Fua o le gaosiga

Tuputupu aʻe Crocus ituaiga "Romance" o bulbs

Crocus, lea e lauiloa foi o le saffron, ua leva ona faaaogaina uma mo le gaosiga o mea manogi taugata o le igoa e tasi ma mo le gaosia o le vali moli. Ae e le o laʻitiiti o ia e pei o se mea teuteu. O se tasi o nei mea teuteu o le Crocus "Alofa".

Faamatalaga ma le ata

O lenei ituaiga e mafua mai i meaola o loʻo ola ai Saffron Golden (Crocus chrysanthus), e mafua mai i le ituaiga Saffron (Crócus), o le aiga o Iris (Iridaceae). E ola le ituaiga i le Balkan Peninsula, lea e mafai ona maua ai i luga o mauga - i laufanua, slopes, i vaomatua. Manatua o le igoa Latina "crocus" e masani lava ona faʻaaogaina i le laʻau faʻamalosi teuteu.

E te iloa? Saffron o se tasi o mea sili ona taugata i le lalolagi. I le 2014, o le tau o le kilo kilokalama o le saffron na ausia e tusa ma le 2,000 US tau. O le mea manogi e maua mai i fugalaau o le meaola.

Eseese le "Romance" (Romance) o se tasi o crocuses sili ona matagofie. O lenei laʻau faʻamalosi faʻamalosi ma fugalaau fugalaau e tusa ma le 3 cm, e valiina i lanu samasama matagofie. O le pulufana ei ai lona foliga, o laulaau e vaapiapi, ma se vevela tutotonu siliva-paʻepaʻe. O le maualuga o lenei ituaiga e le silia le 10 cm. O le fugalaau "Romance" e amata i le tautotogo. O le amataga o le fugalaau e faalagolago i le vevela o le ea, e masani lava ona tupu ia Mati-Aperila. Umi o le taimi o le fugalaau - tusa o le sefulu aso.

Siaki i ituaiga masani o crocuses.

Toe gaosia ma totoina

Totoina o crocuses ituaiga "Romance" e leai ni faʻafitauli ma le malosi o soo se tagata fai togalaau. E mafai ona latou tausia e tamaiti (tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi) po o fatu. E masani lava mo le fausiaina o le "Romance" faʻaaogaina le auala muamua.

E te iloa? I le vaitaimi o aso anamua, na manatu ai le crocus saffron o se aphrodisiac sili ona aoga. E le gata i lea, o ia o se vaega o togafitiga faafomai na faʻaaogaina e togafitia ai le melancholia.

Le taimi e totō ai

O pulu o lenei ituaiga, e pei o crocuses uma, o loo totogo i le tautotogo, ua totoina i fanua matala i le autumn, e masani lava ia Setema.

Folasaga Pulu

Pe a faʻatau pe filifili ni togi mo le totoina e tatau ona gauai atu io latou foliga vaaia. Muamua lava, e le tatau ona i ai ni faʻalavelave faʻainisinia, aʻafiaina o aʻa poʻo aʻa. O le paʻi atu i pulu ola maloloina e foliga mai e pala ma vevela.

Manaomia o le eleele

O mea lelei mo crocuses o le oneone mama po o eleele mama lea e maua ai, sili ona taua, suavai lelei. Suna ma le susu susu o le laau e le fetaui.

Totoina o crocuses

A o lei totoina pulu e tatau ona saunia le mea muamua. Faʻaleagaina le palapala ile fuga vao, paluga, ma le paʻu ma le lime. Afai e talafeagai (pe a le lelei le suamalie o le eleele), e faaopoopoina le oneone po o le iliili i ai ma eliina le vaega toto e tusa ma le 30 cm.

Mo le faʻapalapalaina o pulufana e faʻaaoga ai se vaivaiga vaivai o le paluga oona poʻo le faʻamaʻi. O mea totō e faʻafefiloi i se vaifofo mo le 30 minute, pe a uma ona toto i le eleele. Mo nai tamai afu, o le totoina o pu o le 4-5 cm le loloto e manaʻomia, o le sili ona tele e totoina i le loloto o le 12-15 cm. E talitonuina o le loloto o le lua e tutusa ma le tolu tolu le maualuga. O le mamao i le va o tagata taʻitoʻatasi i le taimi o le totoina e tusa ma le 5 cm.

E taua! Pulu e leʻi faʻamaʻiina aʻo le i totoina, e masani ona aafia i faʻamaʻi faʻaleaga.

Tulitulaloa tulafono

O le tuputupu ae o le "Romance" e le mafua ai le tele o faafitauli, ae e tatau ona e mafaufau i nisi o mea ina ia ola maloloina laau ma fuga lauulu matagofie.

Nofoaga mo le "Romance"

Mo le crocus crocus "Romance", faapea foi ma soo se isi lava ituaiga, o le filifiliga sao o le nofoaga e tulaueleele ai e taua, lea e faigofie ai le tausiga mulimuli ane. O le atinaʻe sili ona lelei o le fale la, vevela itu. E manaʻomia foʻi le maualuga o lenei 'upega tafaʻilagi.

O le talavou, o le anufe, aster, thyme, bele, jascolk, stonecrop, edelweiss, sage (salvia), geykhera ma yarrow, faapea foi ma le alofa o le eseesega o le Romance, o le lalelei o laau toto o le a lagona lelei i luga o moega i lalo o aafiaga faifai pea a le la ave.
E taua! I totonu o se paolo, e mafai ona fuga mai le crocus, ae o ona fugalaau o le a le tatalaina atoatoa, pe leai foi.

Totoga Laʻau

I le avea ai o se tulafono, e le manaomia e crocuses le fausiaina. E le gata i lea, o le tele o le inu susu e mafai ona oo atu ai i le oti o laau. Ae peitaʻi, afai o le taumalulu e leai se kiona ma faʻagogo le tautotogo, e faʻafefe muamua pe a oʻo mai tumutumu ma pe a fai laʻau. Afai e te le faia, o le a faʻaitiitia le vaitaimi o fugalaau totō.

E fafaga fualaau faʻamaʻi i le uʻamea, phosphate ma i lalo ifo o le malosi o le faʻasaina o le suauu. O le taimi muamua e faia lea pe a tupu mai. I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻaaogaina ai masini paluga ma phosphate. A oʻo ina faʻapipiʻi mata, faʻamafanafana faʻamaʻi faʻamaʻi fuālaʻau. A maeʻaeʻa ona maeʻa, e fafagaina i latou i sauniuniga o le potassium ma le nitrogen.

Aoao atili e uiga i le auala e totō ma tausi lelei crocuses.

O le totoina o laau e manaomia ai le 4-5 tausaga. E faia lenei mea i le taumafanafana i le vaitau o le malologa, pe a fufulu fatu ma o le vaega o le eleele e amata ona mou. O pusa na faʻaaogaina mai le palapala ua asiasia ma filifilia mo le faʻaaoga atili. O faʻataʻitaʻiga filifilia e teuina seia oʻo i le isi atunuʻu.

I le aluga o taimi, o le faʻapupulaina o faʻaputu e maua mai pepe vavalalata. E manaʻomia le faʻatulagaina o se faʻaologa i tausaga taʻitasi, ona o ona tagata e puipuia le tasi ma le isi mai le atiina ae masani.

E taua! O le totōina o totoga o pulufana e taʻitaʻi atu ai i le faʻateleina o le faʻatulagaina o tamaiti.

Maʻi ma faʻamaʻi

O tagata aloaʻia i crobs bulbs o ni maunu. Pusa faʻapitoa faʻapitoa e faia i upega mama (5x5 mm) e fesoasoani mai lenei faʻalavelave. E le gata i lea, latou te faʻaaoga paʻu oona mo naiumu, ma i luga luga latou te puipuia ai pupuga i lala vao. O se pusi fesoasoani lelei i le faʻaumatia o manoa, ae i lenei tulaga e le mafai ona faʻaaoga se mea oona.

O laau toto e mafai foi ona osofaia ia anufe, aphids ma slugs. Caterpillars ma slugs e masani ona aoina e le lima. Aphids e tau ma iniseti.

O faʻalavelave faʻaleagaina e mafai ona mafua mai i le le atoatoa o le soifua maloloina, le lelei o le alavai poʻo vekicles, o mea ia o le aphids. Pe a oʻo mai faʻamaʻi pipisi i luga o fugalaau ma laʻau ua leaga. I lenei tulaga, ua fautuaina e faʻaumatia ia laau totō aʻafia. O le anufe o le parasitic i luga o fatu. Ina ia foia, o togafiti e togafitia i se vaifofo o le paluga palatini po o se fungicide.

I le faaputuputuina, e mafai ona tatou faapea o le galueaina o le crocus "Romance" e le ese mai le totoina o isi ituaiga o tautotogo. O le tausiga o lenei mea muamua e faigofie, ma o lona fuga mai i le amataga o le tautotogo o le a fiafia i soo se tagata e malamalama.