Laʻau

Amaryllis - o se fugalaau i pastel lanu

Amaryllis o se laau totogo mai le aiga o Amaryllis, o le vasega e tasi le vaega. O lenei ituaiga e itiiti lava. Na muai faailoaina i le ogatotonu o le 18 senituri, e na o le tasi le ituaiga o mea e faailoa ai. O lona lauʻeleʻele o Aferika i Saute, o se fugalaau foi e masani ona iai i Ausetalia. O le matagofie o laʻau lauolaola, fugalaau tetele ma le manogi manogi faia le amaryllis e sili ona fiafia i ai fugalaau fugalaau i isi atunuu. I se tau le lelei, ua tupu aʻe e pei o se fale. O nisi taimi i le taumafanafana e totoina ai le fugalaau i se moega fugalaau, ae e le mafai ona taliaina le tau malulu.

Uiga o le Botanical

O Amaryllis o se faʻatoʻaga faʻatasi ma le faʻalauiloaina o le ola. O lona aʻa o loʻo faʻatusalia mai i se pulu tele, toetoe lava a malepe, e laʻitiiti faʻaloloa luga. Ole maualuga o le pulu e oʻo i le 4-5 cm. E tupu mai i le pito i lalo se fulufulu mafiafia ma le fiva.

O laʻau laʻau o le fleshy o loʻo faʻatulagaina taitoalua i le tasi vaalele. E 2-3 cm le lautele ma e tusa ma le 60 cm le umi. Lanu meamata lanu lanu.

Amaryllis fuga i le afa lona lua o le tautotogo. Muamua, i luga o le fafagu, o se fugalaau fugalaau e oʻo i le 60 cm le maualuga e aliali mai, ona fuga mai ai lea i lalo o le faamalu. E masani lava e 4-6 le lanu i totonu, ae o le numera e mafai ona oʻo i le 12. Paʻulaʻau tele i le foliga o le logo ma popo e ono e oʻo atu i le diamita o le 10-12 cm. Paʻepaʻe, kulimi, piniki (toetoe a oʻo i le mūmū) e sili atu i la latou lanu. I le ogatotonu o ni uumi uumi ma lapopoʻa lapoa ma se ovary.








A maeʻa le palota, o pusa pusa e tolu ona foliga. O le tino matua e amataina i le tutoʻatasi. I totonu o loo i ai ni fatu laiti, e masani ona i ai ni apa apa.

Faʻalogo! E tatau ona manatuaina o le mea sili ona leaga o le oona. E lava le 'ai i se vaega itiiti o le laau ina ia fesuiaʻi ai, totogo ma e oʻo lava ile toilalo fatuga na aliali mai. O le mea lea, e tatau ona fufuluina ou lima pe a uma ona e galue ma le laau ma ia le tuʻuina atu tamaiti ma manu i totonu.

Amaryllis poʻo le lafu

E le o tagata uma e mafai ona vaʻavaʻai i le vaʻaia mai le laʻau, aua e foliga tutusa i foliga vaaia. E masani lava, o tagata faifaatoʻaga e manatu e tutusa pe eseese. Ma e le o se mea e ofo ai, ona o laau uma e lua e tutusa uma le ituaiga o Amaryllis. Ae o iinei o eseesega autu:

  • o loʻo i ai se ufiufi e pei o le aspen-gray, ma o loʻo i totonu o le fogafale o le pulou e lapotopoto, lanumeamata-paʻepaʻe;
  • o le fugalaau fugalaau o le amaryllis e puupuu ma tele, e leai se avanoa i lona totonugalemu, ma o le tele o tumutumu e teuteuina le pito i luga;
  • e le pei o le sulu, o fugalaau e le mafai ona susulu (lanu mumu, moli, piniki, samasama), o la latou lanu lanu e i ai i le laina mai le beige i le lanu piniki;
  • O fugalaau fugalaau fugalaau e ola vave pe a uma le fafagu, aʻo leʻi oʻo mai lau;
  • o le fugalaau o le fugalaau e salalau ai le manogi malosi, ae o le isi aiga e toetoe lava leai se manogi.

Mea teuteu eseese

Mo se taimi uumi, o le ituaiga o matua e mafaufauina o le mea moni, o lona uiga, na aofia ai se meaola e tasi - o le amaryllis Belladonna. Na o le faaiuga o le seneturi lona XX. Na maua le ituaiga o mea nei. I le taimi nei, e toafa i latou. Ae ui i lea, o le amataga na maua mai ai e le faʻatoʻaga le tele o amaryllises varietal. E iloga i latou e fugalaau fugalaau, o le fausaga o petals ma le lanu. O le mea sili ona manaia oi latou:

  • Liona Mumu - 2-4 fugalaau lanu mumu tetele i luga o le aū;
  • Nymph - o petals ma le pito i lalo o loʻo ufiufi i fasi mumu mumu, ma le lautele o le fugalaau e oʻo i le 25 cm;
  • Ferrari - lanu mumu mumu e oo i le 60 cm le maualuga ma fugalaau e oo i le 15 cm le lautele;
  • Parker - fugalaau lanu piniki piniki i le pito i lalo ei ai se lanu samasama;
  • Vera - fugalaau lanu piniki ma se fuga mata;
  • Macarena - lanu mumu lanumumu ma se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o pamu i fafo.

Faiga Faʻavae

Amaryllis e mafai ona faʻaleleia e fatu poʻo fualaau. Ina ia maua ni fatu, e tatau ona fai na o oe lava e fai ai le felauaiga i luga o le felaʻasaʻi, faʻafeiloaʻiina o pollen ma se pulumu mai le tasi fugalaau i le isi. O le paʻu e tupu i totonu o le masina. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona faʻamauina le vevela e sili atu nai lo le 24 ° C. O le aoina o fatu e faia aʻo pisi pusa. Latou te taofiofi lelei le germination mo le 1.5 masina, o lea e le tatau ai ona e faatuai. Mo le faʻaaogaina o koneteina ma le faʻafefiloi o laulaʻau ma le eleʻele ma humus. O le eleele e tatau ona susu sina susu. Totoga mea e latalata i le loloto 5 mm. A o lei amataina, ua ufiufi le fagu i se ata tifaga ma teuina i totonu o se potu ma le vevela + 22 ... + 25 ° C. Fatuga ma ni laulaau moni se lua ua totōina i ni ipu laiti. Le teuteuina o le lau i le 2-3 tausaga muamua e le o faia. Fugalaau o le a amata i le 7-8 tausaga.

E sili atu ona taʻutaʻua le faʻaleleia o fualaau aina, talu ai o faʻamaumauga o le varietal o loʻo puipuia ma o le a amata mai i le 3-4 tausaga o le ola. E masani lava ona faʻaaoga auala nei:

  • Matagaluega a tamaiti. Pe a faʻapipiʻi mai le pulufana a le tina, e toesea nai tamai puʻupuʻu ma se aʻa faʻateleina. O le totoina o loʻo faia i potopoto eseese ma palapala mo laau matutua. I le gasologa o le tausaga, e le faʻataunuʻuina laulaʻau ina ia maua ai e le pepe meaʻai.
  • Vaevaega pulu. O se tamaʻi malosi matua eliina seia oʻo i le amataga o le vaitaimi o loʻo moe, o laʻau faʻatasi ma le pito i luga e vavae ese ma faʻasolo i luga, faʻavae 4-8 vaevaega. E tatau i tagata taʻitasi ona taofi se vaega o le pito i lalo ma fua o fafo. O nofoaga e tipi ai togafitiga e togafitia i le vao. Muamua, ua totoina totilago mamago i le oneone susu. E faasolosolo ona susu, ae matua faʻaeteete lava. Delenki aʻa mo le tusa o se masina, ona mafai lea ona e matauina le tupu muamua. Laʻau faʻatasi ma le 2 laulaau ua saunia mo le gaʻoina i le eleele atoa.

Tulafono faʻavae

Ina ia mafai e le au matutua ona tuputupu ae ma fuga mai i taimi uma, e tatau ona matua gauai atu i le totoina o togalaau ma le filifilia o fugalaau. O lona telē e tatau ona tutusa ma le tele o le pusa. O le avanoa avanoa mai le itu i le laau e tatau ona tumau e tusa ma le 3 cm. O le a sili atu le vasa vaʻavaʻai i le fausiaina o le tele o tamaiti. E sili ona lelei le faia o se gaioiga i le masina o Iulai.

E tatau ona liligi ifo i le pito i lalo o le fagu se paluga papaʻe. O le pulou lava ia e tanumia i le tusa o le ogatotonu. Aʻo faagasolo le faʻagasologa, e le o vaeluaina le laumei ina ia oʻo i le vaitau o fetuutuunaiga e maua ai meaʻai. E oʻo atu ile 1.5 masina.

O le faʻafefiloi o le eleele o loʻo i luga ole laʻau ma lau lauʻeleʻele (2 vaega i le tasi), faʻapea foi le humus ma le oneone (1 vaega vaega taitasi). O le eleele fou e tatau ona faʻamaʻaina.

Aiga Tausi

Amaryllis e faasino i laau totő ma se vaitaimi faʻalauiloaina o le gaioiga ma le tumau. O tuutuuga o le taofia e faʻalagolago i nei vaega. O le faʻavelaina o le fugalaau e tupu i le tautotogo, ma i le tautoulu (pe a ma le 3 masina), o loʻo nofo le tamaʻitaʻi i le falemaʻi pe a uma le fanua atoa.

Malamalama E manaʻomia e le tagata o Aferika le susulu malamalama o le la, o laʻau tuusao i lau ma fugalaau e le mafua ai ni faafitauli. E tatau ona tuʻuina atu itula o le ao ile 14-16 itula. Afai o le malamalama o loo i le isi itu, ona fetogi ai lea o le fugalaau ma laʻau, o le mea lea e masani ona fesuiaʻi le ipu. E le manaʻomia le moliuila i le vaitau o loʻo moe.

Lulu I le tautotogo o le tautotogo ma le taumafanafana, e teuina i le vevela o + 20 ... + 24 ° C, i le po 2-4 e manaʻomia ai le mafanafana. E aoga tele le faʻaneneleina o le potu i taimi uma, ae leai se tulaga e tatau ona e tuʻuina i totonu o se ata. I le taumalulu, o le vevela sili ona lelei e + 10 ... + 12 ° C.

Totogi. O le vaega sili ona lelei e 50-90%. E tatau ona e tausisi i le tulafono e sili atu le maualuga o le vevela, o le sili atu lea o le vevela. E mafai ona e faʻateleina i le fesoasoani o fata vai poʻo le faʻaleleia taimi.

Faʻasa. O laau Bulbous e le talia toleniga o le susu i le palapala. Suavai lelei i latou. E fautuaina le sasaa lelei o le vai i totonu o le apa ina ia aua nei faaputuputu i totonu o folasu o le pusa. O le eleele e tatau ona susu, ae le o se mea mama. I le taimi o le taotoga, fafagaina fugalaau e le aoga tele. I le tautotogo, toe faʻaleleia le vai ma le faʻaeteete tele.

Fertilizer. I le taimi o le tuputupu ae, e faalua i le masina, e faʻaaogaina le faʻaleleia ile palapala. E tatau ona i ai isi mea faʻalapotopotoga ma mea maʻalaʻau. Aua nei faʻaaogaina ni mea e maua ai le maualuga o le 'eletise.

Teuteu. Amaryllis fugalaau e oʻo atu i le 25 aso. O nisi taimi, i le faasologa ina ia aua le faʻapu'ūina le pulufana, o le a vavae le aū pe a uma le amataga o le fuga muamua. I totonu o se fagu, o le a ia tu ai. I le autumn, o lau e mamae ma mago. Ua vaeluaina laʻau, ma o le pulufana ua tuʻuina atu i se nofoaga malulu ma malulu. E le mafai ona tipi le lau e faʻamago atoa, talu mai ia i latou o le fugalaau e maua ai meaʻai talafeagai mo le atinaʻeina atoatoa.

Fuga. Faatasi ai ma le tausiga masani, o le fuga o vaʻalele e tupu i tausaga taʻitasi i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana. Ae ui i lea, e mafai ona faaosofia ia pepe i se aso patino. Mai le malosi ma le ola maloloina i le taimi o le totoina o laau, o loʻo ola malosi aʻa. E tusa ma le lua masina mai le totoina i le foliga mai o pulupulu. Afai o le fuainumera o peduncles e sili atu i le 2, o le sili atu ua aveeseina ina ia aua le faʻaaogaina le laau. Afai e le o iai fugalaau mo se taimi umi, atonu e tele mafuaaga:

  • se ipu tele tele;
  • popo e totō loloto;
  • le lava le fuga;
  • maualalo le malamalama ma le maualalo o le vevela;
  • leai se taimi atoa malolo (pe a ma le 3 masina).

Maʻi ma faʻamaʻi. Amaryllis e ono aʻafia i faʻamaʻi faʻaleagaina. Latou te foliga mai i luga o laulaʻau ma le pulufana ma se mea manogi le lelei. I le avea ai o se togafitiga, ua vavaeeseina ai vaega ua faaleagaina ma togafitia i se filogide, Bordeaux suavai poo le pati faʻamalolo. I luga o le ea, e mafai ona aʻafia le laau mai osofaʻiga a le apogaleveleve ma le aisa, thrips, mealybug, fua o iniseti, aphids. Insecticides ma acaricides o le a fesoasoani e laveai o ia.