Laʻau

E faʻapefea ona ola i totonu o le fale - tausia fale

E tusa ma le 400 miliona tausaga talu ai, o le lalolagi o le lalolagi na toetoe lava a sili atu ona tupu i luga o ferns i luga o foliga o laau. I le taimi nei, o le toʻatele oi latou o meaola o le terrestrial, o isi e ola i lālā, e pei o le epiphytes, e oʻo lava i ituaiga meaola. E le o se mea e ofo ai, o loʻo iai ferns e pei o totonu o laau.

Ituaiga o Fugama i totonu

O ituaiga teuteu autu:

Fuga i le natura

  1. Nifaelolepis (Nephirolepis faaeaga) o laʻau e sili ona lauiloa e ola i le fale. O ituaiga masani e masani ai o Pulmosa ma lanu paʻu lanu uliuli ma Rooseveltia ma lau paʻu. E maitauina Le mafai ona fai faʻatasi ma laʻau faʻasolosolo, Norwoodii faʻatasi ai ma laʻau faʻalua ma lau lauulu, Whitmanii ma lau felanulanuaʻi faʻalanuʻu;

Na siitia e Neplolepis

  1. Adiantum. O se aulelei matagofie lenei ma se fausaga lelei, o le maualuga e oʻo atu i le 30-40 cm. O lau lanu lanumeamata, e foliga tutusa ma laulaau o le laau o Gingcobiloba. E faʻaalia i le tuputupu aʻe vave (toʻalua lona lapoʻa i le tasi vaitau) ma le vave faʻafouina. E le o le lauiloa e pei o Nefrolepis, talu ai ona e matua maaleale i se suiga o le nofoaga, e vave ona mou atu i le tulaga o tulaga e le lelei mo ia;

Adiantum Fern

  1. Plamoncerium salmon (Platycerium alcicorne) - o le fale ma o foliga sili ona matagofie. O laʻau e ola i le 70 cm le uumi, ei ai lanu lanu meamata-e lanu meamata ma e foliga foliga tutusa i nifo o se toeaina. O lenei mea totino o se faʻataʻitaʻiga. O pepa pito i lalo e lapopoʻa, lapotopoto, ma se lanu enaena. I lalo o le natura masani, latou, o pipii atu i lala o le fale talimalo, galue o se ituaiga pusa lea e faaputuputu ai le suavai mai mea e alu ese ai. E faasolosolo malie ona mate le lau, ma o loʻo i totonu o nei koneteina ma tautua mo aʻafiaga o le laau;

Platycerium alcicorne

  1. Pelaea rotundifolia (Pellaea rotundifolia). O lona lauʻeleʻele o Niu Sila, lea o le eleele i lalo ifo o le eleele e mauoa i maa maʻa. O laulaau e lapotopoto, pouliuli lanumeamata, paʻu. O le laau e laʻititi i lona telē, e oo atu i le 30 cm le maualuga;

Pellaea rotundifolia

  1. Faʻasologa o le Kenera (Igoa o le Kenera). O loʻo faʻamatalaina i lanu lanumeamata susulu, lanu meamata o loʻo fai ai se rosette e pei o se faʻavao. Faʻalagolago i le ituaiga, e mafai ona gaogao, faʻamalosi, vaapiapi pe lautele, uumi - e oo i le 1 m.

Faʻasologa o le Kenera

Le lelei ma le le lelei o le tausia o fale

O le totonugalemu o le fale e lelei mo le tuputupu ae i totonu o fale. O le galueaina o lea mea e le mafua ai ni faafitauli faapitoa. E le gata i lea, o foliga muamua o laulaau e aumai ai se siʻosiʻomaga vavalalata i totonu o le potu.

Taunuuga teuteu

Nefrolepis fern - tausia ile fale ma toe gaosia

O le mafai ona teuteuina totonu o le fale e fuafua ai le taugata teuteu o le laau, ituaiga eseese o fern e maua ai le tele o fugalaau mo le faʻaaogaina o se meaola faapitoa. E tofu lava ma latou lava uiga iloga, o loʻo faʻaalia i le foliga ma le tele o laʻau ma lau. Faʻaaoga lelei auala o le auala i le faʻaogaina o fanua, teuteuina o togalaau ma togalaau.

Le manuia ma le afaina mo tagata o le fale

O le tele o talatuu ma talitonuga taufaasese e fesootai ma lenei laau. O loʻo i ai faʻasalalau faasaienisi faʻaaogaina aoga ma leaga o le laau.

O faʻamanuiaga e mafai ona aumai e se fern i le fale:

  1. Faʻaleleia lelei toxins. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua faamamaina e Nephrolepis le ea o formaldehyde ma xylene;
  2. Faʻafetai i le vevela malosi (o le faʻaleleia o le vai i totonu o le laau), e faʻafefe ai le ea.

Taua! E mafai e le faletua ona faʻaaogāina le faʻafefe o le eletise, lea i totonu o fale faʻaonaponei, tumu i eletise eletise mai masini eseese, o se mea taua tele o le laau.

I le faʻaopoopoga i faʻamanuiaga, o ferns e ono afaina ai tagata:

  1. E mafai ona faʻafefeteina le ulu pe a latou i totonu o le potumoe, ona o le tuʻuina atu o carbon dioxide i le po;
  2. O nisi e iai taimi e maua ai se faʻafitauli le lelei i le faʻamaʻi.

Mea leaga o nisi meaola

O mea oona o ferns e faʻaalia pe a faʻaaoga le laau mo meaai poʻo le gaosia o vailaʻau. O le mea moni o auala ma ituaiga vao e faʻaaogaina i le kuka ma vailaʻau, e aofia ai le tele o suʻega faʻapitoa e faʻaaoga vaega eseese o fern.

Tului. I le taimi o le Taua Muamua a le Lalolagi i Egelani, na suia ai e le faitau aofaʻi o asparagus ma fualaau laiti o fern.

O vailaʻau o loʻo i totonu o le rhizome o le Thyroid ma Ostrich o loʻo aʻafia ai. O le mea leaga o Orlyak, o aʻa laiti ia o loʻo faʻaumatia e tagata. E le gata i lea, o se aafiaga oona i luga o se tagata e mafai ona faʻamalosi e tusa lava pe susu, pe afai o le manu na 'aina le laau.

Ina ia aloese mai le oona ma le maʻila ma sauniuniga e faia, e tatau ona e iloa tulafono mo lana tapenapenaga ma ia maitauina lelei fua ole masini.

E mafai ona teu i totonu o le fale

Faatoaga togalaau - totoina ma tausia i le atunuu

O le mamalu vavalalata o le laau e mafua ai masalosaloga pe saogalemu e teu ai se uila i le fale. E tusa ai ma talitonuga faʻalotu, o loʻo i ai se aafiaga le lelei ma lelei i se tagata.

Fafaga meaai

E sili lava le le mafaamatalaina tala masani e uiga i se fuga fern, lea e matua faigata lava ona iloa ona o sina taimi o le totogo, ae e le o lagona le fiafia i luga o se tasi e mauaina.

O malosiaga faʻapitoa e mafua i le laau:

  1. Faʻalauteleina sootaga lelei faaleaiga, aemaise i vaitau eseese;
  2. E faʻamalosia le malosi malosi, faʻamaopoopo le tulaga o le mafaufau. Faʻalagolago i le nofoaga e nofo ai, e mafai, i se isi itu, ona faʻaaogaina le malosi, fesoasoani i le faʻaalia o maʻi;
  3. Puipuia tagata o loʻo nonofo i le fale mai aʻafiaga leaga, faʻaleagaina, ma isi;
  4. Faʻitiʻitia le tagata saʻiliʻili mo mea tau tupe.

Atonu o le a le fefe tagata e totoina se fern i le fale, ma talitonu o loʻo totogia e le laau faʻalavelave ma faʻalavelave. Ae ui i lea, mo le tele o tagata fugalaau, o tala faʻasolopito e le o se faʻalavelave i le totoina o se laau i totonu o se fale, fiafia i ona foliga matagofie.

Totoina o se meaʻai i totonu o se fagu

Faʻafefete faʻamalosi - pe faʻapefea ona foliga ma pe o fea e tupu ai

O aʻa o le fern e vave ona tupu, ma ua pupuʻu le ipu, o lea e manaomia ai e le laau se faʻaopoopoga faaletausaga. O laʻau ma lau o loʻo faʻaalia foi i le tuputupu ae malosi. I le taimi lava e tasi, o le eleele e vave faʻaitiitia meaʻai, o le mafuaaga lona lua lea e masani ona faʻaaogaina.

Taua! Afai o le totogo o se tamaititi e maua mai se lanu lanu nai lo le gutu kuka, o le mea lea o se faailoga e tatau ona totō le fulu i le eleele fou.

O le laau toto ua taofia le tuputupu ae malosi, o le taimi o le gaosiga e faaitiitia i le tasi i le 3 tausaga. O le taimi sili mo le faʻatinoga o le tautotogo, i le taimi lava e maeʻa ai se taimi malolo.

O le tele o ferns e ola i totonu o le vaomatua, o le mea lea latou te fiafia ai i le susu, oneone maulalo. O le fofo pito sili ona lelei o le faʻatau mai o se mea faʻapitoa mo ferns. Afai e kuka na o ia lava, ona tatau ai lea ona faʻaopopo iai le faapalaga o le faapalaga iina, ma faʻaititia le aofaʻi o humus. O le lalolagi e tatau ona malamalama, ea, malulu suamalie, ae le o le taofiofia o le vaʻa.

Ina ia tupu le fern, o loʻo faʻaaogaina se masini acid, e le taliaina le tulaga o le eleele. Faatasi ai ma sauniuniga tutoʻatasi o le eleele, o loʻo faʻafefiloi le laupepa ma le palapala eletise ma le peat, oneone lapoʻa, ma le faapalaga pepa. O le masini sauniuni e tuʻuina i totonu o se umu ua muaʻi faʻamamaina mo le 1-1.5 itula. O le a avea lenei mea o se mea faʻasolo i mea faʻamaʻi.

Folasaga a Fern

O se ipu lelei mo se laau e mamafa, sili atu le suka, e mafai ona galu ma tuʻuina le susu. O pusa malamalama e mafai ona faʻasolo i luga pe a oʻo ina tupu le fomaʻi le fern.

Faʻaliliuina o tulaga:

  1. Faʻafesoʻotai le fern saʻo i totonu o le fagu i totonu o se fagu e tumu i le vai, faʻatali mo le 15-20 minute, ona fuli lea o le fagu vailaʻau ma aveese le laau i se paluga eleele;

Taua! Afai o le fern e tumau pea i foliga maloloina, o le aʻa foi e le oi ai ni mea e pala pe mamago, e mafai ona totō le laau i se nofoaga fou. I le i ai o le pala po o aʻago, e tatau ona vavaeina, togafitia i se vaifofo o le paluga faʻatoʻa ma faʻafefeteina i le malala. Ona amata lea o le togavao.

  1. I le pito i lalo o le fagu o loʻo tuʻuina ai se vaega o alavai (tamaʻi tamai maa, piliki piliki, ma isi);
  2. Ua tumu le tane i le ogatotonu ma eleele ua maeʻa;
  3. O le laau e tatau ona totōina ma le faʻaeteete, faʻafeiloaʻi solo i le palapala, faʻavalea le ua leai;
  4. O le suavai suasusu pe a uma ona totōina e taua tele. O le isi itu e le mafai ona faʻatinoina e aunoa ma le faʻatali mo le magoina o le palapala mai luga.

A maeʻa aso e 15, a oʻo ina aʻa le aʻa, toe faʻafoʻi le tausiga e pei ona masani ai.

Fafaga Fern

Faʻasalaga faʻasoa ma le le talafeagai ma se talaaga e faigata ma faʻalavelave faʻapupulaina i latou. O le mea moni, pe a mavae sina vaitau o fetuutuunaiga, o se tasi lea o laau sili ona le lelei. O le tele o ituaiga o vao, latou te fiafia i se siosiomaga malulu ma le mafanafana. O le nofoaga lelei i totonu o le potu o le itu i sasaʻe poʻo sisifo, umukuka muʻamuʻe. Afai o le faamalama e faasaga i saute, e tatau ona paolo le laau i le tautotogo ma le aoauli vevela.

Faʻaiga ma fafaga

O se vaega taua o le tausiga o meaʻai o le lauina o laulaau masani ma masani ona faasusu. O le laau e nofouta i le magoina o le masini, ae i le taimi lava e tasi, e le fiafia o ia ile eleele.

Faʻasaina o le fern

I le taimi o le tuputupu ae, e tatau ona faia faʻavaivai ile 2-3 aso ile vai malulu ile vevela ole potu. Tapuni le vai e faigata tele, o loʻo aofia ai le tele o le paioum carbonate. O le faʻaleleia lelei o le suavai o le timu.

Mai Mati e oʻo atu ia Aokuso, e manaʻomia e le faʻailoa le fafagaina i taimi uma, ae le sili atu i le tasi i le masina. E sili atu le faʻaaogaina o fomaʻi faʻapitoa mo ferns o loʻo i ai se faʻamoemoega maualalo o meaʻai nai lo mea lautele.

Taua! I le taumalulu, o le taimi e malolo ai e amata mo le laau, e tatau ona faʻatapulaʻaina le vai (ae le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le vaiaso), ma le pito i luga e tatau ona taofi.

Lafoga ma le susu

O le maualuga o le vevela i le vaitau o le tuputupu aʻe e 18-21 ° C, i le taimi o le taumalulu taumalulu e tatau ona laʻititi ifo, ile 15-18 ° C.

I le fale, o le tausia lelei o totonu o le fale e manaomia ai le fatuina o le maualuga o le susu - e silia ma le 60%. E le tatau ona tuʻu i tafatafa o radiators poʻo isi punavai vevela. O le laau e fiafia i le faʻaleleia masani. E iai se aoga lelei e maua mai ile humidification o le ea i tafatafa ane. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻapipiʻi o ipu masima ua tumu i vai.

Taua! O meaola o le platycerium alcicorne (Ou gaʻo) e le faʻafefeina le fufulu o lau. E i ai la latou lauulu e fesoasoani e taulimaina le ea malulu. Ina ia aveese le pefu mai laulaau, e na ona sosolo i le vai.

Tofiga

E oo lava i fugalaau fugalaau masani e aloese mai le sosolo o le matau e ala i le lūlūina o sene. E ui lava e manaia le matauina o vaega taʻitasi o le atinaʻeina o laau laiti, latou te faʻateleina manaoga i luga o le siosiomaga ma e manaʻomia se taimi umi e ola ai.

I le faʻaopoopoga i le spores, e mafai ona faateleina le laʻau i ni auala se tolu e sili atu ona taliaina mo le au faifaatoaga:

  1. Vaevaega. O le metotia e talafeagai mo ituaiga uma o loʻo iai le rhizomes. O le rhizome ua vaevaeina i ni vaega o loʻo i ai ulu (vaega faʻapipiʻi mo lau). O vaʻaʻai a itiiti mai ma le lua vaovao ua vavaeese. Ona maua ai lea o vaega o loʻo i totonu o pusa eseese;

Faʻasalalauga Fern e ala ile vaevaega

  1. O le laau e fufulu i foliga o ufanafana. Latou te punou i le eleele i totonu o koneteina lata ane ma ua maeʻa. A mavae sina taimi, o le faagasologa e aʻafia, ma oʻo mai le taimi e vavaeese ai mai le toeaina;
  2. Faʻu fatugaʻau. E faʻamavae le faʻapipiʻi puʻupuʻu pe a oʻo mai aʻa io latou luga. O totogo talavou ua totoina i totonu o le eleele vevela ma le maualuga o le suamalie ma le vevela o le 23 ° C. E mafai ona faia i totonu o se pusa palasitika. A maeʻa foliga o laulaau fou, ona totoina lea o totogo i totonu o pusa eseese.

Taua! Species Adiantum, Pellaea ma Pteris e fetaui lelei mo le faʻaleleia e ala i autafa.

Aiseā e malogo ai lālā ma lanu samasama

O le tele o taimi, o laau e maua i faʻamaʻi pipisi, o le iʻuga o le le lava o le tausiga o le aiga. O le a se mea e tatau ona ou suʻeina?

Aemaise lava, e tatau ona atuatuvale pe a amata ona liu samasama lauulu, ona toe maua ai lea o le lanu leaga o le lau. O le mafuaʻaga atonu o le tele naua o le suāvai, mafua ai le aʻa, poʻo le maualalo o le susu.

I le tulaga o na mea mataʻutia, e aveeseina lau o maʻi i le faavae tonu lava. A uma ona teuteu, e tatau ona e faʻaaogaina mea sese na faia, faʻataga le laau e toe faʻaleleia ma faʻaauau ona tausia lelei.

Totoina laulaʻau i luga o fern

<

E mafai foi ona maliu Fern ona o le osofaia o meaola faalafua po o faamaʻi, ae latou te le tele se sao i le olaga o nei laau toto. Afai o ni meaʻai i le maualalo o le vevela mo se taimi umi ma le maualuga o le maualuga, e mafai ona pisia i latou i se malie. I le tulaga lea, o lanu-e lanu uliuli-enaena e foliga mai i luga o lau, o nisi taimi e siomia e se tuaoi. Laulaʻau ua pisia i le anufe e tatau ona aveese ma faʻaumatia, ona tatau lea ona sosolo le laau i fuluʻi.

O meaola faalafua, o lapisi ua manatu e sili ona taatele, latou te fafagaina i lalo ifo o le laulaʻau, suʻe suamalie. O laulaau e ufiufi i lanu samasama, ona liu samasama ma maeʻa. E tatau ona tipiina laupepa ua faaleagaina, o le togafitiga uma e togafitia i iniseti.

O le isi mafuaaga mo le mago e malogo o le faasusu vai. I lenei tulaga, e mafai ona toe faʻaolaina e ala i le faʻauʻuina o le fagu i totonu o se koneteina lapisi e tumu i vai, ma tuʻu ai iina mo le 15-20 minute. Toe faia le faiga mo ni nai aso.

Fern ma ona ituaiga e lauiloa e pei o fale o le fale ona o le tausiga faigofie ma mea matagofie teuteu. E ui lava e leai se fugalaau, ae latou te ola vave, ma o mea sese o le amataina o faifaatoaga e mafai ona le afaina.