Laʻau

Hogweed o se tagata matautia matautia

O le Hogweed o se fualaau vao mai le aiga o le Ualalii. E iloa e le toʻatele ona o lona mafai ona mafua ai ni mumu. I le taimi lava e tasi, o le igoa Rusia o loʻo taʻu mai ai o laʻau talavou na faʻaaogaina e fai ai sou, borsch ma vasega lona lua. O le igoa faasaienisi - Heracleum poo Hercules grass - o loo talanoa i le tele o le tele o le laau atoa, ona laulaau ma umbrellas. Hogweed e sili atu ona tufatufa atu i le sone lelei o Eurasia, e ui lava e maua foi i Amerika i Matu. O le tele lava o taimi, e tupu aʻe ai i totonu o vaomatua o le vaomatua, i lauʻeleʻele malulu, i vaitafe ma auala. O le uiga faaalia i le ugweed e le mautonu. O nisi o meaola e matua afaina tele i tagata ma manu, ao isi e faʻaaogaina e avea ma meaʻai, o se vailaʻau faʻapitoa, faʻapea foi ma le teuteuina o le saite ma le faʻatoʻaga. E le o se mea e ofo ai o vao leaga e masani ona tauivi, ae o ituaiga teuteu ma maloloina e lelei ona totoina.

O le a se mea e foliga mai e foliga mai

Hogweed o se laau talavou. E masani lava o le taamilosaga o le olaga e lua tausaga ma e na o mea e seasea tupu. E fafagaina e se mea taua tele ma le tele o lala o laufanua. O le loloto o aʻa e oʻo i le 2 m.

O totoa totoga saʻo e pei lava o le tino. O le maualuga o le maualuga e mai le 20-50 cm i le 2.5 m. E i ai faʻataʻitaʻiga e oʻo i le 6 mita le maualuga. I luga o le mea e leai se mea e iai ni mea mamafa ma fua. E i ai se lipine puʻe.

O laʻau o loʻo faʻalautele i le pito i lalo o le basal rosette. Pepa lanu pepa lafoaʻi o le cirrus-dissected poo le paʻu pepa e aofia ai le 3-7 vaega o ituaiga eseese ma foliga i ni pito faʻamalosi pe faʻasalaga. Le lanu o le laʻau o le siliva-lanumeamata poʻo le lanumeamata lanumeamata. O laʻau taʻitasi e tu i luga o le lima umi, lea e aofia ai lona faʻavae i le uʻu.








I le masina o Iuni, e aliali mai i luga o tumutumu o faamalu. O le fuga e toe 1.5 masina. Ole maualuga o le inflorescence e tusa ma le 40 cm. E oʻo atu i le 150 laulaʻau ma lau lanumeamata-lanu samasama, lanu paʻepaʻe poʻo le piniki. O fugalaau hogweed e aofia ai le tele o le pollen ma le nectar, lea e avea o se protein meaʻai mo pollinators. Hogweed o laau mono mono, o latou fugalaau e naʻo le tasi ona tupu. Ona mate ai lea o le laau.

A maeʻa le faʻavasegaga, o pulou e lua faʻapipiʻiina o se foliga o foliga o loʻo i ai i fugalaau. A maeʻa, e tatala vave ma faʻasaʻo fatu.

Le lamatiaga o hogweed

Mo tagata, o le mea sili ona lamatia o le faʻafesoʻotaʻi faaletino ma le parsnip povi. O le sua manino o le laau e faigata ona iloa i luga o le paʻu. E le mafua ai le mu poʻo isi faʻafitauli. I le taimi lava e tasi, o le lagona o le paʻu i le susulu o le la ua matua faateleina. O lenei uiga o le totogoa e taʻua o le phototoxicity. O mea taua o le suauʻu ma le mafanafana e fesoasoani i le mu. I le manino, vevela aso, e sili atu le malosi. I ni nai minute poʻo ni itula (e oʻo mai i le aso), o loʻo faʻapena tele le faʻaleleia o vai i le vai. Afai e ulu le sua i totonu o mata, ona mafai loa lea ona amata le tauaso i le mata.

I le vaitau o le vavao, ua faateleina le matautia. O le manogi manogi, e tutusa ma le manogi o le kerosene, e faalauteleina ai le tele o mita mai laau toto. E mafua ai ona faʻaalia se mea e ono afaina ai ma faʻalavelave manava.

O le mea moni, e tatau ona alofia le faʻafesoʻotaʻi tuusaʻo ma le laau i auala uma, ae afai ua uma ona tupu, e mafai ona e fesoasoani e pei ona taua i lalo:

  • mulumulu lelei vaipanoa ua faaleagaina ma le tele o vai tafe i le fasimoli;
  • togafitia ma fualaau faasaina, furatsilinom po o se vaifofo o le paseka e masani ai;
  • faʻaaoga le panthenol poʻo se isi mea totoa;
  • Aua le faʻaaogaina le mamafa poʻo le faʻapipiʻiina o ofu;
  • puipuia le susulu o le la mai le ulufale atu i le nofoaga aafia mo le itiiti ifo i le 2 aso.

E mafai e le fomaʻi ona tuʻuina atu le fesoasoani sili ona aoga, o lea e le tatau ai ona e faatuai e asiasi i le falemaʻi.

Manatu lauiloa

I le aofaiga atoa e 70 ituaiga o meaola. E vaevaeina i latou i vailaʻau oona, faʻamalofia vao ma laau teuteu.

Laʻau oona

O vailaʻau nei o mea oona.

Hogweed o Sosnowski. O se tino malosi lenei laau totino i le Caucasus. O lona maualuga e oʻo i le 3 mita. O fuālaʻau manaia malosi e fausia ai se ogalaau malosi. O lau lanu lanu meamata lanu meamata e tupu mai i le 1.4 mita le umi ma e oʻo i le 0.7 mita le lautele. O le toilalo ma lanu papaʻe lanu paʻepaʻe po o le moli mama e oʻo i le 50-80 cm. O le toe gaosia e tupu lava i fatu. O le sua o lenei meaola e mauʻoa i furanocoumarins. O le faʻapipiʻiina o le paʻu, i lalo o le aafiaga o le ultraviolet radiation, e mafai ona mafua ai ni ogaoga ogaoga seia oʻo i le oti. I le taimi muamua, na totoina laau toto e avea o se fua o faatoaga o faatoaga. Ae ui i lea, na maua ai e aʻafia le tulafono o le kenera ma mafua ai le suia o manu.

Hogweed o Sosnowski

Hogweed Mantegazzi. O se laau televave e ola vave ma se maualuga e tusa ma le 6 mita e salalau solo vave i le mea e lata ane. O le lapoa o le paʻu e oʻo atu i le 5-10 cm. O lanu lanumeamata lanumoana-lafoaʻi ma 3-5 vaega o loʻo ola i lo latou faavae. O le uumi o le laʻau ma le petiole e 3 m. I Iuni-Aukuso, ua teuteuina le pito i luga i le faʻaogaina o le malu malu. A maeʻa le fua, ona mate ai lea o le laau. O le sua o le ituaiga e tele foi i le furanocoumarins, lea e mafua ai le mumu i luga o le paʻu, e faapena foi i le tele o atunuu o loo tau faasaga i le setete.

Hogweed Mantegazzi

Uma masani. O le matagofie o le faʻalelei ma le mumu, o pupu laititi e tupu ile 2-2.5 mita le maualuga. Lolo lafoaʻi ma le 3-5 lobes e ola i luga o petioles umi. O latou lanu lanumeamata. O fugalaau laititi e fai ai se faamalu ninii e oʻo i le 40 cm lautele.

Uma masani

Laʻau e le afaina

O vailaau nei ua manatu e leai se aoga.

Siberian hogweed. O le vaeluaina o le vaeluaina 1.2-2 mita maualuga le lanu meamata lanu meamata. E faʻapitoa foi ona vaʻaia i lalo o le eleele i totonu o se pusa tele. O laʻau taʻitasi taʻitasi e tolu-7 lobes. Fugalaau lanumeamata lanumeamata-fugalaau fugalaau i le faamalu o le faamalu i le diamita o le 16-20 cm. O le fugalaau e amata i le faaiuga o Iuni. Laʻau e le oona ma faʻateleina le tuputupu ae, ae tele naua togafitiga ma mea teuteu.

Siberian hogweed

O le hogweed e lauulu. O se tafaoga suamalie e tusa ma le 150 cm le maualuga e iai ni fuālaʻau fulafulaina 3-5 cm le lautele. O le lau o le oval poʻo le lapotopoto 50-60 cm le umi e iai lanu lanu meamata ma e ufiufi i le siliva siliva. O faamalu faʻatasi ma tamai fugalaau paʻepaʻe e 15-20 cm.

Hairy Hogweed

Totoina ma le tausiga

Talu ai ona e faigofie lava ona faʻaleleia le ugweed e fatu ma tuʻuina atu le lelei o le totoina o le tagata lava ia, e leai se uiga e faʻaaoga ai laau vegetative o le toe gaosia. E masani lava ona selesele fatu, aua e vave ona malepe. E mafai foi ona e nonoa faʻamafanafana i le gau. A maeʻa le mago, faʻapena ona totoina fua o fanua i luga o eleele. I le ogatotonu o le autumn, aʻo lei amataina le kiona, latou te tapunia i le loloto o le 2-3 cm. I le tautotogo, a maeʻa le kiona, o le a aliaʻe pine muamua. I le taimi muamua, o le kuluma ma le lanu meamata o loʻo atiaʻe lelei. O fugalaau e amata mai i le lona lua i le valu tausaga o le olaga. E mafai foi ona e totoina i le tautotogo, ae muamua, o fatu e tuu i totonu o le pusaaisa mo le vevela mo le 2-3 vaiaso.

I le tulaga lautele, o le laau e matua le lelei ma taua. E le faʻaaloalo i le tuufaatasiga o le eleele ma le nofoaga. E tatau ona e tausia lelei sina mea itiiti. Ae o loʻo i ai foʻi tulaga alualu i luma lelei mo tulaga teuteu.

Malamalama O le laau e ola lelei i le susulu o le la, i le susulu lelei o le la, ae e mafai foi ona i ai i totonu o le paolo.

Lulu Hogweed e matua faigata lava. E taofiofi le vevela e tutusa lelei ma le + 45 ° C ma fulufulu ile -35 ° C. I le taumafanafana, e le manaʻomia e ia le puipuiga, ma i le taumalulu, faʻasaʻo le eleele i aʻa.

Faʻasa. E ui lava e mafai e le laau ona tatalia le lāmala, ae masani ona faʻavafeina vaiinu mo le televave o le tuputupu ae ma le faʻaogaina o vao lanu meamata. Ae ui i lea, e le tatau ona faatagaina le faapaleniina o le vai i le palapala ina ia le tupu ai le aʻa. O le fogaeleele o nisi taimi e aoga e tatala ai. E latalata i laau laiti, ua aveeseina vao, o faʻamalosi malosi e faʻaaogaina ai na o latou lava.

Fertilizers Hogweed e mafai ona faia atoatoa e aunoa ma le faʻamalolo. Afai o le eleele e matitiva pe manaʻomia foi ona vave faʻavavevave vao, e mafai ona faʻaalu se tasi taimi e fafaga ai. O lana fuafuaga mo le tautotogo. Mullein solution o loʻo sasaaina i lalo o le vao poʻo le faʻaaogaina o minerale faʻapitoa e faʻaaogaina.

Pulea vao

Auala mo le faʻaleagaina o ituaiga oona o le parsnip po o loʻo faʻaleleia i taimi uma. E oo mai i le taimi nei, e sili atu nai lo le toasefulu ma le lua o latou ua atiaʻe. O mea nei e sili ona aoga:

  • teuteuina o mata e le matala (talu mai na o le tasi le fuga o le vine, ua lava lea e taofia ai mai le fuga ma le fatuina o fatu);
  • o le faʻaaogaina o vaovao (mea oona e faʻatau ai laau) - e te manaʻomia e fufulu muamua aʻo lei oʻo mai fugalaau;
  • mu (faʻamaʻaina le vavao i le afi mumū ma tuʻuina mai le afi mai le pito i luga o le fugalaau e oʻo i le matua lelei o fatu, e taua le aua neʻi latalata, talu ai o afi mumū emit ai fulamaʻa vevela);
  • o le suotosina ma le veleina (i luga o se fasi fanua fanua e lava e eli ai le eleele i ni nai taimi mai le amataga o le tautotogo poʻo le veleina masani o moega, e tatau ona vavae faʻataʻitaʻi taʻitoʻatasi i lalo o le ua matua);
  • atinaʻeina o fua o fua o le ola vave;
  • pepe faʻatoʻa fanau, fili masani;
  • o le faʻaaogaina o tekinolosi faʻaaogaina (o le faʻaaogaina o vaalele mo le faaleagaina o aʻa e le faatagaina ai le parsnip pipi e tupu ma fuga ma o le vao e faasolosolo malie lava ona solo ese e aunoa ma le salalau atu i teritori tuaoi).

Mea tau vailaau

E masani ona faʻaaogaina le Sigonia faʻapipiʻiina i vailaau faʻapitoa e avea ma fualaau lelei. O meaola ma teuteuga lelei e saunia mai aʻa ma lau. E fesoasoani le iniseti e faʻaumatia faʻamaʻi fatuga ma gall vladder, faʻauʻuina ma le epilepsy. O teuteuga o aʻa e faʻaaogaina e faʻafetaui ai le lymphadenitis, o le tino o le tino o le tino, o le fula ma le hepatitis. O paʻele ma faʻamalosi e aoga mo faʻamaʻi paʻu, rūmatism poʻo siama.

O vailaau faʻapitoa e leʻi faʻaaogaina lenei laau, aʻo suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina ma o nisi fomaʻi e fautuaina le tuufaatasia o togafitiga masani faʻatasi ma isi. E tatau ona manatuaina o vaega o le laau o ni aʻafiaga malosi. Ina ia aua neʻi afaina ai lou lava soifua maloloina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi aʻo leʻi faʻaaoga.