Faʻatoʻa totoina laau toto

Matou te ola aʻei le salalau o le phlox i le dacha

Laʻau eletene mumu, o le tele o leo, fuʻa umi ma le le mautonu i le tausiga - o nei miti uma o fugalaau fugalaau e mafai ona faʻapipiʻi lelei ia phloxes. I totonu o le togalaau, o le a talafeagai i latou i soo se mea, ae o le a latou maua le mafanafana i luga o se 'upega tafaʻilagi ma eleele talafeagai ma faʻamalama. O mea e tatau ona e iloa e uiga i le totoina ma le tausia o phloxes, lea e iloagofie ai le eseese o meaola, ma o le a le mea ua fuafuaina e talafeagai mo lau togalaau - o le a matou faamatala atu uma mea mulimuli ane i le tusiga.

Faamatalaga ma ituaiga ituaiga o ituaiga

O le salalau o le phlox (phlox divaricata) e maualalo i laau, o ona tootoo e oo atu i le maualuga o le 40 cm, ae o le tele o latou umi e afa le umi. O le uiga ese o le ituaiga o loʻo i totonu o le fugalaau, lea, tuputupu aʻe, fai le turf, ma i le gasegase o gaʻo.

E te iloa? O le igoa phloxam na tuuina mai i le 1737 e le na fatuina se faiga tuufaatasi o le faavasegaina o le lalolagi o laau ma manu, Carl Linnaeus. O lona amataga e fesoʻotaʻi ma le susulu, faʻalauiloaina o le mumū o le afi, o gaʻo o nisi ituaiga o meaola o loʻo maua i totonu o vaomatua o Amerika i Matu. Linguists le upu "phlox" ua faaliliuina mai le gagana Eleni - "mumū".
O le tele lava o taimi, o phloxes o le faʻasalalauga e maua i lanu lanumoana ma lanumoana-lavender, e le masani ai - pale lilac, piniki, paʻepaʻe poʻo le violulu. E mafai ona vaʻavaʻai mai i isi mea e le gata i lanu, ae faʻapea foi i le saluina o pito o 5 petals, lea e tafe i le pito i luga, e fai ai se tamai pu.

I le lautele, o fugalaau taʻitasi e le sili atu nai lo le 5 cm. E fuga le laau i Me ma fiafia i le pulumu, pusa manogi seia oʻo i le ogatotonu o le taumafanafana.

O laulaau o se fugalaau teuteu e laiti lava le laʻau, o le ova, o le laʻitiiti, e oo i le 2.5 i le 5 cm le uumi. O le tulaga ese o lenei ituaiga o phlox o loo natia foi i totonu o le fausaga o le corolla.

O lo latou faavae e maua mai ai le nectar, ae naʻo ni pepe umi, pata ma moa e mafai ona inuina. Iniseti e le o oʻo i le meaʻai, e fafaga i le pollen.

Atonu o le ae fiafia e faitau e uiga i fualaau siliva lelei mo au pi.
E le mafai e Feliki ona faʻafeiloaʻi ia te ia lava. Ina ia maua a latou fatu, e manaʻomia le felafolafoaiga ole feʻau, lea e tupu pe a suʻi le nectar ma le butterfly.

E te iloa? O ituaiga uma o le phlox, sei vagana ai Drummond, ua faʻavasegaina o ni mea faʻapitoa.

I le vaomatua, na salalau lautele ai phloxes i le itu i sasae o laufanua o Amerika i Matu. E sili atu i le afa ituaiga o lenei ituaiga meaola ua faʻaofiina i totonu o le fatuga. I lalo o tuutuuga o le vaʻalele climatic tempe, o tagata e totoina vine e fiafia e ola:

  • Chattahoochee - o se togavao vao, e oo atu i le 25 cm le maualuga ma laʻau vaʻavaʻai, faʻaputuina ai ni fugalaau fugala o lanu lavender. O le ituaiga ua faamamaluina e le Royal Horticultural Society mo auaunaga i le togalaau;
  • "May Breeze" ("May Breeze") - e mafua mai i le phlox umi, o loʻo i ai le tele o mea e vaivai ai le lilac;
  • "Dirigo Ice" ("Digiro Ice") - e vave ona tupu vave pupu, o fugalaau o kulimi-lanumoana;
  • "Variegata" ("Variegata") - Tulaga faapitoa o le eseese i laulaau lanumeamata-lanumeamata ma laumei puupuu;
  • "Fuller's White" ("Fullers White") - o aʻafia e tupu aʻe i se maualuga e 25 simita ma fuga i le tumutumu o le kiona.

E taua! I le vevela o le tau ma le phlox lamala vave taofi ai le fugalaau.

Auala e filifili ai se nofoaga mo fugalaau

Faʻalauiloa-phlox mata e iloga i la latou faigofie o le totoina ma le tausiga. Peitai, e ui i lea, mo le atinaʻeina atoatoa o pupuni ma ie puipui e te manaʻomia e faia ai tulaga lelei.

Muamua lava, e aofia ai se nofoaga e filifilia lelei, aua o le a le lelei le faʻalapotopotoga i soo se mea. Ina ia faʻafiafiaina le fugalaau, e tatau ona e amanaʻia foliga o le palapala ma moli. O le a tatou malamalama i mea uma i le faasologa.

Malamalama

Afai e te fia vaʻaia le lanu susulu, susulu o laʻau i luga o lau moega fugalaau, saili se nofoaga lelei mo le totoina o phloxes. I ni tulaga ogaoga, o le a faia e le paolo vaega. Ae mafaufau: o le mamao e te faʻaaogaina ai le fugalaau mai le susulu o le la, o le mea e sili ona matala ma sili atu ona le mafaamatalaina o ona uiga. I le malulu atoa, e le tatau ona e faʻamoemoe e teʻi, aua e tatau ona e fiafia i na o laulaʻau lanu meamata.

Fai mai tagata fai togafiti poto, pe a totoina le laau i totonu o se nofoaga e lelei le susulu, o le umi o lona ola aʻe e matauina. I le averesi, o lenei vaitaimi e faʻalautele mo le isi sefulu tausaga.

E taua! O le totōina o le phlox e sili atu ona lelei le fuafua mamao ese mai ogaoga ma laau tetele. O le mea moni, i totonu o sea ituaiga o fugalaau e fano i se oti mautinoa, aua o ona aʻa e le mafai ona tauva i le tauiviga mo meaʻai, susu ma le malamalama.

Sini o le eleele

O vailaʻau e faʻavasega ai phloxes i laau totō, lea e faigofie ona fetuunai i tulaga fou ma e le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa o eleele. Ae o faifaatoaga fugalaau, ina ia faʻafiafiaina le aganuʻu ma le taui mo se lanu matagofie, ua fautuaina ina ia filifili ni mea e leai se mama, malamalama ma faʻamalosia. Pe a filifilia se nofoaga mo le totoina, e tatau ona aloese mai laufanua o loʻo maua ai le malulu malulu, i le tautotogo o vai o le vai faʻafefeteina, ma i le tautoulu - faʻafefe o le aisa.

Tausiga o togalaau

O le tuputupu ae o le phlox o se fiafiaga mo aiga sili ona paie. E le manaomia e le laau tele le gauai. E lava le na o le aveeseina o vao mai le fugalaau i le taimi, tatala le eleele ma mataʻituina lona susu, e masani ona fafaga ma faapipii pito tumutumu. Ae 'aua le faʻamagaloina tulafono faʻavae o le totoina o fugalaau. Mafaufau i ai i nisi auiliiliga.

Faʻasa

Mafaufau i mea taua o le siosiomaga masani o le faasalalauina o le phlox, aua nei galo e faʻaleleia pea le nofoaga o lona tulaueleele. O le laau e i luga o aʻa, o lea e le manaʻomia ai le tele o vai, ae e manaʻomia le faʻafeinu vai masani.

Aua le faʻaaogaina: o le aʻa o le aʻa e masani ona faʻaumatia e pala. I le mea e le tatau ona afaina ai pupuni, faʻafefe i latou i le sili e faʻamama ai le pito i luga o palapala. E tatau ona totogia le totoʻa i le laau i le taimi o le lāmala.

E te iloa? I le lalolagi, o le au saienitisi e tusa ma le fia selau o ituaiga o phlox, ae na o le 40 o latou na faia i le aganuu.

Totoina ma togafitiga eleele

O le aveeseina o fualaau vevela mai se fugalaau o se togalaau e tatau ona fai, e le gata ona o le taimi matagofie, ae ona o le vaivai o le palapala ma vao e le talafeagai. I nofoaga o vevela vao vevela, latou te fiafia e tuu fua, o iniseti leaga, lea e aofia ai le microflora pathogenic.

Leai se mea e tatau ona tofotofoina ai le malosi o le lafu mamoe. E te fiafia i la latou lalelei. O le mea lea, aua nei faatagaina le faʻaaliaina o le tele o vao vao e tutupu, taimi le palapala ma se sapka.

Faatasi ai ma lenei tausiga, o aʻa o le laau o le a maua ai le tele o le okesene ma micronutrients. I le tulaga e tatau ona e alu mo sina taimi i le tafaoga ae leai se tasi e tausia le fugalaau, toso ese ma le faaeteete vao vao. Faatasi ai ma ni suiga faafuasei, e mafai ona faaleagaina le laupepa o laulaau pe o le phlox o le a masani ona i fafo.

Laʻei pito sili

E aliali mai e mafai e le tagata fai togalaau ona aʻafia le telē ma le tele o mea leaga, o le satu o la latou lanu, ma le tele o laʻau ma laei masani. Faʻaleleia le faʻaleleia o le phloxam e manaʻomia i le vaitau o le tuputupu ae.

E te iloa? O tagata Amerika Amerika na taʻua le masina o Aperila atoa. Ma o mea uma ona o le amataga muamua lea o foliga o fugalaau o le phlox o le vao, lea na tosina mai ai ia te ia ni peti mumu lanu mumu.

Mai le faʻamalositino, filifili uma mea faʻapitoa ma mea faʻapitoa. I le faaiuga o le tautotogo, ia sasaa le suavai i se vai vaifofo o le moa moa (25 g i le 10 l). Le fafagaina mulimuli ane i le 14 aso.

I le taimi nei, faʻaopopo le superphosphate poʻo le masima masima i se mea tutusa. I le amataga o Iulai, toe fai le faʻataʻitaʻiga ma se vaifofo mamā, ma i le faaiuga o le masina, faʻaalu le faʻamalolo mulimuli o le vaitau. E faia i le faʻafefiloi o fulufulu ma le masima tiso. O mea e maua ai le Nitrogen-mea e matua le manaomia i le vaitau lenei, talu ai o lo latou auai e fesoasoani i le fausiaina o le lanu meamata. I lenei faiga, o le agavaʻa e le mafai ona saogalemu i le malulu.

Teuteu

O le toʻatele o faifaatoaga e leai ni faʻamatalaga e mafaufau i le teuteuina o le phlox. Ae o le mea moni, o le faʻaaliga sili lea ona taua e lapatai ai le aganuʻu e faasaga i le atinaʻeina o faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi. O fugalaau fugalaau e le afaina ai, ae e fesoasoani i lo latou soifua maloloina ma le faaputuputuina o meaʻai i le aʻa.

E taua! O le teuteuga o le phloxam na faia i le taimi lava na maeʻa ai pe oʻo i le faaiuga o Setema. O le mea sili - ia i ai le taimi aʻo leʻi amata le tau malulu.

O fai togafitiga faʻapitoa e fautuaina le vavaeina o pamu i le eleele lava ia, ma faʻamatalaina lenei mea e ala i le lamatiaga itiiti o faʻamaʻi pipisi. O isi, i se isi itu, fai mai e tatau ona tuu le 10-centimita kolisi i luga ae o le palapala. Latou te fesoasoani i le tuai o le kiona. O le fea auala e filifili ai, filifili i lau faitalia. E faʻamaoni uma ma e le afaina ai le aganuu. O le mea sili e le o le tuʻuina atu o le tipi i le pito i luma o le togalaau. E aoina ma susunuina, ma o le pito i lalo o le ie puipui e faʻafefeteina i soʻo se ula.

Faiga faʻatau

Phlox, tusa lava po o le a lona amataga, e mafai ona taumalulu i o tatou latitudes. Ae le o taimi uma taumalulu latou te mafai ona ola ai. I le kiona, o loʻo i ai i le 10-15 tikeri o le kiona, o le a faʻavaivai ai le aisa i le 14 aso, ma i le sili atu o le malulu ma le mausali o le tau o le a oti ai le rhizome. O le mea lea, a uma le teuteuga o le autumn, e tatau ona ufiufi le fugalaau, ma sauniuni ai i le taumalulu.

E fautuaina e le au atamamai le mea muamua, pe a fai o le eleele e fai sina pisa, e faia ai se ofu mulimuli. I lea tulaga, i lalo o laau taʻitasi ia faia le 1 sipunifi o le superphosphate ma le efuefu. I le isi itu, e mafai ona e faʻaaogaina fualaʻau faʻalavelave e taʻua o "autumn".

E te iloa? Ina ia mafai e phlox ona tumau i gutu malulu e aunoa ma se malutaga, e manaʻomia le afa mita mita o le kiona.

Ma e taua tele le ufiufi o vaieli lata ane mai le malulu. E faia lenei mea i le fesoasoani a le peʻa mago, humus, sawdust, compost poʻo lau paʻu. E faʻamamaina se moega fugalaau faʻatasi ma phloxes sili atu pe a maeʻa le sefulu aso i le maea ai o togafitiga faʻasolosolo ma fomaʻi.

Phlox faatele

O pupuni o le phlox splayed e matua faateleina, e masani ona totoina e le au faifaatoʻaga le laau i le vaevaeina o le rhizome. Ae o loʻo iai foʻi isi metotia. Mafaufau i ai.

Fatu

E le o tagata uma e fiafia i suʻesuʻega faʻapitoa e mafai ona maua ni phloxes mai fatu, ae o loʻo moni lava. O le le lelei o le toe gaosia o fatu o le leiloa o uiga eseese, o le umi ma le loloto o le faagasologa, ma o le lelei o loo i totonu o le fetuutuunaiga e le mafai ona faafitia o totogo.

Muamua e tatau ona e maua ni fatu laau. E masani lava ona faigofie le faʻatau nai lo le tupu. Ae afai o le palota e manuia, amata ona aoina fatu i le vaitaimi o le mamae o lau laau. O se faailoilo mautinoa o lo latou matutua o se mea enaena lanu enaena ma se pusa i totonu.

E taua! O Falose ua tuʻufaʻatasia lelei ma primroses, Badan, gravilat, euphorbia e tele-lanu. Pe a filifilia ni tuaoi, e taua le mafaufau o lena aganuu ua vave ona leiloa lona malosi.

O le veleina o loʻo faia i luga o le lauʻeleʻele poʻo i totonu o pusa saunia. O le filifiliga mulimuli e sili atu ona aoga, aua i le tulaga o le aʻafiaga o le greenhouse, e tupu aʻe le germination ma totogo aʻe lelei.

Mo lenei mea e te manaʻomia ni pusa ma se faʻafefiloi eleele. E seleseleina mai vaega tutusa o le oneone oneone, peʻa, palapala ma le humus. E manaʻomia le faʻalauteleina o le fatu i le 1.5-2 cm. O fualaau e totoina i se nofoaga tumau i le ogatotonu o Aperila, pe a faʻatumauina, faʻaleleia le tau o loʻo i fafo.

Auala fua

O lenei tekinolosi e sili atu ona talia e tupulaga, oeo loʻo i ai pea le tele o faafitauli ma sina taimi itiiti. O le auala pito sili ona faigofie e maua ai se fatuga fou, vaevaeina le rhizome i delenki. Mo lenei auala e te manaʻomia se vao vao, lea ua sili atu i le 4-5 tausaga.

Mo le totoina o le tautotogo, e oo atu i le 15 vaega e mafai ona maua mai i sea tulaga, ma e na o le 5 mo le autumn. O le mea moni, o le amataga o le tuputupu ae o le taimi e mafai ai e le laau ona gafatia se suiga i tulaga tuputupu aʻe faigofie atu ma vave ona fetuunaʻi.

E taua! Ina ia toe faʻaleleia le lafu mamoe tuai, faʻaaoga se naifi malosi po o se vavae e filifili ai lona autu ma faʻatumu le malologa ma le humus. E mafai ona totō faʻatoʻa ese le vaega o le mea e tuumuli.

O le auala lona lua o le seleseleina o seleselega. E sili ona lelei le faʻatinoga o le faʻatinoga ia Me, pe a tumu puʻu i le malosi. Ua lava le tipiina o se pu laau manaia ma se naifi maai ma vaevaeina i ni vaega ina ia iai 2 internodes i vaega taʻitasi.

I le lumanaʻi, e totoina avanoa i se eleele ua saunia ma faʻamamaina. O le pito i luga o le ata "moe" e fausia ai ni lauʻeleʻele. I totonu o le masina, o le a maua ai aʻa malolosi.

Maʻi ma faʻamaʻi

O Falosolo e le gata i le foliga muamua e foliga mai o se mea faʻapitoa ma faʻaleleia laau totō. O slugs leaga, o penisini, penisini, uila o le apogaleveleve ma telefoni e masani ona faʻaaoga ai lo latou le mautonu.

O nei osofaʻiga e masani ona faʻavaivaia ma faʻavaivaia kopi. O faʻatinoga faʻapitoa o faʻatoʻaga e saofagā i le atinaʻeina o pathogens, o le phomosis ma le septoria.

O le puipuia o pupuni e mafai ona faʻaaoga masani ai iniseti ma fomaʻi. E le gata i lea, o le puipuiga sili lava o le a talafeagai ma talafeagai le tausiga.

E te iloa? I totonu o Europa, na muamua talanoaina le palakalafa i le faaiuga o le 17 senituri.

E fautuaina e le aufaifaatoaga "Aktar", "Fury", "Bi-58 New", "Karate", "Kinmiks", "Sumi-Alpha" o fualaau lelei mai iniseti matautia. A oʻo mai se maʻi pipisi poʻo le faʻaleagaina, o le Bordeaux liquid, copper sulfate, Skor, Fundazol, Topa o le a sau e laveai.

Mo le faʻamoemoe o le faʻamaʻi, e le fautuaina e le au atamamai e faʻatali sei oʻo ina osofaʻia e le osofaʻiga foliga o le pupuni, ma togafitia vaipuna lata ane ma Bordeaux vai i le taumalulu, ma i le taumafanafana i le 2 vaiaso e toe faʻafouina ai le Fundazole.

Ae afai o loʻo faʻafeinu lau togalaau, faʻamalo ma fafagaina i le taimi, e leai ni faʻamaʻi ma faʻamaʻi e faʻafefe ai. O Felu i totonu o sea ituaiga o le a faia ai se kapeta malamalama o gaʻo faʻamalosi, lea e te manaʻo e tepa i ai e sili atu ma le tasi.