Laʻau

Calceolaria - seevae matagofie

Calceolaria o se laau faʻamaina mai le aiga o Calceolaria. O lona lauʻeleʻele o le sone o le talafatai o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute. O tagata totō fugalaau e totoina le calceolaria e avea o se fale. E taʻutaʻua ona o le tele o fuālāʻau ma foliga masani e le masani ai o faʻavao. O fugalaau e lua-fuga e foliga mai o se taga lima poʻo se slipper; i totonu o fai togalaau, nai lo le igoa o meaola faʻapitoa, o loʻo i ai se mea e sili atu ona faigofie - "sulu sulu". O le fugalaau e tele ma matagofie e masani ona totoina nai lo se teuga mo le aso malolo.

Faamatalaga o le Botanical

Calceolaria o se faʻaaloalogia lea e tupu aʻe i se tau lelei e pei o se tausaga faʻaletausaga poʻo le tele o vaomatua. O le maualuga o le paʻu e 10-50 cm. O le aʻa o loʻo i ai se fausaga lapoʻa. O fuʻulaʻau lamolemole paʻu o loʻo i luga o le eleele. Faʻapipiʻi poʻo le tuʻuina atu o laʻau ma laʻau e ufiufi i le mafiafia.

O laʻau o Petiole o le faʻasolosolo po o le faʻalelei o foliga o loʻo i ai le pito i luga o le pito i luga ma se mea faʻapipiʻi. O le uumi o le lau e 5-10 cm. O le tele o le vaivai, manaia i laʻau paʻu o loʻo faʻapitoa latalata i le eleele.








O le fugalaau e amata pe a ma le 5 masina talu ona totō ma e oʻo atu i le 5 vaiaso. O lenei faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona e valoia foliga mai o fugalaau mo se faʻamanatuga faapitoa poʻo se aso. I luga o se tasi laau, e oo atu i le 50 tafaoga e mafai ona fuga. E faʻaputuina i luga o se tulaga e tasi pe sili atu i nai mea laiti. O le faʻasolosolo o loʻo i ai le ituaiga racemose. Fugalaau ei ai se fausaga e le masani ai. O le nimbus e lua-nai lalo o loʻo i ai le lipine lapopoa, ma i luga o se laupepa laʻititi, laititi. Ole maualuga o le fugalaau e mai le 25 i le 60 mm. Valivali e mafai ona samasama-lanu mumu, mumu, lanu enaena. E masani ona i ai i luga o laʻau o paʻepaʻe paʻepaʻe po o piniki. I le ogatotonu e 2-3 laʻau ma le ovary.

A maeʻa le palotaina, o le a fua le fua - o se pusa fatugogo fatu o foliga mai. Totonu o loʻo i ai le tele o fatu lanu eleelea uliuli.

Ituaiga o Calceolaria

I le ituaiga o calceolaria, toeitiiti atoa le 300 ituaiga ua faamauina. Ae ui i lea, i se aganuu e masani ona tupu ae e le o ni meaola ae o vailaʻau varietal ma fugalaau teuteu. E sili atu ona puipuia i le tuputupu aʻe i totonu ole fale ma o loʻo faʻaalia i le umi o le fugalaau.

Uliuli calceolaria. I le natura, o le suamalie o le suamalie e ola i le 25-50 cm le maualuga. O se faʻalaʻau faʻaleleia ma faʻalaʻau ua ufitia i se paʻu mumu-lanu enaena. Laititi fasi laumei laiti e aoina i le pito i lalo i totonu o se rosette basal. E i ai o latou foliga faʻalelei. O le tele o mea e aofia ai lanu samasama e 1.5-2 cm le lautele. Fiafia ituaiga:

  • Goldbukett - o se togavao 25-30 cm le maualuga uʻamea fugalaau samasama lapopoa i faʻalavelave tele;
  • Lafoaʻi - e tele ni meaʻai e lanu mumu-lanu moli po o piniki e totogo i luga o se laau 15-20 cm le maualuga.
Uliuli calceolaria

Calceolaria Mekisiko. E malosi ma fuga o lala laau i ni nai mea laiti i fugalaau lanu samasama auro. O le maualuga o le tasi corolla e oʻo ile 5 cm.

Mekisiko Calceolaria

Calceolaria lanu viole. O le fugalaau e aofia ai le lanu lanumeamata lanumeamata o lālā e ufiufi i se faaputuga mafiafia. O le faʻavalea o le faʻataʻitaʻiga e oso aʻe i luga aʻe o latou. O fugalaau taʻitasi e maua i luga le pito i luga o le lauulu ma lanu mumu-lanu violē.

Calceolaria purpurea

Calceolaria hybride. O le ituaiga e aofia ai le tele o meaʻai ma ituaiga faʻatoʻa teuteuina. O lanu lanumeamata lanumeamata e masani ona masani. E mafai ona fesuisuiaʻi le tele o fuainumera. O nisi taimi o le tele o peduncles e tupu i luga o le tasi laau i le taimi e tasi. O le leo autu o petals e mafai ona samasama pe moli. Lanu piniki, lanu paʻepaʻe, mumu po o le lanu enaena, togi ma fasipolo e tu i fafo. Tiger calceolaria e sili ona lauiloa, lea, e ui i lea, e sili ona taua.

Calceolaria hybride

Tofiga

Calceolaria e masani lava ona faʻasaoina e le fatu. E mafai ona faʻatau i totonu o se faleoloa poʻo maua mai lau lava fale. Mai fatu o se tasi laau, e fuafua i tuutuuga o le taofia, puʻe pupuu po o le maualuga e mafai ona ola. O fatu fou e ola lelei. E mafai ona e totoina le calceolaria i soo se taimi o le tausaga, e taulai atu i le aso fuafuaina o le fugalaau.

O fualaau e gaosia i pusa papaʻu ma eleele mama. E mafai ona faaopoopo se oneone ma se penisina i le palapala. O le eleele ua totoina ma le faaeteete, e sosolo mai le pamu moli ma o fatu ua tufatufaina i luga. O le koneteina e tatau ona ufiufi i ata tifaga poʻo tioata ma tuʻu i totonu o se potu pupula ma se vaʻa vevela o +18 ... +20 ° C.

E ono tulaʻi mai i le 5-7 aso. A oʻo i le 2-4 laʻau moni e aliali i luga o fualaau laiti, o le a muamua le togi (o le laau e tusa ma le 1.5 vaiaso le matutua). A maeʻa le 1.5 masina, e tele taimi e toso ai laau i ipu eseese poʻo ipu palasitika. O togi taitasi e vave faʻavaveina ai le alualu i luma, o le atinaʻeina o fualaʻau e sili atu le vave nai lo na o samples le lelei. A maeʻa le isi 1.5-2 masina, e totoina le calceolaria i totonu o ipu e iʻu ile 11 inisi ma tupu aʻe e avea ma tagata totō matutua.

A maeʻa le taimi o le vavalalata, e tele auala masani e faia i luga o le vao. O le selesele 5-7 cm le umi e mafai ona tipi ma mauaa. O le tainaina o loʻo faia i le eleele paʻu vaivai. E taua le faatumauina o le maualuga o le maualuga. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se ata tifaga poʻo se pusa palasitika. O le faagasologa e 2-3 vaiaso, mulimuli ane e mafai ona tufatufaina fualaau i ipu eseese ma aveese le fale.

Totoina o se laau

Mo le totoina o le calceolaria e faʻaaoga ai ipu ma se voluma 0.8-1.2 lita. E tatau i le ulo ona i ai ni alavai, se vaega mafiafia o le uamea lautele, o loʻo faʻafefeteina i luga o le mafolafola masini po o piliki piliki. Fanua mo le totoina e tatau ona matua malamalama ma malulu. E sili ona lelei le faʻaaogaina o peʻa suamalie faatasi ai ma le faʻaopoopoga o eleele lanu, oneone, fern root ma deciduous humus. Ina ia taofia le atiina ae o aʻa, faaopoopo i ai le pefu laupapa po o le carbon activated.

O le faʻaleleia o fanua e faʻatinoina e ala i le faʻaaogaina ina ia le faʻaleagaina ai aʻa vevela. O le faʻamalosi o le ua e le fautuaina. O le eleele ua faʻafefiloi lelei ma faʻafeinu i vai mama.

Fale Tausiga

O le fale i le calceolaria fugalaau i le fale e manaʻomia se tausiga faʻapitoa. Mo se uiga migao, o le a ia faafetai i le tele o fualaau aina ma le manogi manaia.

Malamalama O le malamalama mo le calceolaria e tatau ona susulu, ae faasalalauina. Faʻamanino le susulu o le la e mafai ona mafua ai le mu ma foliga o ni mea leaga i luga o laulaau. O itula o le ao, e oʻo lava i le taumalulu, e le tatau ona itiiti ifo ma le 8 itula. Afai e talafeagai, faʻaaoga le backlight. Mo togavao, itu i sisifo poʻo sasaʻe sili atu ona talafeagai. I le tau mafanafana, e mafai ona lafoina fugalaau i totonu o le ea fou i lalo o se pupuni.

Lulu Calceolaria e fiafia i mea fiafia. O le maualuga o le taumafanafana mo lea mea + 18 ... + 23 ° C. E fautuaina e faamautinoa le fesuisuiai o le vevela i aso taitasi, faʻaititia i le po i le + 15 ... + 17 ° C. O le maualuga o le vevela, o le maualuga o le maualuga o le manogi e tatau ona. I le taimi o le malolo, e tatau ona tuʻuina atu se mea e sili atu ona vaivai i le faʻaititia o le maualuga o le vevela i le 14 ... + 17 ° C.

Totogi. Maualuga maualuga mo le calceolaria o se mea taua. O fualaau aina ma laau talavou ua ola i lalo o se pulou. E totoina totō ma tuʻu i tafatafa o fata i vai ma susu susu. Mo le pulumu e faʻaaoga ai se moli lelei ma fufulu mama atoatoa le vai. A leai, o le a aliali mai i luga o laupepa ni mea mataga lelei. E le gata i lea, o le faaputuputu o mataʻu i luga o le lau laau e taʻitaʻia ai i le faaleagaina.

Faʻasa. Calceolaria e masani ona faasūsūina, ae i sina vaega itiiti o le vai. O le eleele e tatau ona fai sina sina susu, ae le susu. Fautuaina le vai vevela mo le faʻavaivai e 25-28 ° C. O le vai e tatau ona faʻamamaina atoatoa o le chlorine ma le lime eleelea. E tatau ona aveese vave uma vai mai le pusa.

Fertilizers I le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe ma togalaau, e manaomia e le calceolaria le fafagaina masani. E amata ona fai le 2 vaiaso pe a uma le gafa. E faalua pe faatolu i le masina, e faʻamamaina le eleele i se vaifofo o le faʻavasegaina o minerale. I le faaiuga o le fuga, ua taofia le fafaga.

Faʻavaeina o le Crown. Mai le amataga, e manaʻomia e le calceolaria ona teuteu. E fautuaina le aveeseina o auala i fafo, o le mea lea e tupu ai le malosi o le laau, ma o le tele o meaola e aofia ai matala tetele. O se fugalaau ola e mafai ona tafe. Calceolaria e mafai ona ola i ni fagu fugalaau e pei o se anapopo. Ina ia faʻamautu atili le vao, faʻaaoga faʻaaliga faʻapitoa. A maeʻa le fugalaau, ona vaeluaina lea o pupu, ma totoe ai i le 20 cm o tipu.

O aʻafiaga ono tutupu

Calceolaria e nofouta i maʻi faʻaleagaina. Afai o le eleele e sili atu ona susu, e ono aliali mai le aʻa po o le paʻu palapala. Laʻau laʻitiiti e faʻagesegese lava i le tuputupu aʻe, lau lanu samasama ma pauu. Ina ia puipuia na ituaiga meaola, e tatau ona matua mataituina le tekinolosi tau faatoʻaga.

Aphids, mealybugs, whiteflies, moli vavaveveve ma fuainumera iniseti e mafai ona faʻapipiʻi i luga o pupu vine. Parasites e fafagaina le sua o le calceolaria ma faʻafefe vave. Afai e maua iniseti, e tatau ona togafitiga vave iniseti. E sili atu ona lelei mea e faʻaleleia ai le aerosol ma le paʻu.

Calceolaria e le fiafia i le vevela ma le vevela. I lenei tulaga, o le a faʻaalia ma tafola o latou aʻa, ma o le a magumago lau mai le pito ma liliu samasama. O le fugalaau e faʻaalia i le vave o le matua. I le mavae ai o le 2 tausaga, o ituaiga mea teuteu ua matua tupu ma manaomia le toe sui.