Fua o le gaosiga

Tulafono o le totoina o le lilac masani i le dacha

O le toʻatele o tagata nonofo i le mafanafana, i le vaaia o ata lanu o fuga o le lilac, latou te fia maua ni nai togavao o lenei laau matagofie i luga o le saite.

Faʻamatalaga e uiga i ituaiga o lilac, pe faapefea ma pe o fea e tupu ai, pe afea ma pe faʻapefea ona totoina, o le a le ituaiga tausiga e manaʻomia, o loʻo faʻaalia i lalo.

Faamatalaga ma ituaiga

E masani ona mafaufau le au faifaatoʻaga: o le lilac o se laau poʻo se vao. E i ai se tali mautinoa - lilac otaota vao ma le tele o ogalaau, lea e tupu mai le 2 i le 8 mita le maualuga ma le ufitia o le ogalaau e oo atu i le 20 cm, o le toatele e manatu o se laau.

Lilac lau o loʻo ufiufi i le amataga o le tautotogo ma e tumau pea lanu lanumeamata seia oʻo i le taimi o le tautotogo I foliga vaaia, o laulaau o ituaiga eseese e i ai le olon, ovateva, foliga o le fatu ma se pito i luga o se lanu po o se lanu uliuli lanu.

Faitau e uiga i mea aoga ma leaga o le lilac.
A oʻo ina faʻapupulaina faʻasalaga faʻamaʻi, o le umi e mafai ausia 20 cm Le lanu o le inflorescences e mafai ona sinasina, lanumoana, lilac, lanu viole, lanu viole, piniki. O fugalaau laiti e fa-petal callox-foliga foliga, faatasi ai ma se nimbus, lua sima ma se vaevaevae vae vaevaeina i ni vaega se fa.

E taua tele 30 ituaiga o lelac, e tupu i fale, i togalaau, paka ma na o fafo.

O le mea sili ona talafeagai mo le ola i totonu o le atunuʻu lalac masani, lea na faʻaleleia talu mai le 1583 ma i le asō o loʻo faʻatusalia mai e fa autu autu ma le faʻamatalaga lenei:

  • "Red Moscow" - ei ai le lanu violē-lanu violē ma fuga mai fugalaau manogi o le paolo paʻepaʻe uliuli, e tusa ma le 2 inisi le lautele;
  • "Violet" - Totoina talu mai le 1916 e pei o se ituaiga e iai ni pulumu o se paʻu uliuli uliuli ma ni fugalaau lanu viole lua pe lua-lua, e oo atu i le 3 cm le tele;
  • Faʻavae - lilac, lea ei ai lanu samasama samama ma lanumeamata lanumeamata-samasama;
  • "Faʻamalie" - ola i luga o foliga o ni laau saʻo ma uumi i ni foliga lapopoa laiti e pei o ni meaʻai ma ni manogi e sili ona manogi-e lanu mumu, e tusa ma le 30 cm le tele.
Afai e te manao e tipiina fugalaau e teuina umi, saili pe faʻapefea ona faʻapolopolo lilac tipi.
Afai e te manaʻo e tupu se mea faʻapitoa i lou fale mafanafana, e tatau ona e mafaufau i filifiliga e pei ona mulimuli mai ituaiga o lilac:

  • Amur - ogalaau tele-ogalaau, lea e faigofie ona ave mo se laau, ona o lona tuputupu ae i le natura e oo i le 20 mita le maualuga, ma i le aganuu e oo atu i le 10 mita. O laulaau, i lanu, i le tulaga o le fuga mai i le tautotogo e lanu lanu-lanu violē, ma i le taumafanafana, i se tulaga matua, latou te lanu meamata lanumeamata ma malamalama lanumumu i lalo. E oʻo i le tautoulu o le lanu violē poʻo samasama-lanu moli Fugalaau, manogi manogi, paʻepaʻe poʻo le kulimi-lanu, e aoina i lapisi tetele e oʻo i le 25 cm le tele;
  • Hungarian - o se laau laʻau e oʻo atu i le 7 mita, o le lanu lanumeamata lanumeamata ma laʻau faʻatalanoaga e tusa ma le 12 cm le telē. O fugalaau e laiti, e leai se mea manogi e mafai ona iloa, e faʻaputuina i panicles ma vaevaeina i isi. O ituaiga e lua e fai ma sui o ituaiga togalaau e lua: lanu mumu (lanu mumu-lanu viole) ma pale (laʻau eleelea-paauli);
  • Peresia - O se faʻalavelave o Afghan ma melkonadrezovannoy lilac. E oʻo atu i le 3 mita le maualuga ma e oʻo i le 7.5 cm le umi, lanumeamata i lanu. O fugalaau manogi o le lanu violē lanu moana e aoina i le lautele o panicles. I le aganuu, o ituaiga o meaola e tolu ituaiga: rassechennolistnaya, paʻepaʻe, mumu;
  • Saina - O se uʻamea o le lilac masani ma Persian, lea na fafaga i le 1777 i Farani. E maualuga lona 5 mita le maualuga. E i ai le 10-centimita lau ma le 2-centimeter fugalaau ma se manogi manaia, lea e faʻaputuina i panicles e oo atu i le 10 cm i le foliga tele o le pyramidal. O ituaiga sili ona lauiloa e: faalua (lanu violē o fugalaau), pale paauli, lanu enaena;
  • hyacinth - O le taunuuga o le sopoia o le lilac lautele ma lautele lautele, lea na taitaia e Victor Lemoine i le 1899. O lau o le laau o se fatu lanumeamata pogisa poʻo se fuamoa ma se pito i luga. I le amataga o le tautoulu, latou te lanu enaena ma se ie lanu violē. Fugalaau e masani, ae faʻapotopoto i ni mea laiti. Tuuina atu i pepa nei: "Esther Staley", "Churchill", "Pulp Glory".
E te iloa? E i ai se faʻailoga - afai e te maua se fugalaau ma ni petalima se lima i se pulumu lilac ma e ai, pe tuu i le va o itulau o le tusi, e mafai ona e faia ma le saogalemu se moomooga o le a taunuu.

Tulaga Faateleina

Pe a filifilia se nofoaga e toto ai se lilac i lau 'upega tafaʻilagi O mea nei e tatau ona iloiloina:

  • le malosi ma le umi o le malamalama masani;
  • ituaiga o eleele ma le tuufaatasiga;
  • masima;
  • le tele o le nofoaga atofaina mo le tuputupu ae, atinaʻe ma le taumafa o le laau.
I le taugofie o le vaega ogatotonu, o le lilac e faʻalelei lelei i le vevela vevela ma le tau malulu.

Malamalama ma le nofoaga

Lilac o se laau e le lelei, ma tulaga faapitoa e le manaʻomia. O le nofoaga e sili ona talafeagai mo lona tulaʻi mai o le nofoaga lea o loʻo i luga o se lauʻeleʻele poʻo se tamai laugatasi i le susulu o le la i le aso atoa. O laau e totōina i lalo o le paolo o le a le pala, o lo latou atinaʻe e telegese, ma o le puaʻa e matua vaivai pe ua le toe iai foi.

I le faʻaopoopoga i le lilac, i le aiga o Olive e aofia ai foi ia laau totō: efuefu, jasmine ma privet.

Laʻau mo le vao

O mea uma e talafeagai mo le lilac fanua faʻatoʻaga totoina. O mea oi ai fualaau aina, laau faʻatoʻa, togafiti teuteu, lilac o le a lagona lelei.

Aua nei fetaui ma ia mamafa mamafa ma le maualuga eleʻele palapala. O eleele faʻasaina e faʻaseseina ma le lime, falaoamata lolomita po o lefulefu, ae o lenei meafaigaluega e tatau ona faʻaaoga i tausaga taʻitasi.

O le lolovaia, masima po o eleele maualalo e le talafeagai mo lilac. I totonu o ia laufanua, e tatau ai ona fausia se mauga maualuga mo laau taʻitasi, nai lo se lua masani, e pei ona masani ai.

E iai se faʻafitauli ma eleele ele. Ae o le totoina e mafai ona faia i lalo o le tulaga o le tatalaina o le nofoa faatasi ai ma le fesoasoani a le oneone, paʻu paʻu, humus leaf or other additive organic. Ae talu ai e le faatagaina e le eleʻele le susu, e tatau ona faʻamautinoa e le faaputuputuina le timu i totonu o se nofoaga i se lua ua saunia mo le tuputupu aʻe. O nofoaga maualuga o le suamalie e afaina ai lenei laau.

E taua! Afai e talafeagai le vai mo le eleele eleele e itiiti ifo i le 1.5 mita, o ia tulaga e le fetaui lelei mo le tuputupu ae masani o soo se ituaiga o lilac.

Totoina o le lilac

Pe a totoina ni lila i le avanoa tatala ma toe tausi i ai, e taua le mafaufau e le gata i manatu mamanu mo le teuteuina o lau fuafuaga, ae faapea foi manaoga moni o le laau lava ia.

Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o vao o le a manaʻomia ai avanoa avanoa i foliga o se liʻo ma le lautele o le 4 mita. Ae pei o le fale mafanafana, e pei o se tulafono, e leai se tele avanoa, e mafai ona faatagaina mamao mamao:

  • pe a toto i vaega - 2-2.5 m i le va o ogalaau;
  • faatasi ai ma le tulaʻi laina - 1.5-2 m;
  • i le foliga o se pa - 1 mita.
E taua le ola o laau iti i se isi vaega ma se mamao o le 30-50 cm i le va oi latou. Ma a oʻo loa i le maualuga o le 1 m, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi atu i le nofoaga na fuafuaina muamua.

Filifiliga o fualaau

Lilac saplings e mafai ona faʻatau i ituaiga e lua - lava-aʻa ma fusi.

Mo le au fai togalaau, o le filifiliga muamua e talafeagai. O le tele lava o taimi, e tuʻuina atu i le ituaiga o tipi po o le aʻa o le lilac, o nisi taimi - e pei o ni aʻa.

Varietal teuteu vine e maua mai le lilac masani, Hungarian poʻo le faʻamalosi. O le muamua e sili ona lelei, aua latou te ola ma fuga e aunoa ma ni faafitauli mo le tele o tausaga. O isi e ono tuʻuina atu se teteʻeina faʻafuaseʻi o se fusi teuteu i ni nai tausaga.

Taimi

O le taimi sili ona talafeagai mo le tulaʻi mai o le lilac ua vaeluaina mai le afa lona lua o Aokuso i le faaiuga o Setema. A o faagasolo lenei vaitau, e amata ona sauni le laau mo le suiga i le taumalulu malulu, ae mo le manuia o aʻafiaga, o loʻo lava pea aso mafanafana na totoe ao le i amata le taumalulu.

Pe a totoina ni lila i le taufaʻaiuiu o le autumn, e tasi le masina ao lei amataina le kiona muamua puipuiga o laau. Ina ia faia lenei mea, i le taimi lava e uma ai le totoina o le vai, e tatau ona faatumu le liʻo o le irrigation i se mea e faʻamalo ai meaola, e pei o laʻau matutu, selu, peʻa mamago. O le mafiafia o le palapala e tatau ona manaia - 20 cm pe sili atu.

O le totoina o le tautotogo e tatau ona vave amata i le vave e mafai ai ma i taimi uma aʻo leʻi oʻo mai foliga o le toso i luga o lālā. I lenei tulaga, o le lua mo le tulaueleele e tatau ona saunia i le tautoulu. E le fautuaina e tagata atamamai le totoina o le lilac i le tautotogo, aua o le a sili atu le tele o taumafaiga i le manumalo nai lo le taimi e totoina ai i le tautoulu.

E taua! I le amataga o le taumafanafana o le lilac faatoa totoina e manaʻomia ai le gauai faapitoa. E faʻaaoga lenei mea i le taimi e faʻafeinu ai, faʻaleleia ma puipuia mai aafiaga leaga o le matagi ma le la.

Loto sauniuni

Pits mo le totoina o fatu na saunia ao le i totoina 2.5-3 vaiaso. Mo le lua i le fa tausaga le matua, o se moli i totonu o le palapala ma le lautele o le 45-50 cm ma le loloto o le 40-45 cm ua lava.

Ua tumu le lua i le eleele masani, lea e faaopoopo atu i le humus, pala o le vao po o le paʻu mamago. E oʻo atu i le 20 kilokalama o ia mea faʻapitoa faʻamalosi e manaʻomia mo le lua lua. Mo eleele oneone, e manaʻomia le falaoamata o le dolomite, talu ai e iai le magnesium, lea e masani ona toesea i oneone. O le faaititia o le eletise palapala e maua i le faaopoopoina o le 2-2.5 kilokalama o le lime tuff.

Faʻatasi ai ma faʻaopoopoga mea faʻapitoa o loʻo faʻaaogaina ai fualaʻau o minerale nei:

  • granola superphosphate - 0.7-0.9 kg;
  • potassium sulfate - 150 g;
  • phosphate po o le ponaivi - 0.3 kilokalama;
  • fafie ash - 700-900 g.

E faʻafefiloi faʻamaʻi ma le eleele autu i se auala e tu ai le vaega autu o latou i le pito i lalo o le lua ua tumu.

Fuafuaga ma tekinolosi

A o lei totoina, e tatau ona asiasia aʻa, ma afai e faaleagaina - teuteuina lelei. A o lei totoina, e tatau ona togafitia le aʻa atoa ma se failauga - omea e faavae i luga o vai ua fefiloi ma le sua.

Aʻo leʻi tuʻuina le laau i totonu o le lua, e fausia se mauga mauga i lona ogatotonu, e oʻo atu i se maualuga e toetoe lava i le lautele o le fogaeleele. A tuʻuina le fatu i luga, e salalau solo aʻa i itu uma i se liʻo mai le pito i lalo.

Faatasi ai ma se natura masani o le vao fou palapala e tafe i totonu o le palapala, o le mea lea o lona aʻa pe a uma ona toto e tatau ona alu 4-6 cm mai le palapala.

O le faʻatumuina o le eleele i le tulaga e manaʻomia, e tatau ona faʻatusatusa, faʻafefe faʻafefe ma ona vae mai pito i le ogalaau. Ona faia ai lea o se liʻo mai le eleele i le foliga o se pusa lapoa ma se maualuga o le 15 i le 20 cm ma le fausiaina o se pu o le a taofia ai le vai i le taimi o le sau ma le faasusu.

Faamasani oe lava i auala eseese o le lilac.
A uma ona toto le laau i totonu o le lua, e fusia 1.5 i le 2 pakete vai. Pe a faʻafefe le vai, faʻapipiʻi le pu i eleele masani ma mulimulitaʻi ma se paʻu o peat mai le lima senitimita le mafiafia.

Tausiga talafeagai

O le lilacs masani e manaʻomia e le gata o le totoina lelei, ae faʻapea foi le tausiga atili, e faʻatatau i le atinaʻe malosi o le laau. O gaioiga autu e masani ona faʻasusu, fafagaina masani ma teuteuina.

Faʻasa

O le afa muamua o le taumafanafana e tatau ona tele. (e oo atu i le 30 lita i le 1 sq mita). E moni lava lenei mea i le vevela o le tau. I le lumanaʻi, seia oʻo i le pa'ū, e manaʻomia le suāsusu pe a tupu se lāmala tumau. O le faʻateleina o le faʻasusuina i lenei taimi e taʻitaʻia ai le totoina o ni vaovao fou e mafai ona faʻamago i le taumalulu.

O le tausaga muamua o le suāsusu e naʻo le vaega o le lua e faʻaleleia ai. Faatasi ai ma le faateleina o le tele o le vaomatua, ua faalauteleina le sone o le suavai.

O fua ole vaʻaia e fuafua i le nofoaga o le vao. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se togavao o loʻo i totonu o se la, vevela, e manaʻomia ai le tele o le vai, talu ai ona o le malosi o le faʻaleleia o le tino e tupu i lalo o ia tulaga.

I le tautotogo ma le mafanafana, ua fufulu le pale i se uila moli o le vai i lalo o le mamafa mai se pulumu e aveese ai le pefu ma palapala palapala i luga ifo o laupepa.

Laʻei pito sili

Ina ia faʻaleleia le faʻaleleia o le eleele lea e ola ai vao, o le faaopoopoina o le faʻasusuina o loʻo faia i tausaga taʻitasi.

O le uluai fafagaina o loʻo faia i le amataga o le tautotogo, pe a oʻo mai pine muamua. E aofia ai faʻamalaʻau o le mineral, o le numera o loʻo faʻaalia mo le tasi vaomatua:

  • amene o le nitrate (20-30 g);
  • superphosphate (30 g);
  • potassium chloride (15-20 g).
O le loloto o meaʻai faʻamalolo i totonu o le palapala ile 10-15 cm ua ausia faiga faʻafeinu i vai masani O fea mea e faaopoopo i ai slurry poʻo mullein.

O le fafagaina faalua o le a manaʻomia i le ogatotonu o le taumafanafana i le ituaiga o fugalaʻau faʻamaʻi faʻamaʻi i le 10 lita o le vai:

  • amene eletini (10-15 g);
  • superphosphate (40-50 g);
  • potassium chloride (25-30 g).

Teuteu

Afai e te le o teuteuina, o le maualuga o le lilac masani e mafai ona oʻo atu i le telē mai le 2 i le 4 mita. O le tele o avanoa, e tatau ona faʻaalu i le tele o avanoa, o tausaga taʻitasi e tatau ona e aveeseina ai ni fuʻa ola, tipi ese lauʻau e ola i lalo o lala o le paleʻau, lala vaivai ma mamago - o le ala lea ua fausia ai le pale. O le maualuga o le laau e faʻatonutonu mo le tele o tausaga, teuteuina i le tautotogo aʻo leʻi amataina le pupuʻu, o lala e faʻatatau i le tuputupu ae i luga. O Lilac e masani ona taliaina le teuteuina, faʻaauau ona tuʻuina atu ni vaʻai fou.

E te iloa? I totonu o Egelani, o loʻo i ai se tu masani matagofie: afai e maua e le faatoafaiava se fuga o lilac mai ia te ia pe a savali atu i se teine, o lona uiga na teena o ia.

Maʻi mafai ma faʻamaʻi

O faafitauli autu o le lilac o le lilac e faʻaaogaina le moth ma le siama siama.

O le ufiufiina o laulaau i lanu enaena ma o latou isi mea e fai i le tino o foliga mai o laupepa oloʻo taʻu mai ai o le lila ua taia e le moa. O le tausaga na sosoo ai, o togavao mama e le mafai ona fuga. O lenei taufaʻamataʻu e oʻo mai i le oʻo mai o le taumafanafana, pe a lele mai le susulu e tuʻu a latou fua i luga o laʻau. I le vaiaso mulimuli ane, ua aliali mai anufe. E oʻo atu i le ogatotonu o le taumafanafana, latou pauu i le eleele ma amata ona ola i luga o le pito i luga o le palapala.

O se loloto, e oo i le 20 simita, eli i le tautotogo ma le tautoulu, faatasi ai ma le fesuiaiga tatau o eleele loloto loloto o le lalolagi e fesoasoani e aveese ai sea faafitauli. Afai o le faaleagaina i laulaau e laiti, e tatau ona ave ma susunuina.

O le gasegase siama e foliga mai i le amataga o Aukuso. I lenei tulaga, o laulaau e fesuisuiaʻi, ma o laʻau e lanu enaena. O lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻasalalauina e ala i le faʻasusu, mai iniseti, faʻatasi ai ma fualaau, ma manuaga. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi i totonu o le fatufatuga o siama faʻaleagaina ma faʻagogo laulaʻau paʻu.

O le a mafai ona faʻaleagaina lenei faʻamaʻi i le tulaga o le aveeseina vave o laulaʻau afaina, o le tipiina o puʻi mamaʻi ma le susunuina mulimuli ane. Laʻau e afaina i le sili atu ma le 40% manaomia e fufulu ma mu.