Laʻau

Ruelia - tausiga ile, ata o meaola ma ituaiga

Ruellia o se laau totogo mai le aiga o Acanthus. E tupu tele vave. I le gasologa o le tausaga, o le umi o le mama e faateleina i le tusa o le 0.25 m. Faʻateleina, o lauʻau moli e pa'ū i le palapala. I le natura, o le maualuga o le ruellium e oʻo atu i le sili atu i le mita.

Laʻau mai le aoina o fale e faʻafa ona faʻaitiitia, ae o loʻo tuputupu ae pei o le "vao" faʻataʻitaʻiga. Ole ola umi mo se taimi umi, ae manaʻomia taimi ole toe toe taui, aua o le a oʻo ile taimi o le a faasolosolo malie ma leai ni pana. E mafai ona fuga mai Ruelia i le taumafanafana.

O le matagofie o le laau e aofia ai e le gata i fugalaau e pei o ni fugalaau, ae faapea foi i laulaau lanu "teuteu" faatasi ma mama veins. O le lauʻeleʻele o Roullia e taʻua o Pasila. O le natura masani o vaomatua o Amerika ma Aferika.

Ia mautinoa ia e tilotilo i se laau mai le aiga o acanthus beloperone ma whitefeldia.

Maualuga maualuga. I le gasologa o le tausaga, o le umi o le mama e faateleina i le tusa o le 0.25 m
E mafai ona fuga mai Ruelia i le taumafanafana.
Faigofie ona tupu le toto.
Laʻau tele.

Roullia: tausiga ile. Faʻapuupuu

Ruelia Caroline. Ata

E faigofie lava le tupu aʻe o le ruellium i le fale. E oo lava i se tagata galue muamua o le a taulimaina le galuega, ma maua ai tulaga lelei mo le laau toto:

Tulaga o le vevelaI le taumalulu - mai le 15 - 18 ° C, i le taumafanafana - e oo atu i le + 27 ° C; Taofi ese mai pepa.
Faʻamamaga o le eaFaateleina; aua le pisi.
MalamalamaLulu susulu; faamalama o loo vaavaai i saute sisifo po o sautesasae.
FaʻasaIa mautinoa o le sui e le malogo.
Soo mo RoelliaFugalaau laugatasi; paluga eleele o le tutusa o doses o humus, turf land, perlite, peat.
Fertilizer ma le faʻamaloloI le maeʻa o Mati - i le amataga o Setema, tasi aso uma i aso uma e 15, e fafagaina ai i latou i se meainu gaosi suamalie na faʻaitiitia i le afa.
Roullia totoinaLaʻau laiti - o punavai uma; tagata matutua - pe a uma ona ufiufi aʻa i le otaota.
TofigaLaʻau po o fatu.
Tulaga TutupuO tautotogo uma lava, e teu ai le laau, mulimuli ane e sili atu ona saʻo lona pale. O mea e gaosia ai le gas, ulaula e afaina ai le Ruellium. O le mea lea, e le mafai ona tuʻuina le vao i le umukuka.

Tausisi i le fale i le fale. Auiliiliga

O le tuputupu ae ruellia i luga o le fale windowsill o se mea faigofie ma sili ona manaia. O le totoina o se fatu laʻititi po o se aʻa, e le pine ae e maua se vao fou ma fiafia i le matagofie o laulaau ma lanu susulu o fugalaau.

Fugalaau ruellia

O nisi ituaiga o laau e totogo i le taumafanafana uma. O le fuga mai o Roullia o se vaaiga manaia ma tumau. I le sinusina o laulaau lanu lanumeamata lanumeamata, o fugalaau e tutusa ma logo. O latou lanu e afua mai i le kiona-paʻepaʻe, lanu piniki, beige, lelala vaivai i le lanu mumu, fugalaau ma le violet.

O le matagofie o fugalaau a Roellia e puupuu. Ina ua tatala i le taeao, i le afiafi ua uma ona mou atu. O le mulimuli ia i latou e foliga mai fou. O lea la, i totonu o ni nai masina, e tupu ai le uila o fugalaau o ruellia. A maeʻa ona toto, o le fua o le fua o loʻo faia i le foliga o se tamai laʻau e tumu i fatu lanu.

Tulaga o le vevela

Ina ia mafai e le aiga o Roulli ona maua le toʻa, e tatau ona tausia ma le faaeteete le puleaina o le vevela. O le faʻatulagaga e i ai se laau i le taumafanafana i + 24 - 27 ° C, ma i le taumalulu - i + 16 - 18 ° C. Rowellia o se laau faʻapitoa tele lea e nofouta i suiga i le ea, suiga o le vevela ma faʻataʻitaʻiga.

O le mea lea, e tatau i le talimalo ona mataʻituina ma le totoʻa le tulaga o le peti lanu meamata. I le iloa ai e le lelei le togavao, e tatau i le taimi ona toe faʻaopoopoina i totonu o se potu mafanafana, e malupuipuia mai le matagi. A oʻo i luga o le koluma mercury o le faʻavevela maualuga i luga aʻe o le + 28 ° C, faʻaititia le maualuga o le susu. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi.

Lafoaia

Laʻau, i le i ai o se nofoaga vevela, e manaʻomia le maualuga o le faʻafefe i le fale. O le tausiaina o Ruellia e fautua mai ai o se atigi pusa ua i ai se laau ua tuu i luga o se palanikeke ma ni laumei susu, ma o tagata e faamamaina fale.

E le fautuaina le pulupuluina: o vai vai e mafai ona faaleagaina ai le lau o fugalaau matagofie ma laulaau susu.

Malamalama

O le tele o le malamalama o le la na maua e le laau e faalagolago i lona soifua maloloina, taimi ma le matagofie o le fuga. Totogi laau toto e manaʻomia le susulu malamalama. E taua le filifilia o le nofoaga sao mo le laau. I le fale, e manaʻomia le faʻamauina o le Ruell i le itu i saute sasaʻe poʻo le itu i saute sisifo o le fale.

O Windows e feagai ma le itu i mātū o loʻo faʻaseseina i totonu o laʻau faʻamalamalama: o le a avea ma pine ma umi, ma e le mafai ona vaʻaia. I luga o se faamalama o loo tilotilo i saute, e ufiufi le laau i le aoauli e aloese ai mai le la i luga o laulaau.

Faʻasaʻo le ruellia

Afai o le ae inu le Roullia, e tatau ona e mautinoa pe a mimiti le palapala. Afai e matutu, e mafai ona e faia i luga o le suāvai. Afai ole susu, e tatau ona e faʻatali mo sina taimi i le fafaga. I le taumafanafana, o le fausiaina o Roullia e tatau ona faia soo - o nisi taimi e faatolu i le vaiaso. I le taumalulu, o le togavao e le faʻaitiitia le vai - pe tusa o le tasi i le 10 aso.

O le faʻavaivai e matautia mo le laau toto: e taʻitaʻia ai le aʻafia o aʻa, faʻamalosia ai maʻi faʻaleaga. Ina ia mafai ona tumau le susu i le mea o totoe, o le poloka o le poloka e mulimulitaʻi ma le sphagnum e tipi, o le popo.

Palu fala

E i ai le aʻa malosi o le laau. E taua le tuʻuina lelei i totonu o se fugalaau, o aʻa e le fesoʻotaʻi, ae o loʻo tu saoloto. Ae o le fugalaau e le tatau ona matuai vaʻaia foi: o le a le totoina vave i totonu o le vateatea, ae e tele aʻafia vaivai e ono aliali.

O se ipu mo le ruellia e manaʻomia i le tele o laʻau ina ia, i le faaopoopo atu i le laau, o se vaega mafiafia o le alavai e ulufale atu i ai (i le pito i lalo o le fagu, e manaʻomia ni pu mo le faʻafefe tele o le vai ma lele i le ea). O nisi taimi e tupu ai le ruellia e pei o le ampel laau e faʻaoga ai ato.

Soo

I le fale, ua faaalia ai e ruellia o ia lava o se laau tele. Ae ina ia mafai ai ona atiaʻe lelei, e tatau ona filifili le eleele saʻo. Mo se vaomatua, o le mea masani masani o le fugalaau mai le faleoloa e talafeagai. E mafai ona e kukaina le palapala i ou lava lima, ave tutusa vaega o le eleele o turf, perlite, peat ma humus.

O le mea pito sili ona taua, o le palapala e tatau ona mānava ma lelei. E mafai ona faʻateleina lona malosi e ala i le faaopoopoina o moa nutimomoia, fatu piliki, vermiculite i le paluga.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Mo le faatumauina o le teuteuina o laʻau i se maualuga maualuga, ina ia maua ai se fugalaau matagofie, e faʻamalosia ai le puipuiga o le togalaau, faʻapipiʻi ma faʻalaʻau. I le tasi taimi i vaiaso uma, mai le amataga o Mati e oo atu i le amataga o Setema, e fafaga ai le ruellium i se vailaau masani e aofia ai elemene autu autu.

E faʻatau atu le faʻamaʻi i se mea faʻapitoa. Ina ia aua neʻi mu le aʻa o le laau, e faʻafefe i le vai i ni nai taimi. O laʻei pito i luga e faia i le maeʻa o le faʻavaeina o le vai, ona tuʻu ai lea o le laau i le paolo mo le lua aso.

Suiga

O le mea lea e maua ai e le laau se vaega fou o meaʻai mai le palapala, ma o aʻa ua tutupu ua maua saoloto i totonu o se fugalaau, ua faia se gaioiga o ruellia. Laʻau iti e tatau ona toe totoina i tausaga taʻitasi (i le tautotogo).

O le agaga o le tagata matutua e suia ai o latou avanoa pe a oʻo ina aʻafia ma aʻafia ona aʻa i se eleele, ma aʻa laiti e amata ona tilotilo mai i le alavai. I luga o le auala, aveese aʻa ua faaleagaina ma vavae ese tipu vaivai; faʻaleleia le faʻaleleia o alavai.

Laʻau totō e aunoa ma le faʻalauteleina.

Teuteu

Ina ia totoina se vao vavao, faʻapipiʻiina le tautotogo. O le faʻaosooso e fesoasoani i le faʻaumatia o vailaau leaga ma le aʻafia, e faʻaolaina ai le fausiaina o lala fou. O se laau ua teuteuina i lenei auala e toe faafouina ma avea ma tagata manaia. Mai le vavaeina o seleselega mama ua seleseleina, ua faʻaaogaina e faʻaleleia ai le ruellia.

Taimi e malolo ai

I le faaiuga o Oketopa, o le taimi malolo e amata i Ruellia. E faaauau pea seia oo i le ogatotonu o Mati. Mo le tele o masina, e tatau ona malolo le laau ina ia sauniuni ai mo se fua fou. I le taimi lea, e manaia le togavao. O nisi taimi e faʻamalūlūina pe a mu le pito o le meaʻai; Aua le fafaga. I le tau timu e aofia ai meaʻai.

Roullia totoina

E i ai auala eseese o le fausiaina o ruellia.

  1. Tuputupu ae ruellia mai fatu - O se filifiliga lauiloa mo le mauaina o togavao fou. E faigofie ona vave tuu fatu i isi ipu. E tasi le fatu e tuu i le eleele susu, tanumia e tusa ma le 0.7 kupito le loloto. Sulu mai le pamu moli, ufiufi i se ata tifaga ma totoina i le + 24 ° C, faʻaauau le fausiaina ma le fausiaina o fualaau. A oʻo mai pula, ua aveese le ata. A maeʻa lau laʻau moni e tolu, ona toto lea o laau i totonu o pusa tetele.
  2. Faʻapenaina o le roellia e ala i tipi faigofie ona fai pe a uma le teuteuina o le tautotogo. O laʻau, o le umi e eseese mai le 10 i le 15 cm, e togafitia i se fofo o aʻa e faʻaolaina. Ona totoina lea i totonu o se fua ile susu i se pito ma ufiufi i se fagu paʻu paʻu (e tele ni pu e faia muamua mo le fatu e manava ai). A maeʻa ona faʻaalia ni lau fou, ona ave lea o le fagu. Pe a tupu le lau ma o le a tupu atili le malosi o le fatu, ona lafo lea o le ruellia i se ipu tele.

O le vao e maua mai fatu o le a vave ona tupu ma o le a toe faia uma lava ia uiga eseese o le vao o le tina.

Maʻi ma meaʻai

O le osofaʻiga o faʻamaʻi ma faʻamaʻi o Roullia e masani lava o le taunuuga o le le faʻaeteete uiga o tagata e ona le fale. O mafatiaga o le vao o loʻo faʻaalia i foliga o faʻamaoniga:

  • le lanu o lau o Roellia pales - mai le leai o se malamalama (toe vaʻaia i se mea malamalama);
  • ruellia lau lanu violē - mai le vevela (paolo i le aoauli, toe liliu i le saute sisifo poʻo le faamalama i sasaʻe);
  • lanu enaena i luga o laulaau - sili atu le susulu o le la (paolo, toe fesuiaʻi i se mea e le o malamalama);
  • laʻau pupuʻu - mai le ea vevela i totonu o le potu (tuu se fugalaau i luga o se palatusi ma laʻau susu);
  • ruellia lau lau - le lava o le susu (vai tele);
  • ruellia lau lanu samasama ma paʻu - faʻaleagaina o le susu i totonu o le eleele (faʻapipiʻi i se isi eleele, fetuunai faʻamafanafana);
  • o foliga o le laau ua solo - e malulu i le laau e sili atu le susu (toe faʻafeiloaʻi i se nofoaga mafanafana, aua le faʻafeinu vai mo ni nai aso, fetuunai le faʻamafanafana);
  • ruellia e le totogo - leai se taimi malolo; o le laau na sosolo ma le mafanafana ma e leʻi totoina se polo; malogo i totonu ma sina malamalama.

O nisi taimi o le alofilima, o le apogaleveleve mite, ma le osofaia o le apolts a Ruellia. Insecticides e faʻaaogaina e aʻafia ai faʻamaʻi.

Ituaiga o Ruellia fale ma ata ma igoa

Mai ituaiga uma ituaiga o Roullia, na o ni nai ituaiga o ituaiga o loʻo salalau i le aganuu a le aiga.

Ruellia carolina (Latin Ruellia caroliniensis)

Laʻau faiva laititi. O vailaau oona e matu ¯ a pipiʻi i laʻau o le malachite ma le laumei. O le pito i luga o laulaau e tele. E toalima le fugalaau fugalaau e valiina i le lanu lalac.

Ruellia Devosa, poʻo Devosiana (Latin Ruellia Devosiana)

Laʻau faʻasaga o le eleele ma moli vevela. O laulaau lanu lanumeamata lafoaia e ono iai se lanu violē. O veins i luga o pepa laulaau e mama ma matua manino. O fugalaau paʻepaʻe laititi e iai le lilac hue.

Ruellia Portella (lat.Ruellia portellae)

Laʻau o le eleele. Ua teuteu pine tetele e teuteuina i lau lapopoa, e valiina i lanu lanu meamata. O le pito i luga o lau o loʻo i ai ni vevela matala manino. O fugalaau atonu o le piniki po o le lanu viole.

Ruellia macrantha (lat. Ruellia macrantha)

Laʻau maualalo ma fugalaau tetele - logo na valiina i le piniki ma laina manino. Pepa pepa e vavalalata. Valiina i lanu lanumeamata lanumeamata ma mama veins.

Ruellia matagofie (lat.Ruellia amoena)

Laʻau faʻamalosi faʻatasi ma laʻau lanu meamata ma le mumu mumu po o fugalaau lanu piniki mumu.

Mexican petunia, dipteracanthus, ruellia - o lenei laau e vala eseese. Ae i soo se tulaga lava, o le matagofie ma le lalelei o le togavao e toso fiafia ai le fale.

Faitau nei:

  • Sanchezia - tausiga ile, ata o meaola
  • Jasmine - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata
  • Hirita - tuputupu ae ma tausi i fale, ata o meaola
  • Alocasia fale. Totoina ma le tausiga
  • Rosemary - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata o meaola