Laʻau

Goldenrod po o le uamea auro: faamatalaga, ituaiga, totoina, tausiga

Goldenrod, solidago po o le tootoo o se ituaiga o mutia mai le aiga o aster poo Asteraceae, i le faa-Latina ua taua o le "solidus", o lona uiga "malosi". Solidago e tupu aʻe i foliga o se pupuvao tele, e maua mai ai le faʻalavelave faʻaleagaina e pei o Mati mimosa i le lanu ma foliga.

O lenei laau e tele lava ina maua i togalaau, ma e taugata mo lona teuteuina. Fugalaau e aoina mo le vevela taumalulu, latou te le sili atu le leaga nai lo fugalaau mamago. Faʻaaogaina e pei o mea faʻatau mo le sauniuni o pototoseta e tusa ai ma fautuaga masani.

Faamatalaga ma foliga o aurorod

E sili atu ma le 80 ituaiga o laau, o le Northern Hemisphere, o le vaega autu e tupu i Amerika, Kanata. O le maualuga o le vao e fesuisuiaʻi, o loʻo i ai ni meaola e le o aofia ai ma tagata tino e oʻo i le 1.5 mita. Ua totoina laʻau, o nisi ua amata ona lalaina i le tulaga o inflorescences, o lo latou umi e mai le 20 i le 35 cm, samasama ma le launi po o le lanu moli. O laulaau e foliga tutusa i luga o le tina, faatasi ai ma vaitusi i luga o pito e pei o se see.

O fugalaau laiti e aoina i ni ato laiti; latou te pipii i se fugalaau fuga i luga o le tasi, lua itu poʻo le taamilosaga. E faʻatatau i ituaiga, latou te fuga mai le vaeluaga o le taumafanafana i le taufaʻaiuiuga o le autumn. Pepa o fatu fatu e oʻo i le 4 mm le umi, ma le foliga faʻavalanisi.

O Goldenrod e ese mai i le toe gaosia, toe faʻaaoga isi ituaiga mai le teritori o le lautele. E tupu ile tausaga e oʻo atu i le 100,000 fatu o le ola lelei. O loʻo i ai faʻamaumauga faʻamalolo, o loʻo faʻaaogaina i vailaau, vailaʻau faʻapitoa, cosmetology.

Goldenrod Kanata, taatele ma isi meaola

VaʻaiFaʻaaliga manino. Maualuluga (m)Vaʻaiga masani
Common (Solidago virgaurea)
  • O pepa laulaʻau o loʻo faʻamalosi, o foliga o le tina poʻo le oval;
  • o le aʻa e fai sina laititi, lala i le pito i luga, e lanu mumu i le lanu.

E oʻo i le 1.

  • Ogatotonu ma itu i matu o Europa, Asia;
  • i Aferika i Matu;
  • i togalaau, i luga o auvai, auala i totonugalemu o Rusia.
Shorts (Solitago shortii)
  • O laulaʻau lamolemole e lamolemole, i le foliga o se afa tele, i le eseesega ituaiga - e iai stains samples ma mea lanu;
  • panicle inflorescences e oo atu i le 45 cm le umi, ato lapoa;
  • o le vaitau o fugalaau olaola o Setema.

E oo i le 1.6.

O nofoaga pito i lalo o Amerika i Matu, i Rusia, e fafagaina, e seasea.
Lulu (Solidago rugosa)
  • O le ogalaau e malosi, faatu;
  • ovoid po o laʻau e foliga mai i le tina ma faʻamau e oʻo i le 90 cm le umi, o le sili ona teuteuina i le telefoni;
  • o laʻititi laiti e laiti, faʻapipiʻi ato vili, o pusa e aofia i le 2/3 o le maualuga o le fale.

E oo i le 2.

Laʻau, susu laufanua, alatele o Amerika i Matu.
Daurian (Solidago dahurica)
  • O le lala o le lanu i totonu o le itu i lalo;
  • laulaʻau o ni ovate, faʻamaufaʻailogaina, faʻatasi ai ma pito faʻamalosi, faʻapipiʻi i mea pupuu;
  • siaki vaʻavaʻavale, vaʻaiti, vaʻavaʻa.

E oʻo i le 1.

Fausia i luga o auvai o vaitafe i Siberia.
Kanata (Solidago canadensis)
  • O laulaau e foliga mai i le tina, e tumu i le lanu, faʻalautele i lalo;
  • o le eleelea o le eleelea, pyramidal, e oʻo atu i le 40 cm, o le lanu o fugalaau e auro, i luga o fatuga saʻo o le Patio, o ato e aoina i fua.

E oo i le 2.

E tupu i le ogatotonu ma matu o itu o Amerika i Matu.
Maualuga (Solidago altissima)
  • Lafoaʻi ma se faʻataʻitaʻiga vela vevela, faʻatasi ai ma faʻamau i pito, o laʻau pito i luga e mausali ma lau lamolemole;
  • eleʻele lanu-lanu-lanu e aofia i le 2/3 o le uumi, ma le tasi itu itu o ato i luga o lala e oo atu i le 35 cm le umi.

E oo i le 1.8.

Loto i luga o togavao, i luga o auala i totonugalemu o Amerika i Matu.
Drummond (Solidago drummondii)
  • Ua afaina le taʻi, ua faigofie ona nofo;
  • laulaau e laiti, ovoid, malie i lanu.

E oʻo i le 50.

E maua i le vaomatua i Amerika, masani ona faʻaaogaina i mamanu o le atinaʻe o atunuu o Europa Tutotonu, totonugalemu o Rusia.
Shovel (Solidago spathulata)
  • Toto e moe;
  • laʻau e pei o le tina, mafiafia i le lanu, totoina i luga o se petiole o le umi o le uumi;
  • E le afaina, o le tamoʻe, o le fuga, o le auro, o le manogi manaia.

E oʻo i le 60.

Ua tupu i luga o le talafatai o le Pasefika o Amerika, na aumaia i le itu i Sasae o Rusia, ua totoina i togalaau aina.

Vaaia o tagata ola aurorod

O le hybrid goldrod (solidago x hybrida) e tuʻufaʻatasia ituaiga eseese e maua mai Kanata, e faʻaaogaina e teuteu ai fanua, nofoaga o paka.

VasegaFaʻamatalaga Maualuluga (m)Vaitaimi
GoldstrahlFaʻasalaga i lalo ifo o le 20 cm le umi, samasama auro.
E oʻo i le 1.
Aokuso-amataga o le tautoulu.
SchweffelgeiserO inflorescences e fulafula, paʻu, ma ato laʻititi, lanu samasama.
1,4.
Ogatotonu o Aokuso-Faaiuga o Setema.
KronenstahlO le umi o inflorescences e oo atu i le 25 cm, o le lanu o fugalaau e lanu samasama.
E oo i le 1.3.
Lua masina muamua o le tautoulu.
GolkindO le umi o inflorescences e oo atu i le 35 cm, o fugalaau e lanu samasama.
E oo i le 1.5.
Mai le amataga o Setema ia Novema.
ShpetgoldO fugalaau-samasama fugalaau e aoina i totonu o le telefoni 20 cm.
E le maualuga atu i le 1.
Aokuso-Setema.
Golden DvofO laulaau e foliga mai i le tina, e leai se afaina, ma se lamolemole lamolemole, o fualaau e pei o le vao, fuga, samasama-saffron.
E oo i le 0.6.
O le faaiuga o le taumafanafana - i le ogatotonu o Oketopa.
GoldtannFugalaau faʻatasi ma se fugalaau lanumoana, faʻapitoa e tasi, e oo i le 20 cm le umi, o le lanu o le tumutumu o le samasama-lanu moli.
E oo i le 1.2.
Aokuso-amataga o Oketopa.
FrigoldO le umi o faʻalavelave faʻale-malo e oʻo i le 25 cm, o le lanu e maua ai le samasama.
E oo i le 1.2.
Mai le amataga o Setema i le faaiuga o le autumn.
DzintraLalaga o le faʻaogaina o foliga, faʻatasi ai ma vaitusi, faʻalumaina o mea faʻapitoa, faʻatasi ai ma ato lapotopoto o lanu samasama-lemoni.
E oo i le 0.6.
Mai ia Iulai i le ogatotonu o Oketopa.
StrakhlenkronO le umi o le lapisi o le vafusi e faʻafetaʻiina i fugalaau fugalaau e oo i le 20 cm, o le lanu e maua ai le samasama.
E oo i le 0.6.
Mai le amataga o Iulai i le ogatotonu o Setema.
PerkeoO ogalaau e saʻo, paolo, o laulaau e laiti, foliga o le tina, faʻalavelave i mea e oʻo i le 35 cm le umi, samasama ma se lanu lanumeamata. 1,5.Mai Iuni e oʻo i le amataga o Setema.

Metotia o le fausiaina o Goldenrod

Ua totōina vao i fualaau. A o leʻi amataina le malulu o le tau, e le o pusa pusa uma e mama, o lea e tatau ai ona e saunia mo le maualalo o le fatuina o fatu na aoina i le tautoulu. Faʻatoʻaga e amata ile amataga o Mati. Afai e te gaoioi aso o le luluina ia Fepuari, e mafai ona e ausia le fugalaau ia Iuni.

E selesele fatu pe a uma le 15-20 aso, vevela o le germination mai le +10 ° C i le +22 ° C. O nofoaga malulu ua puipuia mai le matagi ua filifilia mo le totoina - o nisi ituaiga e faigofie ona nofo ai. O laau talavou e totoina i se mamao e 40 cm. O le aurorod e le o se mea e gaosia i le eleele, ae o le tele o lau o laau, e maua mai i luga o tekinolosi talafeagai mea taufaatoaga.

Tausia o aurorod i le togalaau

O le laau e le tele se taimi e alu ai mai le fai togalaau. E masani lava ona ola le aurorodelu e pei o se vao, e aunoa ma se tausiga, ae le eseese i le teuteuina i ia tulaga.

Faʻasa

Faʻaleagaina le faʻaleagaina o le aganuu, e le manaomia vai inu masani, faʻamago o le pito i luga o laʻau e taʻu mai ai le leai o le susu. E manaʻomia le faʻamamaina o le eleele i le vaitau o le vavao.

Fertilizer

Soo se sauniuniga faigata e talafeagai mo le fafagaina, e fafagaina e tusa ai ma faatonuga, faʻaoga faalua i le tausaga - i le tautotogo i le vaitau o le tuputupu ae malosi ma le tele o le fugalaau. E tatau ona mataituina le faʻaleleia i totonu o le tino. Faatasi ai ma se tele o le nitrogen, o laʻau e manumalo, ae le o fugalaau.

Tausi ma toe totoina

E na o laau totō e mafai ai ona faʻasaina i aʻa vaivai ma ituaiga e faigofie ona nofo ai. Mo i latou, faia ni laupapa poʻo ni manoa, faʻapipiʻi pito i se fusi. O le faʻaauau e le sili atu i le tasi i le 4 tausaga, ua vaevaeina le vaeluaga i le 2-4 vaega, ua toe faafou le palapala. O ogalaau matutua e loloto i le 20 cm.

Teuteu

I le maeʻa o le autumn, ua tipiina le tipu i le maualuga e 10 i le 15 cm mai le eleele. A maeʻa faʻamalolo, o le togavao e faʻamavaeina, ave faʻamalosi vaivai. O lenei faiga e faʻaleleia ai le faʻavaeina o fugalaau fugalaau faʻalaloaina, tele o fugalaau.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le laau e ono aʻafia i faʻamaʻi faʻaleagaina: paʻu manogi, lanu enaena. E manatu le Thinning o le mea sili ona lelei lea e le mafai ai e le laulaʻa ona faʻamauina. Aua nei faatagaina meaai sili atu. O togafitiga mama e faia i le tautotogo, sasaa le eleele i tafatafa o le togavao ma paluga laupapa e fefiloi ma le laupapa (1: 1). O nei faʻapalapala e suitulaga ai le afifiina o le tautotogo.

I faʻamuamua o faʻamaʻi, e togafitia i latou i sauniuniga sauniuni mo togalaau vao.

Faaaogaina o aurorod i le laufanua

Pe a teuteuina togalaau muamua mo le totoina e filifili ituaiga laʻau o aurorod, fuga i taimi eseese.

O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻatoʻaga i le fausaga o le laufanua e taatele i Europa. E faʻaaogaina e avea ma ponaivi e toso ai iniseti eleelea i poloka. O le Goldenrod e lelei lava ma conifers, perennials: phlox, dionysus, sage, thyme. O ia mea ua totōina i le tausaga, astel, zinnias, terry calendula.

Ua faailoa mai e Mr. Summer resident: aurorod - mea tau togafitiga ma le faʻailoga

Goldenrod e aofia ai resins aromasini, esters, phenols, flavonoids, meaola e ola ai meaola, ei ai mea e tetee ai i le toto, faʻamoemoe, faia o le diuretic. O faʻamanuiaga o le laau ua aloaia aloaia.

I le tele o faʻalapotopotoga, aurorod o le mea oona. Faʻaeteete, e tatau ona faʻaaogaina mo tagata mamaʻi. Aʻo leʻi togafitiga, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

O loʻo iai i le Goldenrod ni faʻasalaga: maʻi o le ate ma fatugaʻo, faʻamaʻi pipisi o le fatu, thyroid gland. O le faʻamalositino e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina o le tino.

O mea gaosi e aoina i le fua o le fugalaau, laʻau, fugalaau, kulupu vaivai e faʻaaoga mo togafitiga. O mea e faaaoga i le gaosiga e faʻaaogaina mo mea faʻapitoa, teuteuga, sauniuniga o mea faʻapitoa. Latou te faʻamalolo manuʻa, faʻamalo ese paʻu, tatali paʻu, togafiti tagata ma manu.