Laʻau i totonu

Faʻapitoa o tausiga o le laau astrophytum i le fale

Cacti collectors e pei o se tamaititi, fetu-pei o le astrophytum. O le mea lenei o se pusa lapoa o le cactus spherical.

O le tausia oi latou e le sili atu ona faigata nai lo isi ituaiga meaola. Aoao pe faapefea ona tupu le astrophytum, ma faʻaopopo i ai lau faʻataʻitaʻiga manaia.

Faamatalaga faʻamatalaga o meaʻai i totonu

Igoa o le tele o faʻamatalaga uiga o laau. O le igoa latina Astrophytum asteria (astrophytum asterias) - e taʻu mai ai le star cactus ma faʻamaonia le foliga. E iai foʻi igoa o le sandy cactus - e tusa ai ma le vaega o le tufatufaina atu, sea urchin - ona o le foliga ma le pine, Peyotl cactus (Williams lophophore) - mo le tutusa o foliga.

O le ituaiga e aofia ai ituaiga e 10. Astrophytum e fiafia e ola i luga o papa papa, maa ma maʻa. Nofoaga faʻanatura natura: Amerika i Saute, Texas, Mekisiko. Mo le toe gaosia, faʻaaogaina ia ituaiga meaola e faʻaaogaina nai lo le mea e sili ona lelei ma fiafia i tagata faʻaulu. Mai se tasi o meaola, e mafai ona faigofie ona e ola i le tele o vailaʻau. O lona foliga lapopoa o lona lapoa e 5-15 cm le lautele ma e aofia ai vaega e valu. O itu o le cactus o se fomu vaivai. O le numera o vaega poʻo itu o ituaiga eseese e eseese - mai le 5 i le 8 vaega. Lanu - mai le lanumeamata ma le lanu enaena. O togitogi paʻepaʻe papaʻe i luga o le pito o ni nai lauulu e mafai ona susu ai le susu mai le ea. O nisi o ituaiga o fetu e i ai ni manoa mata, ao isi ua i ai ni moli vaivai pe leai foi.

Afai e ola le laau i tulaga lelei, e mafai ona ola i le tautotogo mai ia Mati ia Me, e fuafua i ituaiga. Lanu samasama pe fugalaau e mafai ona oʻo i le 7-8 cm le lautele. Fugalaau e tu i luga o le laau. O le fua o se drupe, o isi hina, lanu piniki po o le mumu.

E taua! O sikola matutua e matua faigata lava ona tausia. O laau toto e mafai ona mate mo ni mafuaaga e le iloa, i le noatia ma le fai fuafua i tulafono uma i luga oa latou mataupu.

Faʻasologa autu

O loʻo i ai le tele o ituaiga lauiloa o lenei cactus:

  • Astrophytum asterias (fetu) - O le cactus sili ona lauiloa o lenei ituaiga. O lenei laau o se foliga laugatasi ma foliga e 8 itu i le foliga o se fetu. O se tagata nofo i le papa papafa o le toafa o Mekisiko ma Texas. O le umi o le laau e 15 cm. O le maualuga e 8 cm. O le fogaeleele e ufiufi i togitogi paʻepaʻe, lauulu, vavalo. Lanu - lanumeamata lanumeamata. Fugalaau e samasama. Taimi o fugalaau - tautotogo;
  • Astrophytum capricorne (Capricornus) - faʻasolosolo cactus. O le uiga ese o le capricorn astrophytum o le amata lea ona atiina ae e pei o se polo, ona tosoina lea ma avea ma paʻu. Nofoaga - le toafa i Mekisiko i matu. O le umi o le laau e 10 cm le maualuga e oʻo atu i le 25 cm. O le cactus gray-green ma le 7-9 e fai ai ni meaʻai, o vao tuitui ma fugalaau lanu samasama ma se fale mumu. O le fuga o le taimi o le taumafanafana. O le faʻafefeteina o foliga o ona vao talatala na avea ma faavae mo le igoa ona o lona tutusa i le gaʻo oti;
  • Astrophytum caput-medusae (ulu o le jellyfish) - O se mea faʻapitoa lea o cactus. O lona lauulu ma le faʻaitiitia tele e pei o tamatamailima. O le foliga o le paʻu, faʻalanu, faʻafefe. Bush e seasea lava, ae o loo i ai foi ia ituaiga faataitaiga e foliga mai e foliga mai e pei o le kalama. O le maualuga e oʻo i le 19 cm. O le ufiufi e ufiufi i tamai tubercles. I lo latou talavou, o le maʻi tubula e i ai foliga faʻalanilima poʻo nisi o taimi tafatolu, foliga foliga tutusa i laulaau. Ufiufi i faʻailoga. Lanu le lanu. Fugalaau e laiti, e le sili atu i le 0.5 cm le lautele, samasama. O le ofutele o fualaau aina e ufiufi i fua ma paʻepaʻe sinasina. O le foliga o le fua o le fua. Lanu - lanu meamata;
  • Astrophytum coahuilense (Coahul) - lapopoa foliga tutusa ma le ivi e lima. I le aluga o taimi, e mafai ona toso i totonu o le paʻu. O iʻuʻai, o loʻo i ai se foliga lapopoa i se talavou, e sili atu ona lapotopoto aʻo tuputupu ae. E tupu i Mekisiko. E oʻo i le 50 cm le maualuga ma 20 cm le lautele. O fugalaau e samasama ma se uiga lanu mumu, e ui lava e mafai ona mama mumu pe e seasea lava mama samasama. Fua o laʻau - mai le lanumumu i le olive lanumeamata ma le basalt;
  • Astrophytum myriostígma (multifilament) ola i luga o mauga o le itu i matu ma sisifo o Mekisiko. Faatasi ai ma tagata aoina mai e taua tele o se uluai cactus e aunoa ma ni tuitui. E mafai ona maua mai i le 3 i le 7 faʻaiʻuga (e sili atu i le lima). E mafai ona foliga mai i ai ni pili lapoa i le matua. O le pito i luga o le laau e ufiufi i paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, lea e maua ai se lanu paepae. I le talavou, o le cactus e foliga tutusa ma le lautele o le 4-6 cm. I le gasologa o le taimi, e alu i totonu o se fausaga aluma. O le fugalaau e papaʻe ma se nofoaga tutotonu samasama. O fua e fua mai i le mumu, masini;
  • Astrophytum ornatum (teuteu) tuputupu ae i Mekisiko. E tupu tele lava i vao vao ma luga o maʻa papa. O loʻo faʻaalia foi i foliga o fetu. O le mea autu o le laau o fasi paʻepaʻe paʻepaʻe o fulufulu mamoe i luga o itu. O lenei ituaiga o meaola e sili ona taua i le aiga o le astrophytum. E tumau pea lona foliga, e oʻo atu i le maualuga o le 20 cm (i totonu o le vaomatua). I le toafa o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga tele. Le lanu mai le lanu lanumeamata ma le lanumeamata. E mafai ona oʻo atu i le 8 pito o se pepa saʻo, ae o loʻo i ai foi itu e taamilo i se taamilosaga. Fugalaau fugalaau, lapopoa, samasama samasama, 7-12 cm le lautele. O vaega i totonu o le perianth e lautele lona lautele, faatasi ai ma se lautele lautele, sili atu pe itiiti ifo foi le apefaʻi.
E te iloa? O le cactus o le "ulu o le jellyfish" na tatalaina i le na o le 2002 ma sa amata ona vavaeeseina muamua i se ituaiga eseese, aua e le pei o isi cactus i le lalolagi.

Tuutuuga mo le manuia o aiga

Mo laau uma, e aunoa ma se faʻasesega, pe a faʻatupulaʻia, latou te amanaʻia le tikeri manaomia o le malamalama, taimi ma tuutuuga o le faʻaleleia o le vai, le ea ma le vevela. Mo suʻegaʻau, o nei tafaʻalili e eseese uiga i taimi eseese o le tausaga. O le mea lea, i le vaitau o le tuputupu ae, o le astrophytum o loʻo galue malosi. O lenei piriota e amata ia Mati ma e pamuina ia Setema. I le taumalulu, e mafai e le laau ona faapalepale i mea maualalo maualalo ma faʻaaoga lelei ai le vai.

Nofoaga

Tuʻuina le laau ma le malamalama malamalama. I le susulu saʻo o le la, e mafai ona mu i luga o le eleele. O nisi fetu e mafai ona tatalia le susulu o le la, ae fautuaina e faʻaaoga matapiʻe sisifo ma sasaʻe mo o latou nofoaga. I le taumafanafana e fautuaina e tuu ipu i le auala i le po ina ia puipuia mai timuga faafuaseʻi. I le taumafanafana, e manaʻomia foi ona pritenyat cactus i le aoauli, aemaise lava pe a faʻapipiʻi i le faamalama sisifo. I le taumalulu, o le ao o le ao, i se isi itu, e manaʻomia ona faʻalauteleina e ala i le faʻamalamalamaina o le moli i le potu e oʻo atu i le 8-10 itula.

E taua! Faatasi ai ma le leai o se malamalama, o le a amata le umi o le astrophytum e tusa lava po o le a le natura ma o le a amata ona le toe maua le lanu. I ia tulaga, o le a le mafai ona fuga.

Tulaga o le vevela

Astrophytum e tupu lelei i le vevela vevela. I le taumafanafana, o le metabolism e tupu tele i ai, o le mea lea, o le mafanafana lelei i le fale e + 22 ... + 28 ° С. I le vaitau mai ia Oketopa i le tautotogo, e malolo ai le au salu. A o faagasolo lenei vaitaimi, e mafai ona faʻaitiitia le vevela i le + 10 ... +14 ° C. O nisi matagi e tutū ai le vevela e oʻo atu i le + 4 ° C.

Faʻamamaga o le ea

E tatau ona faʻamaualalo le suavai, e le sili atu i le 60%. Avanoa i totonu o le fale, fiafia i le cacti e aunoa ma ni fetuunaiga. Afai o le ae tuʻuina i luga o le auala, ona oʻo lea i le maualuga o le timuga (timuga o le timu) e manaʻomia ona fufulu ma aua nei galo e faʻafegasolo le mai i siama ma pala.

Tausiga ile

O faʻatoʻaga faʻatonuina e fiafia i cacti mo le faigofie o le tausiga. O le tele oi latou e atiina ae lelei, tusa lava pe leai se mea e te faia. E fautuaina le au fai togalaau e faʻamauina le Astrophytum ornatum poʻo le Astrophytum myriostigma, lea e le o manaʻomia tele i tulaga. O totogo e manaʻomia le lafoaia o otaota. O le a latou manaʻomia foi se nofoaga lelei mo le tuputupu aʻe ma faʻasaina vaiaso i le taumafanafana. Faʻaopopo sina fugalaʻau, ma o au fagafao o le a fiafia i le tumau, tusa lava pe o le alualu i luma lemu.

E te iloa? O le US National Park Service e faʻapipiʻi microchips i le cacti e tupu i paka ma auai i meaola puipuia ina ia puipuia la latou gaoi. O tagata gaoi e tilotilo i le cacti, faʻatulagaina faʻatau le tulafono i tausi fale ma tagata e ona le fale. Komepiuta e fesoasoani e iloa ma faʻamaonia cacti pe a uma le faʻatau.

Faʻasalaga uiga

O le faʻaleleia faʻamalosi mo le astrophytum o se mea taua. Aua neʻi faʻafefe i le vai. E faʻaleleia e le sukalaʻau le susu, ma o nisi taimi e mafai ona faia e aunoa ma le fafagaina. I le faaopoopo atu i ai, o nisi o nei 'au e nonofo i le toafa e ono faʻavaivai ma toe amataina le atinaʻe pe a mavae se vaitau o le timu ona o le aʻa faʻamau. Faʻailoga astrophytum vaevaeina i ni vaitaimi se lua ma tulaga faapitoa:

  1. I le vaitau o le tuputupu aʻe, o le suavai e faia toetoe lava o vaiaso. Vai le laau ina ia tumu tele i le susu. Faʻaavanoa le eleele e mamago lelei. I le gasologa o le aso, e le tupu le laau ma amata ona faʻaaoga lelei le susu ma meaʻai pe a uma le goto o le la, faʻafefe i le taʻi 18:00.
  2. Ina ia aloese mai le faapaleniina o palapala, o nisi faifaatoaga latou te tauaveina le suavai suavai. Sasaa le vai i le vevela o le potu i totonu o le pusa ma alu mo le 20 minute e faʻataga ai le mea e faʻafefe ai le tele o le mea manaomia o le vai, ona faʻaumatia ai lea o totoe. Aua le tuua le vai i se taimi uumi, ina ia aua le faia ni tulaga lelei mo le atinaʻe o maʻi.
  3. Mai le tautotogo e oʻo i le tautotogo, faʻafefeteina vai, ae latou faia malie. O le fua o le faʻavaivai e fuaina i le pa'ū (e le sili atu ma le 30 g) i le faʻalaʻau ma e mafai ona faʻatinoina le sili atu ma le 1 taimi i le masina. E ese mai le tulaga pe a fai o le otootoga o le sogasoga malosi, ma e te iloa ai e faatumauina le foliga e te manaʻomia e sasaʻa ai. Pe a paʻu le vevela i lalo ifo o le 10 ° C, e faʻamalo le vai.

Fafagaina masani i le vai mafanafana. O le amataga o le tautotogo e amata pe a faaalia e le laau faailoga o le tuputupu ae o vaʻa fou ma le paʻu paʻu.

E te iloa? Cactus spines o loʻo fesuisuiaʻi laʻau e mafai ona maua mai meaʻai mai le ea. Ata o le cacti o loʻo uʻuina le mea.

Laʻei pito sili

O le laau e fafaga tasi i le masina ao faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu ae. Atonu o le mea lava lea e tasi e pei o le mea na totoe o le cacti, ae faʻatasi ai ma le vaivai. Mai le tautotogo i le tautoulu, latou te masani ona faʻaaogaina le fomaʻi paleni, lea i vaega tutusa e aofia ai le vailaʻau, fuamosa ma le potassium - 20:20:20, poʻo le faʻaaogaina o fugalaʻau ma se faʻaitiitiga o le vevela. Talu mai le pau o le matagi ua taofia le fafagaina. A le o lena, o le maualuga o le faʻaaogaina o faʻamalaʻau o le mineral i totonu o le eleele e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga o le laau i le taumalulu.

Suiga

Astrophytum transplantation e naʻo le taimi e tatau ai. O aʻa faʻamalosi e faigata ona toe faʻaleleia ma aʻa, ma e mafai ona mate laau. O tuusaunoaga o tulaga ia e sili atu ai aʻa i luga o le ulo.

A o le totoina se cactus i le pito i lalo o le fagu, o se vaega o lapisi, piliki gau po o le faalauteleina ole omea e faataatia e aveese ai le tele o susu mai aʻa. O maa teuteu e tatau ona faataatia i luga o le eleele pe a uma ona totoina. A le o lea, o le muaʻi o nifo o le totoa o le ua amata ona pala. Suʻeina o loʻo faʻatino i le tautotogo, i le taimi lava e ala mai ai le laau ma amata ona ola. E manino lenei mea mai le lanu i fafo o le astrophytum. E susulu lona mata. Mo mea e faʻaaogaina faʻaaoga ai se ipu 3-4 cm le lautele nai lo le pito i tua.

Faʻapipiʻi lelei aʻa i se isi ipu ma le eleele. O le laau muamua aʻo lei toe totoina e le faʻafefeina mo ni nai aso. Ma o le totoina mai le matutu i le masini malo. O le taimi muamua e faʻamamaina ai, e faia ile vaiaso pe a uma le gafa.

E taua! E le fautuaina e le cacti matutua le toe totoina i le silia ma le tasi i le 5 tausaga.

Tofiga

Astrophytum e na o fatu e toe gaosia. O le totoina o fatu e masani ona maualuga. Faataitai le tautotogo toto fatu. Ina ia lūlūina fatu o le fetu, e tatau ai:

  1. Saunia se meaʻai o le laʻau laʻau, vai tafe poʻo le teuina o oneone ma sala tupe. O vaega uma e faia i le tutusa tutusa.
  2. O vaega sauniuni e fefiloi ma faʻamamaina.
  3. E fufuluina fatu i le vai mafanafana (+ 30 ... + 35 ° C) ma i se vaivaiga vaivai o le potassium mo le 20 minute. Ona faataatitia lea ile pepa mo se malologa malolo.
  4. Tuu le palapala i totonu o se fagu poʻo se fagu.
  5. Tui fatu ma fufulu i luga ma se palapala o eleele e le sili atu le mamafa nai lo le 1 cm.
  6. Ufiufi i le tioata po o le palasitika e fai ai se fale-vaʻaiga i le ea e tusa ma le 20 ° C.
  7. Aveese le tioata po o le ata i taimi uma e faʻafefe ma faʻamama le eleele. Faʻasalaga vave peʻa uma le faʻamago atoatoa o le palapala. Ole maualuga o le susu e le faatagaina.
  8. I totonu o le vaiaso, o le a aliaʻe pine muamua. O le taimi lava e sili atu ai le malolosi o fualaau, e tatau ona tuu i ni ipu eseese.

O le totoina o fatu e faia mai ia Mati ia Aokuso, o lona uiga, i le vaitau o le tuputupu ae.

Faigata i le tuputupu ae

Le tausiga le lelei o le astrophytum e mafai ona taitai atu ai i faʻamaʻi poo mea faʻamaʻi. O le faafitauli autu e tulaʻi mai ona o le le talafeagai o le faʻaogaina o le palapala. O le tuufaatasiga o le eleele o le faleoloa atonu e aofia ai le peat, lea e aofia ai le tele o microorganisms, lea e le o mautu le astrophum ma mafai ai ona oti.

E te iloa? O le paolo o le cactus spines e atagia mai ai le susulu o le la, ma fesoasoani ai i le laau e faʻaliliu. E le gata i lea, e puipuia e le vaʻai laau mai manufelelei po o meaola e mafai ona faʻaaogaina o se puna o le susu.

O faigata ogaoga na feagai ma fugalaau fugalaau:

  1. Brown lanu vaivai ma lalaga i le pito i lalo o le laau. O le mafuaaga autu o le tele o le suavai, aemaise i le maualalo o le vevela. Po o le maualuga o le palapala, lea e le mafai ona pasi tele le susu. Suia le faʻafefiloi o le eleele ina ia tatalaina, faatasi ai ma se maualuga o le oneone poʻo le perlite.
  2. Brown i luga o le ivi - o le taunuuga o le la. Puipui se faamalama pe toe sii le laau i se nofoaga sili atu ona malu.
  3. Nofoaga faʻamalamalamaina o le eleele - faʻaleagaina e ala i faʻamaʻi poʻo vai inu le lelei ma se maualuga maualuga o le lime, leai se vaiinu ma le maualalo o le vevela i le vaitau o le tuputupu ae. Siaki lau faʻasalalauga ma faʻasino ma faia fetuunaiga.
  4. O le faʻalauteleina o le uʻu o se faailoga o le le lava o le malamalama poʻo le maualuga o le vevela i le potu.

Pests

O le meaola o iniseti autu mo le astrophytum o le visi. O se iniseti laitiiti lenei mai le aiga o coleoptera. E foliga mai o se vaega laititi laʻitiiti i luga o le cactus.

Aoao pe faapefea ona taulima le talipupuni i totonu o laau.

O le iniseti o loʻo ufiufi ai se talipupuni tele lea e le mafai ona faʻaaogāina i iniseti, o lea e fautuaina ai e faʻamalosi le faʻaogaina o le pest faʻatasi ma se fasi laau poʻo le pulumu fulunifo o loʻo tuʻuina i totonu ole fofo ole insecticidal soa solution. Aʻo leʻi amataina le galuega, e mafai ona e ufiufi le palapala i totonu o se ulo ma se pepa poʻo se ata e faigofie ai ona aoina iniseti paʻu. O nofoaga ua faaleagaina e iniseti e mafai ona togafitia i le malala ina ia aloese mai faʻamaʻi pipisi i le phytopathogens.

Faitau e uiga i laau sili ona lauiloa o togavao i le fale.

Maʻi

O faʻamaʻi matua o le astrophytum, faʻapea foʻi ma isi cacti, e fesoʻotai ma vailaʻau faʻamaʻi ma siama. O se laʻau ola maloloina ma faʻatupulaia e mafai ona faʻafetaiaʻia se faafitauli laʻititi na o ia. Ae peitai, afai e osofaia e meaola faalafua, ona ulu atu ai lea o le phytopathogens i totonu o le mea ua faaleagaina o mea totino. E mafai foʻi ona latou aʻafia aʻa ma le tele o le susu ma le leaga.

Afai e maua se faʻafitauli, o le a e manaʻomia:

  1. Saunia se naifi faʻamalosi (togafitia i le vai ma le pisukalo poo le ava).
  2. Aveese le laau mai le ulo.
  3. Vaʻai aʻa ma suʻe nofoaga uma e teu ai, faʻapea foʻi lanu mumu ma le lanu enaena.
  4. Oti ese vaega uma ua aafia.
  5. Fafasi le 'oti tipi i le malala.

E mafai foi ona e faʻaaogaina fualaau mo le gaosiga, ae atonu latou te le aoga e tetee atu i ituaiga mea eseese eseese e mafua ai le pala. O togafitiga faʻavaomalo o laau faʻamaʻi faʻasolosolo paʻu e faʻaaogaina.

E te iloa? Ese, ae e tusa lava pe laiti cacti ei ai aʻa tetele. Atonu latou te pepelo, ae salalau i luga o se lautele lautele, e aofia ai se vaega e oo i le 2 mita le lautele i totonu o le laau, o le tele o koneteina e sili ona lelei mo le totoina o cacti nai lo ipu.
O le isi vaega o faʻamaʻi e mafua ona o le le lava o minerale i le palapala. O le iʻuga, na oʻo ai ina manino. O le mea lenei e tupu pe'ā faʻaputuina le vai mai le vai o loʻo i ai le maualuga o le chlorine. E faaputuputu i le palapala ma suia le maualuga o le eletise. Taumafai e faʻaaoga le potassium dihydrophosphate i le palapala, mulimuli i faatonuga i le afifi i sauniuniga. O le faʻasusu ma vaeluaga poʻo le timu e foia ai lenei faafitauli. O faʻamaʻi e mafai foi ona fesootaʻi ma le tele o phytopathogens i totonu o le palapala ile faavae o peat. I lenei tulaga, ua foliga le vaivai le laau, ua taofia le tuputupu ae. Suʻe le astrophytum i totonu o le eleele talafeagai.

O le tausisia o tulafono o togafitiga o togafitiga o le a fesoasoani ia te oe e aloese ai mai le tele o faafitauli ma o le a fiafia i le fuga.Ae e tatau foi ona e manatu o le cactus e le o se tagatanuu i se tau le tumau, ma e mafai lava ona oti ona o aafiaga o soʻo se mea moni masani. Ma e le o lenei mea e mafua ona o mea sese a le tagata e teu.