Laʻau o manu fasi lapisi

NSK: faʻamatalaga, uiga, ata, tausiga ma le tausiga o lapiti lanu mumu Niu Sila

Faitau e uiga i ituaiga o meaola eseese, masani i le igoa e mafai ona e mateina le mea na latou sau mai ai. Ae i le tulaga o lapiti lanu mumu Niu Sila - e leai. New rabbits rabbits, lea o le a talanoaina mulimuli ane, e sau mai Kalefonia, ISA. O le ae aʻoaʻo atili e uiga i le lapiti Niu Sila ma le faʻamatalaga o le ituaiga i le faitauina o lenei tusiga.

Faamatalaga ma tulaga masani

O Niu Sila e mafai ona avea ma tamaʻitaʻi sili ona lauiloa i le lalolagi. Ma e le na o le aano o manu e te maua. Faʻafetai i se ofu manaia manaia, e masani ona maua i faʻaaliga eseese ma tauvaga.

Faʻafanua ma ata o fafo

I le vaaia o lenei meaola, o se ofu tino manaia lanu enaena po o le 'apamemea e vave ona puʻeina mata. O le ulu laʻitiiti ma le gutu gutu o le a avea ma se tino gaʻo maso.

O taliga e faʻatulagaina, e le tatau ona sili atu i le 12 cm le umi o le taligalu. E le gata i lea - auiliiliga atili e uiga i lapiti lanu mumu Niu Sila ma uiga o lenei ituaiga.

Totoga uiga

O uiga nei e mafai ona iloga mo lenei ituaiga o meaola:

  1. Muzzle: pupuu ma lautele, isu ma se tamai kulu;
  2. Tino: muscular, faatasi ai ma tauau lautele, o le pito i luma ua lelei ona atiaʻe, o le siʻu e fetaui ma le tino;
  3. Limeti: malosi, saʻo;
  4. Mata: enaena;
  5. Tulu: puupuu (lauulu umi e oo i le 3.5 cm), mafiafia ma siliki, enaena auro po o le lanumumu lanumoana i lanu, ae o le pito i lalo o le tino e mama lanu;
  6. Pauna: i le va o le 4700-5300 g e faʻapitoa, ae o nisi fesuiaiga e mafai ona faatagaina. O tamaitai e tusa ma le 5% le maualuga nai lo alii;
  7. Taimi uumi: 45-50 cm.

Faʻasologa o talafaasolopito

O lenei ituaiga o manu na tutupu mai mo le 100 tausaga. I le 1916, na totoina ai e le aufaifaatoaga a Californiana se ituaiga lauiloa o lapiti lanu mumu. O lenei taunuʻuga na maua ina ua uma ona pasia ituaiga e lua: Champagne ma Flanders.

O lenei ituaiga vave na maua ai le amanaiaina e le au faifaatoʻaga. Na filifilia e le au Faʻamasino e faaauau pea le sopoʻia ma aumai ai fagafao i fulufulu paʻepaʻe. Ma na latou manuia, ina ua mavae ni augatupulaga, ina ua latou sopoia faatasi ma albinos, sa fananau mai ni manu mananaia ma se ofu sinasina paʻepaʻe sinasina.

E te iloa? O le mea e sili ona seasea ma o le laʻititi aupito itiiti o lapisi Niu Sila o le Niu Sila uliuli. Na fafagaina o ia e le au Falani i le 1981.

O le a le mea e te suʻeina pe a faʻatau

Afai, i le faitauina o le faʻamatalaga o le ituaiga, ua e filifili e te auai i le fausiaina o tagata Niu Sila, o loʻo totoe pea se mea itiiti: ia maua. Ina ia filifili le tagata sao, mulimuli i fautuaga a faifaatoaga poto masani:

  • o le tausaga sili ona lelei mo le mauaina o le 2-3 masina;
  • Ave le lapiti i ou lima - e tatau ona lelei ma fafagaina;
  • mai le isu ma mata e le tatau ona lafoaia;
  • o le mafiafia e susulu, vaivai ma e leai ni afu;
  • ia mautinoa e siakiina ou tino - o le paʻu e tatau ona leai se vevela.

Tausiga ma le tausiga

O le lanu mumu lanu mumu a Niu Sila e le manaʻomia ai ni tausiga faʻapitoa faapitoa - o le isi lea mea mo le fausiaina o nei manu. I le taumafanafana, e fautuaina e ave sene i le ea fou.

Aua e te manatu e tatau ona faataatia se paluga o vao ma vao i le pito i lalo o le pa o le manu e le afaina ai le paʻu. O le fulufulu mamoe i luga o paʻu o nei meaola ua mafai ai ona latou gaoioi lelei i luga o pa o le pa.

Aoao pe faapefea ona fai vaovao mo lapiti.
E mafai foʻi ona e faʻaogaina ia vaʻai e aunoa ma se pito i lalo - i lenei tulaga, o lapiti o le a fiafia i le mutia fou ma le fiafia. O lenei meaʻai e faapitoa lava i lou manaʻoga o le a avea ma lapiti laiti. O le mea taua o le faʻanofoina o le fale i lea taimi ma lea taimi i lea nofoaga, ma faʻamautinoa ai e masani lava ona iai le tele o mutia vao. I le taumalulu, o loʻo nonofo ai manu i totonu o cages.

Faatasi ai ma le toatele o latou, o faufautua poto masani latou te fautuaina le faʻaaogaina o sela e tele-vaeluaina - latou te faʻaogaina sina avanoa. O le vevela ile potu e le tatau ona sili atu i le +23 ° C.

O le potu e aofia ai lapiti e tatau ona lelei le faʻaleleia, ae aunoa ma ni faʻataʻitaʻiga. Mo le faigofie, o se aganuʻu le faʻaaogaina o fagu inuinu ma tagata tausi fale suauu i totonu o cages.

Wool Niu Sila e manaʻomia le tausiga masani, ae o faigata o le ae le mauaina. E taua tele le fusi o se peleulu fulufulu ma se selu ma i le taimi e tatala ai masi pe a aliali mai. I luga o le faʻatauga o loʻo i ai ni mea faʻapitoa ma faʻafefe mo le lili vavae, lea e maua ai tausiga faaopoopo.

E taua! Aʻo tausia le lapiti Niu Sila, ia nofouta o latou tino popolega e nofouta i leo leotele ma malamalama susulu. O nei mea uma e mafua ai ona latou atuatuvale ma e mafai foi ona afaina ai maʻi.

O le a le fafagaina o lapiti

O le tulaga o le fulufulu mamoe ma le paʻu e faʻalagolago i mea e te fafaga ai manu. E tatau ona fesuisuiai le taumafa - o laumei i aso uma e fafagaina i fualaʻau lanumeamata, vao, fua o le aʻa, mea fefiloi fefiloi, ma ua faatagaina foi i latou e faʻailo lala laau fou.

Fafagaina manu felelei e tatau ona naʻo le fafaga maualuga. O le pusa ipu inu i totonu o le fale e tatau ona faʻaauau pea - sili ona taua, aua nei galo e suia le vai ma le mataʻituina lona i ai. Filifili e tuʻuina le mutia - ia mautinoa o le a le pa'ū ia laau oona i totonu o le otaota.

E te iloa? Afai e te manaʻo e faʻamalolo lau fagafaʻaʻai fualaʻau lanumeamata, tuʻu lauʻau o loʻo i lalo i le feeder - alfalfa, laʻau laʻau poʻo le clover. E alofa tele lapisi ia i latou. Mai fualaau faisua, e le faʻafefete le manu e sosolo ai apu, pateta ma kāloti.

Vaega o le toe gaosia ma le fausiaina

O le mea taua e tatau ona mafaufau iai pe afai e te filifili e auai i le fausiaina o nei meaola, o le lata mai lea o le mafai ona gaosia. O tamaitai ua sauni e fanauina fanau i le vave i le 5 masina, alii - i le 6.

O le faagasologa o le faʻaipoipo o nei meaola e le ese mai isi ituaiga. Mo le filifilia o le lapiti szk, o lona faʻataʻitaʻiga e fetaui ma tulaga o le ituaiga. E le fautuaina faufautua faʻapitoa e faʻatagaina tagata taʻitoʻatasi e iai uiga faʻafeiloaʻi e pagatia:

  • taliga tautaliga po o le umi e sili atu i le 13 cm;
  • mamafa e sili atu i le 5.5 kilokalama;
  • dewlap tu i fafo.

Aʻo leʻi faʻaipoipoina, e tatau ona ola maloloina lapiti, ae le o le faʻamalosi. Afai o le soifua maloloina o le tasi o lapiti e mafua ai le popolega, e sili atu le faʻafeiloaʻi o le mating i se isi aso.

O le mamafa o se lapiti lanu mumu Niu Sila e 45 g, e ui i lea, aua e te popole - e maua e tamaiti le mamafa i se saoasaoa vave ma a maeʻa ni nai masina, o le a mafai ona maua lelei e le paina ia uiga o le ituaiga. TE taua foi le manatuaina e le manaomia le paga o tagata taitoatasi.

E taua! O le lapiti e tumau pea le lelei e oʻo lava i le fanau mai o pups. Ina ia mafai ona vaʻaia le toe fananau i le taimi o le fafagaina o le tama, o le tama e lelei e aua le faʻatagaina o ia.

Soifua Maloloina (Vaʻaloga)

O Niu Sila e maua le puipuiga lelei ma e le afaina i faʻamaʻi. Ae o faifaatoaga faʻapitoa sa tui a latou manu e faasaga i myxomatosis ma le faʻafitauli o le hemorrhagic.

Mosquitoes o loʻo tauaveina le faʻamaʻi muamua, o lea o le tui mo myxomatosis ua faia i le amataga o le tautotogo. O le faʻamaʻi pipisi o le faamaʻi ua tuʻuina atu i le lua vaiaso mulimuli ane. O faʻataʻitaʻiga e faia i le 3 ma le 9 masina.

E tatau ona amata ona tui le lapisi pe a maeʻa le 28 aso. E pei ona iai i isi ma isi manu - aʻo leʻi faia lenei faiga, e manaʻomia le suʻeina o lau vailaʻau.

O le ae fiafia e faitau e uiga i le totoina o ituaiga lapiti e pei o le paʻepaʻe paʻepaʻe, Californian, uliuli ma enaena, Tutu, Butterfly, Grey giant, Baran, Rex.
I tausaga talu ai nei, ua fautuaina ai e le au veteinarian i aso nei ni faʻalavelave faʻatasi. O lona uiga o le tui e tasi o le ai ai faʻamaʻi mai le tele o faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, mai myxomatosis ma le faʻafitauli o le hemorrhagic. Ole tui lenei e pito sili ona lauiloa ona o nei faʻamaʻi e sili ona taatele i totonu o lafumanu. Ia manatua o tagata mamaʻi, faʻapea foʻi ma le maʻitaga ma le lacting bunnies e le faatagaina e tui.

O le mea e leaga ai, e oʻo lava i se manu tui e mafai ona maʻi. O le mataʻutia o le tino, o le leiloa o lauulu, o le isu ma le leai o se manaʻoga o le mafuaaga lea mo le valaʻau i se fomaʻi.

Mo togafitiga o faʻamaʻi eseese o lapiti e faʻaaoga ai fualaau faasaina: "Baytril", "E-selenium", "Lozeval".
O le faaupuga: "Rabbits e le na o mea taua, ae o le 3-4 kilokalama o aano o manufasi" e mafai ona faaaoga i lapisi lanu mumu Niu Sila. O lenei ituaiga e le gata o se tasi o aano o aano o manufasi - ona o le lanu ese ma le mafiafia, o nei meaola e lelei foi mo le matafaioi o se fagafao.