Fua o le gaosiga

Laʻau manogi ma maloloina o le "Jalapeno": ata ma faʻamatalaga auiliili

"Jalapeno" o se ituaiga o pepa chili.

E taua tele o ia ona o lona lagona le mautonu ma le malosi.

O numera o fanua e eseese i le va o le 2400 ma le 10500 iunite.

E taʻua o le sili ona lauiloa o ituaiga talo.

Faamatalaga lautele o le laau

O le a - Jalapeno Pepper? O le igoa o lenei pepa e sau mai le aai Mekisiko o Jalapa. I le atunuu Mekisiko e aunoa ma se "Jalapeno" e le mafai ona faia se mea e tasi. Faʻasalaina i luga o se mea lelei poʻo le fasi pepa faʻasalaga ma se naifi mafiafia ma o aniani o se faʻavasegaga taua mo Mexican cafe.

Tului O le laau toto e oʻo ile 1 m le maualuga. Gaosiga: 24-35 pasene i le vao. O le umi o le fua e oʻo mai i le 4 i le 10 cm.

Faaputuputu faʻamaʻi - lanumeamata. Latou te maua se mūmū mūmū pe a uma ona faʻamago pe i le pito o le tuputupu aʻe. Afai e leai sou taimi e aoina ai pepa i le taimi - o le a faʻaitiitia le lelei. O le Red "Jalapeno" e talisapaia tele le leaga nai lo le lanumeamata. O ia pepa e auina atu mo le auina ese atu i atunuu o le lalolagi lona tolu, tanumia i le eleele pe ulaulaina ma le faaeteete, faia o le siva i le pulou.

Ata

O le ata o loʻo faʻaalia ai le pepa Jalapeno:




Tausiga ile

Fatuina sauniuniga

E faigofie ona ola le paʻu i soʻo se tau.

O le totōina e faia i fualaau poʻo fatu. Fatu e na o fale e teu ai togalaau.

A o lei totoina, ua latou susu i se paluga faapitoa. Mo lenei mea e te manaʻomia ai le vaomalo ma se fusi.

Ua salalau fatu i luga o le susu susu ma tuu i latou e taooto mo le 48-62 itula. Faʻaauau le totoina o mea e tatau ona i totonu o se mea mafanafana, leai se mea. E le mafai ona faʻatagaina le lavea saʻo o le la ma faʻataʻitaʻiga.

Vatu ua ufiufi i le suka. O lenei faiga e faʻatagaina ai oe e teuina fatu i totonu o se fale kesi. E le mafai foi ona faʻatagaina le faʻamago atoatoa o le cotton pad. O mea e tatau ona tatau ona susu.

Manaoga manaomia

O le totoina e faia i le taimi o le tautotogo. Mati ma Aperila e sili ona lelei. O lenei vaitau ua manatu e sili ona lelei mo le lelei o le totoina o laau.

O le tuputupu aʻe o taimi o fualaau aina e 45-75 aso. Mo mea e teu ai mea na saunia muamua. Ua faatauina le eleele.

Laufanua mo fualaau faisua po o fualaau fugalaau e sili ona talafeagai. O le eleele e tatau ona aofia ai minerale ma vitamini. E le gata i lea, o le eleele e mafai ona e saunia e oe lava. Mo lenei mea e te manaʻomia ai le oneone, peat, humus ma le lalolagi.

O le afa o le oneone e fefiloi ma peat, faʻaopopo le eleele ma le humus. I le mafuaʻaga o le eleele, e mafai ona e faʻaopopo se ipu malamalama. E faʻafefiloi le faʻafefiloi ma tuʻuina i totonu o atigipusa mo tipu.

Totoina fatu

I totonu o le pusa e tasi, e le sili atu i le 2-3 laau toto ua totoina.

E tatau ona manatu e iai se avanoa i le va oi latou. Tui fatu e le manaomia tele loloto.

O le loloto loloto e 1-1.5 cm. O fatu e lilofia i sina vaega eleele.

I le taimi lava e uma ai ona totōina, e faʻasaina ai mai le sprayer. E le mafai ona e faʻaaogaina se vaitafe saʻo o le vai, e pei o se mamafa tele o le vai e mafai ona fufuluina.

E taua! Afai e te lūlū fatu fatu loloto atu i le 1-1.5 cm - e le mafai ona latou o aʻe ma pala ile eleele.

Tuputupuina o laau

O le fasi pepa "Jalapeno" e matua vevela. E le fiafia o ia i ata ma potu malulu. Aua nei faatagaina le lavea saʻo o le la. A leai, o le a feoti fua.

Ona o pusa faʻapipiʻi vaʻaia e ufitia i tioata poʻo taga. E taua tele le tuʻuina atu o se malamalama i se mea e faʻapipiʻi ai. 3-4 taimi i le 7 aso e tatau ona lalagaina totogo.

A leai, o le laau o le a pala ma pala. A maeʻa ona faʻaalia 3-4 laʻau i luga o laau taʻitasi, o loʻo ola le fale i totonu o koneteina tetele. O lenei mea e aveeseina ai le vaivai o auala e atiaʻe. Vai vai e manaʻomia faʻalelei ma masani.

Faʻaliliu i eleele palapala

Laʻau tupuga na gaosia i le tautotogo - amataga o le taumafanafana. Me ma Iuni e manuia lelei. A oʻo i le gaʻoina, e tatau ona tuʻu ai sina vavae i le 35-50 cm. Pe a oʻo le pepa i le maualuga o le 10-20 cm, o le fua o le tuputupu aʻe o loʻo fusiina. I lenei tulaga, e tatau ona tuu le laʻau.

O le vevela aupito sili ona lelei mo pepa ola e 26-33 ° C. O le mea lea, e sili ona lelei le faʻapipiʻiina o se tamai fale gaosi. Faʻasalaga lelei, e fuga mai le pepa i le taimi lava e uma ona totoina i le eleele. Fuga e faaauau pea seia oo i le faaiuga o le taumafanafana. I le tulaga o fugalaau, o fualaau laiti e faia.

Laʻei pito i luga ma fusi

O luga o laei e faia 3-4 taimi mo le vaitau atoa.

Toto lelei, ma faʻafefe i vai. O le fua faatatau o lenei faluga o le 1:10. E mafai ona faʻaaoga Ash.

O se ipu ufiufi e fefiloi ma se pakete vai. Faatasi ai ma ia mea faʻafefiloi na faʻamamaina ai le eleele faʻataʻamilo i le laau. Aua nei faatagaina le fesoʻotaiga saʻo o le manure i luga o le laau ma ona aʻa.

A le o lena, e ono tupu se ogaumu mu ma o le a mate le laau. Faʻapitoa foʻi le faʻafeiloaʻiina o le "Faʻailoga" faʻapitoa.

O lenei fualaau faʻatau e faʻatau atu i faleoloa faapitoa. Na vave ona ia togafitia laau mo le atuatuvale ma toe faʻafouina le tulaga taua.

Faʻasa

E tatau ona masani ma faʻateleina le faʻatau. O le faʻamaluina o le eleele coma e mafua ai ona paʻu fugalaau, o lona uiga o se faʻaitiitia o fua. Ae o le suavai e faaosofia ai le atiina ae o aʻa e le manaomia. Suavai sili ona lelei 2-3 taimi i le vaiaso. O le vai na faʻaaogaina e valavala. Aua le faʻaaogaina le vai i mea mama eleelea.

Totoina o togafitiga ma le seleselega

A oʻo ina faʻapipiʻi togafiti, e mafai ona e aveese laulaau lanu samasama ma lala paʻu. Ae o le teuina o laau e le talafeagai.

E taua! Mo le matua atoa e te manaʻomia le 65-95 aso.

O le aoina e na o totigilima. Faʻafesoʻotaʻi i le pepa e mafua ai le mumu ma le tiga o le paʻu. O pepa fou e teuina i totonu o fagu i totonu o falesa po o totonu o le pusaaisa. A fou, e mafai ona le toe silia ma le 14 aso. O pepa susu e teu i se mea pogisa i totonu o koneteina tapuni.

Tofiga

O Jalapeno o se tulaga aloaʻia. E i ai sona vaitau o le taumalulu malulu na faʻaalia manino.

I lenei tulaga, e tatau ona teuina le togavao i totonu o se fale kiona poʻo se potu. O le maualuga o le vevela e 15-20 ° C. E le tatau ona faʻatagaina faʻavavega ile paʻu o le 12 ° C.

I le vaitau o le tuputupu aʻe, e manaʻomia e le fale le vevela i le maualuga o le 23-26 ° C. Tofiga mo fatu na gaosia mai ia Ianuari ia Mati. Mai fatu sili ona manaia ma pulasoa ave ese fatu. 2-3 itula latou faʻamago i fafo. Ona talafeagai lea mo le totoina ma le totoina o fatu.

Faamanuiaga ma le afaina

O le pia e mauʻoa i vitamini: A, B2, B6, C. E aofia ai suauu masani.

Pepa o loʻo i ai minerale. E masani ona faʻaaoga i le kuka. O gaioiga mai "Jalapeno" ei ai aoga aoga. O le pepa e faʻamalosia ai le tuputupu ae o fao ma lauulu.

E aoga mo le maʻisuka, o le moe, ma le atuatuvale. "Jalapeno" o loʻo aofia ai le mea aoga ole alkaloid capsaicin, lea e faʻaitiitia ai le toto.

Mea aoga o le pepa e puipuia ai sosoʻo o le tino mai aafiaga le lelei mai fafo ma ituaiga uma o toxins.

E tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete lenei ituaiga o pepa i ni mea laiti. A leai, e mafai ona e susunuina puipui o le manava. Mai le "Jalapeno" e tatau ona teena tagata ei ai maʻi eseese o gaʻo, manava, ate ma le fatu. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le pepa e manaʻomia ai tamaiti, maʻitaga ma lactating women.

O isi ituaiga o paʻu pepa, e aofia ai Cayenne, Habanero, Ogonyok ma Campanula, e mafai ona maua iinei.

Maʻi ma faʻamaʻi

Talu ai ona o le faanatinati o le fua, o le laau e le mafai ona afaina i meaola faalafua. Pe a faʻaleleia laau i le fale, e mafai ona aliali mai pusi moli. E fufuluina i le vai, ma fufulu lau o laʻau i susu susu.

Pepa "Jalapeno" alofa i faifaatoaga mo le totoina lelei. O le laau o se mea faʻapitoa. E tali lelei i le fuga ma le fugalaʻau. O fua e aoga tele mo le tino o le tagata ma e aofia ai vitamini talafeagai.