele

Taimi FafagaLe tuufaatasiga o le paluga kulimi i le 1m2
Tasi ma le afa i le lua vaiaso talu ona toe totoina fualaau10-15 g o le ammonium nitrate, 20-25 g o le superphosphate, 10-15 g o le potassium sulfate, 10 l o le vai
I le amataga o le ulutala20 g o le ammonium nitrate, 30-40 g o le superphosphate, 15-20 g o le potassium sulfate, 10 le vai

Mo le laei pito i luga, e mafai foi ona e faʻaaogaina fualaʻau faʻamalosi faigata, e pei o nitroammofoska, azofoska, Crystal, Ecoplant, Matai. Le faʻaleleia o le atinaʻeina o le aʻa ma le faʻaleleia lelei o meaʻai, e faʻaaogaina ai biostimulants aʻa o Agriful, Thekamin, Rice ma isi.

Faʻapitoa o le galueina o kāpeti paʻepaʻe i le tele o itulagi

Talu ai o tulaga o le tau i vaitau eseese e ese mai le tasi i le isi, o le galueaiina o kapeti paepae i itulagi taʻitasi o loʻo i ai ona lava vaega patino o tekinolosi tau faʻatoaga.

Vaega o le tuputupu aʻe o kāpeti i le laufanua

O le tau o le itumalo o Moscou e mafua mai i le tele o timuga. E le tele aso susulu. E ui lava i le mea moni e faʻapea o le kāpeti o se togalaau malulu, e le mafai ona faʻaogaina le tautotogo e mafai ona tupu ai faafitauli pe a tupu vave.

O le Kapisi i totonu o lenei eria ua tupu tele lava i fualaau. O le avanoa e totoina ai i luga o le laufanua mai fatu e le o aofia ai foi, ae i lenei tulaga, o le puipuia o laau e tatau ona saunia aʻo lei amataina le mafanafana o le tau. O se tasi o filifiliga mo le tuputupu aʻe o kāpeti i luga o le eleele avanoa o le faʻaogaina lea o moega mafanafana. Talu ai e le o timuga tele i tuafanua i le taumafanafana, o le suāvai e tatau ona tuʻuina atu faapitoa faapitoa.

I le Moscow Region, o mafanafana mafana e faʻaaogaina e tupu ai le kāpeti i le avanoa

E eseese ituaiga, e pei o se tulafono, vave, ogatotonu ma le ogatotonu o le tau, ona o le vave o le kuka e le mafai ona fua. Ole ituaiga o meaola ua faʻamaonia, e pei o Glory, Glory Gribovsky, Meaalofa. E iai foʻi le tele o ituaiga o vailaʻau faʻasolosolo na galulue lelei i lenei eria.

Vaega o le tuputupu aʻe o kāpeti i Siberia

O tulaga maualuga o le tau e le faatagaina ai le totoina o pupu paepae mai fatu i Siberia i nofoaga tatala. Ae ui i lea, e mafai lava ona tupu i se auala fatu. O le vaitau puupuu o le taumafanafana e le faatagaina ai le totoina o ituaiga tuai o le seleselega ma se vaitau umi e ola ai, o lea latou te filifilia ai le ogatotonu o le taumafataga ma le ogatotonu o fualaau aina e maua ai se seleselega lelei i lenei itu. Eseesega na faʻapipiʻiina i le Siberia i luga o le Siberian Vegetable Experimental Station e puipuia mai faʻamaʻi masani i lenei itu. Le sili ona lauiloa i latou: Point, Sibiryachka 60, Nadezhda, Blizzard, Final, Talisman F1.

I le matala, e totōina fatu laau i le afa lona lua o Me, 50-55 aso talu ona lulu fatu. I le taimi muamua, ona o le tau, ua ufitia moega. Ia Aokuso, ua amata ona faʻaumatia le kapisi o ituaiga eseese, ma ua faʻaaoga foi mo le teuina. Ia Setema, e aoina le kāpeti i le tele o taimi, lea ua faataatia mo le teuina.

Vaega o le tuputupu aʻe o kāpeti i le Urals

O le le mautonu o le tau o le Urals e mafua mai i suiga tetele i le vevela ma le malosi o le femalagaiga o le ea. I le masina o Me, e mafai ona matauina fesuiaiga o le vevela tele: mai le vevela o le ao i le po. Ia Oketopa, e mafai ona paʻu le kiona.

O fualaau e ola i le fale, i totonu o greenhouses poʻo totonu o mafana mafanafana. I le muamua po o le lua o tausaga o Me, ua totōina ile eleele. O le moega e ufiufi i se pupuʻu, lea e puipuia ai laau mai i le po maualalo o le vevela ma mea faʻamaʻi. O se auala aoga o le mulumuluina o moega ma se ata uliuli e puipuia ai le palapala mai le maualalo o le vevela.

Ina ia puipuia mai le malulu o le tautotogo, o sipuni gaugau i totonu o Urals e ufiufi i le vavae

O vailaʻau Siberia e tupu lelei i totonu o Urals, e pei o Nadezhda ma Blizzard, faapea foi ma le tele o hybrids (Megaton, Atria, Aggressor, etc.). O le laʻau vevela o Losinoostrovskaya e sili ona lauiloa, o lona uiga o le tele o le tetee i le maelega ma e faʻaaoga fou ma mo le teu.

Tausaga o le totoina o kāpeti i totonu o Rusia

O le vaitau o le soifuaga o le totonugalemu o Rusia ma le timu, o le malulu ma le mafanafana ma le mafanafana o taumafanafana e sili ona lelei mo le tuputupu aʻe o kāpeti. I totonu o latitudes, o le kapeti e masani lava ona ola i fualaau. Ae ui i lea, i le taimi nei, ona o le taua o le vevela o le tau i le totonugalemu o Rusia, i le lūlūina o fatu i le eleele tatala, ua matutua tagata matutua i le matutua o le 160-170 aso.

Laulau: taimi o le lūlūina o fatu ma le totoina o laau i le totonugalemu o Rusia

Eseesega i taimi o vaoAso o le lūlūina o fatu mo fatuLe vaitaimi o le totoina o fatuTotoina o laau toto
Toto amataMati 1-1545-60 asoMe 1-15
VaitausagaAperila 20 - Me 1035-45 asoMe 15-30
Luga le matuaMati 15 - Aperila 1030-35 asoMe 10-25

Mo le vave totoina, e tatau ona faʻaaogā faʻamafanafanaga ma mea e leʻi faʻaaogāina, talu ai ona o fulufulu e tutupu i le totonugalemu o Lusia i se taimi faapena.

O ituaiga tagata taʻitasi poʻo ituaiga o gaosiga o le kuka ma le vaeluaga o lauʻau (mo se faʻataʻitaʻiga, o le vevela o Slava 1305, o paʻu o Valentin, Kolobok, Garant) e mafai ona ola i se auala e leai se ola.

Vaega o le totoina o kāpeti i Sasaʻe Mamao

O le tau o Sisifo Mamao o loʻo faʻaalia e le le mautonu. O loʻo faʻaalia i ni suiga tetele i le vevela, o le malulu ma le mafanafana o taumafanafana. I le vaitau o le tuputupu ae malosi ma le faʻavaeina o ulu o kapeti, e mafai ona matauina le maualuga o le vevela o le ea. Ia Iulai-Setema, ua timu mamafa timuga, lea e tau atu i le suavai o le palapala ma, o se taunuuga, i le faasalalauina o le paiotisis.

I lenei itulagi, o ituaiga o le malulu ma se vaitau puupuu e tuputupu ae, faapea foi ma le puipuia mai faamaʻi ma le tafe, ua filifilia. I Sasaʻe Sasae, o le mea ua leva ona tofotofoina (Slava, Podarok, Blizzard, Iuni Early ma isi) ua faamaonia lelei i latou. Ae o ituaiga talo ma eseese e eseese i fua o le maualuga, e pei o le Artost, Sugar ball, Natasha, Kukharka, Aggressor, Hurricane, Primorochka. O le popo ma le tuai o le ketalalaʻau i nei oganuu ua tupu aʻe i fualaau.

I nofoaga e maua ai le maualuga o le susu, e faʻaaogaina se metotia faʻafomai e pei o le totoina o kapeti i luga o tafaoga. Afai o le palapala eleele ei ai sina malulu laitiiti ma le lele lelei, ona sili atu lea ona toto le kāpeti i luga o mauga. Afai o le 'upega tafaʻilagi o loʻo i totonu o le maulalo ma e mafai ona lolovaia mo se taimi le tumau, e sili atu le filifilia o tulimanu, talu ai o le gasegase maualuga e vave ona lafoaʻia.

Talu ai nei, o le faʻaaogaina o tekonolosi faʻavae tuʻufaʻatasi ua faʻalauteleina. I le afa muamua o le taumafanafana, pe a vevela le tau, e totoina le kapeti i luga o mauga, lea e sili atu ona lelei i le puipuia o le susu. I le ogatotonu o le taumafanafana, faatasi ai ma le amataina o le vaitau o Afa o Aukuso, e lua ni laʻei maualuga e fausia mai le tumutumu, lea e sili atu ona lelei le susu.

Isi metotia o le totoina o kapisi

Faatoaga ma tagata tomai faapitoa o loo sailia ma faaaoga ni auala fou e ola ai kāpeti, lea e fesoasoani e faafaigofie ai le tausiga o laau. Latou te maua foi le avanoa e totoina ai se fua lelei o lenei totoga i tulaga o le tapulaaina o punaoa vai.

E mafai ona tupu le kapeti e aunoa ma le fafaga

O lea ituaiga fesili e fesiligia e na tagata fai togalaau o loʻo feagai ma le faʻafitauli o le le lava o aiaiga o le eleele ma le susu. E tusa ai ma le pulega o le vai, o le kāpeti e aʻafia i le kulupu o laau e sili ona faigata i le susu.

I tusi i luga o fualaau faisua o le ae maua ai faʻamatalaga nei: pe afai mo le galueaina o le ulu ulu se tasi i le vaitau o le vaitau, e manaʻomia le 200 l vai, ona sosoo lea ma le tasi laʻau o le pateta 100 l (afa o le kalama). O iinei ou te taia ai i le valea o tagata o loʻo faʻamoemoe e maua se fua e aunoa ma le fafaga.

Pavel Trannua

Golden School of Horticulture Eksmo Moscow 2015

E le mafai ona tupu le kāpeti e aunoa ma le fafaga. Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o fua o faatoaga e fesoasoani i le puipuia o le susu i le palapala o le a fesoasoani e faaitiitia le faʻaitiitia o le suavai pe a faʻatupulaʻia lenei fua. Mo lenei, o laasaga nei e fautuaina:

  • Faʻatulaga ni tulaga mo le taofia o le kiona i le vaitau o le tautoulu o le tautoulu ma le faʻavaeina o luga o mauga.
  • I le popofou o le tautotogo, faʻapipiʻiina le mata o le eleele. O lenei togafitiga e taofia ai le susu mai i totonu o capillaries ma lona faʻasao.
  • Aloese mai le totoina lelei o le eleele, o le lafoaʻi o le eleele e taofia ai le fausia o le palapala.
  • Ua ola le kalama Cabine i se auala e leai se fatu, ma ua sili atu le malosi o le aʻa o le tino, ma e sili atu ona lelei le suavai.

O le faʻaaogaina o tekonolosi e teu ai le susu faatasi ai ma le filifilia o ituaiga laʻau o le gaʻo (Mozharskaya, Yuzhanka-31, Braunschweika, Amtrak, Bronco) o le a fesoasoani e faʻaitiitia le faʻaleleia o le vai pe a tupu aʻe lenei fualaau suamalie.

Tuputupu ae i lalo o fagu palasitika

A oʻo ina totoina le kāpeti mai fatu i le lauʻeleʻele avanoa, e mafai ona faʻaaogaina fagu palasitino e fai ma nofoaga e puipuia ai laau. O lenei metotia e faʻateleina ai le faʻaleleia o fualaau, puipuia ai mai meaola faalafua, ma fesoasoani foi e puipuia le susu ma le vevela.

I totonu o fagu palasitika, o le vaega pito i lalo e vavae ese, ma o pito i luga o le pito i luga. E lūlūina fatu i le auala masani ma ufiufi ina ia faʻalolotoina le pito i lalo ile tolu senetimita ile eleele. Aʻo fagu e sasaa ai sina eleele.

A manaʻomia ona faʻafeinu fualaau, latou te faia i le ua o fagu. O taimi taʻitasi, e vaʻaia ai laau, ona o lenei mea latou te tatalaina ai mea ufiufi ma tuu le ua faʻaali mo sina taimi. A amata ona paʻi laʻau o kapisi i puipui o fagu, ona aveese lea o fale.

Vitio: totoina o le kapeti paepae i lalo o fagu palasitika

Tuputupu i lalo o le ata mulching

O le faʻaaogaina o se ata palasitika mo le gaogao o moega faʻatasi ma le kapisi o se tasi o metotia sili ona lelei o auala faʻatautaia o le puipuiga. Mo le mulching, o faʻataʻitaʻiga manino ma uliuli e faʻaaoga e faʻatatau i le vaitau.

O se ata uliuli e fesoasoani e mafanafana le palapala ma taofi le susu i totonu, ma o le a mate ai vao. O le ata e faataatia i luga o le kapeti sauniuni mo le 3-4 vaiaso ao le i toe totoina, o le a le taimi o le a mafanafana ai le palapala. E tusa ai ma le totoina o togalaau, lapotopoto lapisi poʻo le faʻasalaga faʻasolosolo ua faia i le ata tifaga ma totoga o loʻo totōina i nei pu. Latou te tausia laau i le auala lava e pei ona masani ai: e faguina i lalo o aʻa, fafaga, togafitia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

I lalo o le ata mulching, o le palapala e susulu, o le susu ma le vao e le tupu

I le taumafanafana, e faʻaaogaina ai se ata vali, lea e muaʻi faʻaogaina. Latou te tuʻuina i luga o se vai inu i le va o laina o kapisi ma faʻaleleia. O lenei ituaiga mulching e puipuia mai foliga o vao, ma taofia ai foi le susu i le palapala.

Faʻataʻetaʻu ile kapisi

O le ute o le manulele lanumeamata o le totoina lea o laau toto o lona lanu lanumeamata ua faʻaaogaina e pei o le faʻamalaʻau. E faʻaaogaina se auala faʻaaogaina i luga o le eleele ma i totonu o greenhouses.

Laʻau o loʻo faʻaleleia poʻo fualaʻau vao ua ola e faʻamalosia le eleele ma le humus ma le nitrogen.

O le pito sili ona lelei mo le kapeti o leki (melilot, alfalfa, nomad, vetch, clover, lupine lili, pi, pi), cereals (oats), hydrophils (phacelia), faamanualia ma isi. Faʻafefiloi o fualaʻau lanumeamata lanumeamata e mafai ona faʻaaogaina, o le mea masani o le vetch oat. Ma e mafai foʻi ona e faʻafefiloi le phacelia, tuʻimomomo ma le suamalie suamalie i le ratio 1: 1: 2.

E le mafai ona tupu ni ituʻau faasatauro ao le i totoina laʻau. O nisi o fualaʻau e matua faʻafefe ai le eleele ma o lea e le talafeagai ai mo kāpeti e pei o le faʻataʻitaʻiga. Laʻau e le talafeagai mo laulaau mo le kāpeti o le a faʻapupulaina, vavao paʻepaʻe, fusiua, fulufulu paʻu, suauu ma isi.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o kapisi

I le filifili ai e tupu le kāpeti paʻepaʻe i lau togalaau, e tatau ona e saunia mo le mea moni e faapea, i lalo o tulaga leaga, e mafai ona aʻafia le aganuʻu i faʻamaʻi, ma atonu e fiafia i ai iniseti iniseti.

Maʻi masani

O se tasi o tulaga le lelei mo le atinaʻeina o faamai o le faateleina o le eletise o palapala. O le Kapisi e sili ona faigofie i faʻamaʻi faʻaleagaina, talu ai o le suauu susu, lea e talafeagai mo le atinaʻeina o laau totō, e lelei mo le salalau o meaola faʻapitoa o meaola.

Kila tipu

Faʻateleina le eletise o le palapala, o loʻo faʻalautele le valo, lea e mafua ai le faʻamaʻi. O le fomaʻi e ulu i totonu o le palapala ma aʻafia ai aa, tuputupu aʻe tupuga i luga o latou. E muta le totoina o laau toto, mago ma faigofie ona to ese mai le eleele. O Kila e aafia uma fualaau faasatauro. E le mafai ona laveai le maʻi maʻi. Ua aveeseina laau toto mai le saite ma faaleagaina.

Faʻatasi ai ma se maʻi tigaina, o aʻafiaga e maua i aʻa o kapisi

Puipuiga o le faamai Ua faaitiitia le Kiloy i faiga nei:

  • fuataga o le fuaina o laau toto;
  • faatapulaaina o le palapala;
  • solaseous, lilac ma le gase laau e faʻaumatia ai le spores, ua matutua i nofoaga ua pisia;
  • gaosia o laau toto mai le itu, Fitosporin, sauniuniga o le sulfur.

Lanu uliuli

O lenei faamai e aafia ai laau toto. O le aʻa o le ua e pogisa, ma o le fatu ua sili atu ona vevela, o se taunuuga o le a malepe ma mate ai le laau. O loʻo faʻaalia le maʻi i luga o eleele malulu i lalo o tulaga o le tele o le susu i le eleele, le lelei le faʻaleleia, ma suiga faʻafuaseʻi i le vevela. O toega o vailaʻau faʻamaʻi i le eleele e fesoasoani i le faʻasaoina o pathogens o le vae uliuli.

I le tulaga o se maʻi uliuli-vae i le kapeti tipu, o le mea e amata ona vevela ma gase

O togafitiga e aofia ai le suia o le palapala ile greenhouses, tausia o le paleni o le vevela ma le vevela. Ina ia faʻafetaui le vae uliuli, e faʻaaogaina Bordeaux, lea e togafitia ai vaega aafia i le fua o le 1 lita i le 1 m2.

Fusarium

O lenei maʻi e taua foi o le fusarium wilting o le kapisi. O le pathogen e aʻafia uma fualaau totō ma laau matutua. O laulaau o fualaau e lanu samasama ma oti, lea e tau atu i lona oti. I laau totō matutua na aʻafia e Fusariosis, pe a mavae le oti o laʻau, e tumau pea se ulu le lavalava o kapeti. I luga o le vaega o le satauro o le ogaumu ma le petioles, o se mama lanu enaena o vaa e manino lava ona iloa. E mafai ona faʻaaogaina le soona faʻamalosia ile eleele mo ni nai tausaga.

I le kapeti na afaina e Fusarium, o laulaau e lanu samasama ma oti ai

Ua afaina laau toto ma aʻa. O le puipuiga e aofia ai le mataʻituina o fua o laau toto, e faʻaaoga ai fatu maloloina ma faʻaitiitia le palapala. O vailaʻau Cabbage ma hybrids e puipuia i Fusarium ua tupu aʻe i nofoaga pisia.

Gau pala

O le maʻi e masani ona tupu i le taimi e teuina ai ulu o kapeti, ma e mafai foi ona aʻafia uma le laau i le vine. O le salalau o le eleelea eleelea e gaosia ai le seleselega i le timu, faʻaleagaina masini i ulu, faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le le tausisia o aiaiga i nofoaga e teu ai pusa. I luga o ulu o le kapeti e foliga mai o se maa eleelea eleelea i le pubescence, lea e aofia ai mycelium ma pathogen spores. Mulimuli ane, faʻapipiʻi nodules namu i nei nofoaga.

Pe a afaina i le lauulu enaena i luga o ulu, e aliali mai se pulu lauulu

O fua e faʻafefe ai le paʻu enaena e aofia ai le seleselega taimi, faʻaumatiaga o toega o le seleselega, faʻasolosolo taimi ole fale ole kapisi, ma tulaga e teu ai (temperature from 0 to 2 ° C).

O le puipuiga tele o faʻamaʻi o le kapeti e oʻo mai i le faʻauluina o fatu, tausisia o fua o fualaau aina, ma le faʻaitiitia o le eleele. Ma i le gasologa o le vaitau, e tatau ona e faia ni togafitiga faʻamaʻi, pei o Fitosporin, Ridomil, Polycarbocin ma isi.

Faʻafitauli faʻapitoa o le kapisi

Ma o lena kāpeti e le faʻaleagaina mai faʻamaʻi, e tatau ona e faamasani ma o latou sui autu ma aoao pe faapefea ona taulimaina.

Aphid kapisi

Oona matautia o le laiti (e oʻo i le 2.2 mm), paʻepaʻe poʻo le lanumeamata. Apumds susu mai le sua mai le kāpeti ma e mafai ona afaina tele, ona e faʻapupula tele ai. Ina ia faʻataʻitaʻia, e mafai ona e faʻaaogaina decoctions o le wormwood ma le tansy, tinese o le horseradish poʻo pepa vevela, faʻapea foʻi ma iniseti.

Aphids laiti (e oʻo i le 2.2 mm), ae mafai ona afaina i le sufuluina o le sua mai lau laʻau

Fola faʻatau

Laititi, e tusa ma le 3 mm, oso i luga o paʻu susulu, lau laʻau - o se fusi faʻasalaga lea e aʻafia ai laau uma o le aiga pepelo. O se anufe o se iniseti matautia tele, afai e te le tauina, ona mafai lea ona paga uma le kapeti na toto i le eleele. O le taʻeina o le meaʻai, falala, pulu, kāloti ua totoina i luga o moega. O le faʻaleagaina o laau faʻatasi ai ma le pefu laupapa po o le pefu o le tapaa (e mafai ona faʻafefiloi ma le lime paʻu i le tutusa tutusa) o se auala aoga o le puleaina o fulu faʻatau.

Manua faasatauroina - o se pusa e afaina tele lau anufe

Slug

O lenei meaola o se mollusk faʻatasi ma se tino faʻaofuofu e fafagaina i laulaʻau. O le suavai e faʻaleleia malosi i tulaga o le maualuga o le susu. Mo le puleaina o meaola faalava i tafatafa o moega laiti, e mafai ona e faia se pa puipui i le tulaga o le faʻasasa vave vave o le laupapa. Afai o le numera o slugs e taua, ona faʻaaogaina lea o le fualaau oona. O ona fualaʻau e salalau i laina o kāpeti i le fua faatatau o le 3 kalama i le 1 m2.

Slugs e aina laulaʻau kapisi

Kapisi gaosi

O se pepe e le mafaamatalaina o se lanu enaena lanu enaena ma se apa apa e itiiti ifo ma le 5 simita. O le meaʻai e tuʻuina fua i luga ifo o laʻau. Aumai anufe mai fuamoa, lea, o le 'ai o laʻau, faʻaumatia vave. E mafai ona aoina faʻatasi lima o fualaau o le sipuni. Mai fua o meaola, Lepidocide poʻo Bitoxibacillin e maua ai ni faʻamanuiaga lelei.

Caterpillars o kāpeti e fafaga le laʻau i luga o laʻau, o laʻau susulu e le fulafula-lanu enaena

E tele iniseti mo le puipuia o faʻamaʻi le kapeti e faʻamaʻi, faʻapea foi ma le faʻafefeina oi latou, e pei o Decis, Fitoverm, Fufanon, Sailiga Faʻaalia, Zemlin, Diazonin ma isi. E iai foi se aafiaga lelei e maua mai e ala i le faʻaaogaina o togafitiga faʻataʻitaʻi i foliga o mea teuteu eseese ma mea faʻaleagaina.

Vitio: togafitiga o kāpeti mai aphids ma slugs

Seleseleina ma teuina

O ituaiga muamua o kapisi e seleseleina ia Iuni-Iulai ma vave ona faʻaumatia. Ogatotonu o vaitau ua sauni mo le seleselega i le faaiuga o le taumafanafana, ma mulimuli ane ia Setema poʻo le amataga o Oketopa. Cabbage i luga o le vine e mafai ona faapaleni gutu ile -5-7 ° C, o ulu tipi o kapeti i lenei vevela o le a pa'ū. Afai e tupu le kiona ao lei seleseleina, e sili atu le aua le tipiina ulu o kapeti, ae faatali seia oo ina pala le laulaau. Le lelei sili ona tausia lelei mo ulu o kapeti na aoina i le tau vevela i le vevela o + 4-7 ° C.

O ulu mafiafia o kapeti e tipi i se naifi, o laʻau pito i lalo ma se ogalaau 3-4 cm le umi o loʻo totoe. O ulu vavae o kāpeti e faʻaaogaina mo le teuina, ma o le tele o loʻo iai ni laʻau i fafo e tuʻuina mo le teuina o le taumalulu.

O tulaga sili ona lelei mo le teuina o kāpeti o le vevela mai le 0 i le 2 ° C faatasi ai ma le vavalalata ile 90-98%. O laʻau kapisi o loʻo tuʻuina i luga o laupapa laupapa poʻo ni faʻalava i le kocherigami i luga o ni mamao mai le tasi. Afai e faʻatagaina tuutuuga, e mafai ona e tautau i paila faʻasolo faʻatasi i ulu. Afai e laulauina le kapisi i le masima faʻafefete ma faʻamago, o le a teuina le umi nai lo le masani.

Ua teuina kalama ile fola laupapa i le vevela ile 0 ile 2 ° C

Paʻu paʻepaʻe na faʻatumauina ma le mausali i le olaga o se tagata Rusia. Ua tupu i soo se mea, e fetaui lelei i tulaga tau fesuiaiga o vaega eseese. E le o le faapea atu o se fualaau sili ona taua, ae o loo i ai pea tulaga manaomia mo tuutuuga mo lona galueaina ma aunoa ma le faatinoina, e le tatau ona e faalagolago i se seleselega lelei. Faatasi ai ma le filifiliga sao o le eseese ma le faʻaaogaina o tekonolosi talafeagai talafeagai, o le kāpeti e mafai ona ola manuia i le avanoa tatala ma i totonu o se lau.