Fualaau aina

O mea uma e taua le iloa e uiga i le kanesa o le pateta: o le sui sooupu, o faailoilo ma puipuiga mai faʻamaʻi

E tele faʻamaʻi o pateta. Ae peitai, o se faʻamaʻi sili atu ona matautia o le kanesa o le pateta. Afai o le pateta e aʻafia i le kanesa, o lona uiga o le faʻaleagaina e mafua mai i lenei maʻi e mafai ona na o se faʻalavelave mo le fualaau faisua pe afai e le o faʻataunuʻu muamua ni togafitiga.

Ae maise lava o lenei faʻamaʻi e matautia mo lenei fualaau faisua, e tupu tele i le tele - i totonu o greenhouses ma le malae vaʻaia. I lenei tulaga, e tatau i le tagata e galue i mea taufaatoaga ona faia ni auala tetele, a leai o le a faaleagaina le fualaau atoa.

O le a le mea?

O le kanesa o le Potato (Synchytrium endobioticum) o se faʻamaʻi sili ona ogaoga, o le mea e mafua ai le sogasolo o le autu o le puipuiga o totonu.

Faʻalogo! O le puipuia o pateta mai lenei maʻi, o ituaiga vevela e tatau ona tupu, ma i se faaopoopoga, pe afai ua maua mai punavai o le faamai, i tausaga o lumanai e le totoina pateta i lenei nofoaga mo le itiiti ifo ma le 3-4 tausaga.

O fea ma o afea e faia ai?

I le avea ai o se tulafono, o le faʻamaʻi e solia ai le pateta, stolons, i se faʻaopoopoga, i nisi tulaga, e mafai ona faʻaumatia ai aʻa ma lau lau. Faatasi ai ma le toilalo o stolons - e le o fatuina fatu. O le faʻamaʻi ua faʻaalia i le ituaiga o tubercles e latalata i mata i luga o fatu. I le aluga o taimi, o le a tupu aʻe le toto ma faʻafouina i ni ulu tetele e maua ai le pito i luga.

Faʻalapotopotoga faʻapitoa

O le gasegase e mafua ai le kanesa o le patipati o le gao pathogenic Synchytrium endobioticum (Schilb.) Perc, o le parasitic e le gata i pateta, ae faapena foi i isi fualaau suamalie, physalis, vaovao vao, ma aafia ai le aʻa o laau toto.

E le taliaina e le anufe le vevela vevela poʻo le malulu. I le itu i mātū ma le itu i saute, o le lalolagi i se vaitaimi uumi i le loloto o le 10 cm e tau i le -11 ° C pe mafanafana i + 30 ° C, e leai se kanesa o le pateta.

O le fomaʻi e tafe i le palapala i le foliga o zoospohia - o fatu laiti ma se atigi malosi, lea e tuua ai le faapaologa i le tautotogo (mai se zoosporada - 200-300 zoospores). I le eleele o zoosporaha e mafai ona oʻo i le 30 tausaga.

O tulaga lelei mo le fausiaina o se pathogen o le vevela o le eleele + 15-18 ° C ma o le susu o le palapala e 80%. O le faʻalavelave e sili ona ola lelei pateta i tulaga lava e tasi. E sili atu i le limasefulu pasene o zoospova e amataina ia Iuni - Iulai, i le vaitau o le galue malosi o tubers.

Soospores e afua mai i taulasea e mafai ona sosolo atu i ulu o le eleele. Afai latou te le ulu atu i totonu o le masini o le fale talimalo mo le 12 itula, latou te oti. I totonu o le masini, e faʻapupula le patho, i lalo o le aʻafiaga o toxins o loʻo puipuia, o aʻafiaga o loʻo aʻafia ai mea amata e amata faʻamalosi vaevaeina, faia o tuputupu aʻe. A maeʻa se taimi faapitoa, e foliga mai o le zoospo toe fou i le ogatotonu o le tuputupu ae.

Fesoasoani O le taamilosaga o loʻo i ai nei o le laʻau - 12-14 aso. I le gasologa o le vaitau, e oo atu i le 17 augatupulaga o le pathogen e aliali mai i le nofoaga na pisia.

Taunuuga

O le kanesa o le Potato e faʻaumatia uma fua o togalaau, e matua aʻafia uma ai pea faʻamalosi o laau ma fatu. O aʻafiaga e afaina ai o tuputupu ae ia o le malamalama muamua i le lanu, ona faʻapogisa lea ma liu enaena. Faatasi ai ma le malosi o le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi, o ia tuputupu aʻe e mafai ona fausia e le gata i luga o laʻau ma lau, ae oʻo lava i fugalaau o laau. O le tele o le tuputupu ae e eseese - mai se laʻititi laʻititi i le tele o le puipuia lava ia.

I foliga vaaia, o nei tuputupu aʻe e foliga mai o le fafagaina o le faisuala. O nei kulupu e le talafeagai mo meaai ma manu fafaga. Ae maise lava le leaga, o pateta e aafia i le kanesa i le aganuu tumau, i tuafale, pe a totoina pateta i luga o le eleele e tasi mai lea tausaga i lea tausaga.

Afai o laau ua afaina ua faailoaina i luga o le saite, e tatau ona susunuina ma, mo se vaitaimi e 3 tausaga, e tatau ona latou totoina fualaau aina e le o le kanesa: beets, kapisi, kukama, aniani.

Mataʻutia o maʻi mo tagata

O le kanesa o le poma, o se faʻamaʻi, e le o se mea matautia mo se tagataae ui i lea, na te faʻaumatia ia fatu, ma faʻaogaina i latou e le talafeagai mo meaai. E le ona e afaina ai se tagata, ae talu ai ona o le fua o le fua o le a le toe maua ai, o lona uiga, ua pa'ū.

O a aganuu e mataʻina?

I le faʻaopoopoga i pateta, e aʻafia ai le sui soʻo o le kanesa:

  • tamato;
  • Physalis;
  • vao vao;
  • isi laau toto o le ituaiga o taumafa.

Ae ui i lea, e le pei o pateta, latou te aʻafia foi aʻa.

Faʻaaliga faʻamatala

  1. Muamua i fatu mamai, lata ane i mata, o paʻepaʻe paʻepaʻe e aliali mai, lea e iu lava ina pogisa ma liua i ni lauulu lanu enaena-enaena, ma o lona maualuga atonu e sili atu i le tele o le pusa lava ia.
  2. O le foliga o le tuputupu ae e tutusa lelei ma pulupulu o pepe.
  3. E sili atu nai laulaau lanu enaena-enaena e aliali mai i luga o ogaumu, o lanu lanumeamata i totonu o laʻau, i nisi tulaga, i luga o laʻau ma i luga o le eleele (o fugalaau e ola faatasi e tasi le paluga).

E le lavea e le kanesa aʻa o se laau patetaMo lenei mafuaʻaga, e le mafai ona iloa le faʻamaʻi seia oo i le taimi e eli ai i luga le fatu. I le tautoulu, o se vaega tele o pamu pīsia ua pala i luga o le palapala, o isi ua leaga i masina muamua o le teuina, afaina ai fatu maloloina lelei.

Afai e vevela le taumafanafana, e mafai e le kanesa ona faia isi mea:

  • laʻaupe a tupu le tuputupu ae i luga o le pele e tutusa ma laulaau lanu po o hamu anufe i luga o se ogalaau;
  • fausaga - o le pito i luga o le pulupulu e avea ma mea e le masani ai, palapeti, faʻafefeteina;
  • siaki foliga - O le pulupulu paʻu e ufiufi ai le tele o vaega laiti o siaki.

Ata

O ata o le kanesa o pateta o le a fesoasoani e iloa le faafitauli.

Taiala mo le Puipuia o Laufanua Lautele

Afai e maua i luga o le fasi fanua ia le itiiti ifo ma le tasi le maʻi mama, e tatau ona e logoina le siakiina o le puipuiga o laau e uiga i lenei.

E taua! Potatoes, tagata maʻi o le kanesa, i soo se tulaga e le mafai ona faʻaaoga i meaai. Ina ia le mafai ona paʻu i totonu o le vao, e le mafai ona fafagaina le le lelei o tubers i foliga masani i povi.

O le taumalulu e oso i totonu o se mafiafia mafiafia e na o le tasi le minute o le kuka i le 100 ° C. O faʻamaʻi pipisi e tatau ona lafoaia.: o le saienisi i le taimi nei e leʻi maua se tali mulimuli i le fesili e uiga i lo latou saogalemu mo tagata ma meaola.

O paʻu na afaina i le kanesa, faatasi ai ma fatu ma tumutumu, e mu pe lafoina i totonu o le lua pe a ma le tasi mita le loloto ma ufiufi i le pisuka (pe sui foi, e sasaa mai i le formalin poo le kerosene).

Agrotechnical

E naʻo se vaega o le malulu po o le taumalulu na osofaʻi "fafagu" i tausaga taʻitasi (tusa ma le 30%). O le taua o metotia o le gataifale o le tauiviga, o le faʻaalia lea o le tele o maketi e mafai, ma o le sosolo, e le o maua le pule o le fale, na fano. E tele metotia e ausia ai se tali talitutusa:

  • I totonu o le moega lea na ola ai le pateta i le tausaga talu ai, sana sana. O le faʻaaogaina o aʻa e mafua ai le faʻasaʻolotoina o zoospores. E le gata i lea, o le keke ma leki (pi, pi, lupins) e mama lelei le palapala.
  • I le tautotogo e faʻafefiloi le saite i le fua o le 300 kilokalama o le manurele. Afai e tatau ona vaʻaia le eleele i totonu o le kiona, e faʻafefiloi ai urea (mo le 1 mita - 1.5 kilokalama).
  • Totoina o ituaiga o pateta e tumau i le kanesa. I le faagasologa o lenei ituaiga o pateta e matua nofouta i le aafiaga o zoospores. Ole cell e aafia ai e le fafagaina le parasite, ae mate, o le tele o siaki faataamilo ia te ia, o se pustule forms, lea ua faafalepuipuiina ai le patho mate. O mea malolosi malolosi e tuleia le pustula ma faʻamalolo ai le manua. I le tulaga pe afai o sea ituaiga pateta ua totoina i le 5-6 tausaga, o le a faʻamamaina le eleele atoa i le malie. Ae ui i lea, e tasi i le 4 tausaga uma, e tatau ona sui le vailaau ina ia puipuia ai le sui o le kanesa o le kanesa mai le fetuunai i ai.

I luga o nofoaga faʻasaina o le a manaʻomia ona aloese mai le faʻaleleia o Lorch ma Sineglazki, ona o latou matua nofouta.

Vailaʻau

Ina ia faʻapalapalaina fatu aʻo leʻi totoina, e teuina le pusa mo le afa itula i le 0.5% Benomyl solution (Benleit) poʻo le 1% Fundazole solution.

Ina ia faʻaitiitia le faʻapogai o le faʻamaʻi pipisi, o le eleele e faʻafeinuina i se vailaau faʻasaina: 20 ml o le 2% Nitrofen solution i le 1 mita.

O gaioiga faʻamalositino e tatau ona faia e na o tagata tomai faapitoa. I totonu o le 2-3 tausaga i le nofoaga ua togafitia, e le mafai ona ola toetoe lava leai ni togalaau faifaatoaga.

Fuafuaga puipui

Ina ia aloese mai le faaleagaina o le saite, e tatau ona e:

  1. mataituina mataupu faavae o le seleselega ma totoina pateta i le nofoaga e tasi e sili atu ma le tasi i le 3-4 tausaga;
  2. e leai ni isi mea totō o le pulu o le po i autafa o moega o pateta;
  3. vavalalata ma le faʻaeteete vao leaga o ituaiga o vao faʻataʻamilo i pateta;
  4. e le o le mauaina o mea totō ma togafiti mai nofoaga e puipuia mai ai;
  5. pe a fai ua iai se vaega eleele puipuia i soo se mea lata ane, e talafeagai le faʻaaogaina o mea e toto ai le ituaiga o siama e puipuia.

Faaiuga

O le synchytrium endobioticum mushroom lava ia e malosi, e mafai ona tumau i le eleele mo le 20 tausaga. Mo le mafuaaga lenei, ua fautuaina e le au atamamai e le o totoina ni pateta i nofoaga pisia, ae faaaoga na o ituaiga eseese e puipuia ai le faamaʻi.