Lafumanu

Ketosis i povi: o le a lea ma le auala e togafitia ai

O le tausia o povi i se siosiomaga le masani ai mo i latou, o lona uiga, i luga o faatoaga o manu, ma isi mea, e masani ona mafua ai le tele o faamai i totonu oi latou, o le tasi o ia o le kososis. I totonu o lenei tusiga, tatou te iloa ai pe o le a, pe faapefea ona iloa le kososis i povi (povi), auala e togafitia ai, ma mea e puipuia ai e tatau ona mulimulitaʻia ina ia aloese ai mai foliga o lenei maʻi.

O le a le ituaiga faʻamaʻi e matautia mo?

Ketosis, po o le acetoneemia - O se faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻaputuina o ketones i povi, lea e mafua mai i meaola e mafua ai le faʻalavelave faʻaleagaina i gaʻo, gaʻo ma pulu. O Ketones e mafua mai i le tele o mea taumafa ma le le atoatoa o le faʻaleagaina o proteins ma gaʻo i gaʻo manu, lea o le a mafua ai le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o amonia ma fomu, e faʻavae i lenei elemene, suauu ma vailaau faʻasolosi, lea ua liua i le acetone ma le beta-hydroxybutyric; vailaʻau ma faʻaleagaina le tino. O le acetoneemia o povi na mafua ai le tele o gau, ona o le mafuaʻaga o lenei gasegase o le susu ua faaititia e le itiiti ifo i le 50%, ua faʻaititia le vaitaimi o le lafumanu i le 3 tausaga, o le gaioiga o galuega e faʻalavelaveina, ma ua paʻu le mamafa o le meaola.

O le gaosia o povi e fesoʻotai ma le lamatiaga o le atiina ae o faʻamaʻi: leukemia, mastitis, edema udder, pasteurellosis, vae ma le manava o le tino, ma faʻamaʻi maʻi.

E le gata i lea, o le konesones e ulufale atu i le tamaititi i le placenta ma mafai ai ona fanau se pepe po o se tamai povi ua oti, pe a fanau mai le tamai povi, o le a matua vaivai lava ma tele le mafai ona aafia i faʻamaʻi eseese.

Mafuaaga

I le asō, e mafai ona fai mai ma le mautinoa o le kososis e le fesootaʻi ma soʻo se vaitau faapitoa o le tausaga, ma e mafai ona iai i soo se taimi. Pau lava le mea e mafai ona maitauina - i le vaitaimi o le taumamafa i meaʻai, o le fua faatatau o le faʻaititia e faʻaitiitia ai le tele o taimi. I le tele o tulaga, o tagata taʻitoʻatasi mai le 4 tausaga i le 7 tausaga e faigofie i le acetoneemia i masina mulimuli o le fanau ma i totonu o le masina ma le afa i le maeʻa ai o le vevela.

E taua! Afai o loʻo iai le manu i taimi uma i le fale, o le tulaga e tupu ai le faʻamaʻi e faʻapupulaina.
O lenei faʻamaʻi e mafua mai i se tasi mafuaaga, ae o le mea atoa. O se tasi o mafuaʻaga autu e mafua ai le kososis i povi e maua ai le tele o susu o le fafagaina lea o se tele o fualaʻau e tele ai ni palatini, ma pe a oʻo i le taimi e tasi o le a galo ai le gaʻo.

O le maʻi e mafai ona tupu ona o le faʻaaogaina o le silasila, lea e aofia ai le butyric acid i ni aofaiga tetele. O le atinaʻe e faʻaleleia e ala i le fafagaina o le pulupulu oona mai beets, oloa gaʻo, ma oloa gaʻo faʻamalosi (mo se faataitaiga, keke).

O se tasi o mea e taua tele e mafai ona taʻua o le carbohydrate poʻo le palatini i le maualuga o susu. Faʻatasi ai ma le leai o ni meaʻai, o le tino e amata ona faʻafefiloi le glycogen mai le ate, ma o le mafuaaga lea e atiae ai le hypoglycemia, lea e fesoasoani i le foliga mai o le kososis.

O masini mūmū e faʻafaigofie tele le faagasologa o le milipolo ma faateleina le numera o le susu. Aoao e uiga i lobes sili ona lelei mo povi ma 'oti.

Faʻafitauli i le endocrine, lea eoʻo mai faatasi ma sina faʻamavaega o glucocorticosteroids, adrenocorticotropic ma hormones. E le gata i lea, o le mafuaʻaga o le acetoneemia e mafai ona avea ma faʻamaʻi o le manava ma tino.

E te iloa? E mafai foi e le Ketosis ona aʻafia ai tagata, ae e le o faʻasalalau mai povi.

Faailoga

O le mea muamua e faʻalogo i ai le lelei o le susu. A maeʻa le gaosiga o le susu, o le oloa o loʻo i ai le oona oona, ma o loʻo i ai mea matagofie o le acetone i lona manogi, aʻo le fulu masani e masani ona le faia i luga o le susu. E le faigofie tele le meaola, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le mamafa, ma ua le toe aoga le paʻu. E i ai le le lava o le fiaʻai, ma o le susu o le susu e paʻu lemu, seia oʻo i le maeʻa, ma amata ona manogi le povi pei o le acetone.

E i ai suiga manino i tulaga o le physiological: o le saliva e faʻasaʻolotoina, o le sosolo e pasi i le tino, e le o le nifo le nifo, e paʻu le vevela, e sili atu le taimi e moe ai le lafu. O le gasegase o le tino i fualaau oona e foliga mai, e matua fefefe povi ma le fiafia i taimi uma.

Faʻailoga

Afai e te vaʻai i faailoga faʻapitoa o fafo o le faʻamaʻi, mo se faʻamatalaga sili atu saʻo, faʻafesoʻotaʻi metotia faasaienisi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina le faʻaogaina o le polotini ma gaʻo i mea e maua mai ai meafaitino - o se eseesega o le tasi ma le afa pasene e faʻaalia ai le faamalieina o elemene ketone. Faatasi ai ma lenei mea, i totonu o suʻesuʻega suʻesuʻega, faʻatalanoaina o oloa gaosi susu ma le faanatinati o lafumanu o loʻo faia. O le tele o taimi e faʻaaogaina ai le Lestrade, o lona uiga o loʻo taoto i le faʻaaogaina o fuamini malogo. E mafai ona saunia mai le ammonium sulfate, sodium nitroprusside ma sodium carbonate anhydrous i le fua o le 20: 1: 20 g 10 ml o le susu po o le urine e tui i totonu o lenei fofo. Afai o le i ai o tino pathogenic ua iloa, ona avea lea o le tagata atoa ma lanu viole.

Togafitiga faapitoa

Afai e saʻo ona iloa le kososis i povi, ona tatau lea ona faia le togafitiga i le fale e aunoa ma le faatuai.

Ia mautinoa ia gauai atu i le tausiga o lafumanu: Afai e te maua se meaʻai i se mamanu, ona faʻaumatia loa lea. E tatau ona tuʻuina atu i le manu le fafaga fou, lea e tatau ona aofia ai le 10 kilokalama o vaovao lelei, mutia mago, ma aʻa aʻa, e aofia ai pateta.

Aoao pe faapefea ona togafiti le ketosis i se 'oti.

O togafitiga faafomaʻi ua faatonuina e faʻamaonia ai galuega uma o le tino vaivai. Injections ma se kullukose o le itiiti ifo i le luasefulu pasene ma se vaitaimi o le 12 itula e faʻatonuina mai le tolu i le fa aso.

E taua! Pe a faʻamalolo i le maʻi mama o le vai suamalie suamalie.
I le faʻaitiitia o le maualuga o le acetone i totonu o le toto, o le sodium bicarbonate o loʻo faʻaaogaina i se tulaga vavalalata poʻo le faʻafefiloi lenei fofo mo le faʻafefeteina ma le inu vai.

E pei o se isi togafitiga togafitiga, ua fautuaina e tui i totonu o le lua o le manava e pei ona faia i Sharabrin ma Shaykhamanov, e tusa ma le lua lita. O le faʻatulagaina o le tino ma le endocrin, e le sili atu le faʻaaogaina o fualaau oona, lea e aofia ai vailaʻau faʻamaʻi pipisi.

Fuafuaga puipui

O le puipuiga sili o le kososis i povi o le faʻafia ona mafai ona e faʻasaʻo se manu i le ea fou. E sili le vavaeeseina o le ituaiga lava e tasi ma aofia ai se faʻalauteleina o le maualuga o meaʻai faisua. E tatau ona faʻaopoopoina vao vao, beets, turnips ma isi fualaau faisua i meaʻai mo lafumanu, ao latou faʻamamaina pea le togafiti o le gastrointestinal, faʻamaonia le maualuga o le paleni o le acid-base.

O povi i le taimi o le lactation i totonu o le fafaga faʻaopoopo meaʻai, moa, ma le gaʻo faapitoa e faamoemoe mo le fafagaina o manu. Ae ui i lea, aua neʻi faʻasalalau lafumanu, aua o lenei mea e mafai ona mafua ai le faateleina o le protein i totonu o le rumen, ma o lenei mea ua afaina i le solia o le gastrointestinal tract. E le gata i lea, aua nei galo e uiga i le mama o le fafaga, mea inu pusa ma pusa mo otaota manu. O le tausisia o tulafono faavae o se paleni paleni o le fafagaina ma le tausiga lelei, e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga e le gata o le kososis, ae faʻapea foi le tele o isi faʻamaʻi o povi.

E te iloa? O le faʻaalia o le faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le "uiga leaga" o le manu, pe afai o le povi e masani ona atuatuvale, atonu e tele taimi e tupu ai le kososis.
Ketosis o se faʻamaʻi e leai sona aafiaga leaga i povi ma mafua ai le tele o mea e leiloa i faifaatoaga. E ui o le kososis e mafai ona mafai, ae sili atu ona lelei le puipuia e ala i le tausisi i tulafono o le puipuiga.