Black chokeberry

E faʻapefea ona saunia rowan (anatelane) e pupuʻu-fua mo le taumalulu

Chokeberry (e taua foi o le "chokeberry") o se laau e matagofie ma susulu fua, e faamatalaina i se mea manaia, tart, suamalie-suamalie suamalie. O fua e maua i vitamini C, P, E, PP ma B vitamini. I le faaopoopoga, o le caronin ma le tele o elemene o se vaega foi o fualaau o le chokeberry, o mea autu ia o le uʻamea, boron, iodine, copper, manganese and molybdenum. Faʻafetai i le tele o meaʻai, o le aronia o vine e masani ona faʻaaogaina i togafitiga faʻaleaganuʻu, ma le manatu e le alofaina e tagata uma le kulutasi black black fou, ona o le i ai o le tele o fua o fua mo le sauniuni ma le teuina e faigofie ona malamalama. Seʻio tatou tilotilo i tagata sili ona taʻutaʻua.

O le a le taimi e sili atu ai le filifilia o vine blackberry chopberry

E tusa lava pe e te le iloa tonu pe o le a le taimi e piki ai fua o Aroni mo le seleseleina mo le taumalulu, e faigofie lava ona e iloiloina lenei fesili. O le Rowan, pei o le tele o isi laau, amata ona aoina i le taimi o le tautoulu (Setema-Oketopa), aua o le taimi lea o le a mafai ai ona e aoina fua lelei, lea o le a mulimuli ane avea ma vaega sili ona lelei o le siamu, o le tele o compotes, liqueurs ma isi paiga.

I le taumalulu, o le a latou maua moni lava, aua o soʻo se mea faigaluega o le sukalati o le a mafai ona faʻavasega le laulau ma aumai ai le tino le tele o vitamini aoga e faʻateleina ai le puipuiga. Afai e te le masani i le faʻasao, o fualaʻau e aoina i le tautoulu e lelei atoatoa mo le faʻamamago poʻo le faʻamaisa. I le auala, mo le sauniaina o le sukakeke e aunoa ma le kukaina, afai e te manao e maua se togi ma uiga sili ona maualuga o le tofo, e sili le aoina o fua o le pusi o le mauga pe a uma le kiona muamua, pe a oʻo atu i le atoatoa ma ua tumu i le tele o mea aoga.

Sauniuni vine suamalie mo le faʻamago

O le a se mea e mafai ona e faia i le kulkeberry, ua uma ona e malamalama i ai, ae ui i lea, aʻo e alu i le faʻasaoina pe faʻamago, o loʻo aoina pea fua na aoina sauni lelei.

O le mea lea, ao leʻi faʻamagoina le gaʻo aronia pe a uma le faʻamafanafanaina, e tatau ona aveese mai le faamalu, fufulu lelei i lalo o le vai taʻavale ma faʻapipiʻiina, vaeluaina ma tumu i fua mai fualaau vevela poʻo mea leaga. O le taimi lava e tafe ai le vai ma fua le fua, o loʻo tuʻuina i totonu o se mea faʻalanuʻu i luga o se fata poʻo se puipui puipui ma amata le faʻamamago.

E tele auala e faatino ai a tatou fuafuaga. E mafai ona e tuʻuina le fata i totonu o le ogaumu poʻo se vailaʻau faapitoa, pe mafai ona e tuʻuina i lalo o le la susulu i totonu o se nofoaga lelei. O filifiliga taʻitasi e iai ona lava lelei ma faʻafitauli, lea o le a tatou talanoaina i lalo.

Faamasani oe lava i mea aoga o fua o le pouliuli: currants, vineberries, vineberries, blueberries, fugalaau uliuli, vineberries, vao tuitui.

Auala e faʻamago ai timu chokeberry

E pei ona tatou matauina, o loo i ai tolu ala autu faʻamagoina o vine o le sukalati: faʻaaogaina o se ogaumu ile fale, e faʻaaoga ai se masini eletise faʻapitoa ma i le ea, i lalo o le susulu o le la.

O le mea moni, mo le faʻamago faʻafuaseʻi o le a e manaʻomia le aʻafiaga o mea eletise, ae afai e te le faanatinati i soo se mea ma e lava le avanoa, o le faʻamagoga masani o le a sili atu ona taliaina.

Vaitago i fafo

O le suaina o vine i fafo o le le auala sili ona faigofie ma le taugata ia lelei fualaau mamago chokeberry. Pau na o oe e manaʻomia le sauniuni o le mauga i le ala o loʻo i luga, sasaa i luga o se fasi pepa taofi i totonu o se nofoaga e tasi ma tuu i totonu o se nofoaga lelei, e le faʻagaloina e faʻaosooso i le faʻagogo.

A faʻamuta le fua o le fua ma faʻafefeteina, o le a mafai ona aveeseina mo le toe teuina. Ae ui i lea, afai o tulaga o le tau poʻo nisi mea e le faʻatagaina oe e faʻamago fua o fualaau aina i se auala masani, ona mafai lea ona e faʻamaeʻaina le gaioiga e ala i le faʻamamaina o vine ile ogaumu i le vevela e le sili atu i le 60 ° C. Ae ui i lea, i soo se tulaga, e le tatau i le pefu o le mauga ona maumau lona lanu ma manogi.

O le mea e te le maua ai se vaivaiga o vitamini i le tau malulu, masini malogo, hawthorn, dogwood, plums, gooseberries, cherries, blueberries, apples, cranberries, apricots, pears.

Totoina o le fa

O le tele o faletalimalo e sili ona fiafia i le faia o le faʻamagoina o vine tilati i totonu o se ogaumu masani. Mai i se manatu talafeagai, o se faaiuga e matua malamalama lelei lava, aua o le taimi e faʻaaluina i le seleseleina o le fua e faʻaalu tele lava. E pei ona i ai i le lomiga talu ai, o vine e aveeseina mai le faamalu e lelei ona fufulu ma faatali seia maeʻa le vai, ae ae leʻi tuu saʻo le fua i totonu ole ogaumu, ona tuu lea o le fua i luga o se solo mamago ma mama, e tatau ona aveese ai se mea o totoe. A maeʻa lelei le sua, e mafai ona tuʻuina atu i le ogaumu, faʻapitoa i le 40 ° C. I lenei vevela, e tatau ona faʻamago le fua pe a ma le afa itula, a maeʻa le maualuga o le vevela i le 60 ° C ma faʻaauau pea le faʻagasologa seʻia oʻo ina saunia lelei fua.

Ina ia iloa pe ua maeʻa le kulupu ma le leai, faʻalogo lelei i le i ai o fualaau vai i luga o fualaau aina: afai oi ai, ona le uma lea o le mago.

E taua! A faʻamagoina Aronia vine i le ogaumu, e le tatau ona mumu pe enaena i lanu, talu ai i lenei tulaga e saogalemu le fai mai ua mamago fua.

E pei o le faʻamagoga masani, e masani ona fefiloi le uila, e le faatagaina ai e taoto umi i le isi itu. E le gata i lea, e mafai ona e selesele selekeke pulumu, lea e vavae ese ai mai le vao ma seleulu ma faʻapipiʻi i luga o se filo, tautau i totonu o le fale, faapaologa po o le faletalimalo.

Fagogo i le eletise eletise

O mea faʻaleleia fale i aso nei e sili atu ona faigofie ai lo tatou olaga, ma faʻaaogaina foi mataupu o le seleseleina o fualaau aina po o vine. O le mea lea, i le i ai o mea eleʻele eletise, e mafai ona vave faʻavaveina le kulimi paʻuuli, ao taofi pea le aofaʻi maualuga o ana mea aoga. E faʻapefea ona fai lelei le faʻagogoina i se ituaiga meafaigaluega faʻavevesi? O vine ua saunia (mama, leai ni laulaau ma faʻamaʻi faʻataʻitaʻiga) 'ua fufulu i le vai tafe ma faʻaalu le taimi e faʻamaʻa atoatoa ai. A maeʻa lena mea, o le a faʻapipiʻi fua i luga o se mea faʻavevela i se mea manifinifi (e pei o le faʻamamaina i totonu o le ogaumu, e le sili atu ile centimita i le mafiafia) ma tuʻuina i se eletise eletise, faʻapipiʻi le vevela i le + 60-70 ° C.

E taua! Ia mulimuli i taimi uma faatonuga o le meafaigaluega. E masani lava e taʻu mai ai le taimi manaʻomia ma isi faʻaaliga e uiga i le faʻaogaina o le eletise eletise..

O le kulukaberry ua maeʻa maeʻaeʻa e tatau ona faʻaumatia atoa le vai, aʻo taofi pea lona lanu masani (e le tatau i fua ona maua se paʻu mumu). E tatau foi ona maitauina faapea o lenei metotia o le faʻamagoina o vine o le kesekeke uliuli e leiloa le manaia, ma o lo latou tofo e suamalie ma e le mafaamatalaina le le fiafia.

E faʻapefea ona teuina fualaʻau mama

O le metotia o le teuina o le sukalati i le tele o itu e faalagolago i le fesuisuiai o ana sauniuniga. Mo se faʻataʻitaʻiga, tuʻuina i pusa fou fou Teu i se nofoaga matutu i le vevela o le + 2-3 ° C ma le humidity o le 80-85%. I ia tulaga, o le a mago le sua ma faʻapogisaina le taimi, ae tumau lelei mo le ono masina.

O le mea itiiti lava tiofisa tioisa tioisa E masani lava ona oso i luga o se manoa ma tautau i se nofoaga malulu ma malulu (mo se faataitaiga, i le fale po o totonu o le falesa), ma i eria ma le taumalulu tumau, e teuina i lenei auala seia oo i le tautotogo. Ae mo le lelei fua mama Aronii, o le nofoaga sili e teu ai oloa o loʻo i totonu o pusa palasitika poʻo pusa tioata ua tapunia faʻatasi ma ie ufi. E mafai foi ona e faʻaaogaina pusa laupapa, ae o le tulaga autu o le puipuia lea o fua mai le susu. Afai e ausia lenei manaʻoga, e mafai ona teuina le mea faigaluega mo le lua tausaga.

O fualaau mamago e taofi ai se manogi manaia ma le sulu faalenatura, e ui lava e foliga mai o loo maanuminumi, ma pe a faapipiiina i totonu o se solo.

E te iloa? O fualaau o le dried chokeberry ua faʻaaogaina i le togafitiga o le sclerosis, maualuga maualuga, diathesis hemorrhagic, maʻi suka, atherosclerosis, capillary toxicosis, glomerulonephritis, allergies ma le tele o isi faʻamaʻi. E masani lava o fua o le laau o se vaega o togalaau aina.

E faʻafefea ona faʻaveveseina le paʻu tipi

O se tasi o auala sili ona faigofie e selesele ai vine mo le taumalulu o le faʻaaogaina lea o leisa. O le mea lea, afai o lau pusaaisa ua faʻapipiʻiina i se volumetric freezer puʻupuʻu, e tatau ona e mafaufau i le filifiliga o le keke kope. O ia fua e tumau pea fou, ma o le faagasologa oa latou sauniuniga e le manaʻomia ai ni tau.

O le mea moni, pei o soʻo se isi lava faʻatauga mo le taumalulu, o loʻo i ai i le malulu vine faatonuga: aʻafia, fufuluina ma mamago vine, tuʻuina i fasi pepa (tulaga faʻatagaina) ma nonoa faʻamau (mafai ona soli). A maeʻa lena mea, e tatau ona tuʻuina atu le chokeberry i totonu o le pusa aisa ma tuʻu ai iina seia maeʻa. I nisi tulaga, o le fua e mafai ona faʻamaʻi i le tele, ma na ona tuʻuina loa i totonu o se pusa tapuni.

E le tatau ona e faʻaumatia le atoa o le fua o vine e seleseleina, pe afai e te manaʻomia naʻo se lima taulimaina mo le faia o compotes poo se pai. Pe a vevela ma toe faʻamaʻalo, latou te leiloa se aofaiga tele o vitamini, ma o le tele o taimi e te faʻatinoina ai lenei gaioiga, o le itiiti ifo o le vitamini o totoe.

Suʻe suʻega sili ona lelei mo siamu ma jam o fua mai fualaʻau aina ma fualaʻau: yoshta, dogwood, mulberry, cloudberry, currant currant, viburnum, apu, apricot, pi, siaki plum, melon, physalis, tomato, patisson.

Aronia vine

O le isi fofo lelei mo le sauniaina o vine o le aronia mo le taumalulu o le faia lea o vine. Ina ia faia lenei mea, o le ae manaomia le 1.5 kilokalama o vine ua suamalie, 1 kilokalama o le suka, 2 ipu vai ma le 1pp o le citric acid.

Muamua lava, e tatau ona faʻapipiʻi le sipuni mai le vai ma le suka, pe a uma ona totoina i totonu o le suka ma le kulimi citric ma faʻaauau pea ona gaosia mo le 20 minute. A maeʻa le taimi lenei, ona aveeseina lea o vine, toe lafo i totonu o se meaʻai ma faʻamalie. O le taimi lava e faʻataunuʻu ai le siva, e tatau ona tuʻuina le fua i luga o le pepa paʻu e salalau i luga o le pepa tao. E pei o le faʻamagoga masani, e tatau ona faʻavevelaina i luga o vine vine i le lumanai, faʻaauau pea ona faʻagogo mo le 3-4 aso. O le taimi e oʻo atu ai i le tulaga o loʻo manaʻomia, e sasaa atu i totonu o se taga pepa poʻo se ipu fagu, e ufiufi ai i se fusi gau.

E te iloa? Ina ia faʻaleleia le tofoina o vine mama mai le sukalati, aʻo leʻi faʻamago, e tatau ona e fufuluina fualaʻau i le suka suka.

I le faʻaopoopoga i le fua, o le ae maua foi le sipuni o loʻo latou kuka ai. Aua le sasaaina, aua afai e te faʻafefiloi i totonu o ni mea e le mama, i le taumalulu o le ae saunia ni meaʻai suamalie ma tilo mai ai.

Chokeberry Rubbed ma Sugar

Afai e te manaʻo e faʻaaoga lelei le chokeberry arbor e aunoa ma le vevela, atonu, masalo, o le filifiliga sili ona faamanuiaina o le a avea ma vine, eleele ma le suka.

O lea ituaiga o le a taofi uma ai le aoga o le tuufaatasiga ma vitamini o le laau, lea o le a maua moni i le vaitaimi o faʻamaʻi mālūlū poo le amataina o beriberi. O mea uma e manaʻomia i lenei tulaga e tasi le kilokalama o vine ma le 500-800 karamu o le suka. O le eseesega i le aofaʻi o suka e faalagolago i mea e fiafia i ai le tagata lava ia, o lona uiga, afai e te fiafia i fua suamalie, e sili atu le 800 g kalama, ae afai e te fiafia i le malamalama faalenatura o fualaʻau lanu uliuli, o le 500 kalama e lava.

A o le seleseleina, faʻapipiʻi lelei ia vine, vavaeeseina mai lala, ma fufulu le fua i lalo o le vai tafe.

A maeʻa faʻamago le efuefu o le mauga, ave le suauu ma faʻafeu, faaopoopo le suka. Nai lo o le faʻaleleia, e mafai ona e faʻaaogaina se mea e fai ai meaʻai masani, ma faʻalua ona pasiina vine i totonu. A e alu ese, o le ae mauaina se paluga tutusa o le berry, lea e tatau ona tuʻuina atu i ai le taimi e faʻaaoga ai. Ma, e ala i le faʻafefiloi o pateta paluga le tasi taimi, e mafai ona sasaa i totonu o vevela, naʻo vaʻa faʻamamaina, faʻapipiʻi faʻapipiʻi ma ia lava paʻu palasitika mama.

Lisi sauniuni e alu e faʻamalosi e sili atu le faʻatagaina o le sua (i le taimi lea ua faʻamavae atoa le suka), ona aveeseina lea o pusa tapuni i se nofoaga malulu ma le pouliuli (e mafai ona e faʻaaogaina se pusaaisa masani).

O lea, matou te mafaufauina pe faʻapefea ona teuina ni meaʻai lanu moana ina ia maua ai le tele o vitamini mo le taumalulu, ma e filifili po o fea le auala e te filifili ai.

Afai e sili atu ona faigofie le faʻaaogaina o fualaau mama, ona mafai lea ona e faʻaaogaina le ogaumu, ma afai e te manaʻo e teu le pepa fou (e aofia ai le manogi ma le sogisogi), ona sili atu lea ona lelei le tuʻuina atu o fua ma le suka.