Laʻau

Zantedesia (calla) - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola

Zantedeschia (calla) (Zantedeschia) o se laʻau faʻamalosi o le ituaiga o Aroid ma se fugalaau matagofie i luga o se fusi saʻo. E ola i totonu o se togavao tele ma o loʻo faʻaalia i le tuputupu ae tele. O laulaau basal e tele, lanu uliuli i faataitaiga lelei na atiaeina, latou te ola e oʻo i le tasi le mita le maualuga ma e oʻo atu i le 20 cm le lautele.

O le faʻaogaina o le tino-taliga-taliga i luga o le aū maualuga o loʻo afifiina i totonu o se pepa faʻapipiʻi-lautele le lautele. O le fanau mai o Zantedesk o Aferika, o lona itu i saute ma le motu o Madeira i le Vasa Atelani, latalata i le talafatai i matusisifo o Aferika.

Maualuga maualuga.
Ua amata ona fuga mai le Zantedesia i le tautoulu ma fuga ai i taumalulu uma.
E faigofie ona toto le laau.
Laʻau tele.

Meatotino aoga o Zantedesk

Zantedesia (calla). Ata

O le Calla o se tasi lea o togafitiga faʻamaʻi mo faʻamaʻi. E i ai se mea faʻapitoa, e faʻaaogaina e togafitia ai gata oona.

A aunoa ma se togafitiga, o le laau e oona, ae pe a faʻaalia i le vevela ma le faʻamagoina, ona faʻafefe lea o mea oona. O le teuteu po o le faʻasologa o rhizomes faʻataʻapeʻapeʻa e fesoasoani i le malulu. Laʻau paʻulaʻau kuka i le susu gaosi osteomyelitis.

Tausia o le zantedescu i le fale. Faʻapuupuu

Zantedescu ua tupu i greenhouses, sosoo ai ma le tipiina o fugalaau, poo le avea o se aganuu i le fale.

Tulaga o le vevelaO le Calla e faʻafefeteina, e le faʻafeiloaʻi le fesuiaiga o le vevela.
Faʻamamaga o le eaAlofa maualuga i le maualuga.
MalamalamaI lona atunuu, na filifili ai e Zantedkia ia nofoaga lelei, e fiafia i le malamalama.
FaʻasaO le laau e valea, i tulaga masani e fiafia ai i le malulu, nofoaga o le eleele.
SooE mafai ona e faʻatauina se paluga faʻapipiʻi i totonu o se faleoloa faapitoa, pe mafai ona e faia oe lava ia.
Fertilizer ma le faʻamaloloManaomia le fafagaina masani.
FugaO le tele o fuālaʻau o le calla e faʻaleleia e ala i le taimi e gafa ai, ma le vavae ese o fanau, ma le teuteuina o fugalaau tuai.
SuigaE faʻailoa tasi i le lua tausaga.
TeuteuFaʻailoaina o le faʻasolosolo mai o aʻa laiti.
Tulaga TutupuO le tulaga autu o le faatumauina lea o se taimi malolo mo le itiiti ifo ma le lua masina.

Tausia o le zantedescu i le fale. Auiliiliga

Lulu

Ina ia mafai ai e le zantedesia ona atiae masani, e manaomia le vevela o le 20 - 25 tikeri Celsius. E mafai ona tatalia fulufulu pupuu. E le taliaina toleniga, taofi le fuga ma tupu mai i ia tulaga.

E le mafai ona e faʻapipiʻi le laau i masini faʻavevela, pe a faʻapea o le ea e matua mago.

Faʻamamaga o le ea

E fiafia Calla i le ea malulu, faʻaleleia. Ae maise lava i le taumafanafana, e tatau ona sosolo ia le itiiti ifo i le tasi i le aso. I tulaga o le maualuga o le susu, aemaise lava le tele, malosi fugalaau fugalaau i luga. O taimi taʻitasi, e tatau ona fufulu lau laʻau i le vai mafanafana.

O le ea mago ma le pefu palapala i laulaau o le laau e le faatagaina.

I le taimi o le mafanafana, pe a oʻo i luga le malulu o le ea i totonu o le fale, e tatau ona tuʻu se tane vai i autafa o le fale. Po o le tuʻuina o le fagu i le laau ile masima susu.

Malamalama

O le fale zantedescia e manaʻomia se malamalama lelei i soo se taimi o le tausaga. E faʻafeiloaʻi ai le paolo, faʻaleleia lelei i ia tulaga, ma e fuga foi. Ae afai e le lava le malamalama mo ia, o le a le toe fuga. Ma o le a avea lenei ma se tasi o faailoilo e tatau ona faateleina le faʻamalamalamaina o le laau.

Ae o le susulu o le la e felafolafoaʻi, o le faʻaalia pea o le susulu o le la e faʻaitiitia ai le fuga.

Faʻasa

Talu ai ona o lenei laau i le natura e fiafia i le susu, vaega o lafusi, ona manaomia ai lea o le suavai tele i le aiga i Zantedescia, aemaise i le taimi mafanafana. I le tau mafanafana, e tatau ona faʻamaua vai i le itiiti ifo faalua i le vaiaso. Aua nei faʻamago.

O le eleele e tatau ona susu, ae le mafai ona susu. O lona uiga, e le talafeagai mo le vai e faaputuputu ma ia i ai pea i totonu o le apa. E mafua ai ona fesuiaʻi aʻa.

I le ogatotonu o le taumafanafana, o le suāvai e tatau ona faʻalelei. I le taumalulu, e masani ona faʻasaina vaiinu, ae na o le toʻalua o le potu e sili atu i le 22 tikeri. Suavai mo le faʻavaivai e le tatau ona maualalo ifo nai lo le vevela o le potu.

Soo

E mafai ona e totoina se fugalaau zantedeskia i le fale e faʻaaoga ai naʻo le mama mama. I lenei tulaga, e tatau ona e tausia ni pu faaopoopo i le pito i lalo o le ulo ma faʻalauteleina le alavai. Ae e sili atu le lelei o le faia o se paluga o ni vaega: eleele-eleʻele - 2 vaega, humus - 1 vaega, oneone - 1 vaega, peat - 1 le vaega. O lea ituaiga paluga o le a maua ai le laau ma mea uma e tatau ai mo lona atinaʻe atoa.

Fertilizing ma fugalaisa

I le taimi e tatau ai ona faʻasuina fertilizers faʻatasi ai ma fugalaʻau, e foliga matagofie lava le zantedescia i totonu o le fale: o lau lanu lanu meamata lanu lanumeamata ma fugalaau tetele i luga o laina uumi, umi. E taua le fafagaina o le laau i le taimi o lona tuputupu ae olaola ma le fugalaau.

Ina ia faʻaleleia le tuputupu aʻe o laulaau, e faʻaaogaina ai faʻamalositisi, ma mo le taimi e tatau ai ona fausia ni laʻau - masima ma fulufulu. Fafaga tasi i vaiaso uma.

I le taimi o le fugalaau, e aoga tele le faia o laei folimoli pito i luga, mo se faataitaiga, felafolafoaʻi laulaʻau ma se vaifofo o le pata o le pata.

Blooming Zantedesia

E lua tausaga le matua ua toto.

O le fugalaau e amata i le tautoulu ma faaauau pea i le taumalulu.

O tupu matutua ua totogo i le amataga o le tautotogo.

Ina ia mafai ona ola lelei le palala, e tatau ona taofiofia le vaitaimi o loʻo momoe, tuʻuina atu i ai le moli malamalama, ma faʻapipiʻi le laau i le tasi taimi i le lua i le tolu tausaga.

Suiga o le zantedesia

Ona o le mea moni e vave ona ola le pa, o le tasi i totonu o le lua tausaga e manaʻomia ai se toe gaosi.

O le fagu tuai ua amata ona pupuʻu ma o aʻa o le fugalaau e aliali i luga o le eleele. E mafai ona e faʻapipiʻi i le tautotogo poʻo le amataga o Novema.

Pulu mo Zantedesia (lili vao)

O le ipu e filifilia 1.5 cm sili atu le lautele nai lo le muamua. O loʻo faʻaputuina le alavai i le pito i lalo ma ni pu laiti, o le isi vaega o loʻo tumu i palapala. Ona latou lūlūina lea o le vao mai le fagu tuai (faʻaaoga le laau i le aso na muamua atu), ma totōina i totonu o se fagu fou ma eleele fou. A maeʻa lena, faʻafeinu i le vai i le vevela o le potu.

E faapefea ona totoina le zantedescu

I le vaitau o le alualu i luma tuputupu ae, pe a oʻo mai pupu fou i totonu o le ulo, e tatau ona aveeseina ina ia maua atili ai meaʻai. O lenei mea o le a faatelevaveina ai le fuga o lili calla, ia faʻamalosia ma matagofie.

Tulaga Tutupu

Zantedia. Ata

Ina ia totogo lelei, e tatau ona ave faʻamalosi taimi tuai, pei o laʻau vaivai ma samasama. I le tau mafanafana, e fautuaina e ave le fugalaau i le togalaau poʻo le faletalimalo, ae le o lalo o le vevela o le lā ma le mamao mai faʻataʻitaʻiga. E tatau ona taofiofia se vaitaimi malolo 1.5 - 2 masina, e tatau ona malolo le laau, maua le malosi mo le toto fou. Ina ia faia le moe zantedesku, pe a uma ona fuga ma faʻagogo lau, e tatau ona e taofi le fausiaina o le laau.

Maʻi ma meaʻai

  • Pogisa lanu i lau O le Zantedescias e faia pe a oʻo i se faʻamaʻi o le laau e ala i ni sigi eseese. O i latou, i le itu, e foliga mai o se taunuuga o le le lelei o le ea i totonu o se ulo ma le palapala, ma le le lava o le alavai.
  • Laʻu aʻa e tupu foi ona o le tele o le vai i totonu o le ulo. Laʻau ma peduncles amata ona pala i lalo, ona malepe ai lea.
  • Wilting ma lau paʻu zantedeskia ua matauina pe afai o le zantedeskia o loo i luga o se ata faataitai. E tatau ona sui le nofoaga o le fagu.
  • Yellow spotting. O lanu samasama lanu e foliga mai i luga o laulaau, ma o laulaau lava e fai ma vevela ma feololo, lea e le faʻamaonia mo zantedesk. Faatasi ai ma lenei faamai, ua afaina ai le palala, ua tatau ai ona faasaoloto le laau mai ia i latou.
  • Pests. E aʻafia le Calla e faʻamaʻi faʻapitoa e pei ole miti vaʻaia, thrips, iniseti iniseti, aphids. Faʻatau i latou i vailaʻau iniseti.

Toe gaosia o le Zantedia

Faʻapenaina e auala

A maeʻa ona toto le laau, e mafai ona amata ona toe gaosia. O le totogo (fanau) na faʻaali i tafatafa o le tina tina ua vavaeese ma vavae ese ma totō i potopotoga vavae eseese i le loloto o le itiiti ifo ma le 10 cm. O lea faʻalolotoga e taofia ai le tuʻuina o lau.

O uso laiti e aliali mai mai tamaiti (aʻa necks) faʻavae i le rhizome a le tina. O le mea lea, e mafai, e aunoa ma le faʻatali mo le faʻaalia mai o pulu faataamilo i le vaomatua, e vavae ese ai tamaiti mai le mama o le tina ma totoina i vavae eseese.

I le na o le lua i le tolu vaiaso, o le a foliga mai ai pine malolosi mai ia i latou nai lo le tatau ona tatou vavae ese vine mai le laau.

Tuputupuina zantedescia mai fatu

Faʻaauau le totoina o le laau e ala ile fatu. O loʻo faʻafefeteina i le vevela, i le vevela e le itiiti ifo i le 25 - 27 tikeri.

O fualaau aina, a maeʻa ona latou malosi, e tatau ona tafe: toto i totonu o se potoa telē ma se tulimanu o le aʻa mo le faʻaalia o aʻafiaga lalata. O lenei mea e faʻaleleia ai mea taumafa o le laau, e fesoasoani i le atinaʻe o se aʻa malosi.

Ae e tatau ona tatou manatua a oʻo ina faʻalauteleina e fatu, e toto le laau pe a uma le lima tausaga.

Ituaiga o fale zantedesdesky ma ata ma igoa

Zantedeschia Ethiopia (Zantedeschia aethiopica)

O lenei ituaiga e le lelei, e tele fugalaau e faʻatusatusa i isi callas. E iloga e le lanu paʻepaʻe papaʻe ma se lanu samasama lanu samasama. I le maualuga, o le laau e oʻo atu i le 100 cm, o le tele o le lautele e oʻo i le 25.

Zantedeschia odorous (Zantedeschia odorata)

O le calla e taʻua foi o le manogi. I fafo, e foliga tutusa ma se tagata Etiopia. Ae le pei o ia, o loo i ai se manogi manogi o lili o le vanu. O se mea e le masani ai le calla.

Zantedeschia Elliottiana

O fugalaau o lenei pala e na o le 16 cm le maualuga. Ae e fiafia le au faifaatoʻaga mo lona matagofie lanu samasama susulu. Laʻau lanumeamata e valiina i ni paʻepaʻe paʻepaʻe. O le ituaiga e faaigoa i le igoa o le tagata Amerika o Stephen Elliot.

Zantedeschia Remana (Zantedeschia rehmannii)

O le maualuga o lenei kulupu e 40-50 cm. O loʻo i luga, laʻau uumi, e le pei o isi callas. O le lautele o le laʻau e le sili atu ma le 5 cm. O le faʻavaa o le fugalaau e lanu piniki. O le faʻaogaina o le lanu samasama.

Hybrids zantedeskii

"Manatua" (Manatua)

O le lanu o lenei ufiufi o se mea e le masani ai, uliuli ma se paʻu paʻu, e oʻo i le 12 cm le tele. O le faʻalavelave e tutusa, paʻu-paʻu, e pei o se ufiufi. Laʻau maualuga - mai le 45 i le 50 cm.

"Nashville" (Nashville)

O le paʻu paʻu o lenei mea e faʻalanu ma vaapiapi, o le lanu e lua-ton: lanu paʻepaʻe. O le faʻaogaina o le lanu samasama. O le tele o le lautele e 12 cm. O le laau e faʻatusatusa, e oo i le 45 cm le maualuga.

"Picasso" (Picasso)

O le fugalaau e paʻepaʻe i pito, faʻatasi ai ma se fesuiaiga i le uaua lanu viole. Ulu maualuga o le ponuncle - e oo i le 15 cm, lapoʻa - 10 cm. O le vaitau o le fugalaau fugalaau e oʻo atu i le 25 aso. I lau lanumeamata lanumeamata - o paʻepaʻe paʻepaʻe e ave se paolo matagofie i le la.

"Aleloa Mumu" (Red Alert)

Toto le maualuga e oo i le 55 cm. O le fugalaau e aofia ai sina lanu mumu mumu ma le mumu mumu. O le lapoʻa e faʻaleleia, susulu, e pei o se pa'ū. O laulaau e ufiufi i taimi masani, ma le papaʻe.

"Pink Mist" (Pink Mist)

O lenei kulupu e faʻailogaina ni nai limo e oo i le 35 cm le umi. Se lanu piniki uliuli e le masani ai ma le lanu moli sesega. O fugalaau e laiti, e oʻo i le 10 cm.

Faitau nei:

  • Dieffenbachia i le fale, tausiga ma toe gaosia, ata
  • Alocasia fale. Totoina ma le tausiga
  • Monstera - tausiga o fale, ata o ituaiga ma ituaiga
  • Aloe Agave - tuputupu ae, tausiga ile, ata
  • Ficus rubbery - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola