Lafumanu

Faʻamatalaga ma le faʻaaogaina o taumafataga a le soya

I le taimi nei, o le polotini soya ua manatu o se fofo sili ona taugata ma le maualuga le fofo i le faafitauli o le faaletonu o le lalolagi. O le soya, i le lautele ma le tele, o se ituaiga o protein, o meaai ma fafaga. O le tulaga i totonu o le aano o manufasi e afaina ai le tikeri o le gaioiga o le soya e avea o se meaʻai fua. O le manaʻoga mo aano o manufasi ma mea e maua mai ai, e matua mausali lava, ma o lenei mea e tatau ai ona i ai le maualuga o le protein protein, lea e faʻateleina ai le faʻalauteleina o togafitiga. E le gata i lea i le tusiga o le a tatou talanoa i le faʻaaogaina o le meaai a le soya, saili pe o le a lea mea ma pe o le a foi mea e tatau ona aofia ai i le meaʻai a manu.

O le a lenei mea?

O le meaai o se oloa e vavae ese mai i suauu o fatu. O le faʻaaogaina o suauʻu e faia i le faʻaaogaina o solvent organic. Faʻaaogaina o se taunuuga o le gaosia o pi pi, lea e ave muamua mai ai le suauu, ona faia lea o le faʻaleleia o le vevela. I le avea ai o se vaega o le fafagaina o le soya, o loʻo i ai ni mea amino, o se aofaiga tele o polotini, phosphorus, iron and calcium, faʻapea foʻi ma isi mea taua. E tusa ai ma le protein, e vaevaeina nei i lalo i le protein maualalo ma protein eletise maualuga e tusa ai ma mea o loʻo i totonu o lenei oloa.

E le gata i lea, o le oloa e gaogao (e lanu lanu enaena ma e foliga foliga tutusa i le laupapa sawdust) ma granular (e sili atu le faigofie ona teuina ma feaveaia).

E te iloa? I tulaga o le totoina o le soya, o taitai i aso nei o Atenitina, ISA ma Pasila. O le tele o le oloa (e tusa ma le lua vaetolu) o loʻo faʻatau atu i Saina.

Faʻavae ma faʻaaoga

O le taumafataga a le Soya e taua o se mea e sili ona lelei, o mea lelei mo le gaosia o meaola manu mo moa ma manu. Ina ia malamalama i le mafuaaga e taua tele ai le fafagaina o sosaiete soya, ua lava lea e iloilo ai a latou fatuga. O lo latou taua i le sauniuni o le taumafa o meaola o le faatoʻaga e faʻavae i luga o mea o loʻo aofia ai i totonu o nei taumafa o le tele o polotini, gaʻo maloloina, gaʻo, maso, vitamini ma le tele o minerale.

I luga o le malosiaga ma meaʻai paleni o lenei oloa e mafai ona faʻatusatusa i le keke, lea e maua mai ona o le gaosia o gaosiga o gaʻo. O nei oloa uma e lua o loʻo i ai suauu i le tuufaatasiga, na o le taumafataga latou te laiti (e oʻo i le 1.5%) faʻatusatusa i le taumafataga o le soya.

I le taumafataga, e pei ona taʻua muamua, e tele le palatini ma le fiber (pe tusa ma le 30-42%), e sili atu nai lo le keke. O loʻo i ai foi gaʻo kesi, lea e masani lava i foliga o le sola.

Aoao foi pe o le a le mea e fafaga ai, auala e saunia ai fafaga mo moa, i luga o le tekinolosi mea taufaatoaga o le tuputupu aʻe o le sorghum mo meaai, i luga o le sauniuniga o le fafagaina o vaomago.
Oona o ni mea e le faʻamamaina e le mafai ona teuina mo se taimi umi ma e faigofie ona faʻaalu. I lenei itu, o le ola ola o le oloa ua i ai se taimi tapulaa.

Faʻafetai i le taumafataga, e mafai ona e faʻatupulaia le digestibility o meaʻai o meaola manu, faʻaleleia tupe maua i aso taitasi, faʻaitiitia le leiloa o manu. Ona o le maualuga o le malosi ma le protein i totonu o le taumafataga o le soya, e mafai ona saunia taumafataga maualuga e aunoa ma le faʻaaogaina o taugatagata. O se mea sili lea ona sui mo iʻa masani ma le ivi o le ponaivi.

E te iloa? Soy proteins e mafai ona gauaiina e le tino e toetoe lava a pei o meaola o meaola, lea e le mafai ona taʻua e uiga i le puipuiga o laau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o aʻafiaga o le palufiti e faʻamamafa pe a ma le 90%, soya pūtini - e 80%, ma fualaau faisua - naʻo le 50-60%.

Talosaga Soina Vaʻai

Soy e mafai ona faʻafeiloai i le taumafataga o toetoe lava o se meaola faʻatoʻaga. E le gata i lea, o le soya ua faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai le faʻalatini o le porotini, susu susu, vaovao, falaoamata, silasila, ma, ioe, meaai.

E manaʻomia le fafagaina o meaʻai a le soʻo, ae le o le soya i lona tino mama. O lea ituaiga o oloa o le a avea ma punaoa atoatoa o polotini ma amino acids. I le fafaga, o le taumafataga o le soya e mafai ona alu mai le 5% i le 25%. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tui mo puaa ua fuafua i le maualuga e oo i le 500 g i le tagata lava ia, mo moa ma isi manu fefaʻatauaʻiga - 10 g i le tagata lava ia.

E taua! E tatau ona mataʻituina ma le faaeteete le aofaiga o meaai fafaga i manulele, aemaise lava mo moa. I a latou taumafataga e le tatau ona sili atu i le 30% o le soya oloa, a leai o le a latou faʻaalia le manava, ma mafai foi ona atiaʻe le gout.

Mea leaga

E tatau ona malamalama o le soya faalenatura ei ai elemene oona e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le taumafa paleni o le fafaga ma faʻaitiitia ai le maualalo o le mamafa o le manu. I lenei itu, o le faʻaaogaina o le soya i lona mamanu mamā e le fautuaina.

E talafeagai le faʻaaogaina i lona tulaga masani mo le fafagaina o povi i le taimi o le lactation stage. Ona e tatau lea ona e matauina vaega nei: 100 g o pi ua ave mo le 1 l o le susu. O nei meaʻai o le a sili atu ona maualuga le suasusu ma sili atu le maualuga, ma o le tele o le gaosiga susu o le a faʻapupulaina lelei. I isi tulaga, o le soya vaʻai e le gata o le a aafia ai le tulaga o le gaosiga, ae mafai foʻi ona afaina ai le ola maloloina o manu, lea e mafai ona maeʻa e tusa lava pe i ai se faʻalavelave leaga.

Aua e te fafagaina ni meaola vevela, aemaise lava i le tuufaatasiga faatasi ma le urea, ona o lona tuufaatasiga o loo i ai le vevela, lea e mafua ai le faasaolotoina o le ammonia mai urea, ma e matua leai lava se aafiaga leaga i le tino.

E taua! E matua faasaina le fafagaina o meaʻai a le soya, lea na ufiufi i foliga. O nei fafagaina o le a afaina ia i latou.

Tulaga o le teuina

E mafai ona teuina le taumafataga Soya i totonu o ato poʻo le tele. O le potu e tatau ona matutu, mama ma sili atu ona le faʻamaʻi. O taga faʻatasi ai ma le oloa e le tatau ona tuʻuina i luga o le fola, ae faʻapitoa i luga o papa poʻo papa.

E le gata i lea, o le potu e teu ai e tatau ona lelei le faʻaleleia, e le tatau ona i ai ni mea faʻamaʻi. Puipuiga mai le la ma isi punaoa vevela e tatau ona tuʻuina atu. E tusa ai ma mea o loʻo taʻua i luga, o le maualuga o le taumafataga o le soya i le fafagaina o manu o se mea moni e le mafaamatalaina. O se ponesi faaopoopo o le tau maualalo, lea e mafai ai ona toetoe lava o tagata uma o lafumanu e aofia ai se meaʻai i le taumafataga oa latou meaola ma manu felelei.