Rosyanka

Laʻau faʻatau ma latou faʻamatalaga

I le lalolagi o le tele o laau ese, ae o le mea e ese ai, masalo, o laau toto. O le toʻatele oi latou e fafaga i arthropods ma iniseti, ae o loʻo i ai i latou e le teenaina se fasi meaʻai. O i latou, e pei o meaola, ei ai se sua suamalie e fesoasoani e faʻasaʻo ma eli le tagata ua afaina, mauaina o meaʻai talafeagai mai ai.

O nisi o nei togavao e mafai ona ola i le fale. O le a le mea tonu ma le mea latou te fai ma sui, o le a matou faʻamatala atili.

Sarracenia (Sarracenia)

O le natura masani o lenei laau o le talafatai i sasae o Amerika i Matu, ae o le taimi nei ua maua foi i Texas ma le itu i sautesasae o Kanata. O ona tagata ua afaina ai ona maua ni laulaau i le fugalaau, ua i ai le foliga o se fagu ma se loloto loloto ma se tamai pulou i luga o le pu. O lenei faagasologa e puipuia ai le taoto mai le fatu o le timu, lea e mafai ona faʻafefe ai le vai inu i totonu. E aofia ai enzymes eseese, e aofia ai le protease. I tafatafa o le pito o se lanu mumu suamalie, o le sua lea e manatuaina le nectar ua faʻasaʻolotoina. O lenei togavao ma tosina ai iniseti. Aʻo nofo i luga o ona lauulu paʻepaʻe, e le o taofia, pauu atu i totonu o le faʻaloloa ma ua faʻafefe.

E taua! I aso nei, e sili atu ma le 500 ituaiga o laau tutusa i vaega eseese o le lalolagi. O le toatele oi latou e ola i Amerika i Saute, Ausetalia, Aferika. Ae oi latou uma lava, e tusa lava po o le a le ituaiga, ia faʻaaoga se tasi o auala e lima e puʻe ai meaola: fugalaau e foliga o se vaʻai, faʻapipiʻi lau e pei o se mailei, suʻe i mailei, mailei paʻu, pupuʻu papa i se mailei.

Nepenthes

O se laau vevela e fafaga i iniseti. E tuputupu ae pei o se taʻavale, e oʻo atu i le 15 mita le umi. O laʻau e faia i luga o le laina, i ona pito e tasi e tupu aʻe ai se tasi. I le pito o le vevela o le fugalaau i le foliga o se vaʻai ma le taimi, ua faʻaaoga, e faʻaaogaina e fai ma mailei. I le auala, i lenei ipu masani e aoina ai le vai, lea e inu ai manuki io ​​latou nofoaga masani. Mo lenei, na maua ai se isi igoa - "ipu manuki". O le vai i totonu o le ipu masani o se mea itiiti, e naʻo le vai. Iniseti i totonu na o le malemo, ona toloina lea e le laau. O lenei faagasologa e faia i le vaega pito i lalo o le pesini, lea o loʻo i ai ni vaʻaiga faapitoa e faʻafefe ma toe tufatufaina meaʻai.

E te iloa? O le tagata lauiloa iloga o Karl Linnaeus, o le na fausia i le seneturi lona 18 se faiga mo le faavasegaina o le natura ola, lea o loo tatou faaaogaina pea i aso nei, ua mumusu e talitonu o lenei mea e mafai. A maeʻa, pe afai o le Venus flytrap e faʻataunuʻu ai iniseti, e solia ai le faatulagaga o le natura, na faʻatūina e le Atua. Linie na talitonu o laau na maua mai iniseti i se avanoa, ma afai o le a le mafai e le pia laitiiti ona taofi, o le a tatala. O laau toto e fafaga i meaola e mafua ai se faʻamaʻi e le mafaamatalaina. Masalo, o le mea moni e faapea o sea faatulagaga o mea e feteʻenaʻi ma a tatou manatu e uiga i le atulaulau.

O lenei atinaʻe e tusa ma le 130 ituaiga o meaola e tupu tele i Seychelles, Madagascar, Filipaina, faapea Sumatra, Borneo, Initia, Ausetalia, Initonesia, Malaki, Saina. O le mea e masani ai, o laau e fai ai ni fagu laiti, mailei ma fafaga naʻo iniseti. Ae o meaola e pei o Nepenthes Rajah ma Nepenthes Rafflesiana e le faʻafefe i tamaʻi mamame. O lenei fugalaau fugalaau e sili ona lelei ona sailia ni manoa, hamsters ma ni tamai manulele.

Predatory plant genlisea (Genlisea)

O lenei agavaivai, i le taimi muamua na tilotilo ai, o le mutia e tupu tele i Amerika i Saute ma Central, faapea foi i Aferika, Pasila ma Madagascar. O lau o le tele o ituaiga o laau, lea e sili atu i le 20, e tuʻuina atu se gel mafiafia e tosina ma taofi le tagata manua. Ae o le mailei lava i totonu o le eleele, lea o inisiua ai laau e iniseti ma mea matagofie. O le mailei o se masini vavave o loʻo faʻafeiloaʻi ai le suavai. Mai totonu o loʻo ufiufi i le villi faʻasolosolo agai i lalo mai le alu, lea e le mafai ai e le tagata afaina ona alu ese. O fatu foi e taʻalo ai le aʻa o aʻa. Mai le pito i luga, o le laau e matagofie ona lau laau, e pei foi o se fugalaau i luga o le ogaumu pe a ma le 20 cm. O le fugalaau, e fuafua i ituaiga, atonu e eseese lanu, ae o le tele lava o lanu samasama e manumalo. E ui lava o le genisea e aʻafia i laau toto, e masani ona fafagaina i meaola ninii.

Darlington Kalefonia (Darlingtonia Californica)

E tasi le laau e fesoʻotaʻi ma le ituaiga Darlingtonia - Darlingtonia Californian. E mafai ona e mauaina i vaipuna ma masima o Kalefonia ma Oregon. E ui lava e talitonuina o lenei laau e le masani ai e fiafia i vai inu. O mailei o laulaau o le lanu mumu-lanu moli. Latou te foliga foliga o se pusa karipi, ma se moli lanumeamata lanumeamata i luga, ma ni pepa se lua e tautau mai lona pito. O le vaʻai, o loʻo iniseti ai iniseti i se manogi faapitoa, e 60 cm le lautele. E tupu aʻe i totonu e agai atu i tino toto. O le mea lea, o le iniseti na i totonu na o le tasi lava le auala - loloto i totonu o le laau. Toe foi i luga e le mafai.

Bladderwort (Utricularia)

O le ituaiga o nei laau totő, e aofia ai le 220 ituaiga, maua lona igoa mo le numera tele o namu mai le 0.2 mm i le 1.2 cm, lea e faʻaaogaina e fai ma mailei. I totonu o mata, o aʻafiaga leaga ma se tamai valve e amataina i totonu ma faigofie ai ona iniseti iniseti i le ogatotonu ma vai, ae le faʻasaʻoina. O mea taumafa i se laau o loʻo faʻaaogaina uma vaʻavaʻa ma vai, ma meaola e le faigofie. O aʻa o le laau e le o, ona e ola i totonu o le vai. I luga o le vai e maua ai se fugalaau ma se tamai fugalaau. Ua manatu o le fale sili ona vave taugata i le lalolagi. E tupu i luga o le susu poʻo le vai i soo se mea, vagana ai Antarctica.

Zhiryanka (Pinguicula)

O loʻo i ai le lanu lanumeamata poʻo lanu piniki, e ufiufi i se suavai pipii, lea e maunu ma eli ai iniseti. O le nofoaga autu - Asia, Europa, North ma Saute Amerika.

E taua! I aso nei, o le lauiloa o fale faʻatoʻaga o loʻo faʻateleina le tele o meaʻai na teu faalilolilo nofoaga na maua ai ia laau. A le o lea, o le a vave lava ona faaleagaina i latou e le au faipisinisi o loʻo auai i le faʻasaina ma le fefaʻatauaiga i totonu o iniseti iniseti.
O le pito o lau o le Zhiryanka e lua ituaiga o sela. O nisi e maua ai le puletini mucous ma le manava e aliali mai ile luga i foliga o matū. O le galuega a isi siama o le gaosiga o enzymes faapitoa mo le gaʻoina: esterase, protease, amylase. Faatasi ai ma le 73 ituaiga o laau toto, o loo i ai i latou e malolosi le tausaga atoa. Ma ei ai foi i latou oe "momoe" mo le taumalulu, ma avea ai ma se mea e leai ni meaola. Pe a oʻo i luga le vevela o le vevela, o le laʻau e faʻatagaina ai laʻau oona.

Rosyanka (Drosera)

O se tasi o togalaau sili ona matagofie o laau toto. E le gata i lea, o se tasi o ituaiga sili ona tele o laau ola. E aofia ai ia le itiiti ifo ma le 194 ituaiga e mafai ona maua i toetoe lava o tulimanu uma o le lalolagi, vagana ai le Antarctica. O le tele o ituaiga o meaola o loʻo faʻaputuina ai le pala, ae o nisi ituaiga o meaola e maua mai ai le taamilosaga i luga o le mita e oʻo i le mita le maualuga. O ia mea uma e ufiufi i taʻavale glandular, i ona pito o loʻo aofia ai otaota o faʻalilolilo faʻalilolilo. O iniseti na tosina i ai latou e nonofo i luga oi latou, paʻu, ma o le sola e amata ona feliu i luga, tapunia oe ua afaina i se mailei. O laufanua o loʻo i luga o le lau laʻau e faʻamalo le sua o le digestive ma faʻafefe meaʻai.

Tusi (Byblis)

Lotu, e ui lava i lona tausaafia, e taua foi o le nuanua. E afua mai i Matu ma Western Australia, e maua foi i New Guinea i susu, eleele susu. E tupu ai se tamai laau, ae o nisi taimi e mafai ona oʻo i le 70 cm le maualuga. Tuuina atu fugalaau matagofie o lanu viole, ae o loo i ai foi paʻu paʻepaʻe mama. I totonu o le faʻaogaina o loʻo i ai le lima sikuea talimalo. Ae o le mailei mo iniseti o ni laulaau ma se laasaga faataamilo, ua tumu i lauulu lauulu. E pei o le la, i pito pito i tua latou te maua ai se mea e sili ona manaia, o mea e pipii ai e faʻamalolo ai ē na afaina. E faʻapea foʻi, e lua ituaiga o vaʻaiga i luga o laupepa: o mea faʻatauvaʻa ma faʻatau meaai. Ae, e le pei o sulu, e le faʻamalosi e lepela le enzymes mo lenei gaioiga. O loʻo faʻaauau pea ona faʻaauau feeseeseaiga i le vailaau ma suʻesuʻega i fualaau aina.

Aldrandanda vesicular (Aldrovanda vesiculosa)

Pe a fiafia tagata fai laʻau fugalaau i le igoa o se fugalaau e aina iniseti, e seasea lava ona latou aoao e uiga i le nuanua aldorande. O le mea moni e faapea o le laau e ola i le vai, e leai ni aʻa, ma o le mea lea e itiiti le faʻaaogaina i le fausiaina o aiga. E masani ona fafagaina i luga o le crustaceans ma vai laiti. E pei o mailei, e faʻaaogaina laʻau felati i luga e oo atu i le 3 mm le uumi, e tupu i le 5-9 fasi vaega faataamilomilo o le uʻu i lona umi atoa. I luga o laʻau e tutupu mai ai ni petioles e pei o le tina, ua tumu i le ea, lea e mafai ai e le laau ona nofo lata ane i luga. I o latou pito o loʻo i luga o le 'ie ma se fagu faʻalua i foliga o se atigi, o loʻo ufitia i lauulu lauulu. O le taimi lava latou te le fiafia ai i le ua afaina, ona tapunia lea o le laupepa, uu ma eli.

O aʻa e oʻo atu i le umi o le 11 cm. O Aldrewda e vave ona tupu, e faaopoopo i le 9 mm i le aso le maualuga, e faia ai se fale fou i aso uma. Ae ui i lea, ao tuputupu ae i le tasi pito, ua mate le laau i le isi itu. O le laau e maua ai fugalaau paʻepaʻe se tasi.

Venus Flytrap (Dionaea Muscipula)

O le taʻutaʻua lea o le taʻutaʻua sili ona lauiloa, lea e masani ona faʻaleleia i le fale. E fafaga i luga o arachnids, lago ma isi iniseti. O le laau e laʻititi foi, mai se vavae puupuu pe a uma ona tupu le ola o le laau i le 4-7 lau. Fuga i fugalaau paʻepaʻe papaʻe, e aoina i se pulumu.

E te iloa? Na faia e Darwin le tele o faʻataʻitaʻiga ma laau e fafaga i iniseti. Na ia fafagaina i latou e le gata o iniseti, ae o fuamoa fuamoa, fasi fasi manu. O le iʻuga, na ia faʻamoemoe e faʻamalosia le tagata taufaasese, i le mauaina o meaʻai, i le mamafa e tutusa ma lauulu tagata. O le mea sili ona ofo ai mo ia o le Venus flytrap. E i ai le maualuga maualuga o le tapunia o le mailei, lea i le taimi o le faʻamaʻiina o le tagata manua na liliu moni lava i le manava. O le toe faʻaleleia o le laau e le itiiti ifo ile vaiaso.
O le lau umi i le pito i lalo e vaevaeina i ni lobes lapotopoto e lua, e fai ma mailei. I totonu, o le lobes e lanu mumu, ae o laulaau lava ia, e faalagolago lava i le ituaiga, atonu e eseese lanu, ae le na o le lanumeamata. I tafatafa o le pito o le mailei, o mea tutupu mafiafia e tupu ma faʻailo e manaia mo iniseti. I totonu o le mailei e tupu lauulu lauulu. O le taimi lava latou te ita ai i le tagata ua afaina, o le mailei e vave pagatia. O le lobes e amata ona ola ma ufitia, faʻasaʻo le vete. I le taimi lava e tasi, o le suavai ua faʻateleina mo le gaʻoina. I le mavae ai o le 10 aso e na o le chitinous shell e tumau ai. I luga o le vaitaimi atoa o lona soifuaga, o laulaau taʻitasi e maua ai ni iniseti e tolu.

O laau o le predator o nei aso ua sili ona lauiloa o laau toto. O le mea moni, o le tele o fugalaau fugalaau e masani ona iloa mo le Venus flytrap. O le mea moni, i le fale, e mafai ona e totoina isi mea matagofie ma meaola faʻatau. O nisi oi latou na ola i le vai, ae o le toʻatele o le a manaʻomia se ipu ma le eleele leaga. O le eleele le lelei ma faia i le natura ituaiga laau matagofie e fafaga i iniseti ma e oo lava i tamaʻi mamame.