Fua o le gaosiga

Upumoni ma talafatu e uiga i le Phalaenopsis blue orchid: o le tala i foliga vaaia ma faʻaiuga i luga o le anotusi

Tatou te manatua uma le tala faanatura "The Flower Fleur" lea na fesili ai le teine ​​laʻitiiti i lona tama e aumai le fugalaau aupito matagofie i le lalolagi mai fafo. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa foi e uiga i mea ofoofogia i atunuu i fafo: lanu ese lanu lanumoana.

E vave lava ona fufulu ese e tagata fugalaau vao mai luga o fata ma e naunau e totogi mo i latou i tau tele. E na o mafaufauga o tagata faatau e iai se fesili, o fea e sau ai se lanu matagofie?

E i ai ni palu lanumoana paʻu i lenei laau?

Orchids, e pei lava o isi laau toto, ua tumu i ituaiga eseese ma lanu.. E aofia ai i le natura e iai lanumoana ma lanumoana, o latou lava e sili atu ona mataga. E ala i le sopoia o ituaiga eseese, ua ausia e saienitisi le lanu tutusa ma hybrids. O le tausia o le mea mulimuli e sili atu le faigofie nai lo o latou matua.

Tala faasolopito o ituaiga meaola

O le muaga muamua o le tochidise o le inchilati na faia i le 1856 e John Domini, ma ina ua mavae le 7 tausaga, sa ia tausia foi se ituaiga o ituaiga eseese eseese o le laau. O le isi laasaga i le fausiaina o le auala lea e tupu aʻe ai lenei fugalaau i luga o faasalalauga faapitoa, ua saunia e le saienitisi American Knudson i le 1920s.

Faʻafetai i ai, na mafai ai ona faʻamalamalamaina mea sili ona ofoofogia o tipu ma atiina ae. I aso nei, o le fuainumera o ituaiga o laau o le orchid ua tupu aʻe ua silia ma le fiaselau afe.

Lanu o le lanu o le Sky

  • I le tautala i lanu moana lanumoana, o le mea muamua latou te manatua e uiga i Wande. O le natura masani o lenei fugalaau matagofie o le itu i saute o Saina, Thailand, matu ma sasaʻe o Initia. O loʻo i ai i le laau ni aʻa malolosi e alu ifo i le loloto o le tolu mita. Ae o lona itu pito sili ona taua o le ituaiga o lanu: lanu samasama, mumu, paepae, e lamolemole ma lanu. Ae paga lea, o le tausiga o lenei ituaiga e manaʻomia ai le tele o taumafaiga ma le poto masani, o lea o le a e maua ai se paʻu nai lo se mea moni i faleoloa.
  • Ascocendsy - O le mea sili lea e masani ona maua mai faʻataʻitaʻiga faʻapitoa i le va o tagata faʻapitoa o orchids. Na faia mai le sopoia o Wanda ma Ascocentrum o loʻo taʻua muamua ma e iai foi se lanu moana lanu moana. O le fugalaau e le sogasoga ma faigofie ona ola i le fale.
  • Ae ui i lea, e masani lava ona maua i luga oa tatou fata lanumoana lanumoana. O le igoa o le fugalaau e sau mai le Eleni phalania - "moth" ma opsis - "tutusa", e pei ona ave muamua e le tagata sailiili ia nei orchids mo iniseti felelei. E faigofie ma manaia le tausia lelei o se laau e tusa lava mo se tagata fugalaau amata, ma e mafai ona e faamemelo i le ituaiga o fugalaau mo le toetoe o tausaga atoa. Shades, foi, mo tofo uma: mai le paʻepaʻe paʻepaʻe i le lanu viole. Ae o iinei o le puʻe: Phalaenopsis e leai se lanu lanumoana masani! Ma o le a le mea tatou te matua faʻatau atu ma le malosi i faleoloa?

Le manumalo o le au faifaatoʻaga po o se maketi taufaʻatau?

Mo le taimi muamua o le tulaga o le auala o loʻo i ai le pulu lanumoana lanumoana, na tautala le lalolagi i le 2011. Muamua, o se faʻailoga matagofie na tuʻuina mai e se faatoaga mai South Florida, ona faʻaalia lea o le faʻaaliga o le vasega pepe "Geest Orchideeën". E foliga mai - o se lagona!

Peitai, i itu uma e lua, o fugalaau na pisia i se mea saogalemu saogalemu. Ma naʻo I le amataga o le 2013, na faia ai se inisiua lanumoana moni i se konafesi i Iapani. - O le taunuuga o se galuega umi a le kenera ma le au faila. Se ituaiga fou e igoa ia Phalaenopsis Aphrodite.

Ae ui i lea, o le tele o faʻatauʻoa, o loʻo iloa lelei le manaʻoga mo phalaenopsis e le masani ai, filifili e tutoatasi latou te maua le lanu e manaʻomia e ala i le tuiina o le vaitusi i totonu o le aʻa, uʻu, poʻo le puipui. O galuega tau togafiti, o oloa e lelei le faatauina, ae o tagata faatau e matuā ofo lava pe a oʻo i le taimi e sosoo ai e faʻamavae ai le fugalaau papaʻe.

Ma o le mea sili lea: o le tele o taimi e na ona maliu o ia mai le 'ona oona. O le mea lea, suʻesuʻe ma le faaeteete le togi. Afai e na o le lalaga e valivali, ona mafai lea ona faʻamapulaʻaina mea uma i le oti vave o le pua. Pe a tui i isi vaega, atonu o le a leiloa uma le laau.

Tausiga ile

Malamalama ma le vevela

Talu ai ona o le natura, o fugalaau e masani ona faʻasalalauina, o le a sili atu ona maua aʻa i le itu i sisifo po o le faamalama. Ae o le tuʻuina o le fagu i le itu i matu poʻo le itu i saute e le fautuaina, talu ai i le taimi muamua o le ai ai le leai o se malamalama, ma i le lona lua - o le televave. O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o pepelu o le + 25 ° C. Ma o le sili atu ona fiafia i le fugalaau, o le vevela o le vevela e tatau ona 5-10 tikeri.

E taua: Afai e paʻu le vevela i le 15 ° C pe sili atu foi, e mafai e le toʻaga ona faʻavaivaia ma mamae.

Totogi

Suavai mafanafana mo fugalaau - 50-70%. I le taumalulu, pe a maeʻa le ea ona o le vevela, e fautuaina e sosogi i le aso i le taeao. E mafai foi ona e tuu le laau i se taimi malolo i se apa ma ni maa ma ni vai.

Faʻasa

O le faʻatumu o le meaʻai ma le susu o loʻo faia i le tele o auala. Muamua, o le faʻamaʻeleʻeleina o le fagu i totonu o le vai mafanafana mo le 15-30 minute, o le a faʻaalu e le laau le aofaiga ole a manaʻomia. O le isi filifiliga e faʻavaivai o le faʻaaogaina lea o se vai vevela mafanafana, faʻaititia pe faʻafefe.

Mo vevela, o le sili atu o le susu e sili atu le matautia nai lo lona le lava, o lea la ao lei faʻamamafa ia mautinoa o loʻo faʻamalulu atoa le palapala.

Laʻei pito sili

Naʻo le faʻatau se laau e le manaʻomia ona fafagaina. Ae a mavae ni nai masina e tatau ona amata ona fufulu. E tatau ona faia ia le itiiti ifo ile tasi i le 4 vaiaso. Mai lenei mea o le a faʻalagolago i le lelei o le fuga.

Fertilize le laau e tatau ona na o le taimi e susu ai le eleele, a leai o le a mafai ai ona susunuina aʻa.

Suiga

Afai o aʻa o le fugalaau ua tupu ae ua amata ona suia le eleele, o lona uiga ua oʻo i le taimi e gafa aiO se faiga taua tele mo se laau e manaʻomia ona faia i se taimi vave e mafai ai.

  1. E manaʻomia lou vaʻaia ma le faʻaeteete le laau ma tipi ese vaega pala.
  2. Ona tuu lea o alavai i le pito i lalo o le ulo ma faatumu i le tasi vaetolu o le masini.
  3. A maeʻa lenei, tuʻu le totonu o le aʻa ma faʻapipiʻi ma le faaeteete i le eleele, e aunoa ma le paʻi i aʻa.

E taua tele le filifilia o le saʻo lelei o le paluga o le eleele.. O aʻa e manaomia ai le lelei o le ea, ma o le mea lea e tatau ona aofia ai le eleele i paʻu laupapa ma koala, moa, perlite poʻo maa paʻu.

Matou te fautua atu e matamata i le vitio e uiga i le vavaeina o le orchid saʻo:

Tofiga

Afai ei ai se manao e faia le togavao o togi i le fale, ona lalo ifo lea o le 3 auala e fai ai.

Tamaiti

E mafai ona e aveʻesea le fua mai le mea o loʻo momoe faʻatasi ai ma le paʻu mata, ona faʻaaogaina lea o le suāuʻu cytokinin. Ia mautinoa e le afaina le fatugao..

Pe tuu se sphagnum i luga o le fatugaʻo, ona ufiufi lea i le polyethylene. E le pine ae o mai tamaiti ma aʻa muamua.

Laʻau

E vavae ese le patun i le faavae ma vaevaeina i ni vaega 3-4 inisi le umi. I le ogatotonu o tafaʻi taʻitasi e tatau ona avea o se fatuga moe. E faʻasusu vaega i le paʻu o le malala ma tuʻu i se nofoaga mafanafana, mafiafia. O le sphagnum lava e tasi o le a avea ma puna o le tausiga o le susu.

Komiti Faatino: E mafai ona e faigofie. Pe a le toe fuga le fugalaau, ona vavae ese lea ma tuu i totonu o se fofo ma le fuga. E talafeagai le saunia o le tipi ma le susulu o le la, a maeʻa le 1-2 masina o le a oʻo mai ai pine.

Matou te fautuaina e matamata i le vitio i luga o le kopi o le togi i le tipiina:

Pusa o le socket

Afai o le laau e tele ma ola maloloina, ona masani lea ona i ai se isi faʻaopoopoga ma aʻa. I lenei tulaga, o se rosette talavou e vavaeeseina ma se naifi le mama po o le paluga, togafitia i le lefulefu po o le malala, mago, ona totoina lea i totonu o se fagu fou. O le faʻasalaga e faia i le aso lona tolu pe a uma ona faʻavasegaina..

Matou te fautua atu e matamata i le vitio i luga o le kopi o le orchid e ala i le vaevaeina o le sola:

Pests ma faʻamaʻi

  1. Phalaenopsis ua leiloa lona foliga muamua ona o le le tausia lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani ona fesoʻotai le laʻau i le le lava o le susu, ma afai e pala ma lanu samasama, e tatau ona faaitiitia le vai. I nei tulaga e fautuaina foi e siaki le aʻa mo le i ai o aʻa mago pe pala. Afai oi ai, ua aveesea.
  2. A iai le tele o le malamalama, e foliga mai e pulapula ma susunuina lau laʻau, e aliali mai i luga o latou lanu pogisa. Faʻaitiitia le tele o laulaau, lanu, leai o fugalaau e faʻaalia ai le tele o le paʻu.
  3. Afai e leai se meaʻai i le fugalaau, ona tupu lea o ona lau, ma pe a faʻafefeteina i le faʻamalolo, o le a mumu mai i totonu o laʻau samasama le lanu samasama.
  4. A faʻafetaui ia tuʻutuʻuga, ma palau le laau, ona avea lea o se meaola poʻo se faʻamaʻi.
  5. O le mea lea, o le phalaenopsis e mafai ona osofaia e aphids, iniseti talita, paʻu vevela, thrips. Ina ia faʻaumatia, ia fufulu le laau, ma ia faʻamalosi loa i le gaosiga o vailaau faʻasaina.
  6. O le fugalaau e faigofie foʻi ona maua i laʻau enaena, rot, fungal ma viral disease. O togafitiga e faia faʻatasi ma sauniuniga faʻapitoa e tusa ai ma faatonuga.

Faaiuga

Ma le mea mulimuli, o ni nai faʻataʻitaʻiga mo i latou o loʻo mananao pea e faʻatau se atopeti lanumoana. Ioe O se fugalaau matagofie e lelei tele le faʻatau i faʻaaliga.. Ma afai e te filifili e teuina se phalaenopsis uaua, aua nei galo e te mafaufau i le nofoaga o inisiua ma aua le ave le fale o le a faaleagaina. Ae e tusa lava pe o le a sau le lanu, ma tausi ma le filiga lau fagafao fou, ona ia fiafia ai lea i lona matagofie mo le tele o tausaga!