Laʻau

O fea ma pe faapefea ona ola le mango

E faapefea ona ola le mango? O lenei fesili atonu na fesiligia e tagata uma na suʻeina fualaau aina vevela tele mo le taimi muamua. O se laau e iai fualaʻau - moli po o le mumu, mea manogi ma mea manogi, suamalie totonu ma lanumeamata lanumumu i fafo - o se laau poʻo se vao? O fea o atunuu o fualaau aina e tuʻuina atu i faleoloa supamaketi? Ma e mafai ona tupu ni mangifers o fualaau aina mai fua mai fatu - fatu o fua o mango - i le fale?

Mango - o se fualaau aina ma le teuteuina

Mango, poʻo le mangifer, ua totoina o se fualaau aina ma se mea teuteu. O laau vao o Mangifera Indica (Indian Mango) o le aiga o Sumakhovy (Anacardium). E i ai la latou lanumeamata lanumeamata lanumeamata (poʻo se lanu mūmū) ma ola i le tele o lapoa. Ae o le teuteuina lelei ma le masani e mafai ona matua faʻatusatusa.

O le mango tree fugalaau o se vaaiga le mafaagaloina. E faʻasolosolo i ni lanu piniki lanu piniki tetele, o vevela e faʻasalaina ai se manogi tulaga ese. O le mea lea, ua tupu le laau e le gata mo le fia maua mai o fua, ae faapea foi mo le faaaogaina i le mamanu (pe a teuteuina paka, sikuea, poloka o le tagata lava ia, greenhouses, conservatories, ma isi). Ae ui i lea, o lona autu autu i atunuu e auina atu fafo, o le, mulimuli ane, faatoaga.

O lea e ola ai le mango lanumeamata (Filipino)

Atunuu ma itulagi o le tuputupu ae

Mangifera e sau mai le vevela tropics o Assam i Initia ma le vaomatua o Myanmar. E taua o se tamaoaiga o le atunuu i totonu o Initia ma Pakistan. Ua tupu i Asia i le itu i sisifo o Malaysia, i le Solomon Islands ma le itu i sasae o le motu o Malay, i Kalefonia (Amerika) ma Australian tropical, i Cuba ma Bali, o Canaries ma Filipaina.

O India ua manatu o le sili ona tele o manuka i le lalolagi - o tausaga taitasi e maua ai le maketi ma sili atu ma le sefulutolu ma le afa miliona tone o nei fua. Mango na totoina i Europa - i le Atu Canary ma Sepania. Tulaga lelei mo le laau - o se vevela vevela e le tele timuga. E ui i le mea moni, i luga o fata o supermarkets e mafai ona e maua le mango juice o le Armenia, o le mangifer i Armenia e le tupu.

E mafai ona e feiloai ia te ia:

  • i Taialani - o le tau o le atunuu e lelei atoatoa mo laau vevela, o le taimi o le seleselega mango mai ia Aperila ia Me, ma Thais e fiafia i fua o fualaau aina;
  • i Initonesia, faapea foi i Bali, o le vaitau o le seleselega o mango o le taumalulu-taumalulu, mai ia Oketopa ia Ianuari;
  • i Vietnam - taumalulu-tautotogo, mai Ianuari ia Mati;
  • i Turkey - o le mangifer e le masani, ae ua tupu, ma ua oʻo i le ogatotonu pe lata i le faaiuga o le taumafanafana;
  • i Aikupito - o le mango e tupu mai le amataga o le taumafanafana, Iuni, seia oʻo i le tautoulu, seia oʻo ia Setema, ua faʻateleina foi i isi atunuu;
  • I Rusia - i le itu i saute o Stavropol ma le Teritori o Krasnodar (Sochi), ae pei o se fale teuteu (fuga mai ia Me, ma fua mai i le faaiuga o le taumafanafana).

Fua o le mango Manian i luga o le laau

O le ituaiga e sili atu ma le 300 ituaiga, o nisi o ituaiga eseese na totoina i le tele o tausaga ua mavae. I totonu o atunuu o le vevela, e mafai ona e suʻeina Alfonso, Bauno, Quini, Pajang, Blanco, manogi, fagu ma isi, i Rusia, manua Initia i se paʻu mumu, ma manua Asia i Saute (Filipino) e lanumeamata.

Mangifer e matua nofouta i le malulu, o le mafuaʻaga lea i totonu o latitudes ogatotonu e mafai ona tupu naʻo totonu o potu vevela - togavao malulu, greenhouses, greenhouses. E manaʻomia e laau le tele o le malamalama, ae latou te le manaʻomia le eleele mauoa.

I luga o laau laʻitiiti, e oʻo lava i le pa'ū puupuu i le vevela o le ea i lalo ma le lima tikeri Celsius o le a aʻafia ai fugalaau ma o latou fua o le a feoti. E mafai e tane matutua ona tatalia ni fulu ninii mo ni nai taimi pupuu.

Vitio: pe faʻafefea ona tupu le mango

Laʻau uumi

O mango o le mango ma se pale lapotopoto e ola e oʻo i le luasefulu mita pe sili atu foi le maualuga, vave ona tupu (pe a lava le vevela ma le malamalama, ma le maualuga o le susu e le maualuga) ma ola umi - e oʻo lava i le tolu selau tausaga le matua i le lalolagi e oʻo lava i tausaga matua fua mai. Avanoa i le vai ma gaiola aoga i le palapala i nei laau toto e maua mai i aʻa tetele (taua), o loʻo ola i lalo ifo o le loloto i le lima i le ono, poʻo le iva i le sefulu mita.

Mangoes e lanu ma e le o ni paʻu, laau matagofie tele. Latou te teuteuina i le tausaga atoa. O laulaau o mango matutua e tele, pouliuli lanumeamata i luga, ma e sili atu le malamalama i lalo, ma o lanu paʻepaʻe paleni, e mafiafia ma matagofie. O laʻau laʻitiiti o pulati e lanu mūmū. Inflorescences e tutusa ma panicles - pyramidal - numera e oo atu i le lua afe samasama, lanumoana pe moli, ma o nisi taimi fugalaau mumu taitasi. Ae na o ni nai mea (toʻalua pe tolu i lalo ifo) e eleelea ma fua mai. E i ai ituaiga e le manaʻomia ai le faʻamalosia.

Pyramidal Inflorescences o Mango

I tulaga e faʻateleina ai le susu, ma le tele o mea e maua mai ai, o le mangifer e le fua mai. E le afaina fua o fua pe afai o le vevela o le ea (e aofia ai i le po) e pa'ū i lalo ifo ma le sefululua tikeri Celsius. O laau Mango e amata ona fuga ma fua mai na o le lima i le ono tausaga talu ona totoina. I totonu o se fale kiona poʻo i le fale, e mafai ona e vaʻaia fugalaau ma fua o se mangifer pe afai e faʻatau faʻatau pe totō na o latou. Ma i le taimi lava e tasi, ia maitauina tulaga talafeagai o le vevela ma le vevela o le ea, tausia ma le lelei lelei.

I atunuu o loʻo ola ai le mangifer, o loʻo faʻaaogaina ai vaomatua mango uma ma ua manatu foi o le fua o faatoaga e pei o tatou, mo se faataitaiga, saito po o sana. I lalo o le natura (i le vaomatua) e mafai ona oʻo atu i le 30 mita le maualuga, e maualuga le pale o le maualuga e oʻo i le valu mita, o ona laʻau faʻamalosi e oʻo i le fasefulu senitimita le umi. Fualaau aina i le maea ai o le palotaina o fugalaau ua maeʻa i totonu o le tolu masina.

Naʻo tulaga o le galue e mafai ona maua mai ai mango e lua i totonu o le mango vao e fua mai i le tasi tausaga i le tausaga.

O le mea lea e fuga mai le mangifer

Mango fua

O foliga le masani ai o mangifers laau e tosina mai i taimi uma le gauai o tagata tafafao maimoa oe asiasi i atunuu o le vevela mo le taimi muamua. O a latou fua e ola umi (e tusa ma le ono senitimita) - o mea na muamua - e lua pe sili atu i luga o ia mea, e iai se foliga lautele (faʻafefete, ovateva, faʻalanu), e oʻo i le luasefululima senitimita le umi ma e tusa ma le fitu selau gutu le taʻitasi.

O le laʻau o le fualaau aina - lamolemole, pei o se 'ie - e lanu e faʻalagolago i le ituaiga o laau ma le tikeri o le fua o le fua - i ituaiga eseese o lanu samasama, moli, mumu, lanumeamata. O foliga o fugalaau e vaaia i pito o fualaau aina. O le peel e manatu e le mafai ona faʻamaonia, ona o loʻo i ai ni mea e mafua ai ni faʻafitauli o le maʻi.

Initia ma tagata Asia latou te faʻaaogaina mango i falemaʻi - latou te manatu o se fofo lelei o tagata e taofia ai le tafe toto, faʻamalosia le muso o le fatu ma faaleleia le gaioiga o le mafaufau. O le suaina o mango ua filifilia e i ai se lanu susulu, e aunoa ma ni fasipepa ma ni manua (o le lanu o le peel e faalagolago i le ituaiga), e le faigata o latou tino, ae e le vaivai foi, e manaia, manogi, ma se fausaga filo. E le mafai ona afifi fualaau aina Mango i le pepa o le pogisa ma tuu i se nofoaga mafanafana. A maeʻa pe a ma le vaiaso, o le a fua ma saunia mo le faʻaaogaina.

I Initia, e 'aina le mangifer i soo se tikeri o le matua. E fufulu lelei fua o fua, vavaeese ma se naifi mai le ponaivi, tipi ma tipi i apa. Pe latou te tipiina le afa o fualaau i totonu o pusa tuusao i luga o le pa.

O fualaau Mango e tipi i totonu o ni pipi poʻo ni fasi pepa.

I lo matou aiga e fiafia tagata uma i mango. Tatou te 'aina fou pe faʻaaogaina le paluga o fualaau' aina faʻatasi ma isi fua e fai ai laʻau suamalie po o suauʻu lamolemole, moli, folases, puddings, mea e tao ai le fale. E fesuisuiaʻi. I fuamoa mango, e lelei tele i iʻa ma moa. Ae ou te le manuia i le totoina o se laau mai le fatu, e ui sa ou taumafai i ai i ni nai taimi. O le mea moni e faapea, mo femalagaiga, fualaau o le tropical ua le atoatoa, ma o fatu e tupu mai mamao mai taimi uma.

E faʻapefea le tofo mango

Masalo o le tofo o le mango e le mafai ona faʻatusatusa i soo se isi - e faapitoa ma tulaga ese. O nisi taimi e manaia, suamalie, o nisi taimi ma se manaia manaia ma faafouina. E faʻalagolago i le tikeri o le fua o fua, ituaiga, faʻalapotopotoga o le tuputupu ae. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Thai mangoes o loʻo i ai se manogi manogi lelei. O le faifai pea o le pulupulu o fualaau aina uma e mafiafia, maaleale, e masani ona manatuaina ai le apricot, ae o le i ai o laau mama. O le susulu atu o le paʻu o le mango, o le tino o le fua o le a suamalie.

O le mango, pe a faʻafuaseʻi ona oʻo i luga o lavalava, e le fufuluina. O le ponaivi mai le pulupulu e matua le vavaeeseina. O le pulupulu puipuia malu o fatu o le laau (fatu i totonu o le fua) mai le faaleagaina. O loʻo i ai le suka (sili atu i le paʻu), maso ma le pectin (sili atu i le lanumeamata), vitamini ma minerale, meaola faʻasaina ma isi mea aoga.

O mango vao e leai ni vailaʻau C, latou te tofo ai. E suamalie le mangoes, ona e tele suga (e oʻo atu i le luasefulu pasene), ma le itiiti ifo o aitema (na o le afa pasene).

Mangifera i le fale

Mango e pei o se mea teuteu laau e mafai ona ola i totonu o se fale poʻo totonu o se fale, ae le o totonu o se fale poʻo se mafanafana (pe a le oi ai se nofoaga i se vaipanoa ei ai se vasa vevela poʻo le vateatea). Mo le fausiaina o aiga e maua mai ai ituaiga o mango. O laau Mango e totogo mai le ponaivi o le fua ua faatauina mai. Ae o le fua e tatau ona matua atoatoa.

Fatu laau mango ua ola i le fale

Mangifera faʻalauteleina e ala i le lūlūina o fatu, ma tui, ma vegetatively. O se fale e le faʻatagaina e ono le fuga ma fua mai, ae tusa lava pe leai, e sili ona manaia le fiafia. I le saʻo, e tatau ona maitauina o le faapipiiina o vaomalo e le o taimi uma e fua mai ai totonu o fale, greenhouse or greenhouse conditions.

E ola aʻe mango i luga o ni laau faʻatapulaʻa e oo atu i le tasi ma le afa i le lua mita le maualuga. Afai e te totoina se laau masani mai le fatu, ona tatau ai lea ona faia se fua masani o le teuteuina o le pale. I tulaga lelei, o le mangifer e matua tupu tele, o le mea lea, e masani lava ona faʻapipiʻiina i totonu o se fagu telē i le tausaga, ma teuteuina faʻafia i le tausaga.

I le vaitau o le tuputupu ae malosi, e fautuaina le faʻamalaina o le laau, e aunoa ma le faʻamafanafanaina ma malamalama lelei i mango i le fale e ola ma laulaʻau ma laulaau laiti. I le taumafanafana, o le palealii o le mango e manaʻomia ona sosolo. Ma i le taumalulu, tuʻu le mangifer latalata i le mea vevela.

Vitio: auala e ola ai se mango mai se maa i le fale

Mango o se laau vevela lea e fua mai ai suamalie, suamalie, fualaau manogi. E ola i atunuu ei ai se mafanafana, e le o se taumalulu, e le faʻafefeina le tau malulu. Mangifera ua tupu ae o se mea teuteu i le fale, ae e seasea ona fuga ma fua mai - na o laau ua faapipiiina, ma e tusa ai ma tulaga talafeagai ole tau.