Fua o le gaosiga

Bolotnik (Callitriche): faʻamatalaga o le laau, totoina, tausiga

Suavai i totonu o le togalaau, e tusa lava pe laitiiti, e mafai ona avea ma ona teuteuga. Ae mo lenei mea e le lava le i ai o se vaʻai teuteu. O lea vaʻai e tatau ona faʻatulaga tatau, e aofia ai le totoina o laau toto.

O se tasi o nei laau, e masani ona faʻaaogaina i le mamanu o le laufanua, o se masima.

Faamatalaga faʻamalosi

O sui o le genus Bolotnik (Callítriche), e taʻua foi o "fetu vai", o le aiga o Podorozhnikov. O lenei ituaiga e aofia ai ituaiga e 63 ituaiga o togavao ma tausaga taʻitasi, lea, e masani lava ona ola i totonu o vai, ua i lalo ole vaega ole vai inu.

Ae ui i lea, o loʻo i ai foi ituaiga meaola e salalau i luga o le eleele. I le mamanu o le laufanua, e masani ona faʻaaogaina ituaiga o vai, mo se faataitaiga, o le marsh bog (Callitriche palustris), poʻo le masani. O le a tatou iloiloina i nisi auiliiliga.

Faamasani oe i tulafono o le tausiga ma le filifilia o laau toto, faapea foi ma le tele o laau sili ona lelei mo le vaituloto.

O lenei laʻau faʻaleleia o loʻo i ai le maualuga o le 3 i le 50 cm, o loʻo iai ni laʻau faʻafefe o lau ma fugalaau. Aʻo faʻamago, o vai papaʻu e fai ai se fomu o le eleele ma fuʻa fetolofi ma lau elliptic vaʻaia poʻo lau laʻau lautele. O le vaega o loʻo i lalo o le paʻu o loʻo i ai se laʻau paʻu o se laina laina poʻo le vavalalata o foliga. O laʻau lauulu e lanu meamata, elliptical, poʻo ovateva, e toetoe lava a lata i le taamilosaga, o ni fetu lalelei tele fetu. O le tuputupu ae i nofoaga loloto, atonu e le oʻo atu i luga o laau.

E te iloa? O le vailaʻau aupito sili ona tele i laufanua lauolaola o Vitoria, o le aiga Nymphaeaceae ma o loʻo ola i le Amasone. O lau laʻau e oʻo atu i le tolu mita le lautele ma e mafai ona tetee atu i le mamafa o le 50 kilokalama.
O fugalaau e laiti, lanu meamata, e faigata ona iloa i le lautele, e oo i le 1 cm le lautele. E fuga mai ia Me ia Setema. E eleelea i le vai. O fua o pusa lanumumu-lanu meamata o loʻo i ai fatu.

Nofoaga ma afioaga

O le laau e matua lautele lava. I le natura, e maua i totonu o Europa, i le vaitau o le tau o Asia, i tulaga tutusa lelei o Amerika i Matu.

E masani ona tupu le pusa i vai papaʻu o vaituloto, vaituloto, pulufana, ma luga o le eleele, o lologa lolomi taimi. O le loloto o le loloto mo ia pe tusa ma le 20-30 cm. A faʻafefea le vai i totonu o vaʻa, o le a avea le malae vaalele ma se fomu fanua.

Tuputupu ae

E mafai ona faʻatau mai fatu o meaʻai i faleoloa faʻapitoa poʻo le faʻatonuina e meli. Latou te le manaʻomia se gaioiga poʻo se faʻamaʻi aʻo lei totoina.

O fatu e sili ona totoina i le taimi lava e faʻatau ai, aua a aunoa ma le susu, latou te le tumau umi le malosi. E mafai ona teuina mo sina taimi, faʻapipiʻi faʻalelei mo se taimi le tumau i totonu o se koneteina ma se eleele susu.

Talu ai o le paluga e matua malulu, e mafai ona faʻatagaina ona totō fatu i le tautotogo pe a leai se vaʻa vai mai le aisa.

O le faʻaleleia o auala e faigofie tele:

  1. O le koneteina mo le totoina ua tumu i le palapala (loam sili ona talafeagai).
  2. Ua totō fatu i le eleele, o loʻo tanumia.
  3. O le pusa o loʻo totō fatu ua tuʻu i le pito i lalo o le vaʻa, e le sili atu nai lo le 30 cm (toto i lenei loloto o le laau o le a sili ona manaia).
E taua! Pe a totoina pusa, e mafai ona e faia e aunoa ma ni koneteina ma totō fatu i le pito i lalo o le vaituloto pe i totonu o le eleele muʻu laufanua, ma eli i totonu o le eleele ina ia le fetolofi pe fetogi manu felelei.

Tausiga

O Bolotnik o loʻo ola i se vaʻa manaia e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. A uma ona totōina, e masani ona faʻaleleia lenei laau e ala i le totoina o le tagata lava ia, o loʻo faʻafefiloi i le vai. I le aluga o le taimi, e mafai ona tupu tele le paluga, ona tatau ai lea ona faʻanatinati ma se fagu. E le manaʻomia e ia ni uiga faʻapitoa o le vai; e tupu lelei lava o ia i se vaituloto masani, lea e faʻamamaina pe a manaʻomia.

O nisi taimi e tupu ai lenei laau i totonu o se pusa tioata poʻo totonu o soʻo se pusa e mafai ona uʻuina se palapala ile 5-7 cm ma se vai vai 20-25 cm. I lenei tulaga, o le fagu e iai le pusa e masani ona faia i fafo.

Mo le atinaʻe masani, e fautuaina e tuʻu i totonu o se laufanua lanu po o totonu o le paolo. O taimi taʻitasi, aemaise lava i aso vevela, e tatau ona faʻaopopo le vai vevela o le potu vevela i totonu o lenei tane.

E taua! O le masima e teu i totonu o se pusa tioata e manaomia se tumau tumau i le siosiomaga vai. Faatasi ai ma lenei metotia o le tuputupu ae, ua vave ona mate le vai e leai se vai.

Maʻi ma faʻamaʻi

Bolotnik e puipuia e le gata i le malulu, ae faapea foi i faamaʻi. O faʻamaʻi faʻamaʻi o lenei laau e le o faailogaina. Ae ui i lea, atonu o le ae fetaiaʻi ma na faigata:

  1. Atonu e ono afaina ona o le tele o le tuputupu ae o nisi o ituaiga o algae lanumeamata lanumeamata. O sea tuputupu ae e mafua ai ona fuga le vai, faatasi ai ma le faateleina o le carbon dioxide ma oloa o le faaleagaina o mea matautia. Ae ui i lea, faatasi ai ma se nofoia lelei o le vaituloto (a itiiti ifo ma le tasi vaetolu o le eleele), o ia sui o le fugalaau ola, e pei o lili vai, nodules ma tutusa lava laau, e le mafai ona tupu le fugalaau.
  2. O le mosquito-cryototopus e mafai ona tuʻu fuamoa i laulaʻau o le laau. Hatching larvae e 'aina le mea mama o laau. Latou te taulimaina lenei faafitauli e ala i le faaleagaina o laau faaleagaina, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o mailei namu.
  3. E mafai ona fai ni faʻailoga e pei o le gaogao masani. E masani lava ona latou 'aina otaota o meaʻai e faʻapupula i le pito i lalo, ae a maeʻaeʻa tele, e mafai ona amata ona' aina e fualaʻau ola maloloina. I lenei tulaga, ina ia faʻaitiitia ai le faitau aofai o tagata, latou te aoina ma le lima ia gata.

E te iloa? O le vevela i le natura e taua tele i faigafaiva. O ona vaomatua e avea o se sulufaiga mo manu laiti laiti laʻau ma o latou aʻa, latou te puipuia fry mai i mea faimalaga lelei. I le mea lava lea e tasi e lafoaʻi ai fuamoa. O le tele o se meaʻai na faʻaaogaina i le taimi o le faʻamamāina o vai vai e mafai ona avea ma faʻamalolo lelei.

Tofiga

O le togavao o le toe gaosia o lenei laau e masani ona faʻaaogaina. Ina ia faia lenei mea, ia fai taga nei:

  1. Oti ese se vaega o le au mai le togavao tina.
  2. ◊Oti i luga o le vaega pito i lalo o le uaea ua nonoa.
  3. Faapipii uta ia latou mai lalo.
  4. O le pulupulu na faia faapea ua tuu i le vai.
Lanu mo lenei auala o le totōina o loʻo faʻaaogaina i totonu o vaituloto (e lua uma teuteu ma natura) faʻatasi ai ma se pusa ua uma ona tupu. E vavaeina i latou i le "sooga" (internode) o le aʻa. E vaʻaia ma le totoa ia vaega tipi o le laau, ma faʻapipiʻi otaota ua aveeseina, faapea foi ma pulu, iniseti, ma isi mea faapena. Ua fufulu fuālaau filifilia, ma ua maeʻa ona totoina e pei ona faamatalaina i luga.
Aoao pe faʻapefea ona tausia se fatu faʻasolosolo, nymph, eyhorniya.
I le faʻaopoopoga i le togalaau vegetative, o lenei meaola e tupu mai ma fatu, e aunoa ma se fesoasoani a tagata. O le fua o fualaau 'aina ua pa'ū i ni vaega se fa, o ia mea uma e aofia ai fatu. O nei vaega e ave i le vai i tafatafa o le vaituloto, ma i luga o le eleele, e vave ona latou sosola.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, o le pusa o se mea e sili ona manaia mo le nofoia o se vaʻai teuteu. O lenei mea totino e le lelei tele, faʻafefete i faʻamaʻi ma meaola faalafua, e ui i lea, e faaopoopo atu i le galuega matagofie, e fesoasoani i le fausia o le biocenosis i totonu o le vaituloto. O le tausiga uma ua na o le faasolosolo malie lava o le togi i lalo i se rake.

E foliga mai o se pusa: vitio