Fua o le gaosiga

Fualaʻau: tuputupu ae ma le tausia o le laau ola

Fualaʻau - o se fualaau vao mai i vaega laiti. Faʻailoa i le genus Citrus. E tupu i le Iunaite Setete, Mekisiko, Caribbean, Atenitina, Saina, i le tele o atunuu i Sasaʻe Tutotonu. O le taʻutaʻua lauiloa o lenei taʻaloga na oʻo mai i le senituri lona lua, pe a faʻaalia le faʻagasolo i luga o le 'ulu. O le aso latou te taumafai e tupu lenei laau i le fale. I luga o faʻalavelave o togalaau ma aoga o lenei laau o le a taʻuina i le tusiga.

Faamatalaga faʻamalosi

O lenei laau, e pei o se tulafono, e tupu i le 5-6 mita. Ae o loo i ai ni faataitaiga e oo atu i le 13-15 mita le maualuga. O le pale o le laau e mafiafia, faataamilo, o nisi taimi e malolo ai. O laulaau e lanu meamata i le lanu, ia i ai se paʻu, foliga lautele, e oʻo atu i le 15 cm le umi. E susulu le laau i le paʻepaʻe. O fugalaau e tele, ma le 5 cm, pyatilepestkovye. O fualaau suamalie e lafoaʻi, mafolafola laʻititi i luga o le ogatotonu tutotonu, e oʻo atu i le 10-15 cm le lautele. O lo latou paʻu e mafiafia, e oʻo atu i le 1.5 cm, o le pulupulu e suamalie, ma o le paolo oona.

I le taimi nei e tusa ma le 20 ituaiga o vine, e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua: paʻepaʻe (poʻo le samasama) ma le mumu. I le mea muamua, o le tino e i ai se manoa samasama, ma i le pito mulimuli, o se uiga e taua: o le redder le pulupulu, o le suamalie.

E te iloa? O le igoa Igilisi igoa (vine) e mafua mai i se tuufaatasiga o upu e lua: vine (vine) ma fualaau aina (fualaau aina), ona o le fua o fualaau aina i nisi taimi e ola ai i fuifui vine, e pei o vine.

E i ai fualaau 'aina. O ia, e pei o lona tuagane vao, e lalelei, e na o le 2 mita le maualuga. O le isi vaega o lea mea - o tamai laau toto i luga o laau. Fugalaau ma fualaau aina e tutusa. O le pito i luga o le fualaau 'aina suamalie e pa'ū i Novema.

Vailaau faʻamaʻi

Vitamini i fualaau piniki fou:

  • Riboflavin (B2): 0.02 mg;
  • ascorbic acid (C): 44 mg.
Minerale i fualaau piniki fou:

  • calcium: 9 mg;
  • uʻamea: 0.2 mg;
  • magnesium: 12 mg;
  • phosphorus: 15 mg;
  • paluka: 162 mg;
  • sodium: 1 mg;
  • Zinc: 0.05 mg.

Taumafa tau taumafa ma kalori

Taumafa tau taumafa mo le 100 g o fualaau aina piniki fou:

  • vai: 86-89 g;
  • proteins: 0.5 g;
  • gaʻo: faʻamalu (0.013 g), polyunsaturated (0.024 g);
  • carbohydrates: 9.2 g
Malosiaga o le malosi: 39 kcal / 163 kJ.

Aoao atili e uiga i mea aoga o fualaau e pei o le: lychee, suite, longan, kumquat, actinidia, loquat, zizifus, physalis, leron ma okra.

Mea aoga

O le antioxidants i le citrus e mafai ona maualalo ai le maualuga o le cholesterol. Lava le 'ai 1 fualaau i le aso, o le tele o le cholesterol i le toto e masani lava. O lenei "taumafataga" e taua tele mo pusa, tagata o loʻo i ai faʻamaʻi toto.

E mafai e le vine vine ona faateleina le malosi o le manava, o lea e fautuaina ai e faʻaaogaina mo i latou o loʻo mafatia i le maualalo o le malosi. Inositol (vitamin B8) e puipuia ai le faaputuputuina o gaʻo ma toxins i le ate, ma fesoasoani foi e aveese mea leaga mai le tino.

Naringin faʻavaveina le faagasologa o gasegase, faʻaleleia le manava, faʻaleleia le faʻamaʻiina. O lenei elemene e fesoasoani e aveesea ai na pauna faaopoopo.

O le fualaʻau e maualalo lona faʻaogaina o le faasinomaga, lea e afaina ai le faʻaitiitia o le maualuga o le suka.

E taua! E tatau ona e matuai faʻaeteete pe a 'ai le' ulu ma nisi vailaʻau. O nisi o vaega o fualaau suamalie e amata ona gaoioi ma vailaʻau, lea e mafai ona oʻo atu ai i le sologa lelei. O le mea lea, i se tulaga faapena, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi.

Aveese mai fatu o le fualaau aina ua maua i vailaʻau antimicrobial ma faʻaaogaina. Ona o lenei mea, e masani ona faaopoopo i vailaau antiviral. Lafoaʻi mai le suauʻu popo o loʻo faʻaaogaina i le cosmetology ma le mea manogi.

Tuputupu ae

O fualaau aina i totonu e masani ona tupu aʻe e teuteu ai se fale poʻo se togavao. O le tele o taimi mo nei faʻamoemoe e faʻaogaina ai ituaiga "Uma" ma "Marshal".

I lona natura faalenatura, o se laau vao e masani ona masani i se vevela vevela ma le tele o aso la i le tausaga. O le mea lea, e tatau ona e taumafai moni e fatu mo ia se microclimate talafeagai i le fale.

Tulafono faʻavae

I soʻo se 'ulu, faʻatau i totonu o le faleoloa, o loʻo i ai se fuainumera o fatu e mafai ona faʻaaoga mo le germination.

E fautuaina e filifili se fua suamalie suamalie ma maua i totonu se fatu sili ona tele o le saʻo saʻo. O sauniuniga faʻapitoa aʻo leʻi totoina fatu e le manaʻomia. O fatu filifilia ua faatofuina i se suauu faapitoa o le citrus i le loloto o le 2-3 cm. O le eleele e tatau ona fai sina pamu. Afai e le mafai ona faʻatau se meaʻai, ona mafai lea ona e faʻafefiloi le oneone ma le eleele humus poʻo le fugalaau ma le peat ma le oneone, ma tanu le fatu i lenei paluga. Ina ia faia se microclimate faapitoa mo le germination, o se maa uamea e ufiufi i se taga po o se tioata. E tatau ona susu le eleele i taimi uma. Tuu le fagu i se nofoaga vevela mafanafana.

O le taimi e foliga mai ai muamua totogo e faalagolago i le tele o vailaʻau ma e mafai ona ave mai le 1 le vaiaso i le tele o masina. O le taimi lava e fuga mai ai le lua muamua o laʻau, faʻaoga le ipu mai le cellophane poʻo le tioata ma tuʻu ai i totonu o se potu susulu, ae i se nofoaga e le mafai ai e ave tuusaʻo ona oʻo i le ulo.

A ola le laau i le 10-13 cm, e tatau ona totoina i totonu o se atigipusa lapoa. Pe a suia, ia faʻaeteete i le aʻa - e matua maaleale ma vaivai. Afai e te filifili e faateleina le aofaʻi o citrus trees pe le manaʻo e faʻatali mo se taimi umi seia oʻo mai pine, ona mafai lea ona e fatuina fualaʻau e ala i le faʻaaogaina o ni laau.

O se mea manaia le faitau e uiga i le galueaina o le vao o laau suamalie - ponomisi e tolu laulaʻau, lemoni, calamondin, lemoni, lanu moli ma le mandarin, faapea foi ma ona faamaʻi ma meaola faalafua.

E manaʻomia e ave mai fua o fualaau aina. E talafeagai mo le totoina o togalaau e tatau ona silia ma le 10 cm le umi. Ua totōina i le susu susu oneone e aunoa ma le omea, ua faʻamaʻi muamua i vai inu.

O pepa aupito maualalo e manaʻomia ona vavae. Ina ia vave ona totogo, e mafai ona gaosia ona tipi i se vaega faapitoa mo le faatelevaveina o le tuputupu aʻe. Faʻavave le totogo ile eleele i le 2 cm. E fautuaina e toto le tipi i totonu ole fagu, ae i totonu o se fagu paʻu e tipi i le afa.

I le pito i lalo, fai ni nai pu mo alavai, ma le pito i luga - ufiufi le afifi. Tuu le lumanaʻi i se mea manaia, mafanafana, vai i taimi uma. Toe totoina o le laau e tatau ona i ai i le aliali mai o aʻa.

Malamalama ma le filifilia o nofoaga

O le vine e mai i laau mama. E manaomia le 10-12 itula o le aso, o lea e fautuaina ai e faʻafefiloi i le faamalama mai le itu i saute, sasaʻe poʻo sisifo, poʻo luga o le faletusi. Afai e mafai ona tuu le laau i luga o le itu i matu, ona siomia ai lea oe e teu ni moli mo moli faaopoopo. O le a manaʻomia i le vaitaimi o le paʻu i le ao.

E taua! E le fiafia le laau pe a siitia mai lea nofoaga i lea nofoaga pe liliu foi. E mafai ona "ita" ma lafo ese se vaega o laʻau, lanu po o le ovate.

Laʻau toto

O le totoina o se fualaau aina e tatau ona fai e fatu ai se microclimate faapitoa i totonu o le laau. O le fufuluina o le laau, e te susu ai le ea i ona tafatafa, o lona uiga o laulaau o le a itiiti le susu e mafua mai i le vevela mai o latou luga.

E tatau ona totogia faapitoa le totoina o laau. O nei togalaau e matua nofouta lava i sina suiga o le tau.

E fautuaina e sosolo le citrus i aso uma 2-3 taimi i le aso ma le vai i le vevela o le potu.

Substrate ma fuga

O le eleele sili ona lelei mo se laau o se paluga o le sodoma, palapala laʻau ma humus, peʻa ma le oneone i se fua faatatau o le 2: 1: 1: 1: 1. Ia mautinoa e manaʻomia se alavai e faʻalautele ai le omea, kalaupapa poʻo le fulu. Latou te ufiufi le pito i lalo o le fagu i totonu o le mafiafia o le 5-8 cm.

O le eleele e tatau ona vaʻaia, lelei lelei ma ia lava le numera o macro-ma micronutrients. O se elemene taua mo le tuputupu ae masani o le uʻamea. O le mea lea, e mafai ona e tuu ni fao i le pito i lalo o le ulo. Aua nei faatagaina le eleele e faaopoopo i le calcium: o le elemene e puipuia ai le ulufale atu o elemene i totonu o le laau.

Lulu

O le totoina lelei o fatu e tatau ona tausia i le vevela o le 25 ° C ma luga. E tatau foi ona e puipuia i latou mai le kopi. I le tau mafanafana, o le totogo o le a ola lelei i le faapaologa i fafo. O le mea autu - aua neʻi faʻaalia le susulu o le la. I le autumn ma le taumalulu, o le a lagona e le laau le lelei i totonu o se potu susulu, o le mafanafana ma le vevela o le 5-6 ° C ma le maualuga o le suamalie.

Faʻamamafana ma fafaga

Afai ua amata ona magoto le pito o lau, o lona uiga o le laau e leai se susu ma o le ea i totonu o le potu e matua matutu lava. Mataʻituina ma le faʻaeteete le maualuga o le ea: e tatau ona i le 50-60%.

I le taumalulu, ua lava lea e faʻaleleia le laau i le vaiaso. I le taumafanafana - sili atu taimi, 2-3 taimi mo le 7 aso. O le tele o le vai e manaʻomia mo le faʻaleleia o le vai e faʻamalosia. Afai e te sasaa i le tele o vai, ona tatau lea ona ui i totonu o le vai.

Atonu e te fiafia e faitau e uiga i auala e faʻaaoga ai ou lava lima, auala e faʻaleleia ai po o pusa palasitika, faʻapea foʻi ma le aʻoga e uiga i le aoga o le faʻavelaina o le vai.

Maitau le tulaga o le eleele i lalo o le laau. Afai e magumago ma faʻamaʻalo i le luga, ona maeʻa lea o ni nai aso e mafai ona toe faʻafeinu. Aua nei faatagaina le suia o aʻa. O le fualaʻau e matua nofouta lava i le tuufaatasiga o le vai - e le fetaui lelei mo vai faʻafefiloi. Faʻaaogā vai malulu pe timu, sina vevela. I tulaga ogaoga, faʻafefe le vai tapuni ma faʻaliliu, pe tuʻu foi mo ni nai aso.

Suiga

Fualaau aina i totonu o loʻo gaosia i tausaga taʻitasi. O le taimi lava e tumu ai i totonu o le ulo, e tatau ona toe totoina le laau i totonu o se fagu lapoa. Afai na e totoina le laau i le tele o le gafatia e mafai ona faʻatau, o le taimi nei e faalua i le tausaga ona e manaʻomia le aveeseina o luga o le eleele, ma i lona nofoaga e sasaa ai se paluga fou o palapala ma humus.

O lenei mea o le a toe faʻaleleia ai fanua o minerale o le eleele.

Tatou te tufatufaina

E ala i le faapipiiina o potu o le suamalie e mafai ona e aumaia le amataga o la latou vaitaimi faʻaleleia. E mafai ona ave le faapipii mai se laau fua tutusa, pe mai se isi meaola.

E masani ona suluina "peephole" poʻo le tipi. O le taimi sili mo le tui o le vaitau lea mai le ogatotonu o Aperila e oʻo atu i le amataga o Me, pe a amata le gaioiga malosi o le sap i totonu o le fale. E mafai ona tui i Aokuso. O le ki i se "manuia" manuia, o le mama, saoasaoa, saʻo. Ina ia mautinoa o mea uma e sili atu ona lelei, e tatau ona e saunia mea uma e manaʻomia i le taimi muamua.

Mo le "mata" le faʻamalosi, filifili le fatuga sili ona matua, vavaeʻese lelei ma le paʻu ma tuʻu i luga o le rootstock (o le laau lea o loʻo faʻatulagaina). Ia mautinoa ia taumafai e faʻapipiʻi papafi o mea totino ma sikola.

Vaavalava pito i luga ma se mea faapitoa faapitoa ma ufiufi i le cellophane. O se fatuga ola e ola pe a mavae ni nai vaiaso. O le faʻamalosi manuia o le a faʻaalia e se petile samasama. Pe a fusi le tipiina o le faʻatauga, tipi se lala na fufulu muamua mai palapala. Fai le taamilo. O le isi, ia faia se miti umi i luga o le paʻu mai le tipi i le pito i lalo e ala i le 1.5-2 cm. Ave ese le paʻu ma tuʻu le tipi i le tipi.

Faʻasalalau le paʻu i le paranesi ma afifi le 'upega taʻavale faʻasalalau ma se faʻamaumauga faapitoa. Ia faia foi se microclimate faapitoa ma faʻalosolo taimi e faʻamalosia ai le nofoaga o le "faagaioiga". O le faʻamaeaina manuia o manipisi o le a faʻaalia e lanu samasama ma paʻu mai le tipi. Afai latou te mago ma liu uli, e leai se mea na tupu.

Maʻi ma faʻamaʻi

O meaola faalafua e sili ona taatele o fualaau aina e gaosia i le fale, o le miti mumu mumu, scytworm ma le mealybug. O le faʻaalia o lenei sasa e molimauina e le lanu samasama, o lona leaga, pa'ū. I luga o laulaau mai le pito i lalo o loʻo i ai ni pu laiti, e talitutusa ma pu mai le nila. Brown poʻo lanu uliuli-e lanu enaena-atonu e foliga mai - o fuamoa fua ia. O laʻau e ufiufiina i se laulamu manifinifi, fuga laau.

O le manumalo i le osofaʻiga o le a fesoasoani i le gaosiga:

  • fofo o le fasimoli na maua mai i le 30 g o le fasimoli ma se mataua o le otaota; mea uma e faʻafefiloi i le 1 pakete vai;
  • o se fofo suamalie o nai mataua o le rosemary le taua o le suauu ua faamamaina i le 1 lita o vai;
  • vaiinu vai (calendula tincture).

Faitau atili e uiga i le auala e taulimaina ai le apogaleveleve miti ma talipupuni i luga o falesa.

I soʻo se vaifofo o loʻo lisiina, e faʻamalūina se cotton ma ua uma ona fufulu uma le laau, o meaola faalafua ma o latou otaota ua aveesea.

Ona mafai lea ona e pipiʻi le laau i le isi vaifofo. Afai o togafitiga fale e le aumaia ai le mea e manaʻo ai, e tatau ona e faatauina mai vailaau i faleoloa togalaau.

E tele taimi e aʻafia ai se laau o le vine e aʻafia ai vailaʻau faʻamaʻi poʻo le afaina. E aofia ai le gommoza, poʻo le togafitiga. E afaina ai le paʻu i lalo o le laau. E vave lava ona oti ma e mou atu, ma i lona tulaga ua vaaia se vai samasama samasama.

Ina ia mafai ona foia le osofaiga, ua vavae ese le paʻu mama ma o loʻo aʻafia vaega o loʻo aʻafia i le togalaau poʻo le paluga Bordeaux.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

O le vine o se laau e sili ona maʻaleʻale ma capricious, o le mea lea o faafitauli uma e ono tulaʻi mai i le taimi o lona galueina o le a aʻafia ma le le tausia o tulaga tau fesuiaiga. Ma, afai i le taumalulu, pe a tatau ona "malolo" le laau, o le vevela i totonu o le potu o le a maualuga tele, o lona uiga o le tuputupu ae o le laau e toe amata, lea o le a mafua ai ona vaivai.

E te iloa? O le igoa muamua o le vine o le "fua faasaina". Na tuuina atu ia te ia e le ositaulaga o Welsh Griffiths Hughes i le 1750.

O le le tausisia o tulafono masani o le faʻamaina o le a taʻitaʻia ai le paʻu o laʻau, fugalaau ma fua. A aunoa ma le fafaga lelei, o le a leai se tuputupu aʻe malosi.

Fua o le teuina o fua

O fualaau suamalie ua teuina mo le umi. O le matua e aafia ai le ola ola: o le tele o fua o le fua, o le itiiti lea o loʻo taoto ai. E sili ona lelei le teuina o vine i totonu o le pusaaisa. I ia tulaga, e mafai ona taoto mo le 10 aso, ona amata lea ona faʻagogo ma toesea lona tofo ma le tofo. Afai e te manaʻo e teu i fua mo le lumanaʻi, ona aoina mai lea o fualaʻau mama, tuu i totonu o se potu ma le vevela o le 7 i le 12 ° C ma le faʻamamaina o le 85-95%. I na tulaga, o fualaau aina e sili atu ma le tasi le masina.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, e mafai ona totoina se vine i le fale, ae o se mea faʻalavelave ma faʻalavelave. E tatau ona faʻatali mo le sili atu ma le tasi le tausaga seia oʻo ina mafai e le laau ona fua mai. Ma muamua, e tatau ona e tausi ia te ia, pei o se pepe.