Aseta

O mea e tatau ona e mafaufau e fau ai se falesa dogs

I aso ua mavae, o taifau sa nonofo i le fanua, fausia ni fale apitaga ma saisai i se filifili. I aso nei, ua faateleina le faʻaaogaina o le fausiaina o fausaga tetele. I le isi itu, e le mafai ona maua e le taifau le tino o le malolo e ulufale i totonu o le lotoā, i le isi itu, e le o se mea e malolo ai le ua i lona ua i taimi uma, ma o leoleo faamaoni e mafai ona siosiomia lona fale i lona atoaga. I lenei mataupu, matou te valaʻauina oe ia e faamasani i le auala o le faia o le pitonuu saʻo mo ulisi i ou lava lima.

O fea e amata ai

Muamua e tatau ona e taulimaina le faamoemoega moni o le aviary. I le uma, e tatau ona le gata o le pa masani mo le taifau. I le fausiaina o lau uo ma le leoleo e faʻaalu toetoe o le aso atoa. O le mea lea, o elemene uma e tatau ai mo lona soifua masani ma le faʻalelei e tatau ona manino le mafaufau. O le:

  • fafagaina o otaota o le a 'aina e le taifau;
  • se nofoaga e mafai ona ia natia ai i le tulaga leaga leaga, malulu poʻo le la;
  • savaliga savali.
E le gata i lea, e tatau ona e mafaufau pe o le a sili atu ona faigofie le faamamaina o le aviary, aua o le a manaomia foi e le taifau.

Ma le isi, e tatau ona e filifili i le nofoaga o le a saunia ai le avia, lona tele. O fua o le a fuafua e faʻalagolago i le ituaiga o fagafao.

E te iloa? E le mafai e saienitisi ona maua se manatu autasi e uiga i le amataga o le taifau a le aiga. O nisi e talitonu e tele ona tuaa o ia: o le luko ma le uʻa. O isi e pipii atu i le manatu e faapea o maile e tupuga mai na o luko, e pei ona faailoa mai e se iloiloga faatusatusa o nisi oo latou uiga ma taunuuga o suʻesuʻega o le kenera.

Filifili se nofoaga talafeagai

O le filifiliga o le nofoaga e tatau foi ona faia e tusa ai ma le faamuamua e tatau ona maua e le taifau le mafanafana. E le tatau ona ita i le pisapisao o taavale, o lea afai e mafai, e tatau ona i ai sau fale mai le auala. Fale mo isi fagafao e tatau ona tu i se mamao. E pei o nofoaga e te auai ai i le kamuta pe faia foi se isi mea pisapisao. Le manogi manogi e le tatau foi ona oʻo atu i le fale o lau fagafao, mo se faʻataʻitaʻiga, mai se faletaele poʻo se vaʻavaʻa.

I le tulaga lelei, o le punavai o le ita e tatau ona i ai le 500 mita mai le fale puipui, mo se faataitaiga, i se nuu i tua pe i luga o se fale vevela tele, ma le 10-15 mita i totonu o se faletalimalo tutoatasi po o se fale.

Atonu o oe foi e fia iloa le auala e fausia ai se moa moa, se fale ma le lapisi.
O fale mo se fagafao e tatau ona tuʻu i autafa o laau ina ia maua e le meaola ni nofoaga e malolo ai i le paolo i le ao.

I le po, e tatau ona faʻamalamalamaina le avia - e tatau ona mafaufauina lenei manatu: e mafai ona fesoasoani i le faʻamalamalamaina o faʻamalamalamaga poʻo le mafai ona malamalama? O le nofoaga o loʻo fuafua e faʻaoga ai le pa puipui e tatau ona malupuipuia mai le matagi. E le tatau ona i ai i se mea mamao i tulimanu mamao - e tatau i le taifau ona mataʻituina mea e tutupu i le fanua ma i le faitotoa.

O nofoaga fautuaina o nofoaga ma fale o loʻo i sasae.

O le nofoaga sili o le a iai i le vaega pito i luma o le faitotoa o le lotoā, i le itu o le ala savali e tau atu i le fale.

Faʻasologa le vaega ma le maualuga

O le vaega ma le maualuga o le pa puipui ua fuafuaina e faavae i luga o le tele o le fagafao. I le eria o loʻo i ai ni mea maʻoti. O le tasi o itu e tatau ona le itiiti ifo ma le 2 m.

O nisi nei o taʻiala mo le fausiaina o se pusi dog ma lona tele:

  • Mo taifau ma le maualuga i le susulu i le 50 cm, o le pito i lalo o le pa puipui e tatau ona itiiti ifo ma le 6 sikuea sikuea. O le mea e nonofo ai ni taifau se lua pe tasi foi se tasi ma tamaiti o ia ituaiga e le tatau ona itiiti ifo i le 9 sikuea mita. m
  • Mo taifau e 51-65 cm le maualuga i le matua, e manaʻomia se nofoaga puipui o le 8 sikuea sikuea. m. Mo ni taifau se lua poʻo ni fafine ma puppies - mai le 12 sikuea sikuea. m
  • Pets i luga aʻe o le 66 cm e tatau ona teuina i totonu o se puipui puipui e fua i le sikuea mita 10. m. Mo ni taifau se lua poʻo ni fafine ma puppies e manaʻomia le faʻavasegaina o se potu e tusa ma le 15 sikuea mita. m
Afai e fuafuaina e faʻaalu e le fa-vae le aso i le aviary, ma i le po e mafai ona savali faataamilo i le fanua, o le vaega o le aviary e mafai ona fai si laʻititi.

O le maualuga o le taifau "laugatasi" e tatau ona avea ina ia mafai e le taifau ona tu i lona maualuga i luga o ona vae, e aunoa ma le paʻi i le taualuga. I le ala, afai o le fagafao e laʻititi, ma e te le iloa le auala o le a avea ai ma tagata matua, e mafai ona e faʻatusatusa i ai, iloa le tele o ona togi, pusa, mamafa ma isi matāʻupu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tasi o fuainumera suʻesuʻega e le o suʻesuʻega e faʻapea o le mamafa o se taifau i le lua masina e tatau ona faʻateleina e tolu ma faaopoopo 200 g - o le maualuga lea o se tagata matua.

E te iloa? O le dogini pito i tele i le lalolagi, o loʻo tusia i le Guinness Book of Records, ua taʻua o se Faʻailoga Tele e taua o le Great Zeus. O lona maualuga e 111.8 cm, ma mamafa - 70 kilokalama. O loʻo nofo o ia ma ē e ona i le Iunaite Setete. Ma o le ulumatua aupito matua o se Tagaloa Ausetalia Ausetalia. Sa soifua o ia i le 29 tausaga ma le lima masina.

Tusi se ata

A maeʻa le tele o le pa puipui mo o latou maile ma o latou lava lima o le a fuafuaina, e tatau ona tusi se ata tusi. E mafai ona e avea o se faavae ua saunia, o ni faataitaiga e mafai ona maua i le Initaneti. E masani lava o faʻamau i totonu ia i latou e aofia ai laina uumi:

  • auala o le taumalulu ma se pusa ma leai;
  • fafie;
  • avanoa tatala.
O le ata tusi e tatau foi ona maka ai nofoaga o le ai ai se faitotoa saʻo i le aviary ma le auala taumalulu. E mafai foi ona tusia le otootoga o le aviary e tusa ai ma ona lava manatu. O le mea autu o le faʻalagolago i nisi vaega. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se auala taumalulu i totonu o se fale puipui ma se umi o le 4 mita e tatau ona i ai le itiiti ifo i le 1.5 m. E tatau ona vaevaeina le 1.5 m mo le faʻavae. O totoe o le avanoa e tatau ona tuʻu mo se nofoaga savali.

E taua! O le le mulimuli i taiala i le filifiliina o lapoa ma mea e faaaoga i le aviary e mafai ona taʻitaʻia ai le taifau i mafatiaga mai tulaga le mautonu, faʻalauteleina o faʻamaʻi ma se lamatiaga i tagata asiasi pe a fai o soʻo se elemene e foliga mai e laʻitiiti ma e le mafai ona taofia le tagata mataʻutia.

Filifiliga o mea

A maeʻa le ata, e tatau ona mafaufau ma faʻatau mea mo se falesa dogs. O nisi nei o fautuaga e uiga i le mea e sili ona lelei e faia ai puipui, faitotoa, taualuga ma le fola, ina ia lelei ma lelei lau fagafao.

Pa ma puipui

O le puipui pito i luma, lea o le a tautua ai le taifau mo se toe iloiloga o le lotoā, e tatau ona sau mai le grid. I le taimi lava e tasi, e le fautuaina e faʻaaogaina le lapoa lapoa lapoa e mafai ona faigofie ona ave i latou i a latou paʻu pe gau o latou nifo e uiga ia i latou. O le fofo pito sili ona lelei o le faʻaaogaina o uamea uʻamea poʻo le faʻamau. E le tatau ona faʻamalosia pe paʻu. E tatau ona kuka faʻatasi ma le isi ma le agavaa, aemaise lava pe afai o lau fagafao e telē ma mamafa.

O le pitch i le va o paipa e tatau ona 10 cm mo manu lapoa ma 5 cm mo manu laiti.

O fausaga faʻapitoa ma fesoʻotaʻiga mo le saogalemu o le fa-vae e tatau ona lelei muamua, faʻamamaina mai le gaogao, aveese le lapisi ma ufiufi i le vevela vevela.

E i ai se filifiliga e faʻaoga le faʻaoga e aunoa ma se masini faʻaleleia. Le faia o lenei mea:

  • o laau e lelei e tietie i le eleele;
  • saunia fafie laupapa, o lona umi e tutusa ma le umi o le kulini;
  • fai se taga i luga o pa i se mea mamao i laau uʻamea;
  • faʻapipiʻi paʻu puipui i taʻitasi taʻitasi;
  • faʻapipiʻi i tulimanu - faʻafeiloaʻi pu i totonu o faʻamau ma tulimanu ma faʻamau faʻamau i puipui.
O le itu ma le tua o puipui o le taifau "palamole" e mafai ona faia i laupapa, ae le sili atu nai lo le 2 cm, sima, fausaga uʻamea. O puipui laupapa e tatau ona togafitia i le pala. Latou te sili ona lelei mo le soifua maloloina o le manu.

E taua! O elemene e faʻaaogaina mo le faʻapipiʻiina e tatau ona fufulu. E le tatau ona paʻi i luga o le eleele ia fasi laau.

Taualuga

O mea e pei o le ondulin, o le paʻu vaivai, otaota, ma isi mea ua filifilia mo le taualuga. E sili atu pe afai e shingle, talu ai o le pisapisao i luga o le fale e sili ona leotele ma ita tele mo se meaola.

A le faʻapipiʻiina fao fao e le tatau ona faʻaaogaina.

E tatau ona avea le elemene faʻatagaina ma se visa.

Paulo

O le fola e mafai ona faia i le sima poʻo le aseta. E le fautuaina le sima aua e matua malulu lava. I luga o lea mea, o lau fagafao o le a malolo, faʻaopopo atu, ei ai se tulaga lamatia o le a ia maua se faʻamaʻi rūmati. I soo se tulaga, e sili atu le mafaufau e uiga i le fola laupapa, lea o loʻo tuʻuina i luga o se masima eleʻele poʻo se sima. E le mafai ona latou ufiufi le fola atoa, ae na o se vaega. O le a lava le laufanua lua e lua mita.

E le gata i lea, o le sima e mafai ona faʻapalapalaina i otaota, tuu i le va o le palapala ma le sima.

E le tatau ona faʻatumu le fola atoa i le aviary, e mafai ona e tuʻuina se vaega o le palapala lea ua totōina i le mutia. Ona savali ai lea o lau uo.

E le tatau ona faia lelei le tamaʻitaʻi, aua o le a susulu le susu. E tatau ona fausiaina i se malulu laitiiti.

O le a se isi mea taua e mafaufau i ai

A uma le sauniuni o le avia, e tatau ona faʻaleleia le faʻatulagaga: faia se tafega (pe a fai e tuʻuina atu), se fagu fafaga, faitotoa ulufale. E tatau ona fai le faitotoa ina ia tatala i le ogatotonu o le pa puipui. Heck e tatau ona i fafo ma totonu.

O le auai o le pusa

O le malutaga sili mo se taifau o le a avea ma se tasi e faʻapipiʻiina i se pusa. O totonu o lea mea o le a faʻaalu ai e le manu le vaitau malulu.

I lona fausiaina e tatau foi ona iloiloina ni mea taua:

  1. O le fale apitaga e tatau ona fetaui lelei ma le tele o le taifau - e tatau ona tuu i totonu i se tulaga lautele ma avanoa mo se taimi. Afai e te faʻaoga le telefoni, o le a malulu, o le a le mafai ona mafanafana.
  2. O mea mo le fale faʻapitoa e tatau ona faʻapitoa i laupapa. E sili atu le filifili mo le fausiaina o fafie coniferous.
  3. Afai e te nofo i vaega o loʻo i ai le tele o vailaʻau, ona tatau lea ona faia le pusa i puipui faalua, o le avanoa i le va e tatau ona tuʻuina atu i le faʻamalama.
  4. O le filifiliga lelei e mafai ona faʻamamā i totonu o le pusa o le a avea ma taualuga aveese.
  5. E sili atu le lelei o le taualuga o le taualuga - o nisi meaola e pei o le faʻaaogaina o lenei tulaga nofoa ina ia sili atu ona faigofie le matauina o le teritori ua tuuina atu i ai.
  6. E matua faasaina le faʻaaogaina o totonu o le fale vali vali poʻo varnish mo le gaioiga.
O le fale apitaga o se mea e manaʻomia, ae le o le faʻamalosia o le pa puipui. Ina ia faia pe leai, o le a faʻalagolago pe faʻapefea ma o fea mea e fausia ai le auala taumalulu. Afai e lelei tele, ona leai lea o se mea e manaʻomia mo se fale apitaga.

Taumafa

E fautuaina le fafaga e faʻapipiʻi i se maualuga e 20-30 cm mai le fola.

Aoao pe faʻapefea ona faia se manulele manu ma se fafaga suauu mo lapiti ma ou lava lima.
Pe a faʻapipiʻi le mea e 'aina e le taifau, e tatau ona e mafaufau i le auala e mafai ai e se isi tagata poʻo se tagata e le masani ai ona fafagaina lelei, pe afai e te alu mo se taimi umi i le fale. E sili atu ona lelei le mafaufau e uiga i le suiga o le masini mo le fafaga ma le masini mo le faʻapipiʻiina i le tulaga tapunia.

Mo le saogalemu o le meaola, e tatau ona faʻapipiʻi le fafaga ile puipui avanoa.

E te iloa? O le taimi o le domestication o taifau ua manatu o se vaitaimi o le 31.7-36.5 afe tausaga BC. (Upper Paleolithic). O se taunuuga o saienitisi suʻesuʻeina o le Royal Museum of Natural History (Peleseuma) na maua le tino o le ulupulu o se taifesa anamua, na maua ai o latou i lenei aso.
I le faʻasalaga, matou te mananaʻo e matauina o fale e mafai ona faʻatau ma sauni. Ae ui i lea, latou te le o amanaʻia i taimi uma ia nuances e talafeagai mo le tausia o maile. Ma o ai, a le o oe, e mafai ona e iloa le mea e manaʻomia e lau fagafao. Faatasi ai ma le maua o tomai aupito maualalo mo le galue ai ma se masini faʻaleleia ma fafie, e le faigata tele ona taulimaina lenei galuega, ma ia faia se fale e ola ai se uo e toʻafa-matua ma le tausi fale o le a ola.