Laʻau

Faʻafeiloaʻi - tulaʻi ma tausi

A o faʻato'ā fananau mai i totonu o le atunuʻu, o le toʻatele o fai togalaau e sili ona fiafia i lenei fugalaau - o le fale talimalo, poʻo le malie. Afai e faʻaleleia e se fale talimalo, totoina ma tausia se fale e le taua tele e oʻo lava ile amataga. Mo le aganuu e faʻafiafia ai ma lona teuteuga, o le malamalama i tulafono i luga o le auala e tausi ai se fale talisapaia e talisapaia.

Suʻeina pe a uma le faʻatau

O le aganuu lauiloa, e sili atu ma le 40 ituaiga, e tupu i East East ma East Asia. Mo se togavao, o se nofoaga lata i se vaituloto e sili.

Manatua! O tagata o le Malo Tutotonu e faaopoopo i meaʻai. Latou te talitonu o le laau ei ai le mana paia.

Queen of the Shady Garden

O le filifiliga sao o le nofoaga e nafa ma le manuia ma le ola o le fugalaau. E mafai ona ola le tupu i luga o se fugalaau e aunoa ma le toe suia mo le 20 tausaga. E avea o se faavae mautinoa mo se fugalaau fugalaau o le alualu i luma faifai pea.

Afai e faʻanofoina le au, faʻaleleia ma tuʻu i totonu o le eleele avanoa e lelei mo le tautotogo: mai le tolu tausaga o Aperila - seia oʻo i le ogatotonu o Me (ina ua maeʻa le tau o le kiona malulu).

Fautuaina e saunia le eleele i le tautoulu: ia eli se togalaau fugalaau i luga o le katepa o se suo ma faaopoopo mea faʻalaʻau.

O tagata o le taumafanafana e fiafia i le taimi ma pe faapefea ona totoina se fale. O le tele o fai togalaau o loʻo totoina le totoina mai le tau mafanafana i le afa muamua o Setema. Afai e totoina le fugalaau i se aso mulimuli ane i le tautoulu, atonu e le mauaa seʻia oʻo mai le malulu. O le eleele aʻo lei totoina e matua faʻafeinu.

O le totoina o fua o faatoaga i totonu o le togalaau e faia i eleele puipuia, e totoina vao i luga o fugalaau e lata i le puipui po o faatasi ai foi ma puipuiga o eleele ma ferns. O nisi o fai togalaau e ola i fale, ogalaau, pusa. Latou te teuteuina le saite i uluaʻi fatuga.

Faʻailoga i totonu o le ogaumu

E le fefefe le vaʻaia o le tau malulu. O faʻatoʻaga poʻo rhizomes e faʻatauina i totonu o fagu ua totoina i luga o le moega i le tautotogo pe'ā faʻamafanafanaina le ea e oo atu i le + 12 ... +14 ° С. E le manaomia e tagata taʻitoʻatasi matutua ni fale mo le taumalulu.

Hosta e le fiafia i le faʻafefeina o le vai, faʻaleleia o le palapala, matagi malolosi. Suafa le fugalaau i le vaveao i lalo o le aʻa.

Taua! Aua le fafagaina le vao mai luga i le taimi o le vevela - o laʻau e tumau pea i luga o le lau. E leai se mea e tatau ona faʻamalolo ai le talimalo.

Tulaga sili ona lelei

Mo le faʻaleleia o au e sili atu:

  • se nofoaga i le vaeluaga o le malulu lea e sulufaʻi mai matagi;
  • eleele humus, ma le alavai, susu, ma le pH neutral pe pisia. O le fugalaau fugalaau e le ola lelei i luga o le oneone ma le oneone. O le faʻafefiloi eleele e tatau ona aofia ai i tutusa tutusa humus, peat, vermiculite, laʻau vao. Toto e pei o fugalaau.

E fautuaina le faatulagaina o se togalaau fugalaau i luga o se nofoaga e puipuia mai faʻataʻitaʻiga: o se vao i tua o se fale pe lata i se vaituloto, i le itu i matu o le togalaau. Ae o ituaiga eseese e manaʻomia le susulu o le la e faatumauina ai se lanu susulu. Mo ituaiga eseese o le lanumoana ma le paʻu, o le ata e talafeagai, e lava le malamalama i le 2 itula i le aso. Faʻalagolago i le vaeluaga o le auala e ola ai laulaʻau, aʻo iai le faʻalavelave i le atinaʻeina o le vao. O le a faʻaleagaina le 'au i le susulu o le la i le aso atoa - e mafai ona mu ni laulaau.

Filifilia o se nofoaga o se vaega autu o le manuia, lea e taʻu atu ai ia te oe pe faapefea ona totoina se fale talimalo. O le la e nafa ma le lanu saʻo, ae faʻateleina le matua pe faʻaumatia uma le laʻau. O le faʻatasiga sili ona lelei o le ata lafoia ma le malulu.

O le tuputupu ae i le la atoa e le talafeagai mo laau. O nisi ituaiga e manaomia ai le tele o le la ma le tausiga faʻapitoa: o se mea e faʻaleleia pea e fafagaina ai vai ona o le vave faʻavaveina.

Fautuaga! E le fautuaina le totoina o se fugalaau e lata ile papaʻe poʻo isi mea e faʻaalia ai ave o le la, faʻamago le laʻau.

Ina ia totoina se laau i le la, o le ae manaomia:

  • aemaise sauniuni eleele e iai paluga, peʻa;
  • faʻaaoga le mulch e puipuia ai le palapala mai le vevela ma le faʻafefe o le susu.

Pe a totoina se fualaau aina i se togalaau fugalaau, o le a suia le lanu o le lau laulau i lalo o ia tuutuuga:

  • samasama samoa o le a maua lanu paʻepaʻe;
  • i ituaiga lanumoana, o laulaau e fuga lauusiusi.

O ituaiga lanu samasama e feagai ma se aofaiga tele o le ultraviolet i le taeao ma le aoauli. E sili ona lelei le ola i ni ituaiga lanu eseese i totonu o le paolo. O ituaiga e leai ni fua (Glo color, Supernova, George Smith, Tokudama Aureonebulosa, Siva faatasi ma aʻu) o loʻo i luga o le fugalaau e aunoa ma se avanoa i le la.

Laasaga taʻitasi i lea laasaga

Pe a totoina, o tagata o loʻo tautau i luga o se togalaau fugalaau e taʻitaʻia e se laasaga taʻitasi. O le a manaʻomia:

  1. Tili ni pusa i totonu o le 40-60 cm mo mea masani ma 90-100 cm mo ituaiga umi.
  2. Faatumu se peat i le 2/3 vaega ma le peat or compost.
  3. Vai vai, ave le eleele mai le fugalaau faatasi ai ma se meaʻai, suʻesuʻe le delenki mo le faʻapalaina poʻo le pala o aʻa.
  4. Tuu fasi laau i totonu o pu.
  5. Faʻatoʻa aʻa, ufiufi ile eleele, vai.
  6. Tuu le mulch i totonu o le eleele e lata ane i le seedling - otaota po o le paʻu.

O le totoina o mea mo le totoina e filifilia ma le faaeteete. 10-12 cm aʻa e lafoaʻi. E fautuaina o le seedling e i ai le 2 po o le 3 taʻavale.

E faʻapefea ona filifili le totoina o faʻatau

Taua! Teuina o laau aʻo lei totoina e faia i le malulu ma le pogisa i le vevela o + 5 ... +10 ° C. Na o se mea faʻapitoa vaʻaia, o se fata i le pito i lalo o le pusaaisa, o se pu.

Pe a totoina, o tagata o le fatugaʻo o loʻo i le palapala. Afai e talafeagai, faʻaopopo le eleele i lalo o le aʻa.

O le totōina o togalaau i le tautotogo i eleele puipuia e fuafua i tulaga o le tau ma le vevela o le ea. I totonu o le Urals, e pau i le faaiuga o le tautotogo po o le tau mafanafana, i le Itumalo o Krasnodar, e amataina le galuega i le sefulu aso mulimuli o Aperila, i le Moscow Region seia oo i le aso 15 o Me.

Tausiga i fafo

Tulaga faʻatau

O le tausia o le 'au e aofia ai le leai o se vai. O ia e nafa ma le matagofie o laʻau, tele, malosi faʻatumu. I le leai o se avanoa e fafagaina ai le 'au, ia taumafai e aloese mai le tuʻuina atu o pepa laulaʻau.

Laʻau o le Lassock - fugalaau fugalaau, totoina ma tausi

Ole togafitiga e puipuia ai le solo mai le lau ole lau. E taua tele lenei mea mo ituaiga lanumoana lea e fuafua ai le lanu le lanu. O le vavalalata saʻo e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o fungalfections ma le laʻau.

E aoga i le taimi tatau le vai, o le eleele e tatau ona susu.

Faʻalogo! O faʻaulu o loʻo fafagaina i totonu o se tamai toso ma naʻo le aʻa. O vai e pa'ū i luga o laʻau laʻau e faʻaosofia ai lo latou le fiafia ma faʻaleagaina slugs ma gata.

Faʻatau i lalo o le aʻa

O se taimi lelei e faʻafefete ai le fugalaau e oʻo ile 11 i le taeao. Afai o se puaoa i fafo, e faatagaina i le ao. A leai, o le a mu o ia pe a pa'ū le vai i luga o laupepa.

Laʻei pito sili

Aʻo faʻaleleia 'au, o le tausiga e fuafuaina lona foliga mai. Faʻaaogāina o le faʻamaʻiina e afaina ai le teuteu o le fugalaau. E fautuaina le fafagaina o le laau i le tolu taimi i le taimi o le vegetative:

  • i le tuputupu aʻe;
  • i le vaega o le fuga;
  • pe a uma ona tupu.

E masani ona faʻaaogaina le fafaga faʻatasi ma le nitrogen (N), potassium (K), fuamoa (P). O loʻo faʻafeiloaʻi Humus, lea e fafagaina i le tautoulu. E sili atu mea e sili ona lelei i luga o laei. O le mea autu e le o le faʻaaogaina. O le tele o le toe faʻaleleia o le mafuaʻaga o mu.

O lenei vaega e aafia ai le lanu o laulaau, o lona mamafa, elasticity. E le manaʻomia e le fugalaau le tele o fafaga. Faʻamamago i le vaitau i nisi o taimi poʻo le faʻaaogaina o le gaoioi o le gaʻo.

E taua tele le tausia o le tele o vaega pe a faʻamalosia le talimalo. O le sili atu o le vevela e taʻitaʻia ai le faʻamalama ma le talepeina o le pigment, o lea e fafagaina ai i latou i ni vaega se lua: i le amataga o le tautotogo, seia oʻo ina faia laulaau. I le laasaga o le saponification ma le faʻamaʻalogaina, faʻamafanafana ma humus. I le avea ai o se vaega o le mineral, e faʻaaogaina vailaʻau faʻatasi ai ma le 'eletini oona faʻatasi ma le nitrate calcium, lea e faʻaopoopo i le taimi o le faʻapipiʻiina o le tupu muamua.

E tusa ai ma tali a le au mafanafana, mo le tele o laau totō e sili ona lelei le faʻaaogaina o le lima o fualaʻau i le 1 fuamoa, mo laau iti - itiiti, mo fugalaau laiti, o se sipuniti ua lava.

I le vaitau o le tautotogo ma le tau vevela, o le taofiofia o 'au e faalagolago i le paleni o meaʻai (phosphorus, potassium, nitrogen) i le fua faatatau: 1: 1: 1, 1: 1: 2 poʻo le 1: 2: 1.

O lenei vaitau e fetaui lelei mo le faʻaaogaina o mea tumau-tumau, mo se faataitaiga, Osmokot.

Osmocote - fugalaau fugalaau

I le faaopoopo atu i ai, e taua tele le faʻaleʻeleina o faʻatoʻaga ma faʻapipiʻi folia 2-3 taimi. O meaʻai e faaopoopo i le meaʻai e lelei tele. O mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi Nitrogen-e talafeagai mo laau toto ma lanu lanumeamata poʻo lanu samasama.

O nei vailaʻau o loʻo faʻaaogaina ma le saʻo mo 'au uliuli. Latou te fesoasoani e suia mai le lanumoana i le aganuu lanumeamata. Mo ituaiga eseese lanu moana, o le laʻei pito i luga ma paleni NPK e talafeagai.

Organics e tamaoaiga i micro - ma macrocells. E faʻamautinoa le saogalemu o le fugalaau. Fertilizers e faigata ona faʻaaogaina ina ia tausia le fua faatatau NPK manaʻomia, ma aloese mai le suia o le lanu o laʻau.

Pe a totoina 'au i le eleele lafulemu, latou te le mafaufau e uiga i le faʻamaʻiina mo le 3-4 tausaga. O le faʻaaogaina o mea faʻalauiloa e tupu i le 5 tausaga i le taimi o le tautoulu, faatasi ai ma le amataga o le tautotogo ua faʻafeiloaia i le ituaiga mulch:

  • laau afu;
  • compost
  • vaomago;
  • peat;
  • fugalaau tele.

Pe a tupu le tuputupu ae ma le pallor o tagata matutua, ua faʻafeiloaʻi le faʻalaʻau manogi i totonu o le eleele palapala, lea o loʻo aofia ai vaega i le lava voluma. Ona fufulu lea o le fugalaau i lalo o le aʻa.

Fautuaga! I le taimi o le tuputupu aʻe, e faʻatonu ai le faʻatonuina o le 2-4 taimi, o le meaʻai mulimuli e pa'ū i aso muamua o Aukuso.

I totonu o faleoloa, e faigofie ona maua fomaʻi faʻapitoa i totonu o le soluble suavai ma micro-, ma macroelements mo fualaau aina ma mea teuteu. Latou te talafeagai mo fugalaau, saofaga i le atinaʻe sao, faʻaleleia atili o le faʻalauiloa ma le fua, le eseesega o lanu eseese.

I le taimi o le fuga

Afai o loʻo fafagaina e le auʻau le tausiga o fugalaau ma faʻatoʻaga i le taimi o le fugalaau e aofia ai:

  • vevela vao ma le faʻaleleia o meaʻai;
  • fafaga faatasi ai ma suavai faʻasaina suavai;
  • faʻaleleia masani: faalua i le vaiaso, faʻatasi ai ma le lāmala le faateleina o le voluma;
  • faasaolotoga mai fugalaau tuai;
  • puleaina o manu.

O le tuputupu ae o se fuainumera tele o ituaiga o laau i luga o le fugalaau e faaopoopo ai le taufaamatau o le maua o laau toto e aafia i faamaʻi ma iniseti leaga. E aoga le filifilia ma le totoa o mea totō, faʻavasega taimi taʻitasi fugalaau.

Mo le faʻaalia o foliga o le talimalo, faʻamalo alo ma ala.

Fugalaau o mai

I le taimi malologa

A maeʻa le toto o le laau, faʻapena ona aveʻesea lea o le limasini i le taimi, faʻasaʻo ai le tamaʻitaʻi o le vao.

O tausaga taʻitasi i le tautoulu, e manatu le tagata matua e tupu tele, o loʻo totoina. Faʻapenaina le fugalaau e faia i le vaevaeina o le vao. O le tagata talimalo e matua faʻafeinu, eli ma vaevaeina i ni vaega. O vaega taʻitasi e aofia ai laupepa 2, faʻapea foʻi aʻa.

Faʻafefea ona fefaasoaaʻi le talimalo

Toto le laau seia oo i le ogatotonu o Setema. Seia oʻo mai le malulu, e tatau ona ola aʻa ma sauni mo le taumalulu.

O le eleele mo le gaosiga e filifilia lelei ma manava. Vaʻa faʻatasi ma tufuga tufuga faʻasusu ma mulch i le oneone poʻo le vao.

Sauniga o le taumalulu

Faʻatauaina lelei le teuteuina o fugalaau mo le taumalulu. O le a tatau ai ona tipi fuālaau totō, sasaa le palapala i tafatafa o le fale talimalo i laʻau, sawdust, peat. E le faʻataunuʻuina togalaau vao.

Saunia mo le taumalulu

O le kiona pa'ū e faʻaaoga e faaopoopo ai le vao. Latou te ufiufi le fale talimalo i paʻu paʻu. E le manaomia le ufiufiina o le aganuu ma se ata - o le avanoa o le okesene ua poloka, ua faia ai tulaga mo le ola o meaola faalafua.

O nisi o fai togalaau e gaosia le fale talimalo mo le taumalulu i totonu o se fugalaau ma totoina i le fale i luga o le windowsill. Ae ui i lea, o manatu o le au faifaatoaga e eseese pe mafai ona avea le tagata talimalo ma se aganuu i le potu. E tusa ai ma tagata taitoatasi o le mafanafana o le taumafanafana, o se fugalaau e lagona e na o se fugalaau matala. O isi tagata faifaatoaga ma le toʻa e talanoa e uiga i le ono mafai ona ola aʻe ni 'au e pei o se mea totino, pe afai e mulimulitaʻia tulafono o mea faatekonolosi tau faʻatoaga.

Fautuaga! I totonu o itulagi o Rusia i saute, e lelei le malologa o le fale: e le susu ma e le malolo i le taimi o le malulu ma le malulu o le tau. E taua tele mo tagata nonofo i le taumafanafana o le Moscow Region ma le Urals e popole e uiga i mea totō aʻo leʻi oʻo ile taimi i le mulching o laau.

O le lomiga o le lafoaia o laʻau o le feeseeseaiga lea i totonu o faifaatoaga. I nofoaga mafanafana, ua aveeseina lau laau i lalo o aʻa e puipuia ai le laau mai siama na natia i totonu o le lauusiusi. I le itu i mātū, o laʻau e sili ona lelei e tuʻu ai le puipuiga mai le malulu.

O le masiofo o le togavao e tatalaina avanoa sili mo tagata fai togalaau i le totoina o fanua. O fugalaau faʻapitoa a tagata talimalo o le a teuteu se fale mafanafana ma o le a fiafia i latou ma tagata pasi-mo se taimi umi, pe afai e te mulimuli i fautuaga faigofie ma fautuaga mo le tausiga.