Laʻau

Stromantha - tausiga fale, ata

Ata toto

Stromantha (Stromanthe) - faʻatoʻaga faʻatoʻaga mai le aiga o Marantov, tuufaatasi 15 ituaiga. O le natura masani o vaʻaia o Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu. Ole laititi ole laina ole laina poʻo le ovoid laʻau e oʻo ile umi ole 15-40 cm.

O le vaega pito i luga o le laʻau lanu o le malamalama, pouliuli poʻo le lanumeamata lanumeamata ma le kopa, kulimi poʻo le paʻepaʻe papaʻe i luga o le pepa. O le vaega pito i lalo o le laupepa laʻau o loʻo i ai se lanu paʻu. Faʻafetai i le fausaga o le petiole, o lau e faigofie ona liliu i le la. I le po, latou te gagau ma ala i luga, ma i le taeao latou te pauu ma tatala.

O le laau e gaosia 5-6 laulaau fou i le tausaga, e oʻo atu i le 80 cm le maualuga ma le lautele. I le fale, e seasea ona fuga mai le pala. Fugalaau papaʻe poʻo kulimi e leai ni fugalaau e faʻaputuina i ni mea e le tutusa le toto.

O Stromantha e manumalo i fatu o fugalaau fugalaau ma ona lau laau teuteu ma se lanu e foliga mai e vali. Ae ui i lea, o sea matagofie matagofie e fetaui lelei ma le tausiga alofa, ma ia faamemelo i le fugalaau i luga o lau windowsill, o le ae faia le tele o taumafaiga.

Faʻalogo foi i le laau a Nerter.

6-7 lau fou i le tausaga.
E fuga mai i le taumafanafana, e seasea ona tupu.
E faigata ona toto le laau.
Laʻau tele.

Mea aoga

Ata o salu i totonu o se fagu

E tatau ona totoina le laau mo i latou oe mafatia mai le le mautonu. E faʻafilemuina le tino o le tino aʻo leʻio momoe, faʻasaʻo le atuatuvale ma le vaivai. E i ai foi se manatu o se tagata palau e fesoasoani i le mauaina o le talitonuga o le tagata ia te ia lava, musuia le mautinoa, faatupuina le lagona ma tuuina atu le malosi o le ola.

Tulaga o le ola i le fale. Faʻapuupuu

Stromantha i le fale e matagofie tele, ae e sili ona fiafia. O le mea lea, e tatau ona tausisi i tulafono uma mo le tausiga:

LuluI le taumafanafana, i le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe, e 22-25 tikeri, i le taumalulu - e le itiiti ifo i le 18 tikeri. O ata ma suiga faafuasei i le vevela e le taliaina.
Faʻamamaga o le eaMaualuga, e le itiiti ifo ma le 65%. O le faʻaleleia i aso uma o laʻau ma susu, vai mafanafana ua fautuaina.
MalamalamaLulu susulu malamalama, vevesi puipui.
FaʻasaI le taumafanafana - e masani ona tele, i le 4-5 aso, e pei o le eleele ua magoto; i le taumalulu - maualalo, e le silia le 1 taimi i le vaiaso.
SooMafetaʻi, faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le perlite poʻo le oneone; vai e manaʻomia.
Fertilizer ma le faʻamaloloI le taimi o le tuputupu ae, i 2-3 2-3 vaiaso, faatasi ai ma se fugalaau faʻapitoa mo le teuteu ma le faʻaaogaina o laau, i le afa onumaga.
SuigaI le tautotogo o le tautotogo, i totonu o ipu loloto, o fualaau talavou e totoina i tausaga taʻitasi, tagata matutua - e tasi i le 3-5 tausaga.
TofigaI le tautotogo pe a suia i le vaevaeina o le vao; lapisi lau, lea e fai i nisi taimi i pito o taamilo; toso faʻasologa.
Tulaga TutupuI le taumafanafana, e mafai ona e aveina i le togalaau poʻo le faletalimalo, e taua le aveeseina uma o laulaʻau mamago; O laʻau eleelea e solo lemu i se ie vaivai.

Tausiga mataga i le fale. Auiliiliga

O le faʻamalosi i le fale e manaʻomia ai le matua faʻaeteete. I le avea ai o se tagatanuu o le tolotolo, e manaomia ai le mafanafana ma le malamalama, aemaise lava i le maualuga o le vevela. Ae peitai, afai e te tausisia tulafono uma o tausiga, o le a mautinoa lava le faafetai o le laau i lau laʻau ma foliga matagofie.

Fuga

Nondescript paʻepaʻe paʻepaʻe paʻepaʻe pe mama, i S. sanguinea mumu mumu, i luga o paleni uumi na aoina i mea e fai i palatini, ma le lautele o le 6-8 cm.

Fugalaau e le suitulaga i mea taua. Stromanthus i le fale e seasea ona tupu, naʻo le taimi e faia ai tulaga lelei o le taofia.

Tulaga o le vevela

Stromantha e faʻapipiʻi. I le taumafanafana, o le vevela aupito sili ona lelei mo lea mea e 22-27 tikeri, i le taumalulu - 20-21 tikeri, ae le laʻititi ifo i le 18. E le taliaina e le laau le vevela o le vevela. O le mea lea, e tatau ona tuu ese le ulo mai faletusi matala ma puipui faitotoa. O le maalili o aʻafiaga o le aʻa o loʻo aʻafia i le oti o le fugalaau.

Lafoaia

O se fale pala e manaʻomia le maualuga o le vaʻalele: faʻamamaʻo 90%, ae le o lalo ifo i le 70%. I le mafaufauina o lenei mea, e manaomia e le laau i aso uma le pulumu ma le vai mafanafana, lea na totoe mo ni nai aso. Mo lenei mafuaʻaga, e talafeagai le atomizer.

Ina ia faʻaleleia le faʻamamaina, e fautuaina ai:

  • tuu le fagu i totonu o se fata ma le susu susu poʻo le galu. I le taimi lava e tasi, o le pito i lalo o le ulo e le tatau ona paʻi atu i le vai ina ia le pala le aʻa;
  • tuu se fagu vai i tafatafa o le fugalaau;
  • tuu le ie susu i luga o maa i le taumalulu;
  • ufiufi le laau i se pusa paʻu i le po;
  • ia fufulu ese taimi ese laulaau ma se ie susū.

O le Stromantha e tupu lelei i aquariums, mini-greenhouses, florarium, o fea e sili atu ona faigofie le faatumauina o le maualuga o le susu.

Malamalama

Potu pala Manaomia malamalama ae faʻasalalauina. Le leai o se malamalama po o le susulu o le la e aafia ai laulaau: latou te faaitiitia i le lapoa ma leiloa la latou lanu. I aso o le taumalulu, e fautuaina le uila.

O le nofoaga sili ona lelei mo le laau o le a avea ma fenumasaʻe sasaʻe poʻo sisifo. I le faamalama i saute o le ae manaʻomia le ufiufi, mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻaaoga ai se ie puipui. E mafai ona tupu aʻe i lalo o le faʻamalamalamaina faʻamalamalamaina i luga ole fulu poʻo le fulufulu.

Ae ui i lea, e manaʻomia e ia le 16-itula o le ao.

Faʻasa

Poto ma le taumafanafana pala Manaomia masani ma fafaga lelei e tusa ma le 2-3 taimi i le vaiaso. I le autumn ma le tautotogo, e faaitiitia le taimi ole fafaga ile 1 taimi i le vaiaso. O le isi mulumuluga o le eleele o loʻo faia pe'ā uma ona faʻamamā le pito i luga o le eleele i totonu o se ipu. A maeʻa le 20-30 minute pe a uma ona faʻamusu, ona sasaa lea o le vai o totoe i le apa. E taua tele le aloese mai le suavai i totonu o le fagu - o le mea lea e paʻu i le pala o aʻa.

Suavai mo le faʻavaivai e tatau ona faʻamalulu ma mafanafana. E mafai ona e aoina le timu pe puipuia le vai tapuni. Faʻasaga ile vai malulu e mafai ona faʻaalia ai fugalaau.

Pot

Talu ai ona o le palasi ua i ai se aʻa, ua tatau ona filifilia se ipu maualuga. E tatau ona 2-3 cm le lautele le lautele nai lo le muamua. I le pito i lalo (pe tusa o le ¼ o le ipu), ua faataatia ese alavai. E sili atu le lelei o le ulo o le eleʻele: o le a fesoasoani lea e aloese mai le pala o le aʻa.

Soo

O le eleele e tatau ona lelei le malulu ma le susu, ia maloloina ma maua sina pulu (pH e oo i le 6). Mai mea e faʻapipiʻi mea e fai i le mea na faia, o se mea e fai mo le uʻamea, azaleas poʻo pama e talafeagai. Afai e te saunia le palapala ia oe lava, e mafai ona e filifilia se tasi o filifiliga:

  • laupepa fanua, peʻa ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 1: 1;
  • humus, fanua laupepa, oneone ma le paʻu i le fua faatatau o le 1: 1: 1/2: 1;
  • fanua laupepa (1), humus (1), eleele turf (1/2), oneone (1), paʻu (1).

Fertilizer ma le faʻamalolo

O le Stromantha e nofouta i le tele o vaega o minerale i totonu o le palapala, o lea e le tatau ona e aveesea ma lona faʻala. I le vaitaimi o loʻo moe (mai le taufaʻaiuiuga o le tautotogo i le amataga o le tautotogo), o le fafagaina e le o manaʻomia, i le vaitau o le tuputupu aʻe (ogatotonu o le tautotogo - ogatotonu o le autumn) - tasi 2-3 vaiaso.

E sili ona lelei le faʻaaogaina o fugalaau faʻamaʻi suavai mo mea teuteu ma faʻamaina. I lenei tulaga, e tatau ona faalua le faʻamaualuga ile lua taimi e sili atu le vaivai nai lo le faʻaalia i luga ole pusa.

O nisi taimi o le faʻaleleiaina o minerale e mafai ona fesuiaʻi ma mea faʻalaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, ma mullein.

Fuga o le gaʻo

O le fugalaau fugalaau e totoina i le faaiuga o le tautotogo e ala i se auala faʻafefe. O faʻataʻitaʻiga talavou e totoina i tausaga taʻitasi, tagata matutua - 3-5 tausaga, ona o le aʻa e faʻatumu ai le avanoa atoa o le ulo. E le gata i lea, o tausaga uma e fautuaina ai e sui le pito i luga o le eleele i totonu o se ulo (3-4 cm).

O le isi totoga totō e totoina sina loloto nai lo le taimi muamua. Afai a maeʻa ona gaugau i totonu o se fagu fou, e tatau ona tuu le fugalaau i le paolo ma ufiufi i se pusa paʻu e faʻaleleia ai le maualuga o le ea.

Teuteu

E le manaomia e le laau le faʻavaeina o pale. Pe a faʻavasegaina, ona aveese lea o laulaau tuai. I le gasologa o le tausaga, e tatau ona teuteuina ma le faaeteete ia laʻau mamago mago.

Taimi e malolo ai

Stromantha e leai sona taimi malolo. Ae ui i lea, mai le ogatotonu o le autumn i le amataga o le tautotogo, e taofia ai lona tuputupu ae ma le atinae. Ona o le leai o se malamalama masani i lenei vaitau, ua fautuaina e faʻaitiitia le vevela o le laau i le vaitau lenei i le 18-20 tikeri.

Tofiga

Stromantha faʻalautele i auala autu e lua.

Faʻapenaina o palasi i le vaevaeina o le vao

E sili atu ona faigofie le faʻatinoga o le faʻagasologa i le taimi o le gaioiga.

  • O se laau tetele e vaevaeina ma le totoʻa i le 2-3 vaega, e taumafai e faʻaitiitia le faaleagaina i aʻa.
  • O faʻataʻitaʻiga fou o loʻo totōina i totonu o ipu papaʻu e tumu i meaʻai ma faʻafeinu lelei i vai mafanafana.
  • A o le isi susu, e tatau ona mamago le eleele.
  • O pusa e ufiufi i se pusa paʻu e faʻaleleia ai le faʻamamafana ma tuu i se nofoaga mafanafana.

E mafai ona tatala se fale lauʻeleʻele pe a malosi laau toto ma foliga mai laulaau fou.

Faʻapenaina o le pala i tafatafa

E sili ona lelei le faʻatinoga o le faiga i le tautotogo o le tautotogo poʻo le amataga o le taumafanafana

  • Mai vine laiti o le laau e seleseleina, 7-10 cm le umi, e iai le 2-4 lau.
  • O le sisi e fai si laʻititi i lalo o le nofoaga o le faapipiiina o le laulaʻau i le au.
  • O loʻo tuʻuina ni afifi i totonu o se ipu vai, lea e ufiufi i se pusa paʻu e faʻaleleia ai le maualuga o le ea.
  • O le mea lea e le pala ai le 'au, 1-2 papa o le gaʻo ua gaosia ua gaosia e mafai ona faaopoopo i le tioata.

O le faagasologa o le faasologa o aʻa e tumau i le 5-6 vaiaso, pe a maeʻa ona totōina laau i totonu ole eleele. O pusa ua ufiufi i le polyethylene ma tuu i se nofoaga mafanafana.

Maʻi ma meaʻai

O faʻafitauli e masani ona tulai mai ona o le le usitaia o tuutuuga o lona taofia. O matāʻupu faʻapitoa ma mafuaʻaga mo lo latou tutupu:

  • Laʻau e mumu ma matutu - malamalama tele, susulu malamalama.
  • Faʻaauau le tuputupu ae - Vaʻa mamago i totonu, leai poʻo sili atu o minerale.
  • O laʻau e gaugau i le po - o se mea masani, o se vaega lenei o le laau.
  • Lafoaʻi paʻu - leai se malamalama; lanu e ono le maua le lanu ona o le susulu o le lā.
  • Paʻu lauʻeleʻele - O le taunuuga o le gaosiga masani o le fugalaau.
  • E fufulu fatu - le maualalo le vevela ma le faʻaleleia o le eleele.
  • Lea pala mamae ma liliu samasama - faʻaleleia o le eleele.
  • Le aoga o laʻau malogo - O le malulu o le ea, faʻamaʻi faʻatasi ai ma se apogaleveleve mite e mafai.
  • O laumei laʻau e ufiufi i le pogisa - le lava le palapala o le eleele.
  • Tuʻu le uila - le lava le suālaʻau, faʻalavelave tele i le va o le eleele.
  • Laʻau paʻu - Faʻaaogaina o le eleele ona o le tele o le faʻavaivai, le maualalo le maualalo.
  • Le foliga mai o lanu samasama-enaena i laulaau - le lava o minerale.

E aʻafia i le papaʻe, fuainumera iniseti, aphids, moli vavave, mealybugs.

Ituaiga o fale e pala ma ata ma igoa

Fiafiaga o le stromantha (Stromanthe amabilis)

E oʻo atu i le 30 cm le umi o laʻau e 10-20 cm le umi, 4-5 cm le lautele. O le vaega pito i luga o le laulaʻau lanu meamata o le lanumeamata lanumoana ma lanu uliuli e faʻaaogaina ai le "herringbone" mai le veto tutotonu. O le pito i lalo o le lau e lauulu-lanumeamata ma se lanu piniki.

Stromantha toto mumu (Stromanthe sanguinea)

O le maualuga o le 40-50 cm. O laʻau paʻu o le lima e oʻo atu i le 30-40 cm le umi ma le 7-13 cm le lautele.

O ituaiga masani o le toto mumu toto:

  • Tricolor - lanu lanumeamata lanumeamata e ufitia i lanu paʻu lanu eseese mai le paʻepaʻe ma le piniki i le lanu meamata, o le vaega pito i lalo o le laulau laʻau o le paʻu;
  • Triostar - o laʻau e teuteuina i samasama, olive ma malamalama lanu meamata;
  • Maroon - lau lanumeamata lanu meamata e sili atu ona lanu mumu vevela vevela;
  • Lulu manogi - lau lanumeamata lanumeamata ma lanu paepae ma lanu meamata.

Stromantha o se lalelei o le loto. Ae afai o oe ma le alofa ma le gauai e totogia se taimi ia te ia ma fatuina tulaga talafeagai, o le a ia fiafia ia te oe i lau lanu susulu ma avea ma se mea teuteu lelei o lou fale!

Faitau nei:

  • Monstera - tausiga o fale, ata o ituaiga ma ituaiga
  • Echeveria - tausiga i fale, toe gaosia e le laʻau ma laupepa, ituaiga meaola
  • Scheffler - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata
  • Pilea - tausiga i fale, ituaiga o meaola ma ituaiga
  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola