Fua o le gaosiga

Biohumus faia-oe-oe lava: gaosiga i le fale

O le biohumus o se fugalaʻau e aoga tele lea e fafagaina ma toe faʻaleleia meaʻai i totonu o le palapala, lea e mafai ai ona tupu lau lapisi lapoa ma mea e faʻaleleia ai le siosiomaga. E aofia ai i lenei mataupu, pe faapefea ona ese mai isi fomu ma auala e faia ai le biohumus ma ou lava lima, o le a matou taʻuina atu i lenei tusiga.

O le a le vermicompost ma pe faʻapefea ona faʻaaogaina

Biohumus poʻo le vermicompost o se oloa o le gaosiga o meaola faʻatoʻaga faʻatoʻaga e ala i le eleele. O le mea lenei e iloa ai le eseesega o le humus poʻo le faapalaga, lea e mafua mai i le gaioiga o siama ma meaola ninii eseese.

Biohumus ei ai uiga taua e pei o le faaleleia o le fausaga o le palapala ma ona vai-faaletino. E le gata i lea, o le maualuga o le nitrogen, fuamasi ma le potassium i totonu e sili atu le maualuga nai lo isi meaola. O le lelei o le vermicompost o:

  • humus content from 10 to 15%;
  • eleʻele pH 6.5-7.5;
  • o le leai o siama mai fafo, fatu vao, sima mamafa mamafa;
  • le i ai o vailaau faʻamaʻi ma le tele o meaola ninii e aofia i le faʻaaogaina o eleele;
  • televave le atinaʻeina ma sili atu le puipuiga tumau i laau totō na fafagaina i lenei mea faʻapitoa;
  • aoga mo le tolu i le fitu tausaga.
Vermicompost o se fuālaʻau e le afaina, e le mafai ona latou faʻaleagaina le palapala poʻo laau totō, afaina ai tagata, manu ma pepe, i soo se vaega lava ma i soo se fanua e aumai ai.

Biohumus ua faʻamaonia lelei pe a faʻaaoga:

  • mo le puipuia o faʻamaʻi faʻamaʻi ma lo latou faigofie faʻafefe o le vevela;
  • ia faatelevaveina le germination o fatu ma faateleina le numera o fualaau;
  • ia faateleina le tele ma faatelevave le fua o le fua;
  • mo le vave toe faʻaleleia, faʻaleleia ma faʻaleleia atili o le tamaoaiga;
  • e faʻafefe ai iniseti leaga (faʻamalosia e ono masina);
  • e faʻaleleia ai foliga matagofie o fugalaau.
I le faʻaopoopoga, o le faʻaaogaina o lenei mea e fesoasoani ai e faʻaititia ai vao i vaega o faʻatoʻaga.

E te iloa? O le fua o laau totō faʻatasi ma le vermicompost e 35-75% le maualuga nai lo le fafagaina o fafie.
O nai upu e uiga i le auala e faʻaaoga ai le biohumous i le togalaau. E faʻaaogaina e fai ma faʻatoʻaga autu mo:

  • totoina ma lūlūina laau i fanua tatala ma totonu o le fale lauʻeleʻele;
  • laʻei pito i luga o ituaiga uma o laau toto;
  • faʻaolaina ma le tanu fanua;
  • galuega eseese tau vaomatua;
  • fufuluina o laau fugalaau ma le ola o mutia vao.
E faʻaaogaina lenei faʻalaʻau faʻasaina i le gasologa o le vaitau: mai le amataga o le tautotogo seia oo i le faaiuga o le tautoulu

Biohumus e mafai ona faʻaaogaina i soʻo se eleele ma i soo se ituaiga, o le fua faatatau o le talosaga - 3-6 tone o le eleele malogo i le 1 ha mo vaega tele, mo le laiti - 500 g i le 1 mita.

Fofo vai mo le fafagaina ma le fausiaina o laau e saunia mai le 1 lita o le vermicompost, lea e faʻafefe i le 10 lita o le vai mafanafana.

O le Biohumus ua faʻatauina i le faʻasologaina o fualaʻau ma le faʻamalo (tuusaʻo).

E te iloa? Mo le taimi muamua, na amata ona fanauina e tagata Amerika ni anufe i luga o togalaau faapitoa (vermiculture) i le 40 o le seneturi talu ai. Ona salalau atu lea o le vaomalo i atunuu Europa. O aso nei e sili ona lauiloa i Siamani, Peretania, Netherlands ma isi atunuu.
E faigofie ona saunia i le fale. E lua auala e faia ai lenei mea:

  • i le nofoaga avanoa;
  • i totonu o le potu.
O le auala muamua e sili atu ona mamafa, talu ai o le a manaʻomia ai le sili atu o le aafia o tagata i le fausiaina o anufe. O le lona lua e sili ona faʻaaoga soo, talu ai i tuʻutuʻuga tapunia e sili atu ona faigofie le pulea o le vevela ma tulaga talafeagai mo fetolofi.

O le muamua ma i le mataupu lona lua o le a tatau ai ona tuʻuina atu se fale faʻamaonia faʻapitoa mo le fausiaina. Faʻaaogaina mo lenei vermifabriki.

Faitau atili e uiga i le auala e kuka ai meaola, faitau ia faafuaiupu nei. I le tulaga lautele, o lenei faagasologa e aofia ai vaega e lima:

  • filifiliga o le ituaiga ma le faatauina mai o anufe;
  • faapalaga;
  • faatalanoaina o manu i totonu o le faapalaga;
  • tausia ma fafagaina;
  • aveeseina o anufe ma biohumous.

Filifilia ma le faʻatau mai o anufe palapala

Earthworms e mafai ona maua ma aoina ei latou lava pe faʻatau i totonu o le faleoloa. O le tele o taimi, o anufe mumu Californian o loʻo faʻaaogaina i le vemicultivation (faʻafefete i luga o le fusi i le 50s - 60s o le 20 seneturi), ae o le tele o kamupani latou te ofoina atu isi meaola: tagata faʻatau, manu, palapala, Dendroben Veneta (anufe Europa mo le fagota).

O i latou ua gaosia le vermicompost e faapea o le sili ona lelei o nei ituaiga meaola mo le vemululvation, o le lanu mumu Californian ma le tagata maimoa. O muamua e faʻateleina le lelei, ola mo se taimi umi (10-16 tausaga), galue vave, ae o la latou faʻalavelave autu o le maualalo o le vevela.

E te iloa? I le gasologa o le aso, e mafai e se tasi anufe ona pasi i lona fua o meaʻai le tele o palapala e tutusa ma le mamafa o lona tino. O le mea lea, afai tatou te mafaufau i lena tulaga, o lenei manu feʻaveaʻi e tusa ma le 0.5 g, ona 50 tagata ile 24 itula i le hectare o le fanua e mafai ona gaosia le 250 kilokalama o palapala.
O le tagata na te faʻaaogaina mea na faʻaaogaina mai fafo o le anufe masani. O le vave o le toe gaosia o le faʻamalo (e maua mai i le 100 kilokalama o le biohumus), e le afaina i faʻamaʻi ma faʻamaʻi, faʻaleleia lelei (maua e oo atu i le 1500 tagata) ma e mafai ona tatalia le maualalo o le vevela - e alu loloto i totonu o le eleele ina ia aua nei togi. E mafai ona e faatauina ni anufe i faleoloa faapitoa, e aofia ai luga ole Initaneti, poʻo le vermuschestvah. E masani ona faatau atu e aiga, a itiiti ifo ma le 1500 fasipepa taʻitasi, e aofia ai le 10% o tagata matutua, 80% o tamaiti ma le 10% o cocoons. A e faʻatau meaola, e tatau ona e gauai atu i la latou gaioiga ma le lanu o le tino.

Faʻataʻotoga faʻatau

E pei ona uma ona matou matauina, e mafai ona saunia le vermicompost i tulaga uma o le fale vevela, ma i totonu o le fale ma fale. Soo se nofoaga e fai: fale gaosiga, faʻamaʻavale, fale maualalo. O nisi e faʻapipiʻi tagata tausi i totonu o le faletaele. O le mea autu - ia fausia se fale faʻamalolo po o se faapalaga po o se faaputuga.

I luga o le auala, o se fale mo anufe ua faatulagaina i le tulaga o se pusa laupapa laupapa e aunoa ma se pito i lalo ma se tapuni. O le atigipusa e tatau ona tuʻu i se nofoaga e malulu mai le la i luga o le eleele, i le leai o se mea i luga o le sima, aua o le tele o le vai o le a manaʻomia se ala e alu ese ai.

E mafai ona ese vaega, mo se faataitaiga, 60-100 cm le maualuga, 1-1.3 mita le lautele ma lautele. I totonu o se fale, e mafai foi ona fausia se fale mo anufe mai se atigi laupapa poo se palasitika (atigipusa), pe mai pusa pepa ua faapipiiina i le isi. -O mea faigaluega a le fale. Mo anufe o anufe o ni meaola lapopoa tele. E mafai ona e faʻaaogaina se sieve palasitika, o loʻo tuʻuina i totonu o se koneteina poʻo se pusa.

E taua! E tatau ona tuʻuina le suāvai i se alavai: faʻapipiʻi se ili o iliili i le pito i lalo pe faia ni pu i totonu. Afai e le aveeseina le susu, o le a le toe umi ona mate manu.
Ina ia fetaui ma ni anufe se tele pe a mafai i totonu o se potu laitiiti, pusa po o ni koneteina e mafai ona tuu i luga o le tasi i luga o ni pito i luga po o ni fata e mafai ona faia. O lea e mafai ai ona tuu se tusa ma le miliona o manu felelei i luga o se eria o 15-20 mita.

Fafaga sauniuniga (faʻapipiʻi meaʻai)

Mo soʻo se ituaiga o anufe, o le a tatau ai ona saunia se meaʻai paleni, lea e tatau ona aofia ai:

  • meaʻai po o le taofiofi, otaota meaʻai o le gaosiga, lau, pito i luga - tasi vaega;
  • oneone - 5%;
  • vaovao (vaomago) poʻo le vao - tasi vaega.
Mo le faapalaga, o ituaiga uma o manua, sei vagana ai le fou, faʻapea foi manu, lapisi o le lapiti, e ono masina e ono talafeagai. Leai se mea e tatau ona fai ai le manurele e sili atu ma le lua tausaga talu ai.

Aʻo le i tuʻuina i totonu o le pulu otaota o anufe, e tatau ona iai se togafitiga faʻapitoa - faapalaga. E tatau ona vevela i le vevela manaʻomia mo ni nai aso. Ina ia faia lenei mea, e na o le vevela i le la (o le vevela e manaomia e faigofie ona maua mai ia Aperila ia Setema), poo le lime po o le peat (20 kg i le 1 tone o le meafaitino) ua faʻaofiina i totonu. O le faʻamalaʻau e tatau ona tumau mo le 10 aso. Mai le muamua i le aso lona tolu, e tatau ona i ai le vevela i +40 ° C, i le lua aso e sosoo ai - at + 60 ... +70 ° C, mai le fitu i le sefulu aso - + 20 ... +30 ° C.

A maeʻa sauniuniga o le faapalaga, e tatau ona tofotofoina e ala i le tele o anufe i luga o le fogaeleele. Afai o meaola e loloto i totonu o ni nai minute, ona sauni lea o le faapalaga, afai latou te tumau i luga o le fogaeleele, o le mea e tatau ona tumau.

O le maualuga o le manaia o le faapalaga o le 6.5-7.5 pH. Faatasi ai ma le faateleina o le eletise i luga atu o le 9 pH, o manu o le a feoti i totonu o le fitu aso.

Aoao atili e uiga i isi mea faʻamalolo, e pei o Kemira, Stimul, humates, Kristalon, Ammophos, potassium sulfate, Zircon.
O le suʻega o suʻega mo le malosi o le eletise e mafai foi ona avea ma auala e suʻe ai. Taumafai 50-100 tagata taitoatasi i le aso. Afai a maeʻa lenei vaitau o ola uma tagata, ona lelei lea o le faapalaga. I le tulaga o le maliu o le 5-10 tagata taʻitasi, e tatau ona faʻaititia le eletise e ala i le faaopoopoina o penisini poʻo le lime, poʻo le faʻaitiitia o le alkalinity e ala i le faaopoopoina o le vaomago poʻo le vao.

O le lelei o le susuga o le faapalaga o le 75-90% (o le a faʻalagolago i le ituaiga o anufe). I le faʻamamalalo i lalo ifo o le 35% i le gasologa o le vaiaso, e ono mate ai manu.

O le vevela aupito sili ona lelei mo le gaoioiga taua o anufe o le + 20 ... +24 ° C, ma i le vevela i lalo ifo o -5 ° C ma luga atu o le +36 ° C o le avanoa o le oti e sili.

Faailoga (tuʻuina atu) anufe i le faapalaga

O ni anufe o loʻo taatia lelei i luga o le pito o le meaʻai i totonu o le mea faʻamalolo. 750-1500 tagata taitoatasi e tatau ona pau i luga o sikuea mita taʻitasi.

E taua! Talu ai e le talia e anufe le malamalama susulu, e tatau ona ufiufi le pito i luga o le mea faapalaga i se mea pogisa e mafai ai ona sopoia le ea.
Fetuunaiga o manu o le a faia mo le lua i le tolu vaiaso.

Tausiga ma tuutuuga mo le faʻaogaina o anufe o le faapalaga

Substrate i totonu o le fale faapalaga e masani lava ona masani ona tatala ma fafaga. E tatau foi ona fafagaina anufe.

E tatau ona faʻailoa faalua i le vaiaso i le vaiaso e faʻaaoga ai se inisiua po o se vaʻa faapitoa mo le vermicompost. O loʻo faia i le loloto atoa o le meaʻai, ae aunoa ma le faʻafefiloi.

Vai vai ma mafanafana (+ 20 ... +24 ° C) ma na o le vavaeese vai (a itiiti ifo ma le tolu aso). Faʻafeiloaʻi tapuni vai e mafai ona fasi manu. O vai timu poʻo vai suamalie e lelei mo le faʻafeinu. E faigofie i le vai ma faʻafeinu vai i nai pu laiti.

Siaki le susu o le mea o loʻo i ai, o loʻo uuina sina vaega itiiti i totonu o se moto. O se mea susu susu o le mea lea, pe a faʻamalosi, e gaoioi le susu, ae le o le suavai. O le uluai fafagaina o meaola e faia i le lua pe tolu aso pe a maeʻa le nofoia. I le lumanaʻi, e manaʻomia ona fafagaina i le lua i le tolu vaiaso. O mea taumafa o meaʻai fualaʻau ua sasaaina i se laiga o le 10-20 cm i luga o le fogaeleele atoa. E mafai ona faʻaaogisi siaki o le kulimi, paluga pateta, tiloti, melons, pela, pelati, etc. e mafai ona faʻaaogaina mo luga o laei, na o otaota uma lava e tatau ona lelei lelei.

Siaki le lisi o fualaau faasaina o le a aoga ia te oe mo le tausiga o le togalaau: "PhytoDoctor", "Nemabakt", "Thanos", "Strobe", "Bud", "Quadris", "Corado", "Hom", "Confidor" .
I le aluga o taimi, o le mea o loʻo i totonu o le atigipusa o le a tufatufa atu i ni laulau se tolu. O anufe o le a fafaga i le pito i luga o le meaʻai i le loloto o le 5-7 cm. I le lona lua - i le loloto o le 10-30 cm, o le toʻatele o manu o le a ola. Mea uma o loʻo i lalo, i lalo, i le vaega lona tolu, ma o le biohumous.

Faataʻitaʻi (matagaluega) o anufe ma biohumous

Biohumus o le a saunia i le fa i le lima masina talu le faʻalauiloaina o anufe. Afai o le pusa faʻatasi ma anufe ma biohumus ua atoatoa, o meaola ma le faʻalalaʻau e manaʻomia ona aveeseina. Ina ia vavae ese anufe, ua latou fiaai mo le tolu i le fa aso. Ma, i luga o le tasi vaetolu o le vaega eleele, o le 5-7 cm cm o meaai fou ua faataatia ese. Meaola mo sina taimi o le a faʻapotopoto i lenei 'upega tafaʻilagi. A mavae ni nai aso, o le anufe o anufe o le a manaʻomia ona aveeseina. Mo le tolu vaiaso, o lenei faagasologa e faalua ona faia.

O le biohumus o se masini pogisa lea e aoina ma faʻamago. Ona tosoina lea ma se sieve ma afifi mo le teuina. O lona ola ola e 24 masina pe a teuina i se vevela--20 i le 30 ° C.

E te iloa? I totonu o atunuu o Europa, i Amerika ma Iapani, o oloa e ola i luga o fanua e faʻamaʻiina i le biohumous e tele atu le manaʻomia ma e sili atu le taugata nai lo i latou ua ola i luga o eleele o loʻo fafagaina i le suasusu po o le mineral fertilizers. E le o iai ni mea e afaina ai tagata, o lona uiga o loʻo i ai sona tulaga maualuga o meaʻai.
O le natura o le biohumous natura ua avea ma tagata e sili ona lauiloa i le aufaifaatoaga ma faʻatautaia. O lona gaosiga o se pisinisi manuia. Ma e ui lava e le faigofie tele ma taugofie le gaosia o lenei mea faʻalepole, e lelei le faʻaleleia o mea faʻalenologia, lapoa tele, maloloina ma suamalie, e mautinoa lava e aoga le taumafaiga. 1500-3000 anufe o le a lava lea e maua ai le fugalaʻau faʻasaina, lea e lava e fafaga ai se togalaau e tolu i le fa selau.