Fua o le gaosiga

Mumu mumu: mea tau vailaau ma togafiti

Ua leva ona ola le toeaina elder Red o se fale teuteu i atunuu Europa, na ia teuteuina paka, alalaupapa, nofoaga lata ane i fale. I le faaopoopo atu i mea teuteu, i le vaitau ogatotonu sa latou iloa e uiga i ona uiga aoga. I lenei tusiga o le a tatou talanoa ai i faifeautalai, oa aoga ma le afaina e mafai ona aumaia.

Faamatalaga faʻamalosi

O le vaega tufatufaina o le laau e lautele: North America, Europa, Saina, Iapani, Rusia, Korea.

O le toeaina elder red e faigata ona valaʻau i se laau i le faʻamatalaga, aua o le fafie i totonu o togitogi o se tupe maualalo. O le totonugalemu o lala o se mea vaivai ma le palasi, o lea latou te malolo faigofie ai.

Aoao atili e uiga i elderberry black.
O le lala o le laau o le lala laau e latalata i le 4 mita le maualuga. O le ogalaau o le laau e lelei le lago, o le paʻu e sinasina le lauulu, ma i le matua o loo ufiufi i togavao ma fatuga-e pei o ni mea e sili atu nai lo le mea e avea ma tino ola i luga o maea mama.

Lalaga ma petioles pupuu, faatulaga le tasi i tua o le isi, lanu lanu meamata. O le laʻau laulamu ua i ai ni pito i luga, o se foliga faʻalelei ma se pito faʻamalosi ma se fasi pale paʻu i le ogatotonu i luga ole laupepa. O le sili atu o le fomaʻi anthocyanin i laulaʻau e mafai ona pipii ai i lanu mumu-violet.

I le faaiuga o Mei, e ufiufi le vaomatua i lanu samasama lanu samasama. Fugalaau lanu mumu mumu, ma se manogi manogi mumu.

A oʻo i Aukuso o loʻo oʻo mai le lanu mūmū sesega, na faʻaputuina i fuifui vine. O le foliga o le vine e foliga tutusa lava ma fua o le mauga o le mauga, na o le laʻitiiti lava. O fua foi e manogi le manogi, ae o manu felelei latou te aina, faataapeapeina fatu lanu samasama ma fesoasoani i le laau e ola.

E te iloa? O le igoa o Elderberry e mumu i le Latina - Sambúcus racemósa, faaliliuina mai le faa-Eleni o lona uiga o le "lanu mumu". I aso anamua, sa faʻaaogaina le sua vai e avea o se vali mo le ie.

Le tuufaatasiga o le meli mumu

E leai se faʻamatalaga e uiga i le fatuga tonu o le laau, talu ai e le i suʻesuʻeina lelei. E iloa o glucose, fructose, siakiina, o suauʻu ma tannins taua o loʻo i ai i vaega uma o loʻo pito i luga. Fualaau aina e aofia ai vitamini A ma C, carotene, o se aofaiga patino o meaola eleni ma flavonoids.

Prussic acid i le tuufaatasiga o le fualaau o le oliveberry, pe afai o le masalosalo o se laau vevela pe leai, faʻamaonia faʻamatalaga e uiga i le le faʻaaogaina o vine.

Mea aoga

O vailaau faʻapitoa e le iloa le vailaau togafitiga ma e le faʻaaogaina. E faʻaaogaina e fomaʻi fugalaau fugalaau ma laʻau, o nisi taimi o aʻa, ma talosagaina mea nei mo togafitiga:

  • diuretic ma laxative,
  • anti-inflammatory,
  • faʻasalaga thinning ma excretion
  • antipyretic
  • tiga tigā
  • antiseptic ma antimicrobial.

O aʻafiaga e maua mai ai le celandine, lavender, cumin, sulu, plectranthus, lythrum, safflower, iglitsa, asparagus, jujube, hops, chokeberry uliuli.

E le gata o failaʻau ma tagata faʻamalolo e manatu e avea ma togavao aoga. O le manogi o le laau, e afua mai i le laʻau, e faʻavaivaia ai togi laiti. O lenei meatotino o loʻo faʻaaogaina e le au tausi meaʻai e matataʻu ai le mailei mai fale malulu o pi. E tuʻuina atu e le aufaifaatoaga lala i tulimanu o falesa ma isi nofoaga ma meaʻai.

O le tele o meaʻai ma mea leaga e faʻaaoga e faʻamama ai mea 'apamemea. O fualaau suamalie e 'aina uma lava le meaʻai o fualaau faisua. A maeʻa lenei faʻamatalaga e uiga i le toeaina, e leai lava se fesili pe mafai ona aoga pe leai.

O fua e avea o se meafaitino mo gaosiga faʻapitoa, lau mo le vali, ma fua - mea faʻatau mo le ava malosi. O le tumutumu o le laau o loʻo faʻaaogaina i le gaosia o vaega faʻaola mo mea faʻamaonia. I le faʻasologa o le laufanua, o togavao ma lanu mūmū ua totoina e avea o se mea teuteu, o le aʻa lea o loʻo taofiofia le palapala i luga o mauga.

Faʻaaogaina togafiti

Mafaufau i le faifeautalai mai le manatu o le homeopathy, o le a, pe o le a le faafitauli o le soifua maloloina.

E te iloa? O se fomaʻi Siamani ma se fomaʻi Tragus, sili atu ona lauiloa o Jerome Bock, na tusi e uiga i mea tau togafitiga o le toeaina matua mumu. Na ia faamatalaina auiliili le laau i lana galuega o le "Kreütter Buch" na lomia i le 1546.

E faʻaaogaina e fomaʻi togafitiga vaega o le laau mo le sauniuniga o teuteuga ma gaioiga i le togafitiga o le manava o le tino, malala o le pulmonary, ma le faʻaʻi tiga. A fufulu lou gutu pe a fufulu e angina decoction laau e fasi ai le siama ma faʻafefe le afu. E faʻaaogaina fogisi mo faafitauli o nifo.

O mea e le aoga ma le diuretic e faʻaaoga i le togafitiga o le faʻaogaina o meaʻai, faafitauli i le ate ma fatuga.

I le avea ai o se mea e paʻu ai, o ni faʻamalosi, o suauu, e fesoasoani le fale i le rūmāmatika, o le maʻi oona, o le tiga i le vaʻa ma le sooga, faʻasalaga. Faʻaaogaina e pei o se mimiti mo laei mo psoriasis ma eczema.

E taua! E le fautuaina e sauniuni ma faʻaaoga soʻo fualaau e aunoa ma le faʻatalanoaina o se fomaʻi. E na o se fomai faapitoa e mafai ona fuafua le metotia, metotia o sauniuniga ma le pulega.

Aotelega: e le o faʻaaogaina le telefoni mumu i le fomaʻi aloaʻia, o lona tuufaatasiga e lei maeʻa suʻesuʻeina, ae o mea oona e lauiloa. E ui lava i le lisi puupuu o faʻamaʻi, e le tatau ona lamatia lou soifua maloloina, e faʻaaoga ai fuaitau faʻatauvaʻa.