Laʻau

Ludisia Orchid - Fugalaau Laiti ma Luga Paʻe

O Orchid Ludisia o se sui muamua lava o le aiga o Orchid. E itiiti lava, fugalaau e pei o penina, ae o lau lapopoa e faatoʻilaloina ai fugalaau fugalaau i se tepa. Ludisia e tosina atu i siliva siliva i luga o lanu uliuli. O nisi taimi e maua ai lenei laau i lalo o le igoa o le hemaria. O le fugalaau Ludisia e ola i vaomatua susu o Central ma East Asia. E le pei o le tele o kulupu, o lenei sui e tupu i luga o le eleele poʻo puipui puipui.

Uiga o le Botanical

Ludisia e maualuga lona faʻafeiloaʻiina, ae o le poto masani, lea e aoga e maua mai ai meaʻai ma faʻapipiʻi i luga o tafaʻataʻu ma luga. O le vaega o le eleele o loʻo faʻatusalia mai e le malosi o le fatu ma le rosette o sessile leaves. O le tuputupu ae o le tutisia e le sili atu i le 15 cm, ae e matua salalau lautele ma faia faiga masani.

O laulaau masani e fai ma fulufulu mafiafia pe o se solo e tasi. I totonu o se tasi fale e mafai ona tusa ma le lima laulaau. Ole maualuga ole laupepa pepa e 7 cm ma le lautele e 4 cm. O le pito i luga o se lanu lanu meamata lamolemole e mafai ona lamolemole pe ufiufi i lauulu pupuu ma se siliva siliva. O le pito i tua o laʻau e lamolemole ma vali. Laʻau taʻitasi e oʻo atu i le 7 tausaga, ona faʻaumatia ai lea, ma tuʻu ai se faʻasologa i luga o le au.







O Ludisia e le fiafia tele, e ui lava e manaia. Mai le rosette laulaʻau o se gaʻo umi (oʻo i le 25 cm) faʻatautau saʻo. E tele fugalaau fugalaau, e le sili atu ma le 2 cm le lapoa o pupu taʻitasi. O paʻu papaʻe paʻepaʻe e faapaleina i ni lanu samasama susulu. O se laau totogo e foliga mai o se manoa o penina i luga o laʻau lanu, e le o se mea e taua ai le taua o le faipule. Fugalaau e tupu ia Novema-Ianuari ma e mafai ona oʻo atu i le lima vaiaso.

Manatu lauiloa

Na o le natura na maua ludisia discolor (e le lanu, tele-lanu). O se laau faʻatasi ma se matagi, o le fetolofi o loʻo i ai se rosette o lau lanumeamata lanumeamata i le pito. I le taimi lava e tasi, 3-6 lafoaʻi ma vevela uumi umi e ola i luga o le orchid. E tolusefulu fugalaau fugalaau papaʻe e fuga mai i luga o se paʻu saʻo 10-20 cm le umi. O peti pito i lalo e fai ai se lipine lemu, i luga o nei samasama lanu samasama laititi.

Ludisia e iloa

I le eseesega o le taua o le faa-Sisisia, ua fafagaina e le aufaifaatoʻaga ituaiga eseese o mea teuteu:

  • Ludisia dawson e ese mai i lau lapopoa lanu mananaua, piniki. O le laau e oʻo i le maualuga o le 30 cm.
    Ludisia dawson
  • Ludisia Odin e iai foi se mamanu o vela siliva uumi i luga o laulaau, ae ui i lea, o le felauai solo o paʻu paʻu o loʻo i luga o le umi atoa o le laina tutotonu.
    Ludisia Odin
  • Ludisia alba o loʻo i ai se lanu mama o laʻau e aunoa ma le lanu mūmū masani. O laulaau ua lalagaina i ni paʻu paʻepaʻe umi.
    Ludisia alba
  • Ludisia Otletae - lanu uliuli, lanu lanumeamata ufiufi mumu mūmū mūmū mūmū.
    Ludisia Otletae
  • Ludisia tanlaniana O loʻo faʻaalia ai se lautele laulau pepa ma se moli teuteu i le ogatotonu.
    Ludisia tanlaniana
  • Ludisia Velvet - o laupepa e lanumeamata lanumeamata ma maua ai se paʻu veveve. O laulaau mūmū mūmū e faʻaalia i le pito i luga o le laulau.
    Ludisia Velvet

O ituaiga eseese e mafai ai ona e faʻatau se tochidisa Ludisia ma mea sili ona manaia. E le gata i lea, o le a le mafai ona taofi iina e le au fai togalaau.

Faʻasalalauga Lusiasi

O le orchid ua faʻalauteleina i le vao. Talu ai ona e le o iai se taimi e malolo ai, o le faʻatinoga e mafai ona faʻatinoina i le gasologa o le tausaga. O le faʻapenaina o le faʻaleisiia e ala i togi e maua ai le iuga sili. Ua lava le tipiina o ni fasi pusa i 2-3 internodes. O le paʻu e faia i le lau o le faʻamaʻi pipisi ma o pito e togafitia i le manala.

O le faʻafefiloi o moa sphagnum ma le paʻu paʻu paʻu e talafeagai mo le totoina. E taoto faʻasolosolo i luga o le eleele ma faʻapipiʻi. Faʻasusu ile eleele i luga e le manaʻomia. E ufiufi le fagu i se ata tifaga, e le manaʻomia le faʻamafanafanaina. Faʻaaogaina i totonu o le 2-4 vaiaso. O aʻa talavou o le a manino le iloa i autafa o le aʻa.

A oʻo mai lau laʻau muamua, e mafai ona e masani ona masani i le togi i le leai o se fale, ae manaʻomia pea le maua o le maualuga o le susu. Afai e maua ni gafa i luga o se fatuga laiti, e tatau ona vave aveeseina.

Aiga Tausi

O le tausia o Lisia e manaʻomia ai ni taumafaiga, ae o se laau manaia tele e tatau ona i ai se togafitiga faaaloalo. Mo le totoina o se tagata matua matua, o tamai ipu malamalama ma vaitafe tetele e masani ona faʻaaogaina. O le pito i lalo o loʻo ufiufi i le vermiculite po o piliki piliki, ma o le eleele sauniuni e tuʻu i luga. E mafai ona e faʻatau se mea e fai i le mea e fai ma faʻamalosi i se faleoloa fugalaau. Faatasi ai ma le tutoatasi o le gaosiga o le eleele mo le faʻaleisi, e tatau ona aofia ai vaega nei:

  • paʻu fasi pine paʻu ma le faʻaopoopoga o nila (4 vaega);
  • vaega o le masi sphagnum (4 vaega);
  • malala (1 vaega);
  • peat (1 vaega);
  • laupepa eleele (1 vaega).

O aʻa e tuu i luga o le pito i luga o le eleele, e aunoa ma le faʻalolotoina o le tumutumu o le tuputupu aʻe. E masani lava e le talafeagai i le vavaeina o Lusia. Ua lava le faʻatinoga o lenei faiga i le 3-4 tausaga aʻo tuputupu aʻe le rhizome. O aʻa e tatau ona faʻasaʻoloto mai le mea tuai ma faʻafefe mo le tele o itula ile vai mafanafana.

Ludisia e fiafia i nofoaga malulu, ae mafai ona tetee i le taeao po o le afiafi malamalama o le la. O le laau toto e tuputupu ae masani lava i luga o faamalama i matu, ae i le taumalulu o le a manaomia atili le malamalama. O le umi o le ao o se tasi lea o mea e lelei mo le fuga.

Orchid e fiafia i nofoaga mafanafana lelei. +20 ... +23 ° C ua lava mo ia. O le malulu i le + 17 ... +19 ° C e lelei mo Lusia ma faʻateleina le tele o fugalaau. E sili ona faigofie le faia o ia tulaga e ala i le faʻalauiloaina o le ipu mai ia Me ia Setema i luga o le faletusi poʻo le terrace. E taua tele le filifilia o nofoaga e aunoa ma ni faʻailoga.

Ludisia e tatau ona faʻainuina i taimi uma ile tausaga. O le meaʻai e tatau ona susu i taimi uma, ae aunoa ma le faʻavaivai. E le tatau ona tuʻuina le suavai i luga o le apa. E tafe i le afa itula pe a uma ona fafaga. Orchid e manaʻomia le ea malulu. E fautuaina e faʻaaoga auala uma e faʻafeusuaʻi ai:

  • nofoaga faʻapitoa i tafatafa o vaipuna ma vai mamai;
  • pallets ma laʻau susu ma vermiculite;
  • tagata faʻamaualalo;
  • felafolafoaʻi lau.

E le tatau ona liliuina ni laulaau ma laulaau vevela, a leai o le ae fesili ifo ia te oe lava i se fesili: "E faapefea ona aveese suavai vai mai Lisia?"

Faatasi ai ma se faʻaaogaina faifaipea, e le manaʻomia e le orchid le faʻaleleia, e maua ai mea uma talafeagai mai le siosiomaga. I le vaitau o le vavalaʻau, o le afa o le mineral complex for orchids e mafai ona faʻalua faalua i le masina.

Faʻasalaga lelei, e le fefe Ludisia i faʻamaʻi, ae o ona laʻau manogi e tosina mai ai meaola. Ma o lena fuainumera iniseti, pusi moli, aphids, whiteflies poo mealybugs e le afaina ai le matagofie taua, e tatau ona togafitia i iniseti i le faailoga muamua o se osofaiga.