Laʻau

Conifers: igoa ma faʻamatalaga ma ata

O le vao ma laau i le taumafanafana o le taumafanafana e le mou atu lo latou lalelei i masina o le taumalulu. Conifers i le tausaga atoa e maua ai faʻalua avanoa. O le manogi malosi e fufulu ma faʻamalolo le ea i vevela ma le malulu. Ina ia filifili po o le fea mea totō e totōina, ia e masani muamua i le lalolagi o laau totō anamua.

Softwood Faʻamatalaga

E toetoe lava o conifers uma lava e masani lava. E iai nisi o latou uiga:

  • laulaau teuteu i foliga o nila;
  • maualuga mea ola i totonu o paʻu ma laupapa;
  • ola i luga o le 100 tausaga.

E faʻapipiʻiina i fatu e nonoa i totonu o pusi. E na ona ufitia i fua, ae le puipuia i se ua paʻu. O lenei mea e fuafuaina ai le faʻavaeina o vaega o le fomaʻi - gymnosperms. O le faʻamaʻiina o ovule e tupu mai i le fesoasoani a le matagi.

E leai se aoga o le togavao o le toe gaosia, e na o le pafi e iai lenei gafatia. Gymnosperms - o se tasi o vaega pito i matutua o laau. E tusa ai ma le au saienitisi, o o latou augatuaa ua leai ni foliga.

O le laufanua o le salalau o le vasega e mai le Ekueta i tuaoi o le vailaau. O vaega taʻitasi o le tau e faʻamatalaina e ona lava ituaiga.

O le maualuga o le tele o laau, aemaise lava i le vao, e masani ona silia ma le 100 mita, ae mo fale mafanafana po o togalaau aina, ua fafagaina e faifaatoaga le tele o ituaiga o meaola laiti ma eseese.

Vavaeeseina o conifers

E vaevaeina e le tagata suʻesuʻe biologists le matagaluega o conifers i ni poloaiga se 4. O nei mea, e tolu (cordaite, taua, volumum) e leai ni laau.

Ole faʻatonuga lona fa o loʻo faʻatusalia e laau totino e 10 aiga, e tusa ma le 70 fatu ma sili atu ma le 600 ituaiga. Pines, vine, uila, junipers - o aiga uma e sili atu ona matagofie i totonu o taulaga ma le totoina o togalaau, pe a latou filifilia lelei.

Pine

O nei laau o loʻo iai ni ogalaau, ma e leai se mea e masani ai, e oʻo atu i le maualuga o le 30 m, o nisi ituaiga o meaola - 80 m. O le averesi o le tausaga e 150-200 tausaga, e ui lava o le tele o taimi e iloa ai na faamanatuina le latou 5000 tausaga. E le faʻamaualuga, taumalulu-malosi, faʻafefe lelei le lāmala, e manaʻomia se tausiga laiti. O le tulaga autu mo le galueaina lelei o le suavai sili ona lelei e aveesea ai le susu.

Pine laau

E alofa tele o ia i nofoaga ma avanoa. E le maualuga le manaʻoga i le vailaʻau oona o le palapala, e sili ona fiafia i loams ma loams; e masani ona latou lagona le manaia i nofoaga papaʻu e le lelei meaʻai. O le tele o ituaiga meaʻai i le va o tagata nonofo i le mafanafana, o pine pine o le sili ona lauiloa. E le lelei, e le manaʻomia le tausiga tele.

Faatasi ai ma le tele o ituaiga, e mafai ona e filifilia se vine e fetaui lelei ma tulaga o loʻo i ai nei, ma e maualuga le 60 cm i le 10-15 m. O fualaau e manaia i ituaiga eseese: o le masani masani o le pale, columnar, ellipsoidal, vao-like. E eseese foi lanu i le lanu o le nila - mai le lanumeamata lanumeamata, monochrome i soo se taimi o le tausaga, e fesuiaʻi, pe a valiina nila e talavou e sili atu le malamalama nai lo o nila o le tausaga talu ai.

Sulu

O le ituaiga e aofia ai mea e 40 ituaiga. Laʻau laʻau i lo latou talavou e fafaga i luga o le aʻa. I le aluga o taimi, ua oti, o lona gaioiga e faia e lala lalata i tafatafa o le fogaeleele. O lenei tulaga o le aʻa o loʻo faʻaaogaina ai le faʻaleleia o aʻafiaga i matagi. O le maualuga o laau e oʻo atu i le 40 m, o le ola i luga e oʻo atu i le 300 tausaga.

O le tamaʻi matutua i le lalolagi e tupu i le Fulufjellet National Park (Suetena) - o ona tausaga e sili atu i le 5.5 afe tausaga. O fualaau e totoina mai fale - o le lautele o le salalau o aʻa e mafai ona mafua ai le faaleagaina matuia e oo lava i maa maʻa. O le nofoaga e filifilia i le malamalama lelei, i le faapaologa o le pale ua fausia foliga tutusa, ma o ituaiga ma nila lanu e aveesea lo latou teuga maualuga. O le laau e le o se mea e uiga i le tuufaatasiga o le eleele, ae e atiina aʻe lelei i luga o le eleele faʻamalolo.

I le faʻaopoopoga i le vaʻaia masani, faʻasalaga i paʻu mumu-enaena, o fale mafanafana e masani lava ona teuteuina i le lanu lanumoana ma pulupulu lanumeamata, e masani ona filifilia ituaiga paʻu e oʻo atu i le 2-3 mita le maualuga, faʻapea foʻi ma suiga. Manatu mo le faʻaaogaina o le paina i le mamanu o le laufanua

Cedar

Cedar, poʻo le paina arasi Siberia, e seasea mauaina i totonu o togavao o le tau mafanafana: o se laau e manaʻomia le tausiga faʻapitoa i se talavou, e ui lava i totonu o se natura natura, i le taiga, e tupu ae e aunoa ma ni faafitauli. O le mea autu o le ituaiga o meaola o se vaitau puupuu e tupu ai, na o le 45 aso. E ui lava e masani ona taʻua o se laʻau tele, o le alualu i luga le alualu i luma, faapea foi le eseese o ituaiga eseese e mafai ona faaaoga i le mamanu o le fale.

O le nofoaga mo le totoina o se fatuga ua filifilia ina ia maua ai e se tagata matutua se avanoa e leai se avanoa e tusa ma le 10 m. E tatau ona matala le saite, ae o le tuputupu aʻe talavou e manaʻomia le ufiufi seia oʻo i le 10 tausaga, aemaise lava i vaitaimi o vevela vevela.

E manaʻomia le eleele i le pH e le faʻaituau, vaʻavaʻa, faʻapitoa. O le laau e masani ona faʻaleleia i taimi uma, faʻamaina.

Lepanona, Himalayan, Atlas ua taʻua o cedada moni. E le pei o le Siberian congener, oa latou fatu e le talafeagai mo meaai. O pine laupepa lauiloa - o le faamaualuga o Siberia - e tutusa lelei i le tofo i fatu o soo se pine, e ese mai le tele.

Afai e te maua le onosaʻi i laufanua vaʻavaʻai o itu eseese, e mafai ona e totoina togalaau siberia o Siberia, o loʻo i ai ni fua faʻatusatusa. Ae na o nisi o ituaiga e maua ai fua o le tulaga manaomia, o isi mea e faʻaaogaina mo na o mea teuteu, e aofia ai le fatuina o ni fatuga i totonu o le style bonsai.

Fir

O le matagofie o le laau e faigofie lava ona faanatinati pe a tupu, ae o lona matagofie ma le faamaloloina o meatotino e taua uma ai galuega uma na faʻaaluina. O le sili atu ma le 50 ituaiga o laau totō i le taumafanafana o le fale mafanafana, ituaiga eleʻele ma mea e maualalo ifo ai ituaiga balsamic, Korea, ma ituaiga Caucasian, faapea foi ma ituaiga o frieser fir, ua faʻaaoga lelei. O nei ituaiga o mea na ausia e le au faifaatoʻaga, ma mafua ai le itiiti ifo o faafitauli i tagata o le taumafanafana.

O le vaaiga e fetaui lelei mo nofoaga faʻapipiʻi, ae le fiafia i le matagi. O le mea lea, ua totoina i se auala e faamalieina ai nei tulaga manaomia, e sili ona taua mo laau talavou. O le eleele sili ona lelei o loam lea e le taofia ai le susu. E na o le taua lava le manatuaina: o paʻu uma e ave ma le tiga le ea eleelea o le ea, e na o latou e talafeagai mo fale o loʻo i totonu o se nofoaga mama.

Larch

O lenei ituaiga taʻitasi i le amataga o le malulu e faʻafefe ai nila, e masani ona faʻaaoga e teuteu ai se fale mafanafana. Faʻatuina i se sitaili, e tumau pea ona teuteuina e tusa lava pe leai ni fala.

Longevity larch (o loʻo ola i le silia ma le 500 tausaga) e 20 ona ituaiga. O i latou uma lava, seivagana o le itu a Iapani e le taliaina le ata lafoia. E manaomia e le eleele eleele lelei, ma lelei alavai ma se tali pH neutral.

O le maualuga o le laau e masani lava ona oʻo i le 30-40 mita, ae o le ituaiga o meaola e sili ona lelei e teuteu ai, ma o lea la, o laau ola uma lava ua totoina saogalemu i le nofoaga filifilia. O vailaau faʻaonaponei na toto mai i Europa eseese ona o le mamanu o avanoa laiti ua faʻaleleia ai mea teuteu.

Sulu ma le paleni paleni po o foliga aluga foliga matagofie. Laʻau faʻapitoa e totoina i totonu o koneteina e faʻaleleia lelei ai nofoaga e le mafai ai e le faletusi ona teuina i totonu o le eleele.

Keteleeria

O faʻasalalau faʻasalalau i le vaomatua o loʻo maua i le pito i lalo o Asia i Saute. O Keteleeria e faʻaleagaina, ma o le mea lea ua tupu ai i totonu o vailaʻau faʻapitoa o le Russian Federation - i luga o le talafatai o le Black Sea o le Itumalo o Krasnodar ma le itu i saute o Crimea.

O le laau lava ia e le sili ona teuteuina pe taua e avea o se puna o fua. E masani lava ona tupu aʻe e avea o se mea faʻapitoa, ina ia faʻamalosia ai lona faʻamuamua.

Tsuga

Tsuga o se mea moni lava e maua mo tagata e ana tamaʻi fale tolauapi. O laau i le natura e faʻatusatusa i le telē, o ituaiga o ituaiga e mafai ona mafua i le puipuiga o eleele. O le eseesega tele o le ituaiga o meaola o le salalau lea o lālā paʻu e tuʻuina atu ai se mea faapitoa i soo se tulimanu o le togalaau.

Toto le laau i nofoaga paʻu-paolo i luga o le oneone oneone mafiafia.

O le mea e sili ona leaga e sosoo ma alatoto alagalue: o laau e le taliaina le faʻaleagaina o le kesi.

Faitau atili i le tusiga e uiga i le Tsugu.

Cypress

O le aiga e aofia ai le 19 ituaiga (sili atu i le 130 ituaiga), tufatufaina atu i vaega mafanafana.

E le pei o aiga o loʻo taʻua i luga, o nisi o meaola e leaga. Cypress - o se tasi o nai conifers o loʻo faʻamalosia ma le manuia e le oti.

Cypress

O le pito sili ona lelei "lalelei" o le laau - o le pale e tele, e tutusa lelei. E oo lava i fualaau aina suamalie lelei uma e le luluina, teuteu lala i ni polo laiti-lanu enaena. O Cypress e masani ona faamamafaina le tulaga maualuga o le e ona le fale.

O se tagatanuu mataʻutia, o se vao, o le pyramidal po o Arisona, e manumalo lelei i tulaga o le Tuʻu Tutotonu, pe a le pa'ū le vevela -20 ° C. Laititi ma eseese ituaiga e manatu e sili ona talafeagai - e sili atu ona faigofie ona ufiufi mo le taumalulu.

O le nofoaga sili mo le totoina o le semi-shaded, ma le eleele lafulemu lelei e le taofia ai le susu. O laau o perosi uma e faigata tele i le faʻafeinu, faʻaleleia o le ea ma le faʻaofiina o meaʻai i le eleele.

Juniper

Shrub afaina ituaiga eseese ma ituaiga. I le natura, e ola toetoe lava i soo se mea, sei vagana ai le kiona ma le aisa e faavavau. Faʻalauteleina o le faʻasalalau, laau-faapei - i totonu o laufanua māfanafana mafanafana, laufanua talafeagai - i luga o mauga ma nofoaga malulu.

O vaomatua uma lava e fiafia tele i le la, o le eleele mamago ma le tele o selomita, e mafai ona ola i luga o mauga papaʻe. E ese i latou i le foliga o le palealii - o le toto, paʻu, fetolofi, le lanu o le nila, le lanu o fualaau laiti. Latou te le manaʻomia se gaioiga faʻapitoa a le fai togalaau, ae e matua manaʻomia lava i tulaga o le totoina. Juniper Varieties

Thuja

O se tasi o laau tuai na sili ona lauiloa i tagata o le taumafanafana. O le maualuga o le teuteuga, o le paleni lelei o le palealii, o le ea maloloina i totonu o le atunuu, o le avanoa e faʻauluina e ala i le vavaeina o mea sili ona lelei o se laau. O le toʻatele o tagata e faʻafeiloaʻi le malulu o le malulu, e manaʻomia ai na o le malulu malu poʻo le faʻaitiitia o le kiona mai lala.

Mo le teuteu faʻaaoga ituaiga eseese - faatasi ai ma le paleni po o le pale, e foliga tutusa ma le fulufulu ma fetolofi i luga o le eleele.

Faitau foi se tala e uiga i le totoina o le thuja ma le tuputupu ae o lenei laau i le fale.

O ituaiga ma ituaiga uma e malupuipuia faapaologa, lamala, ma timuga faaumiumi, pe a iai e iai vai lelei.

Cypress

O laau e le eseese i lapopoʻa tetele - o ituaiga o ituaiga e masani ona tupu aʻe e sili atu ma le tasi ma le afa mita. O le pepa faʻatulagaina e mafai ai ona totōina i ni vaega laiti ma lelei.

O le tau vevela o Rusia o le a sili ona taliaina e le paopao uila, e taʻitaʻia foi e ala i le le mautonu. O le mea sili ona faigata e tupu o le Lavson ituaiga, lea e le faʻafefeina le tau malulu. O ituaiga o meaʻai faʻamafanafana e faʻafefe ai le gaoioi mai lea nofoaga i lea nofoaga, ua tupu i luga o ogalaau, tuu i totonu o se potu mafanafana mo le taumalulu.

Kallitris

O le falemaʻi e aʻafia i le perosi. E tusa ma le 36 ituaiga, 30 e faʻaogaina, e le mafai ona fetuunai e oʻo lava i le vaega eleele faʻapitoa o le Rusia. O loʻo ola na o latou i togalaau faʻatoʻaga mo faʻasaienisi.

I le avea o se elemene teuteu o le laufanua, e leai se taua o kallitris - o lona foliga mai e toetoe lava a toe faʻaogaina le tele o kilipa, ae o le tuua e sili atu le faigata.

Yew

O sui o ituaiga e ola i le itu i matu o le Itulagi. E pei o mea uma, latou te taofi a latou lanu lanumeamata i tausaga taʻitasi. O laau toto e manaia mo o latou olaga - e sili atu i le lua afe tausaga ma a latou fua - e na o le conifers e fausia ai vine nai lo le oona.

Yew e matua le lelei lava le toe faafouina - o fatu na pauu mai le tina matua toetoe lava a le mafai ona tupu. O le mafuaʻaga o le faʻasusu lea, pe a faʻasolosolo, faʻapipiʻi mea e fasi ai laau totō.

Yew

Mo mea teuteu, e na o ni nai ituaiga o meaola e tutupu: short-leaved, berry, spiky, Kanata. E ui lava i le muamua o le maualuga o le vavalo o laau e sili atu i le 10-mita le faailoga, o meaʻai laiti ua fafagaina e le au faifaatoʻaga. O vaivali mai le 30-100 cm le maualuga e lauiloa.

Yew toletes frosts, e le popole i le moli. E totoina e le au fai togalaau togafiti i isi laau ma laau laʻau e faaitiitia ai le lamatia o le malulu. Yew e le fiafia i le faʻavaivai o le vai, eleele faʻaleleia, matagi, lamala, uʻu pefu, faʻaleleia le ea. E le gata i lea, e le faʻaaogaina ai suauʻu taua o uiga uma o conifers, ma o lea ua na o le tau teuteu. O le tele o vavaega e i ai vaega uma o luga ma aʻa aʻa!

Torreya

O le laau e seasea tupu aʻe i luga o le teritori o lo tatou atunuu - e sili ona talafeagai, o le mea pito sili ona talafeagai mo le tau o le Sami Black Sea o le Caucasus. O mea masani e masani ai o le nutmeg ma le nutimomoia.

E faʻaaogaina mo na o faamoemoega aoga - o fua e mafai ona maua, ma e faʻaaoga foi i le gaosiga o vali ma varnishes.

Torreya e manaʻomia le tausiga, ae o vailaʻau fou ma nila lanu o loʻo faasolosolo malie ona manumalo i loto o tagata o le taumafanafana. E tupu lelei i luga o soʻo se eleele, seivagana o malosi malosi. E le faʻaalia ai le manaʻoga mo le faʻaleleia o eleele. E alofa o ia i faʻamalamalamaga lelei, saogalemu puipuia mai le matagi. Na te faʻafeiloaʻi lelei ia gutu malulu, na o le mulching o le lio i le mea e manaʻomia ai se mea mafiafia.

Araucariaceae

O se aiga anamua o conifers, e tusa ai ma saienitisi o aso nei, o latou tausaga ua sili atu i le faitau selau miliona tausaga. O le tele o genera e ola i le Itulagi i Saute, ma naʻo le tasi - i le itu i matu. O loʻo ola i le vaomatua ma le vaomatua.

Agatis

Laʻau, o lona maualuga e masani ona oʻo i le 70 mita, faʻafeiloaʻi ma le toʻa le lamala, ola lelei i le paolo. O le palapala e talafeagai lelei, lafoaʻi, faʻafefe. Totoina i nofoaga vateatea puipuia mai le matagi. O le tapulaa pito i lalo ifo o le -20 ° C.

Agatis e manaia i le tele o ituaiga laupepa - mai le vavalalata e vavalalata i le coniferous ina ia le taua.

Araucaria

E le pei o agatis, o le Araucaria e le taliaina le malulu ma e masani ona fuafuaina mo le galueaina o fale. O faʻataʻitaʻiga "Arched" e seasea tutupu aʻei le sili atu i le 2 mita le maualuga.

I totonu o le togalaau, o pots ma araucaria e faʻaaogaina e teuteu ai ni fugalaau fugalaau poʻo ni faʻavae, vaʻavaʻai ma faʻamalamalama lelei.

Faitau atili e uiga i le araucaria ma lana tausiga iinei.

Sequoias

O le maualuga ma le pito i luga o le laau i luga o le paneta - e tupu aʻe sequoia i le vao i Kalefonia (USA). O lala o le palealii paleni e tu latalata i luga, ae na o sina taimi e alu ifo i lalo, o le averesi o le olaga o le tusa ma le tasi ma le afa afe tausaga.

I nofoaga tatala i la tatou latitudes, e le o tupu le laau, e manaʻomia tele le susu i le eleele ma le ea. E sili atu ona lauiloa le faʻaogaina o totonu o le fale. Latou te manaʻomia le tele o le onosaʻi ma le tausiga, ae o le matagofie o le matagofie o le tuufaatasiga e faʻavae mo faigata uma.

O Mr. Summer resident informs

I le filifili ai e totō conifers ma togavao i lo latou dacha, e filifilia ma le faaeteete togalaau. Mo le faʻatau e faʻaaoga i na o tausisoifua faapitoa e lata ane. O lenei mea e mautinoa ai le sao lelei o le ola o le laau, o lona faʻafeiloaʻi i tulaga tau fesuiaiga i le lotoifale. Faʻatau le faʻatauina o mea i totonu o faletusi lauiloa-e lamatia ai le tupe na faʻaaluina. I le tele o tulaga, e totoina laau i se mea e maualalo le lelei, fafagaina i fugalaʻau ma hormones, e tatau ona tausia mo se taimi umi, atonu e le manuia. E le gata i lea, e le aoga le faʻatau mai o conifers mai tagata faʻatau i le maketi.Faatasi ai ma le fatu, e mafai ona e aumaia meaʻai faalafua i le nofoaga o le faamai.

Ina ia mafai e le faʻatoʻaga faʻatoʻaga ona aumai le fiafia, suʻesuʻe ma le totoa tulafono mo le totoina ma le olaola o ituaiga taʻitasi.

Faatasi ai ma le tele o mea tutusa, o laau lapoʻa faʻaonaponei e masani ona eseese tele i tulaga o le palapala, aofaiga o le malamalama ma le susu.

Faatasi ai ma se togavao fefiloi, ua filifilia laau e lata ane ina ia o gatasi tuutuuga o lo latou tuputupu ae ma le conifers manaomia - o vai masani ma teuteu masani.

E le o tagata uma e nonofo faʻatasi ma le filemu ma laau laʻau ma fugalaau. Ina ia aloese mai le taofia o laau, suesue ma le faaeteete fautuaga a tagata tomai faapitoa.

Faʻafeiloaʻi i tulaga i le lotoifale, Mediterranean po o Asian exotics, faʻapea foʻi ma faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu, e faʻaaogaina mo faamoemoega nei:

  • puipui, lafoina o le fanua;
  • mamanu o faatanoa vai, mauga maumaututu, sima;
  • pupuʻu ma vailaʻau mai laau mamago;
  • solos ma tuufaatasiga eseese;
  • alaga.