Laʻau

Akebia

O Akebia o se laau totoa ma ni mea manaia matagofie. O lenei laʻau fetolofi e ola i Asia i Sasae, i le tau malulu o Saina, Korea ma Iapani. E aʻafia aʻa i Crimea, i le Caucasus ma le itu i saute o Europa. E ui lava e leʻi maua le faʻasalalau lautele i le laau, e ese mai i le tele o mea aoga, o le mea lea, e tatau ai le gauai faapitoa.

Faʻamatalaga

Akebia o le aiga Lardizobalov. O lenei laʻau taʻutaʻua i totonu o le mafanafana o le tau e mafai ona tumau pea. O le lanu lamolemole i le tausaga muamua e valiina i lanu meamata ma le piniki, ae maua mai se lanu uliuli po o le lanu enaena pe a malo. O le koluse o le ogaumu e lapotopoto, e ufiufi i laʻau masani e le masani ai i petioles umi. O le tausaga faaletupe e siitia ai le umi, o le tuputupu aʻe faaletausaga e mai i le 1 i le 3 m. O le lapoa o le 3-6 m e manatu lelei. E le gata i lea, o le aʻa e sili atu ona mamana (ma e manaomia ai le gaioiga), ma o le faavae o le au e le manaia.







O le tolu-fingered or five-fingered leaves i le foliga o se rosette o loʻo faʻapipiʻi i se petiole eseese 6-10 cm le umi. Lanu enaena - pouliuli mai luga, mama mai lalo. O le pito i luga o le laulau laulau e manaia. O se laupepa eseese o loʻo i ai se foliga faʻalelei ma se pito iloga. O le umi o le pepa e 3-5 cm, ma o le lautele e 1.5-3 cm.

I le ogatotonu o le tautotogo, e fuga mai liana ma faaauau pea seia oo i le faaiuga o le taumafanafana. I le taimi lea, ua tumu le faatoaga i le manaia o sukalati ma kofe, lea na maua ai e le laau le igoa lona lua "chocolate liana". O fugalaau taitasi e i ai se vavae ese, ae e aoina i latou i ni mea e le mafai ona maua. E taua tele i le tasi mea e ese mai ai fugalaau-feusuaiga e fai:

  1. Tagata E latalata i latou i le vaega ole 4-9 fasi pepa i soo se mea. O laʻau e lapoa, lanu violē, ma lima matua. Ole maualuga o le fugalaau e oʻo ile 3 cm.
  2. Tamaitai Tusa laitiiti, lanu violē-lanu enaena. I luga o se tulaga e tasi, e na o le 2-3 fugalaau e faia ma ovary eleelea i le ogatotonu.

I le masina o Setema, o fualaau aina e amata ona tupu mai i le ogatotonu o Oketopa. E seasea ona tupu le tau feeseeseaʻi ona o le faigata o le palota. Pe a tupu aʻe i luga o se faletalimalo, atonu e le tupu. O le fua o se lapisi tele (6-8 m) o le oval. O le paʻu e manaia, e peiseai o loʻo ufiufi i solo, ma eleelea. O le lanu o fua o le fua o le lanu piniki-ulaula. O le pulupulu e manogi lelei ma malie, e mafai ona taumafa. E tofo e pei o fugalaau, ma manogi pei o sukalati. I le ogatotonu o loʻo i ai le tele o fatu uliuli laʻitiiti na faʻafefiloi i le pulupulu.

Eseesega

E 6 ituaiga i le genus Akebia, ae naʻo le lua o nei mea e faʻaaogaina i togalaau. O le sili ona lauiloa o le faʻavasegaina o le lima-laulauina poʻo le lima. E taʻua lenei mea o le fausaga o le laulaau, e lima laupepa eseese o loʻo tuʻuina i luga o se petiole masani i foliga o se lima. Laiti laiti e oo i le 5 cm le umi ma le 3 cm le lautele e tu i luga o se umi umi 10 cm le tele.

O lenei ituaiga o loʻo salalau solo i le lalolagi atoa ma ua maua nei i le taimi nei i Ausetalia ma Amerika i Matu. O ia ituaiga o laau e pei o laau e pei o ni laau lamolemole ma ni laina umi, e sili atu ona umi nai lo le 3 m. Ua ufitia tele i fugalaau i le umi atoa, ae e seasea ona fua mai.

O fugalaau bisexual e aoina i totonu o se pulumu i luga o ni fasi ie manifinifi. O le toga e tolu ona mafolafola, lautele lautele o loʻo i ai se faʻavavega. Fugalaau fugalaau e tetele, lanu piniki poo le lilac, ma fugalaau fafine (lanu violē poʻo le violet) e laʻititi ma o loʻo i ai i le pito i tua o le faʻalavelave. O le vaitau vavalalata e amata mai ia Aperila e oʻo atu i le faaiuga o Aokuso, o fua e aliali mai i le faaiuga o Setema.

O le lona lua e sili ona lauiloa o le vaiail tisa. E na o le tolu laupepa lamolemole i luga o le petiole. O pepa laupepa e pala, manaia, paʻu i luga. O le pito o laulaʻau e vaʻaia, e seasea vaneina. O lenei ituaiga e tupu vave, ma lona lapopoa e 7-8 mita. I le manogi o fugalaau e faaopoopo atu i le kofe na teu ese le manogi o le kinamona. O fua e sili atu le lautele (e tusa ma le 8-9 cm le umi), lea e taʻua ai lenei ituaiga o "banana faʻi".

Tofiga

Akebia e faʻalauiloa e fatu ma fualaau vegetative. E lūlūina fatu i le taimi lava e uma ai le seleselega ina ia latou le faʻaumatia le germination. Faia i le tautoulu i totonu o tamai fagu ma le oneone oneone. E foliga mai e tasi, ae le vave (e oʻo atu i le 3 masina). O fatu e laʻititi ona loloto i totonu o le eleele (i le 5 mm) ma sausau i le eleele. O pusa e ufiufi i ata tifaga poʻo tioata ma teuina i totonu o se potu malulu. O le maualuga o le taumafanafana mo le germination e + 15 ° C. O fatu malolosi e totoina i le eleele lalata i le faaiuga o Mei po o le amataga o Iuni, pe a uma le lamatiaga o le malulu i le po.

E mafai ona faʻaaogaina e faʻapipiʻi mai ai fatuga o fatu. E seleseleina i le vaitau atoa o le vegetative ma tuu i totonu o se meaʻai oneone-oneone i totonu o se ulo. O le faatoʻaga e totoina na o le tausaga e sosoo ai.

O le auala pito sili ona faigofie e toe gaosia ai e pei o le faʻatau. I le amataga o le tautotogo, o se vaega o le alalaʻau ua eli, ae le o le vavae ese mai le fale autu. I le oʻo mai o le aʻa, ua vavae ese le fana mai le vine o le tina ma totō i se nofoaga fou. I le amataga o le malulu o le tau, o le a maua e se talavou se malosi malosi mo se taumalulu taumalulu.

Tuputupu ae

Mo le tulaueleele, latou te filifilia se nofoaga lanu i luga o le saite. I lenei tulaga, o le liana o le a fesuisuiai i le tele o fugalaau, ae i totonu o le paolo e ola ai vine lanumeamata. O le eleele e tatau ona mama ma faʻafefe lelei. Mo le totoina, eliina ai se lua papau, lea e ufiufi i vaega eletise (peʻa, vao mamago, laʻau ma se vaega itiiti o le humus) i totonu o le faʻafefiloi ma le oneone. A maeʻa ona totōina, faʻapipiʻi lelei le eleele ma faʻafeinu i vai mafanafana. E manaʻomia le faʻaleleia e le aunoa ina ia leai se aʻa.

O fua o se laau talavou e fesuisuiaʻi, o le mea lea, latou te manaʻomia le lagolago, o le mama o pine. E manaomia e Akebia le masani ai ona susu, ae le talia le faʻafefe o vai. A o faagasolo le vaitau o le tuputupu ae ma le fugalaau, e tatau ona faʻaaogaina faʻalaulele o meaola ma mineral i masina taitasi.

I le taumalulu, e faʻafeiloaʻi e le liona ni gutu laiti, aemaise i le i ai o le kiona. Ina ia puipuia mai le malulu ma le susulu o le susu, o le laau e ufiufi i le ufiufi ma se ata tifaga.

O le sukalati e talafeagai mo le ola i totonu o ogaumu ma ipu. I lenei tulaga, e tatau ona toe totoina i tausaga taʻitasi, ma teu se potopotoga tele e pei ona ola aʻe le rhizomes. Tipi pito sili ona umi pe tipiina i le tautotogo, aʻo leʻi tatalaina. I le taimi o le taotoga, o le mafanafana o le mafanafana mo le laau o le + 10 ° C. I le taimi nei, e le faia le laei pito i luga ma faʻaitiitia le suavai.

I le avea ai o se iniseti faanatura, e le fefe le liana i meaʻai, ae puipuia foi mai iniseti o iniseti. Afai o le laau o loʻo i totonu o nofoaga susu, o le pala poʻo le manu e mafai ona aafia. I lenei tulaga, o laulaau ma fasi mea papaʻe ma o se vaega o laʻau e tatau ona tipi ma susunuina.

Faaaoga

Akebia e talafeagai mo le faʻaaogaina i le mamanu o le laufanua, faʻapea foi ma le teuteuina o puipui, fausaga, fao ma arbors. O lana fufulu lala laau e maua ai se ata matagofie. Faʻaaoga se launi mo laufanua laufanua ma laufanua. E ese le matagofie i le va o le olaola ma le mutia e totoina laau, faapea foi ma isi vine. O le tele o taimi e totōina i totonu o kamupani o loʻo i ai hydrangea, honeysuckle, hosta, wormwood, rhododendrons, peonies.

E faaopoopo atu i mea teuteu, ua maua foi e le liana le faʻaaogaina o le tamaoaiga. Mai i ona togitogi lalaga ato ma mea totino faʻatoʻaga. O fualaau suamalie ma suamalie e 'aina mo le suamalie, ma o le faʻamalosia o lauti o loʻo gaosia mai laulaʻau ma palu. E le gata i lea, o laulaʻau mamago e faʻaaogaina e avea ma se faʻatauga mo aano o manufasi ma iʻa. I le vailaʻau faʻavae, o le diuretic, anti-inflammatory, antipyretic ma le analgesic broth e faia mai le acebia.