Laʻau

Gentian - motu o le lagi i luga o le mutia

O Gentian o se mutia maulalo i lanumoana lanumoana, lanumoana, samasama ma lanu viole. O paʻu susulu e atagia mai ai ata uma o loʻo maua i le lagi. I le faʻaopoopoga, o le gentian o se vailaʻau vailaʻau ua aloaia i totonu o tagata ma faʻamaʻi aloaia. O le faia o se laau e le lelei ma aoga i lau lava togalaau o se mea tatau. E le gata i lea, i le tele o atunuu ua lisiina i totonu o le Tusi Ulaula. Na maua e le tagata Gentian lona igoa ona o se tiga tele. O le laau e faatatau i le aiga o Gentian. I le ituaiga, e sili atu ma le tolu selau ituaiga o meaola e tufatufaina faasolosolo lava i le lalolagi atoa. O le ae le feiloai ma le tagata gentile vagana ai i Antarctica ma Aferika.

Faamatalaga o le Botanical

Gentian e fai ma sui o laau totino ma faaletausaga. E fafagaina e se manoa o le rhizome talafeagai. O faʻasolosolo i luga o laʻau e faʻalauteleina mai le loloto i le palapala. O le fugalaau e mafai ona avea ma foliga o se vao po o se mutia. O le maualuga o le mama e na o le 5-15 cm, e ui lava e eseese ituaiga e 1.5 m le maualuga. O pepa laupepa e masani ona vali lanumeamata. E i ai a latou faʻamalositino po o foliga faʻalelei e iai se pito faʻataʻutuʻu mautu ma se pito i luga.

I le pito i luga o le aʻa mai le sinuses o laulaau, fugalaau fugalaau po o fugalaau e maualalo ifo i luga o le eleele ua fuga mai. Faʻalagolago i ituaiga, latou te ono aliali i le amataga o le tautotogo po o le amataga o le tautoulu. O le siakiina o le fugalaau e foliga mai o se logo ma o loo i ai se masini eleni. O le pito i lalo o laʻau mumu e punou i itu ma toe fai le foliga o se fetu lima lima. O fugalaau a le tele o tagata o le nuʻu e valiina i lanu eseese o lanu uli, ma e iai foʻi lanu viole, lanu samasama poʻo le paʻepaʻe.







O le faʻaleagaina e maua mai i iniseti, lea e aoina ai foi le pollen, aua o le gentian o se fale lelei o le meli. O le fua o se pusa fatu fatu e aofia ai le tele o fatu laʻititi.

Faamalologa meatotino

Gianniuma Gentian ma fuālaau e aofia ai le tele o alkaloids, glycosides ma isi vailaau oona. Faʻafetai i lenei mea, ua leva ona faʻaaogaina le laau i vailaʻau faʻasoifua, ma ua faʻaaogaina foi mo le sauniuniga o vailaʻau faʻapitoa. Gentian decoctions ma sauniuniga ei ai le maualuga o le choleretic, faʻamoemoe, faʻafefe-inflammatory, faʻaosofia le aoga.

Faʻaaoga Gentian e faʻafetaui ai ituaiga o maʻi e pei o:

  • talepu
  • gaogao
  • gasegase;
  • fufulu;
  • manava manava
  • afaina;
  • anaemia
  • fiva.

E taua le le faʻaleagaina o vailaau faʻamaonia. O le tosoina o le tino e taʻitaʻia ai le mamafa o le mamafa, le mautonu, le mautonu.

Totoga o laau

I le genus gentian faamauina 359 ituaiga. E tusa ma le 90 oi latou e faʻaaoga i aganuu. O sili ona lauiloa o ituaiga nei:

Gentian e samasama. O se laau tetele e oo i le 1.5 mita le maualuga ei ai se totoa saʻo. O lona faavae o loʻo faia i le basal rosette o laʻau tetele. Laʻau i tafatafa o le au e sili atu ona tauagafau i le tele. E tele fugalaau lanu samasama ua aoina mai i luga o le pito i luga o le laina. Fugalaau e tupu i le afa lona lua o le taumafanafana. O pupu taʻitasi e tusa ma le 25 mm le umi e aofia ai gaʻo faʻailoga. Fugalaau e oʻo atu i le 50 aso.

Yellow gentian

Gagana o le Gentia (masani). O loʻo i ai i le laau se mea saʻo, e laʻititi le laina 25-50 cm le umi. O laulaʻau poʻo laulaʻau laʻau-laina o loʻo i luga o le faavae ma e seasea lava i le umi atoa o le fana. O le uumi o le laulau laulau e 3-7 cm. O fugalaau Axillary o loʻo faʻapotopoto i le pito i luga o le ala. O le fulu e pei o le talo e pei o le 1.5-2 cm le uumi e aofia ai faʻailoga alofilima. E valiina i se lanu uliuli lanu moana uliuli, i luga o le pito i totonu o le pito i lalo o loʻo i ai ni lanu mumu mataʻutia. E fuga mai ia Iulai-Aukuso.

Gagana faapaupau

Daurian gentian. O le ituaiga o meaola e sili atu ona solomuli, totoa pe momoliina ai foi pine 25-40 cm le umi. Ua ufiufi i laulaau lanu lanumeamata umi. O fugalaau lanumoana lanu moana lapopoa e faʻaputuina i ni mea laiti laiti. Latou te fuga mai ia Iulai ma fuga seia oʻo i le faaiuga o Aukuso. O le laau e mafai ona faʻaaogaina mo le tipi ma le faia o fala.

Daurian gentian

Gentian cross-leaved (cross-leaved). O loʻo i ai i le laau se aʻa mafiafia ma se aʻaʻo saʻo e oo atu i le 50 cm le uumi. O fugalaau laiti e pei o le logo i totonu o le turquoise. O fafo, lanu-lanumeamata o loʻo i luga o petals. Fugalaau e tupu i le afa lona lua o le taumafanafana.

Gentian cross-shaped

Gentian gentian. I luga o se 'upega saʻo e oʻo i le 80 cm le maualuga, o loʻo i ai ni laʻau e pei o fuamoa ma se pito iloga. O le umi o le 6-9 cm. I totonu o le pito i luga i luga o laʻau o fugalaau e tasi. O lo latou umi e oʻo atu i le 5 cm. O le suʻega e aofia ai le lanumoana-violet poʻo paʻu paʻepaʻe, e aoina i totonu o se ipu vaiti. E amata mai pusi mai le faaiuga o Aukuso.

Gentian Gentian

Faʻailoa tele tagata gentia. O le laau e aofia ai le mausali poʻo le faʻavaivai o laina 40-70 cm le umi. Laʻau e faʻapotopotoina i le faavae ma le tele o internodes. O lapisi o lau ovaliga e mafai ona oʻo i le 20-40 cm le umi ma 18-30 cm le lautele. O fugalaau e aoina i le tele o fualaau aina ma lau o apical. O le umi ole logo lanumoana-violet e 1.5-2 cm. O pito o petals e tusi. E fuga mai ia Iulai-Aukuso.

Faʻailoa tele tagata gentia

Gentian stemless (Koch). O se ituaiga laʻau laiti tele ma se maualuga e le sili atu i le 10 cm e sili ona manaia. O laʻau lanu o lanu lanumeamata lanumeamata o loʻo aoina i totonu o alavai. O fugalaau lanu moana lanu moana, lanumoana poʻo le paʻepaʻe e fuga mai i luga aʻe o latou mai le faaiuga o le tautotogo. Fugalaau e matua tele lava. E amata i le amataga o Me ma e oʻo atu i le 1.5 masina.

Gentian e leai se mea

Gentian e fitu vaevaega. O lenei ituaiga uiga ese e tupu mai i le lautele o le ogalaau e oo i le 30 cm le maualuga. Fugalaau e maua mai i lanu violē-lanumoana e fuga mai i luga o lala vaivai vaivai. O le maualuga o le logo o le 5-7 cm. E fuga i le ogatotonu o Iuni.

Gentiana septemfida

Faʻatauga auala

O le gaioiga Gentia e mafai ona faia e fatu ma fualaau vegetative. O fatu e tumau pea le aoga mo le 6-12 masina. Aʻo lei oʻo i le vaʻa, e manaʻomia le malulu malulu. Ua tuu fatu i se mea malulu ma se vevela o le ea e le sili atu i le + 7 ° C. Mo ituaiga o vevela vevela, e tasi le masina e lava, o ituaiga alpine o le a manaʻomia le faʻamalosi mo 2-3 masina. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona i ai fatu i le oneone oneone. E mafai ona e totoina i latou i le tautoulu ile eleele, ae aua le tanumia i le eleele, ae ia na o le tuleia. A maeʻa, e lulu le fatu i le palapala susu ma tausia i le vevela o + 20 ° C. E foliga mai i le 15-20 aso.

I le amataga o le tautotogo, e mafai ona vaeluaina vao vao i ni vaega. E tatau ona faia ma le faʻaeteete le faʻatinoga, e pei ona le taliaina e le gentian le faʻafeiloaʻiga. E taua le taofi o se potu. O laau fou ua totoina ma le totoa i se nofoaga fou. A maeʻa ona totoina, e tatau ona faʻaleleia tele fualaau.

O nisi o ituaiga o gentian e tuʻuina atu i latou e faʻaumatia. I le tautotogo, e tatau ona vavae ese le pito i luga o le ala poʻo le faʻavae laasaga ma le 1-2 internodes. O le taina o loʻo faia i le vai poʻo le oneone oneone. O le faagasologa e mafai ona oʻo atu i le masina. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona faʻafefe le tagata i le lapataiga. O lea e faʻaitiitia ai le susu, o loʻo ufiufi i se fagu mata poʻo se ato. E taua le faʻamaʻalo le laau i aso uma. Faatasi ai ma le oo mai o aa, ua tuu ai laau i se nofoaga tumau i totonu o le togalaau.

Tausiga Tausi

Gentian i le natura o se laau malosi, ua sauni e fetuunai i tulaga faigata. Faʻafai, i le aganuʻu e sili atu le ita. O le ituaiga e fusia faatasi ituaiga eseese ma nofoaga eseese, ma o lea latou te manaomia ai le tausiga eseese.

Malamalama E fiafia tagata Gentile i poloka i lalo o le la (fitu, daurian, faasatauroga, samasama) po o se tamai ata (crotch). O le ata lafoia o le ata ua solia mo laau uma.

Lulu O togavao e fesuisuiaʻi i luga o vaʻavaʻa ma le malulu, o lea la latou te le manaʻomia se malutaga faaopoopo. E masani ona latou talia le vevela ma le vevela.

Le palapala. Faʻafeiloaʻi Gentian i le malamalama ma le suavai mama ma le faʻaleleia lelei. Mo le mea lea, o oneone poʻo eleele vaivai ma le faʻaopoopoga o maʻa laʻitiiti e talafeagai. E sili atu le eletene ole tino. Yellow ma stemless gentian e manaʻomia le mulilua faaopoopo i le maʻa. Po o le a lava le ituaiga, e le taliaina le galo o le vai.

Faʻasa. Laʻau e manaʻomia le faʻasusu masani. A o faagasolo se vaitaimi o le lāmala, o le faʻaleleia i aso uma o le tele o le vai e mafai ona talafeagai.

Fertilizer. Mai ia Me ia Aokuso, ua fautuaina le gentian ina ia faʻamaʻiina i masina taʻitasi ma le afa afa o faʻamalaʻau. Faʻaaogā fatuga mo togalaau faʻatoʻaga totogo. Afai o le eleele e lava lona lau, e mafai ona e faia e aunoa ma le faʻamaʻi.

Gentian i le togalaau

O Gentian e lelei i nofoaga papa ma i rockeries. O lea e foliga mai ai o ia o le mea sili ona masani. E fautuaina e faʻaoga le faʻavaeina o vaega, ona ufiufi ai lea e se kapeta maoaʻe le teritori ua vaeluaina. O le a fiafia o ia i ata o safaira, e seasea mauaina i le natura.

I totonu o le togalaau fugalaau, o laau maualuluga e faʻaaogaina i totonu o tulaga tutotonu, ma mea e maualalo maualalo i le pito i luma. I totonu o la latou pitonuu ma i latou e tatau ona tuʻuina le fugalaau poʻo laau teuteu e le tupu tele. E mafai ona lelei, pala, logo. E mafai ona e totoina gentian i luma o le vao ma le vao. O le vavalalata i meaʻai tele-cereal e matuā matagofie lava.