Laʻau

E faʻafefea ona tupu le togalaau Amaryllis i le laufanua

O le ituaiga o monocotyledonous plants Amaryllis (Amaryllis) o le aiga Amaryllis. I se isi vaega na vaevaeina e le suetena Suetena Karl Linnaeus i le 1753. E tusa ai ma le faʻamatalaga, o nei laʻau faʻapitoa o le bulbous o loʻo faʻamalamalamaina e se pusa tuusao, o lanu lanumeamata, laulaʻau ua faʻafefiloi, e aoina i totonu o se lapisi lapisi. O inflorescences o le faamalu ma e aofia ai le 2-12 fugalaau. O le ituaiga lauiloa sili o Amaryllis o Belladonna. O le totōina ma le ola aʻe o le tamaʻitaʻi i luga o le laufanua e leai se eseesega mai le faʻaleleia o totonu. E tusa ai ma mea e aofia ai tagata i totonu o le togalaau, o loʻo faʻamatalaina i lalo mea o le totoina ma le tausia lelei o fua.

Filifilia se nofoaga tulaʻi

Mo le totoina o se fugalaau, e talafeagai lelei vaega talafeagai. I le taimi lava e tasi, e tatau ona puipuia mai matagi malosi ma tusi. O tuutuuga o loʻo i le itu i saute o puipui o fale e tutusa ma nei tulaga.

O le laau o se teuteuga matagofie o le togalaau

E faʻapefea ona toto i le lauʻeleʻele avanoa

E toatele e masalosalo pe mafai ona totoina i luga o le auala. Tulaga lauiloa masani i se tau vevela, o le mea la pe a tupu aʻe i fafo e manaomia ai ni tulaga malulu. E le o se mea e ofo ai, i totonu o fale o le fale, e sili atu le faʻalelei atili o le fale: i lenei tulaga e sili atu ona faigofie le ausia o mea e manaʻomia. Ae ui i lea, o tagata fugalaau masani na faamanuiaina i le faamanuiaina o fanau i le atunuu, i le togalaau, togalaau, moega o fugalaau.

Amaryllis i le togalaau e mafai ona ola i ni auala se lua: mai fatu ma pulu.

Fatuina o fatu

Faatoaga Balsam - totō ma tausi ile eleele

O lenei metotia o le toe gaosia e masani ona faʻaaoga, aua e faigata ma e le manuia i taimi uma.

Taua! Amaryllis tupu mai fatu e leiloa uiga o le matua faataitai ma e fuga mo na o le 7 tausaga. E vave vave ona leai ni fatu laau, o lea e tatau ai ona totoina vave i le taimi o le seleselega.

O fua e maua mai o se taunuuga o le felafolafoaiga, lea e maua mai e faaaoga ai le pulumu (faʻaalu i luga o fugalaau). O le faʻaleleia e tupu pe a uma 2-3 masina.

Fanauina o fatu

O le luluina o loʻo faia e pei ona taʻua i lalo:

  1. Ua aveeseina fatu mai le pusa.
  2. O se alavai faʻavaivai e tusa ma le 2 cm le mafiafia e tuʻuina i vaieli.
  3. E faʻafefiloi luga ole pito i luga o le eleele (e mafai ona e faʻaogaina tutusa ma pusa).
  4. O le masini o loʻo faʻamamaina.
  5. Faʻatau fua.
  6. I le va o vavao e tatau ona i ai se mamao e oʻo atu i le 1.5 cm.
  7. O le eleele o loʻo sosoloina i se fana fana.

A maeʻa ona totō, e tatau ona faʻamautinoa e le mago le eleele ma e le malepe.

Pulu faʻatoʻaga

A o le totoina, e tatau ona e siakiina le pusa mo le tele, leai se mea e faaleagaina, siaki, pala ma le iai o aʻa. Afai o vaega na afaina na maua i le taimi o le suʻega, e tatau ona vavae ese ma togafitia i le malala.

Hibiscus togalaau poʻo le rose rose - meaola e ola i le laufanua

E tatau foi ona aveese sikula ua oti ma solo le pusa i lenei faasologa:

  1. Taofimau i se vaifofo o le paluga mo le afa itula.
  2. Togafitiga ma fomai.

A maeʻa le 24 itula, o le a totogo le mea totō, ona mafai ai lea ona totōina ile eleele.

E taua le iloa! A e faʻatau mea, e taua le aua neʻi fenumiaʻiina i luga ole pulou. E le mafai e le vaega mulimuli ona ola ma atiina ae i le "auala" tuutuuga. O le pulou o le sulufaʻivaʻa o loʻo i ai le lapotopoto, lapoa lapoa, o lona fogaeleele e ufiufi i fua o se paolo malulu.

Amaryllis i luga o le auala e tatau ona toto e tusa ai ma tulafono nei:

  1. O le faʻaleleia o eleele e faia i le faaiuga o le tautotogo - i le amataga o le taumafanafana.
  2. O se vaʻa tuʻu i le pito i lalo o le vaieli.
  3. Pulu i totonu o le meaʻai e tanumia atoa (15 cm) ma tuʻu mamao i le 25-30 cm mai le tasi.
  4. O le mulimulitaʻi e faia i le taimi lava e uma ona totoina ina ia le mago le fogaeleele.

Faʻasagaga o le moega e tatau ona faʻagasolo seia oʻo i le maualuga o le totogo e oʻo i le 10 cm, ona fesuiaʻi lea i le faʻamafa. Afai e te lafoaʻia lenei tulafono, e le mafai ona fuga le tamaʻitaʻi: o le malosi atoa o le a alu i le fausiaina o se fale matagofie.

Manatua! I le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe, o fugalaau e mafai ona oʻo i se maualuga e amata ona latou punou i lalo o le mamafa oa latou lava pulupulu. Ina ia puipuia le fugalaau mai le gau, e fautuaina e faʻapipiʻi se lagolago.

O le palapala e tatau ona faʻaleleia ma vaʻaia ina ia mafai ai ona lelei le ea ma le susu. Afai e le ausia e le palapala manaoga faapitoa, e faaopoopo atu i ai ma le suavai ma fagu vai. E foliga mai i le tau o le taumafanafana - o le amataga o le tautoulu. O le fugalaau e amata mo 2-3 tausaga.

Faiga faʻapipiʻi

Laʻei pito sili

O fualaau e faʻaaogaina e faʻaosofia ai le tuputupu ae ma le atinaʻeina o tamaʻitaʻi. Mo nei faamoemoega, e mafai ona e faʻaaoga:

  • mullein (1 ipu i le 10 lita o le vai);
  • manulele o manulele (1 sipunifi faamama i le 10 lita o le vai).
Krinum - fugalaau togalaau, totōina ma tausi ile eleele

Laʻei pito i luga e faʻalauiloaina aʻo leʻi amataina le vaʻaiga.

Fautuaga! I le faaiuga o le vaitau o le fugalaau, e mafai ona fafagaina le aganuu i fuamoa-popo. I le taumafanafana o le a faʻaaogaina le faʻalauiloaina o fomaʻi faigata.

Faatasi ai ma le faʻatulagaga fautuaina o mea nei:

  • masima masima;
  • superphosphate faalua;
  • nitrophosk;
  • magnesium sulfate;
  • ammonium nitrate.

Filifili le sili atu taugofie ma faigofie mo oe.

Togi

I le faaiuga o Aokuso - i le amataga o Setema, latou te taofia ai le fafagaina o le fugalaau ma faaitiitia le tele o le fafaga. I le faaiuga o Oketopa - i le amataga o Novema, o le suavai e le aofia ai. Mai lea taimi, e amata ai le pala pala, ma i le faaiuga o le vaitau, o loʻo faʻapipiʻi uma lava atigipusa.

E le fautuaina le aveeseina o pepa leaflets, talu mai le faagasologa o le oti, o meaola uma o loʻo aofia ai i totonu e oʻo atu i le pusa. Faʻafetai i lenei mea, o loʻo faʻaaogaina se fanua faʻapitoa mo le lumanaʻi. Afai e 2-3 le tumau mo se taimi uumi, e mafai ona vavae ese ma le faaeteete i le pito i lalo o le pulufana poʻo le punou.

I le taimi o le taotoga, e tatau ona fafagaina i le taimi e tasi i le 15-20 aso. O pusa pusa e teu i se nofoaga malulu, mago (5-12 tikeri) nofoaga (fale teu oloa, fale lauʻeleʻele, fale taʻavale, fale faʻamanatu). O le susulu o le fugalaau ile malologa e le manaʻomia. I lenei fomu, o le pupuvaga e totoe mo le 8-9 vaiaso.

Taua! O le totoina o mea e le mafai ona faapaleni le maualalo o le vevela. E oʻo lava i le malulu taimi pupuu e ono aʻafia ai le tulaga o pusa.

Sauniga o le taumalulu

Amaryllis Watering

I le taimi lava e uma ai ona totōina, faʻafeusuaʻi le faʻafeinu. O nisi o fai togalaau na talitonuina mai i latou lava i le taimi muamua o le laau e aoga e le o le suavai. A oʻo ina ola le peduncles i le 10 cm, e tele le susu. E maua le susu aʻo solo le palapala. I le taimi o le faʻatinoga, e taua tele le aua nei faʻatumu le pusa.

Faʻasa

Tuputupu ae tuputupu aʻe

Amaryllis e matua nofouta lava i le suia o tulaga alualu i luma. I le taimi lava lea e tasi, o togalaau aina e masani ona ola i laau e le masani ona faʻaalia i faʻamaʻi ma meaola faalafua pei o isi mea totō.

E masani ona tupu e le toto le laau. Atonu e mafua mai mafuaʻaga nei:

  • Paʻu leaga po o le leai o se faʻala.
  • Faaleleia le fetuunaiga o le fugalaau, e fesootaʻi ai ma le le lava o le laau i le susuluina pe o loʻo faʻaalia i se ata tusi.
  • Afai e le toe totoina le laau mo le taumalulu, ona oʻo lea i le taimi o le a tele ai numera o pusa o le a gaosia i le nofoaga o loʻo ola ai le au matutua. E mafua ai ona leai se fugalaau. I le puipuia o lenei mea mai le tupu, ua fautuaina e vavae ese aniani mai aʻa i totonu o le 3 tausaga.
  • O le totoina o le pulou e loloto tele, o se taunuuga o le a le mafai e le aganuu ona fausia se taamilosaga lelei na atiaeina.

Faatasi ai ma faamaʻi ma meaola faalafua lea e masani lava ona mafatia mai mea nei:

  • Laʻu aʻa.
  • Pulu faʻamafa.
  • Liliina o lau ma laʻau faʻatasi ma fugalaau.
  • Spider mite.
  • Mumu mu (staganosporosis), lea e aafia ai le fua o le pulu.
  • Mosaic viral.
  • Thrips.
  • Mealybug.
  • Mataʻu amaryllis.
  • Shield.
  • Soʻo sese puipui.
  • Aphids.
  • Nailtail.
  • Laffodil lele.

Faailoga o se mumu mumu:

  • Laʻau sinasina i luga o laʻau ma togi.
  • Faʻaleleia o vaega lanu meamata o le fugalaau, o le leiloa o mea e mafai ai.

I se tusi. Ina ia aveesea le laau o le staganosporosis, e tatau ona taofiofi le pusa i se vaifofo o le potassium mo le 2 itula, ma ia togafitia uma mea leaga ma le lanu meamata ma le malala. Ona tatau lea ona teuina le pulu i le ea mo le 7 aso, mulimuli ane e mafai ona totoina i se mea fou fou.

Staganosporosis

Faailoga o aʻa aʻa - enaena enaena i lau. E mafai ona e fofoina le aganuu e ala i le taʻeina o vaega ua afaina ma togafitia le fugalaau i le faavae.

O le tele o taimi, e osofaʻia laulaau lauolaola e tumutumu, lea e inu ai le sua mai le laau. Paʻepaʻe papaʻe i luga o laʻau e talanoa i taunuʻuga o la latou galuega taua. I le tau faasaga i mea faʻamaʻi, o le totoina o se fugalaau faʻatasi ma se actellik poʻo karbofos o le a fesoasoani.

Afai o lanu lanumeamata e aliali mai i laulaau, o lona uiga na gasegase le laau i se mosaic viral.

I se tusi. O le gasegase e tuʻuina atu e ala ile iniseti miti. E le mafai ona foia le faafitauli, o le mea lea, e tatau ona totogi faapitoa le puipuiga (siakiina o le fugalaau mo le i ai o meaola faalafua ma lo latou faatamaʻia vave).

Puipuia faʻamaʻi

O le tausiga lelei o fugalaau e aoga o le puipuia o faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E le gata i lea, o le togafitia ma le faʻaeteete o vailaʻau aʻo leʻi aʻafia i le vevela o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli. E manaʻomia lou faʻaleleia o laau i lalo o le aʻa - o le mea lea e faʻaitiitia ai le afaina o mataʻu ile laulaau ma pana.

Aisea e lanu ai samasama maryllis

Atonu 2 mafuaaga:

  1. Faʻasalaga aphids poʻo le tumutumu. O le fofo o le togafitia lea o le fugalaau ma se gaioiga.
  2. Televave masima. O le fofo o le faʻavaeina lea o se pulega faʻafeinu.

Aisea e maua ai laulaau paʻu i amaryllis

O le mafuaʻaga o se faʻaaliga umi i aganuu i lalo o le la susulu. E susunuina le laʻau ma e leai se lanu o lanu. O le lanu mūmū o laulaau, faʻapipiʻi ma le lalagaina, atonu e mafua mai i le suavai o le eleele poʻo le leai o se alavai. E le fautuaina foi e lafoaia laulaau.

O le togalaau Amaryllis e maualuga ona uiga teuteu. E mafai ona tupu i le fale ma i le avanoa. Ina ia mafai e le aganuʻu ona faʻaleleia lona fugaina i le umi e mafai ai, e tatau ona tausia lelei ma tausisi i tulafono mo le totoina ile eleele.