Faatoaga faatoaga

O le a le bronchitis pisia i moa ma le auala e togafitia ai?

O uʻamea e tausia ma tausia i le fale ma i faatoaga, o le lauiloa o lenei ituaiga o gaoioiga e mafua mai i le mea moni e aoga tele ma aoga, e mafai ai ona e maua ni meaʻai fou ma maualuga, fuamoa mo le tagata lava ia ma faʻasalalauga tele i maketi, faleoloa .

O le auai i le fagaina o moa, ua feagai le au faifaatoaga ma le mea moni o manu felelei e aafia i faamai eseese, o le sili ona lamatia o faamaʻi pipisi, lea e avea ma taufaamatau e le gata i manufelelei e ono aafia i le faamai, ae faapena foi i tagata. O le mea lea, e tatau ai ona iloa faʻamaoniga autu, vaega aʻafia, vailaʻau, togafitiga ma togafitiga o se faʻamaʻi pipisi faʻaleagaina e pei o le moa moa.

O le a le gaʻo pipisi o le bronchitis?

O le maʻi pipisi (IB, Infectious bronchitis, Bronchitis infectiosa avium) o se maʻi faʻamaʻi pipisi tele lea e aʻafia ai totoga o loʻo faʻaleleia i tupulaga talavou, gaioiga o pepe i manu matutua, ma faʻaititia ai le gaosiga o le matua matutua ma le gaosia o fuamoa.

O le maʻi pipisi e afaina ai manu felelei: moa, turkey, tamaiti laiti ma tagata matutua, faʻapea foi manufelelei: pheasants, salu.

Tala faasolopito

O le maʻi pipisi, o se faʻalavelave faʻalaʻi, na faʻamuamua ma faʻamatalaina Schalk ma Haun i le 1930 i Amerika (North Dakota), ae latou te leʻi faʻatuina le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o manulele e le siama ma le sui faʻamaʻi.

O suʻesuʻega a Bucnell ma Brandi, faʻatautaia i le 1932, na faʻamautuina ai o le gasegase mafuaʻaga o se siama faʻamaʻi.

O le maʻi ua salalau lautele i faatoaga o setete eseese, talu mai le 1950 ua oʻo atu ai le siama o le bronchitis i atunuu o loʻo i ai faʻatoʻaga faʻatoʻaga: Italia, Austria, Norway, Pelese, Tenimaka, Argentina, Pasila, Greece, Initia, Suia, Polani, Netherlands, Aikupito, Sepania, Romania, Farani , Suiselani.

O le siama na aumai i le USSR ma moa mai fafo., moa feʻaveaʻi ma turuki, fuamoa. I le mafutaga, na maua ai e Sotnikov le faʻamaʻi i le 1955, o ia na vaʻai i fanau na faʻapipiʻi mai fuamoa ua faaulufale mai. O le uluai resitalaina o faʻamaʻi i faʻatoaga faʻapisinisi na tupu i le 1968.

O pou moa Orpington o taʻitaʻi i aano o manu i Rusia. O latou foliga vaaia e tautala mo ia lava.

Soʻo se faifaatoaga moa e le manaʻo e feiloai ma coccidiosis i moa. Afai e te fiafia i lenei maʻi, ona e i ai iinei.

Eseesega vavaeese i le va o siama siama na faavaeina i le 1957. I le amataga, na o le 2 ituaiga na iloga.

Muamua o le ituaiga Massachusetts, o le faataitaiga lea o le bronchitis, na atofaina e Roekel i le 1941. I totonu o tusitusiga, o lenei ituaiga ua faailoaina i lalo o le igoa Bv-41, M-41. Le ituaiga lua o siama o le Connecticut, na maua e Junger i le 1950.

I o tatou taimi, e 30 ituaiga o siama ua iloa ma faʻaalia.

O ai e sili ona afaina?

Tagata taʻitoʻatasi o laʻusaga uma e mafai ona aʻafia i le maʻi pipisi, ae o moa lalo ifo o le 20-30 aso e sili ona pagatia.

O le mafuaaga autu o le maʻi o moa ma manulele na maua i le maʻi, latou te aveina le siama mo le oʻo atu i le 100 aso.

O le Bronchitis virus e faʻateleina i totonu o manu o loʻo i ai lapalapa, pala, sua mai mata ma isu, ma le moa fatu.

O le siama e faʻasalaga solo ma aerogenically, e salalau i totonu o fale moa, vai, meaʻai, fafagaina o fagu, mea inu, mea e tausi ai, ofu o faifaatoaga, paʻu.

O tagata foi e faigofie ona aʻafia i le siama o le bronchitis ma o loʻo tauaveina le faʻamaʻi.

O le mafiafia o le bronchitis i moa e masani ona matauina i le tautotogo ma le taumafanafana. E masani lava, o le bronchitis afaina e tupu i isi vailaʻau faʻamaʻi ma siama.

O pou na mafatia i le bronchitis virus e le mafai ona puipuia, ae leai se maliega e faʻatatau i lona umi. E maua e le manulele le tetee i le toe faʻaleleia ma se faʻalavelave leaga o le bronchitis. O meaola e faia i le tino o moa i le aso 10 ma o latou numera e faateleina i le 36 aso.

Latou te taofi a latou galuega taua i le tino o moa mo le 482 aso. I lenei tulaga, e moa e moa a latou au i le fatu e ala i le fuamoa. O chicks chicks ua pasi i le puipuiga, ae le mafai ona puipuia i latou mai le aafia i se siama.

Tetele o mea matautia ma mea e ono faaleagaina

O le afaina e mafua ai le oti o moa, taugata tau, faʻaitiitia le gaosiga o moa, ma e lamatia foʻi mo tagata.

Mo tamaiti, o le siama e sili ona matautia, o le maliu e tupu i le 60% o mataupu.

E le lelei le fafagaina o moa mama, mo le tasi le kilokalama o le mamafa o le mamafa, o le fafagaina o le faateleina o le 1 kilokalama, o le taunuuga lea o le a mafai ai e nei moa ona fufulu ona o le lafoaia. Totoina o fuamoa o loʻo tuʻuina atu moa mama e le tatau ona faʻaaogaina ma faʻaumatia.

Toto

IBK mafua ai le RNA-o iai Coronavirus avia (Coronavirus).

O le tele o le virion e 67-130 nm. O le virion e ulufale atu i Berkefeld uma, Seitz filters, filters membrane, o se lapisi lapotopoto po o se foliga o le ellipse, o se mea mafiafia, e maua mai i le tuputupu aʻe (umi 22 nm) faatasi ai ma ni faʻamafa o loʻo faʻauʻuina ai se fuga.

O vaega o le virion ua faatulagaina i se filifili poʻo se vaega, o nisi taimi o la latou membrane e mafai ona iloa.

I Rusia, o se siama e iai le vavalalata antigenic ma Massachusetts, Connecticut, ma Iowa e taatele.

O le siama e matua le mautonu i tulaga masani:

  • i totonu o fale moa, meaʻai, perches, ipu pusa, meaʻai e nonofo i le 90 aso;
  • i totonu o fusi o manulele o loʻo i glycerin, e ola i le 80 aso.

I le 16 ° C, i le ogalaau o moa, o le virus o le IBC e ola i le 12 aso, i le atigi fuamoa i totonu - e oʻo atu i le 10 aso, i le atigi fuamoa i totonu o le incubator - e oo i le 8 itula. O le IBP virus e oʻo ile 11 itula ile vai vevela. O le Bronchitis virus i le vaitafe folasia i le 32 ° C ola 3 aso, i le 25 ° C - 24, i -25 ° C - 536, ile -4 ° C - 425.

I le maualalo o le vevela, o le siama e gase, ae le afaina ai. Ae o le maualuga o le vevela e ese mai le faaleagaina o le siama, o lea pe a vevela i le 56 ° C, e faʻaumatia i le 15 minute. O le siama e le o gaoioi i le tino maliu, e faʻalauteleina i luga o atigipusa.

E le faʻaumatia le siama o le bronchitis i le faʻaaogaina o vailaʻau. Faʻaleagaina le faʻaleagaina o le gaioiga a le siama ile 4 minute.

O le siama e mate mai aafiaga o fofo:

  • 3% vevela vevela - mo le 3 itula;
  • lime chlorine e aofia ai le 6% chlorine - mo le 6 itula;
  • 0.5% formaldehyde - mo le 3 itula

Vasega ma faailoga

Faailoga eseese i le va o tamaiti ma tagata matutua. Chickens na matauina:

  • faigata le manava;
  • tale;
  • faʻanoanoa;
  • puupuu le manava;
  • seneezing;
  • conjunctivitis;
  • taumafa ai;
  • emaciation;
  • fuga o le agasala i lalo o mata;
  • popolevale;
  • le ua piʻopiʻo;
  • tuu ifo apaau.

Faailoga i tagata matutua:

  • lanumeamata lanumeamata;
  • o le fuamoa o loʻo i ai ni pulupulu vaivai, faigofie ona afaina;
  • fuamoa faʻatoʻa faʻaitiitia;
  • faʻanoanoa;
  • popolevale;
  • tosoina vae;
  • toilalo apaau;
  • afaina i le auala ma le bronchi.

E oʻo atu i le 50% o moa mama e mafai ona tuʻuina fuamoa o loʻo i ai le laumei, 25% faʻatasi ma se atigi mumu ma manifinifi, ma 20% ei ai le numera diphtheritic o le porotini.

E mafai ona faʻaalia 3 mafutaga faʻasolosololea e tupu i le maʻi pipisi i moa:

  1. Olamalasi. O pou e faʻamaonia ona o ona faʻaʻailoga: tale, faigata ona manava, falesa, sinusitis, lafoaʻi mata, rhinitis, moa faʻasalaga, faʻatau i tafatafa o le vevela, lupe i totonu o mama i le amataga, catarrhal poo le sosolo mai i le auala ma le bronchi.
  2. Nepelu-Nephritic. I le autopsy, fulafula, fesuiaiga o mamanu o gaʻo mamaʻi e mafai ona matauina. Mo moa mamai, atuatuvale ma le manava manaia ma le urate mataupu o uiga ia.
  3. Gaosia. E tupu i tagata matutua (silia ma le ono masina). O loʻo faʻaalia i le leai o faʻamatalaga faʻaalia o le faʻamaʻi poʻo le tino faʻaleleia o le tino e matua aafia lava.

    Na o le pau lava le faailoga lea e mafai ona fuafua i le tulaga o lenei maʻi o le moa o le moa o se faʻaitiitia o le taimi umi o le gaosia o fuamoa, e oʻo atu i le 80%. O lapisi e mafai ona faʻaleagaina, faʻamaluluina, e le lelei le foliga o le palatini suamalie.

Faʻailoga

O le faʻamatalaga e faigata, e aʻafia ai faʻamaoniga uma, o faʻamatalaga (falemaʻi, epizootological ma pathoanatomical).

O loʻo faʻamatalaina ai foʻi le aofaʻi o le falemai, o suiga uma e tutupu i le tino o tagata mamaʻi, o loʻo faia suʻesuʻega faʻavae ma faʻalogo.

E sili atu le faigata ona iloa le IBC, aua o isi mea faʻapitoa e matauina i isi faʻamaʻi (laryngotracheitis, puluvai, respiratory mycoplasmosis, rhinitis iniseti, faʻamaʻi Newcastle).

A oʻo mai le gasegase o le tino, o soʻo se faailoga e toetoe lava a toesea, o lea e tatau ai ona faia suʻesuʻega i fale suesue.

Sini o suʻesuʻega:

  • fufulu ese mai le auala ma larynx - i moa ola;
  • luniki, siakiina o le larynx, trachea, fatuga, oviducts - i manu feoti;
  • toto toto lea e ave i vaiaso uma.

I suʻesuʻega faʻasolosolo na faia:

  • faʻaʻeseʻese tali i luga o atigipusa (PH); suega faʻasalaga tuusao (RGA);
  • sosolo faʻafefe o le anetene;
  • faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi faʻamalosi e fesoʻotaʻi i le enzyme (ELISA);
  • le suʻesuʻega o metotia faʻasolosolo faʻasolosolo e faʻaaoga PCR.

Togafitiga ma puipuiga

I totonu o faatoaga o loʻo i ai le pisia o le virus o le IBV, o ia togafitiga faʻapitoa ma togafitiga e faia:

  • moa ua teuina i totonu o potu mafanafana, latou te faʻamaonia le fesuiaiga o le ea, aveese faʻataʻitaʻiga i fale moa, maitau tulaga malulu-vevela i potu.
  • pulea le faʻamaʻi pipisi.
  • vitamini ma microelements e faaopoopo i vai ma fafaga.
  • faʻaalu faʻaleagaina masani nofoaga ma fale e fesoasoani ai i nei sauniuniga: chlorospidar, gluteks, virc C, aluminium iodide, solution Lugol.

    O le faʻasolosolo lelei e faia i le 2 taimi i le vaiaso i luma o moa ma le sodium hypochlorite (2% chlorine galue). O puipui ma faapaologa o fale moa, perches, cages lea o loʻo teu ai maso mamai o loʻo faʻamaʻiina i le i ai o manulele ma le hydrogen peroxyide (3%).

    E tatau ona togafitia le faatoaga o le Teritori i aso uma e 7 faatasi ai ma le alkali suamalie (3% solution) i se vaifofo masani (1%).

  • tui tui ma faʻamaʻi ola ma le faʻamalosi. E faia mai i aso muamua o le olaga, e faʻaosofia ai le puipuiga tumau mo le puipuia o le siama.

    O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faia i vaiaso uma. A faia le tui, e tatau ona mulimuli i tulafono uma ma fuataga, aua o le faʻaaogaina o se tui i ni gaʻo lapoa e mafai ona oʻo atu ai i le sinusitis, miti mucous, rhinitis i moa.

  • taofi le auina atu o fuamoa, embryos, moa ola i isi faatoaga, faatoaga.
  • o manulele mamai e vavae ese mai le soifua maloloina.
  • auina ese atu o aano o manufasi, fluff, fulufulu mo meaʻai ma le faatauina atu faatoa faia pe a maeʻa le faʻapalapalaina.
  • taofi le faʻasaina mo le 2 masina.
  • tolopoina moa ua mate ma lafoai.
  • faatapulaaina le faafesootai o moa o le uluaʻi tausaga ma le lona lua, faapea foi moa ma matua matutua moa.
Chickens Bielefelder na manumalo i loto o le tele o faifaatoaga moa. O lenei ituaiga e matagofie ma aoga.

E mafai ona e faitau e uiga i le laryngotracheitis i moa iinei: //selo.guru/ptitsa/kury/bolezni/k-virusnye/laringotraheit.html.

Ma o iinei e te maua ai pea le avanoa e aʻoaʻo ai mea faʻamalolo o le aloe injections.

O le faʻamaʻi o manulele e maua ai le gasegase oona e mafua ai le faaleagaina o faatoaga moa ma faatoaga, aano o manufasi ma fuamoa, e mafua ai le faateleina o le soifua maloloina o fanau laiti ma tagata matutua, e faaitiitia ai le gaosiga o le fuaina o fualaau aina, o le a lamatia ai tagata.

O le puipuia ma le faʻamavaeina o faʻamaʻi, e tatau ona faia ai togafitiga faʻapitoa ma togafitiga faʻasolosolo, o se tasi o mea sili ona taua o le tuiina lea o le tupulaga talavou e faʻateleina le puipuiga ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻamaʻi.

Ole maʻi manulele e le tatau ona amata ma tuʻuina i se avanoa, aua e le faʻamalolo i lona tulaga masani, e oʻo atu ai i le maliliu o manulele ma faʻaititia ai le tamaoaiga o faʻatoʻaga.