Fua o le gaosiga

Toad vao (faʻamago): mea aoga, faʻamaoniga ma le faʻailoga

O le togafiti vao ua umi ona manatu i ai tagata o le meaalofa foaʻi ola o le natura. O le laau na lauiloa o se vailaau faafomai i le vaveao o le saienisi faafomaʻi. E oo lava i aso nei, e tusa lava pe o le a le alualu i luma o le alamanuia, ua faʻaaogaina ma le manuia e tagata taʻaloga ma faʻalapotopotoga faʻapitoa e avea ma auala aoga mo faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma fesoasoani mai le "toad of the chest." O lea la o le igoa lauiloa o le aganuu. Ma i punaoa faasaienisi, ua taua ai o le tafega o le aau. O le a le vailaʻau faʻamalositino, oa mea e faʻamalosia ai, o afea ma pe faʻapefea ona faʻaaogaina - o le ae mauaina tali i nei fesili uma mulimuli ane i totonu o le tusiga.

Faʻapefea ona foliga ma pe o fea e tupu ai

O fafo atu, O le suavai eletise (Gnaphalium uliginosum) o se mutia maualalo o tausaga taʻitasi o le tuufaatasiga o le Compositae. E faigofie le aʻoaʻoina o le mutia e le lanu lanu paʻepaʻe e faʻafesoʻotaʻi maulalo ai 'au. O le maualuga pito i maualuga o le maualuga o le maualuga e le sili atu ma le 30 senitimita, ma i nofoaga papaʻu e le mafai ona ausia na o le 5 simita. I le pito i lalo o le mafiafia o le mafiafia o le mafiafia o nisi taimi e faapipii ai i le aʻa, e tele itu o le itu e alu ese.

E te iloa? O faʻamatalaga sili ona leva e uiga i le faʻaaogaina o fualaau e pei o vailaʻau faʻasaina na maua e tagata suʻesuʻe i mea anamua i le taimi o le viliina i le teritori o le taulaga i Iraqi i le taimi nei o Sumer. Sa talitonu saienitisi na i ai i le eria lea na amata ona aliaʻe mai le phytotherapy.
O se vaega taua o le mutia o le isi, lanu mumu-uma, lea e 5 inisi le uumi, ma laiti, ufiufi, fugalaau lanu samasama samasama. O faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa e foliga mai i luga o le marsh i le amataga o Iuni ma tafe le vao i le taumafanafana uma.
O tausaga taʻitasi e aofia ai meaʻai, rudbeckia, borage, dimorpoteku, hibiscus, adonis, snapdragon, clarika, cornflower, ma le dicenter.
A maeʻa ona toto i luga o ni puipui puipui, laʻititi, fatu lanu-lanumeamata o se foliga lautele. I le sili atu o lo latou atinaʻe, ua amata ona ufitia i latou i palasisi manino ma le malulu. E seasea lava ona leai ni fatu fatu. Latou te oʻo atu i le atoatoaga i le faaiuga o Setema pe a mavae atu le taʻavale mai le pito i luga o le pa. Tufatufaina e manulele ma fatuina fatu. Mai se tasi togavao e mafai ona aoina e tusa ma le lima selau fatu. Ma latou teu le germination i le 5 tausaga.

O le vao po o le vavaeina o mutia e totoina i eleele lafulafu papago e latalata i tino vai. Ma ua latou iloa i konetineta uma o le kelope. Ae o le tele lava o sui uma o lenei ituaiga o loʻo faʻatumauina i Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu.

E taua! Ua lapatai mai tagata popoto e uiga i lamatiaga matautia o togalaau ma togafitiga e ono tutupu. Faatasi ai ma fualaau faasaina, e lauiloa o le "kemisi", o togalaau e aofia ai le tele o meaola oona oona ia o latou aafiaga i le tino o le tagata e le mafaamatalaina. E le gata i lea, o le tuufaatasiga o laau toto e suia i taimi uma e faalagolago i uiga o le palapala, vai ma eleele mai fafo o le filogia.
I totonu o Iukureini, o le seleseleina tele o vao vao e faia i Rivne, Volyn, Kharkiv, Khmelnytsky, Ternopil, Sumy, Zhytomyr, Kiev ma Cherkasy. E iai foʻi faʻamaumauga taua i le Carpathians ma le Transcarpathia.

Vailaau faʻamaʻi

O le mutia o le mutia mago ua maua lona aoga i vailaau faafomai, faʻafetai i vaega tulaga ese i lona vailaʻau.

E taua! E fautuaina e aoina le mutia o le masima mo togafitiga faafomaʻi ese mai auala pisi ma gaosiga o fale gaosi oloa. I le loloto o le natura o le a sili atu ona maua ai ni mea faʻale-aganuʻu faʻale-aganuʻu.
I totonu o laupepa o vaega uma o le laau o loʻo iai:

  • tannins - fesoasoani i le faʻamalosia o aʻafiaga i luga o le tino o le tagata, ma maua ai foi le malosi ma le toe faʻafouina;
  • fuālaʻau taua - faʻamamaina toto toto ma totoga mai ogalaau ma toxins;
  • resins - puipuia le gaʻo, aua latou te saofagā i le tufatufa o tufatufa oona, ia avea ma se faʻamalosiaga masani;
  • pati;
  • valemine;
  • toso;
  • ascorbic acid;
  • flavonoids - pulea le maualuga o le mafai ona gafatia o gaʻo toto ma tamai vaa, fesoasoani i lo latou faʻamalosia ma le faʻamalosia;
  • o le phytosterol e talitutusa lava i le fausaga o le cholesterol, ae o loʻo faʻaalia e le antioxidant, aʻafiaga e le faʻamalosia ma faʻasao-atherosclerotic;
  • Gnafalin alkaloid - e aʻafia ai le faʻaogaina o le tino, ma le maualuga o le muscle.

Mea tau vailaau

O meaʻai mo le sauniuniga o se vailaʻau faʻamalolo, faʻasaoina i tusitusiga a tagata taʻutaʻua taʻutaʻua uma o le lalolagi, molimau i le faʻaalia o vailaau mo togafitiga faʻapitoa.

I tala anamua, togafitiga o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, o le cardiovascular system, faʻapea foi ma matala, o manuʻa le lelei ma faʻamafanafana na taʻua.

I aso nei, o le lautele o le laau e leʻi suia uma lava, seivagana ua aliali mai igoa o faʻamaʻi faapitoa.

Faʻasologa o vailaʻau mo togafitiga o aso nei ma tagata faʻamālōlō faʻapitoa e fautuaina le faʻaaogaina o gaʻo mo gastritis, maʻi gastric ma le duodenal.

I le tulaga o gastritis ma le maivi, latou te faʻaaogaina yucca, paʻepaʻe acacia, viburnum, aniani o le slinging, safflower, Lyubka bilusty, uʻamea mauga paʻepaʻe.
I le faagasologa o togafitiga, e mataʻituina ai se faʻamalo-inflammatory ma le manua. Ua faaitiitia foi le tiga. Cardiologists matauina aafiaga aoga o le alkaloid gnaphalin i luga o toto ma lala lala. O se taunuuga o fualaau oona, o le toto maualuga e masani ona faʻamalosia ma faamamaina ai vaʻa toto.

O le aʻafiaga o le laau o loʻo manino manino i le amataga o le atinaʻeina o le maualuga. Ma ina ia faʻaleleia ai le togafitiga o togafitiga, o faufautua faʻapitoa masani e fautuaina, ia mulimuli tonu i faatonuga mo le faʻaaogaina, e faʻapipiʻi ai le kumumu mago i le cyanosis lanumoana.

E taua! O le togavao faʻapipiʻi vao togafitiga e faia i vasega, o le umi e le sili atu i le 40 aso. Faʻatasi ma le amataga o le faʻamaʻi o le a lava lea mo le 1 masina.
O le aoga o le teuteuina o togalaau na maitauina ai tagata tomai faapitoa i le vaega o le fomai. Faataʻitaʻi le tosoina o le vailaʻau i le togafitiga faʻapitoa o le gataifale.

Sauniuniga o vailaau faafomai

O vaega uma o loʻo i luga o le fale taʻitasi e tutusa lelei lava mo togafitiga. O a latou sauniuniga e fautuaina e faia i le taumafanafana pe a nofo le laau i le pito i luga o le vaitau tuputupu ae. E taua le faʻatali seʻia oʻo mai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi.

E faʻatagaina foi ona faʻaaoga i fualaʻau ma fatu e le mafaamatalaina, o lea e fautuaina ai e faauma le fufuluina o lauʻau ao lei oʻo i le faaiuga o le taumafanafana.

Muamua e tatau ona e vavae ese le vao i se naifi. A maeʻa lena, ona tuʻuina atu lea o le meafaitino i luga o se ie lalaga poʻo se pepa pepa pepa i se mea i totonu o le paolo.

O le filifiliga sili ona talafeagai mo le vevela faalenatura o fualaau o togafitiga o se togi lelei, lea e le pau ai le la, e leai ni pefu ma lago. Afai e le mafai e le tau ona selesele le mutia i lenei auala, e mafai ona e faʻaaogaina se masini eletise eletise. I lenei tulaga, e tatau ona faʻafefeteina mea e gaosia i luga o pale ma faʻapipiʻi le mea vevela i le 50 ° C.

O vao vao e tatau ona vave tataina. Ona liligi ifo lea i totonu o se atigipusa pepa ma teuina e le silia le 3 tausaga. Ia mautinoa i le nofoaga o loʻo i ai le pili, e leai se ultraviolet, aua o lona aʻafiaga ei ai sona aafiaga leaga i vaega o potion.

Faʻaaogā togafitiga faʻaleaganuʻu: sāpala

I le faʻatinoga, o tagata faʻamalologa masani e faʻaaogaina fualaau mo sauniuniga o ituaiga vailaʻau eseese. Atonu o se teuteuga, vai ma le ava malosi, ma e oo lava i le suauu.

E te iloa? O faatonu o le lomiga masani Amerika o le "BMC Medicine" na lolomiina taunuuga o suesuega faasaienisi i le faatinoina o togafitiga masani. E tusa ma le 93% o oloa faʻataʻitaʻiina e leai se laisene ma e le o atoatoa le tausisia o tulaga saogalemu, na o le 13% na faʻatasi ma faatonuga mo le faʻaaogaina ma na o le 3% o faʻamatalaga o loʻo faʻaalia i luga o le afifiina o loʻo taʻua le saogalemu o le faʻaaogaina.
O le a matou malamalama i auiliiliga auiliili ma le taimi e tatau ona e ave.

Paʻa

O lenei ituaiga o togafitiga ua faʻamaonia mo le fafine e pei o le faʻamaʻaina, pe a tupu le moa. E masani lava i fafine, o nei faagasologa e ogatasi ma le malosi o le toto, vevela ma le sasaina i le tino atoa.

O le taulimaina o le fale e fesoasoani i se vevela vevela ma lauʻau. Mo le mea lea, 25 g o lau o le blackberry, 20 g o laau manogi mama ma tinawort, 15 g o le eleele magogo ma le 10 g o fuga vine.

O mea uma e tatau ona faʻapipiʻiina ma faʻamavae i luga o le mataupu o le lauti, i le fua o le afa lita o le vai inu mo le 4 sipuni tele o mea faʻaaoga. Ufiufi le vaa i se tapuni ma afifi se solo mafanafana. A maeʻa ona faʻamalosi - faʻalavelave ma faʻaopopo i le taele ua saunia. Laʻau o bath bath ua faʻaalia mo vailaau vevela. Mo togafitiga, e tatau ona e ave le 5 lita o le vai malulu ma le 100 g o le paluga ua mamago. Faʻatasia vaega ma aumai i se vevela. Ona pipiimau lea ma alu e ave i le po.

O le aso e sosoo ai, e mafai ona e taele. Naʻo le vevela o le vai e le tatau ona sili atu i le 35 ° C. E manaʻomia lou i totonu o le vai mo le afa itula.

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e taua le faʻafesoʻotai o se fomaʻi, aua o mea uma e faʻaaogaina ai ma le faʻamaʻiina.

Atagofie

Togafitiga ma le decoction o le mutia vao e maua ai le taunuuga i le faʻaogaina o le tino i totonu o le tino, ma fesoasoani foi e faʻamalosia ai galuega puipui. E faʻamalosia ai le vavave o maso o le fatu, faʻamalolo ai manuaga o le loto. Mo le sauniuniga o vailaau o le a manaomia ai 4 sipuni tele o mea eletise eletise ma 300 ml o vai inu. A maeʻa le tuʻufaʻatasia o meaʻai, faʻafefiloi le paluga ile vevela vevela mo le 5 minute.

Ona ufiufi lea o se tapuni ma tuu i luga mo le 2 itula.

A maeʻa le taimi atofaina, e tatau ona fautuaina le vai e faʻamaʻi ma ave le afa afa i le tautala ile tolu i le aso mo le afa itula ao le i taumafa.

E te iloa? O le faleteuoloa a Ivan le Terrible na tausia le tele o tusitusiga i luga o fualaau oona. O se tasi o tusi, "Travnik" o le 1534, o se faaliliuga o le lomiga lolomi o le 1492, lomia i Lübeck.
E le gata i lea, o teuteuga e faʻaaogaina mo le tuiina o faʻamaʻi gase.

Uu manogi

O le meafaigaluega e aoga i le togafitia o le mu ma manuʻa faʻamalolo umi, abscesses ma maʻi pipili i le tino.

Fesoasoani i le faʻamaloloina o manua o laau e pei o le comfrey, lanu uliuli, patacups, lanu violē, marigold, ivy, moega-moega, upega, vai taʻele, togafusi vao.
Ua saunia mai otaota mamago eleele, meli ma le pata i le paʻu. O le eletise mulimuli e mafai ona suia i le suauu o le suauu po o soʻo se gaʻo o manu.

I le 1 sipuniti o meaʻai mata o le a manaʻomia le afa o lenei vaega o le gaʻo ma le meli.

Faʻamatalaga lelei foi le suauu o le laau. E faʻaaogaina i ia tulaga, ma ua saunia mai le 20 g o le paʻu pau ma le 250 ml o le suauu manogi māfanafana. E taua le taofi o le vial i le vailaʻau mo ni nai minute mo se ulugalii aʻo leʻi faʻaaoga.

E fautuaina uma ia mea e lua i vaega o loʻo aʻafia i le tino i le tele o taimi i le aso. Toe fai le taualumaga e faʻafoʻi ai le toe faʻaleleia.

Faʻatau

Ina ia maua le fusi e te manaʻomia ai le 20 g o le vaimamago vevela e sasaa ai le 400 ml o le vai kuka. A maeʻa lena, ona seti lea o le vaa mo le 5 minute i totonu o se vai vai taele, ia tapuni, afifi ma faʻatagaina e faʻaaoga mo le 2-3 itula.

O le vailaau faʻamalosi ua pasi i le cheesecloth ma inu inu afa ipu tolu i le aso. O faʻamatalaga mo le faʻaaogaina o tupe o le mumū, o le atinaʻeina o le maualuga o le toto ma angina pectoris (na o uluaʻi laasaga). E aoga foi le lagolagoina o le puipuiga.

Ava malosi

I le fale, o le vaifofo e faia mai i le 50 g o laʻau mamago mamago o masima malogo ma le afa lita o le 70% ava malosi. O vaega uma o loʻo tuʻufaʻatasia i totonu o se pusa pouliuli manino ma faʻaosooso i le vaiaso.

E taua le tuu o le fagu i se mea pogisa ma luluina i lea taimi ma lea taimi. Ona toso lea o le vai ma ave le ½ teaspoon e le silia ma le fa taimi i le aso. O loʻo fautuaina le meafaigaluega mo uluaʻi laʻasaga o faʻamaʻi o le cardiovascular system, faʻapea foʻi mo le le mautonu.

Contraindications ma le afaina

I le tele o punaoa, o le aau mago ua tuʻuina atu o se laau e leai ni faʻalavelave ma aʻafiaga. I le masalosalo ai i lenei mea, matou te feiloai ai ma tagata atamamai ma faia ni feutagaiga.

E aliali mai o le vao e le afaina ai gasegase o le tino ma le itiiti o mea e le afaina ai le tino o le tagata. Ma le faʻaeteete, e tatau ona faia e tagata ua maua i faʻafitauli i le galuega o le cardiovascular system.

Afai ei ai sou manatu e togafitia i le mutia, ia mautinoa ia maua se manatu e uiga i lenei mea mai lau fomaʻi. O ia lea e tatau ona filifili i ituaiga ma fuainumera e ave ai fualaau faasaina. I le tulaga aoao, o le faʻasalaga e faʻasalaina i tagata mamaʻi e iai le vystonia, toto maualuga (pe a oʻo mai le maʻi) ma le bradycardia. E le gata i lea, o le togafitiga e le manaomia mo le gasegase, masalosalo ma le mafaufau.

E pei o togafitiga uma o vailaʻau, o loam e mafai ona aumai ai le tino i mea lelei e ono faʻamoemoeina e le mafai ona faʻaaoga. O le mea lea, ia faʻamaoni lelei lou soifua maloloina ma ia aua nei tolopo le feutagaʻi ma se tagata poto faapitoa.