Vine

10 vine sili ona lelei i totonu o vine ma ata ma faʻamatalaga

Vine - o laau totō e sili ona faʻaleagaina e faʻaleagaina le sulu. O fua o tausaga taʻitasi o le a feoti lava e oʻo lava i le maualalo o le vevela.

O vine vavalalata ma vine laiti, ua matua lelei lava, e mafai ona ola mo ni nai aso e aunoa ma se afaina ia i latou lava ma sili atu ile malulu - ae peitai o na faigata e le manaomia mo i latou.

Ua vaeluaina e vine vavae vine e ufiufi ae le ufiufi. O le toʻatele o tagata nonofo i le mafanafana, e le o le manaʻo e lamatia, o loʻo saili mo le totoina o ituaiga vine e puipuia mai le malulu e le manaʻomia se fale. O le mea moni, o uiga o ituaiga eseese e aofia ai le teteʻe i le -25 ° C ... -27 ° C ... -30 ° C.

Ae peitai e aunoa ma se malutaga i matagi matagi, o le a mautinoa lava le mafatia o le vine. Ae faʻatasi ai ma le tele o le faʻamaoni o le vevela, e mafai ona ola vine i le aganuu e le o ufiufi mo le taumalulu. Matou te ofoina atu se auiliiliga auiliili o le pito i luga, e le o ufiufi mo ituaiga taumalulu.

"Iupita"

Vine o se tagatanuu o le Iunaite Setete, na maua mai e saienitisi, faifaatoaga i le 1984. I totonu o ona genes ei ai se vaega o se tupuaga vao ("Labruski"). O le gene lenei e faʻaopoopoina ai le malulu i le. "Jupiter" o se vine vine e leʻi mataina; e tusa ai ma le faʻamatalaga, o le vine o lenei ituaiga o loʻo i ai se vaitau matua tele lava, o ona fua e tupu mai i le 7-8 aso muamua atu nai lo le vave o le matua. O fua muamua o fualaʻau i luga o le vine e foliga mai 110-115 aso talu ona lafo le lanu muamua i le laau. O fugalaau o loʻo i luga o le laau e faʻanatura, lea e mafai ai ona eleʻeleina e aunoa ma le fesoasoani a se tagata, tutoʻatasi. Uiga o fua o lenei vasega:

  • fulufulu mafiafia o le tele o le tele, i le foliga o se paʻu, faasolosolo malie le tapering;
  • o le mamafa o fualaau tetele e oʻo atu i le 400-500 kalama;
  • o le faʻatulagaga o vine i le pulumu e le o se mea mataga, e le mafai ona vaʻaia;
  • vine vine - oval, mamafa 5-7 gm;
  • paʻu o le paʻu e mai le peleina i le fesuiaiga i se lanu uliuli-lanu ma le atoatoaga;
  • suamalie ma manaia le ufiufi e ufiufi ai se paʻu manifinifi, lea e masani ona le malepe i le faagasologa o le tuputupu ae.

O le ituaiga e aofia ai le vasega lona lua o le leai o se fanau, e ui lava o nisi taimi e mafai ona e maua ai se siama o le ponaivi le lelei i le pulupulu. O loʻo i ai le lelei tele o sugars ma o se tofo muamua lava: o fua muamua o le a fuaina le tofo o le nutmig, pe a mavae ni nai vaiaso, e maua ai e pulumu le lanu o le "Labruska" (lea e le foliga mai o le tofo o "Isabella"). Toa manaia ma le le masani ai. O le pulumu lapisi e manaʻomia e aveese mai le vine i le taimi, e pei o vine o le a avea ma vine i luga o lala o le laau. O laau e masani ona tuputupu ae ma le malosi malosi. Faʻatasi ai togafitiga faʻapitoa vave, o le laau e faʻaalia ai le teteʻe lelei i faʻamaʻi autu o le vine, o le vaega autu o le vaovao o le faʻafouina o le buds e tupu tele. "Jupiter" e le o ufiufiina le ituaiga vine vine, lea e tumau ai le kiona e aunoa ma se gau -27 ° C. E mafai ona tupu uma i luga ole laʻasaga o fale gaosi oloa ma i le aganuu a le aiga.

E te iloa? O le aai Slavic o Maribor o le tagata faamaualuga o le vine aupito sili ona leva o le lalolagi. O loʻo suʻesuʻeina e tagata suʻesuʻe o le Biologists i le taimi nei e laʻititi lona 450 tausaga; ua lisiina i le tusi Guinness talu mai le 1972. O tausaga uma lava, o lenei "vine-progenitor" o loʻo alu i ni fua, e na o le 25 lita o le uaina sili ona lelei. Talu ai ona o lenei uaina ua gaosia laitiiti ma e tulaga ese, e ala i le faaiuga a pulega o le aai o Maribor, e na o aso faapitoa e taua ai.

"Isabella"

O vine mamago, lea na oʻo mai ia i matou mai Amerika i le XVIII senituri. Vaʻaina ma le tele o laʻau, vine umi e oʻo i le fa mita, e oʻo ile atoa le 150-180 aso. Lapoʻaiti laiti o foliga uumi, faʻatasi ai ma se faʻasalaga le mama o vine. O fualaau e laiti, e mamafa 130-150 kalama. Faatasi ai ma le tausiga lelei o vine, o le tele o le pulumu e faateleina.

O le vine e sili ona lelei le suamalie, oneone le lelei, e masani ona faapaleni se pasene maualuga o le susu i totonu o le palapala, e le faʻamalo i le malulu -29 ° C. E i ai le teteʻe malosi i le phylloxera ma faʻamaʻi faʻaleagaina. E le lelei, e mafai ona alualu i luma i so o se vateatea, pe afai e lava aso mafanafana e faʻatoʻa ai le seleselega. O se ituaiga vine lelei lenei mo le itumalo o Moscou mai i latou o loʻo aʻafia i aganuʻu e le o ola aʻe. Uiga o fua i totonu o lenei vasega:

  • vine e lapotopoto pe oval ma mucous pulp;
  • vine vine 4-4.5 kalama, ei ai se manogi mataʻina o strawberries;
  • o le paʻu o le fua e umi, e le o le mea e oso ai, o le uliuli ma se uiga mataga;
  • suamalie suamalie ma suamalie: fualaau aina e maua mai ai le suka i le 18% ma se acidity o le 6-7 km i le lita.

Siaki ia ituaiga o vine e pei o Gala, Lily of the Valley, Chameleon, Arched, Riesling, Gourmet, Elegant, Taso, Julian, Chardonnay, Laura "," Harold "," Ruslan "," Buffet "ma le" In Memory of Dombkovskaya. "

"Lydia"

O le vaeluaga o le vaitau e aofia ai ituaiga o vine, e matuia 150-160 aso. Busi o le laʻau tele ma laʻau laʻau, fuʻa fisexual. Uiga o vine o lenei ituaiga:

  • fualaau suamalie o le lautele lautele o foliga, lapopoa, mamafa 100-200 gramoa;
  • o le fausaga o le fusi e malosi, pe i ai foi sina mea itiiti;
  • vine e laiti, lapotopoto po o sina vaivai-o gatasi ma le mucous pulp ma le tofo vine;
  • o fualaau aina e ufiufi i se paʻu o le paʻu ma e lanu lanu mumu-lanu mumu, o lo oi ai se lalaga o le lilac wax;
  • Vintage amata i le faaiuga o Aokuso - Setema.

O le umi o le amataga o le seleselega e tolopoina ma o le faʻavasegaina o pulumu paʻu i luga o le vine e tumau, o le sili atu lea o le tofo o vine. E ui lava o le tofo o lenei ituaiga o vine "o se tagata alofa." A e selesele, e tatau ona e manatuaina o le fua o "Lydia" e pipii maulalo i le ala ma ua i ai se uiga e lafo ai.

O le sugar content o le "Lydia" i totonu o le 18-19%, e solo i lalo i le -26 ° C e le o se mea faitio, masani le tetee atu i le paʻu ma le paʻu palapala. O le vailaʻau o loʻo i ai se fua lelei tele, faatasi ai ma gaioiga vave mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi aʻafiaga mai le togavao e oʻo i le 37-40 kg. "Lydia" i le itu i saute o le atunuu e mafai ona tupu e aunoa ma se malutaga mo le taumalulu.

E taua! O le sua o le vine e le gata o se suamalie lelei ma maloloina, ae e fautuaina foi e fomaʻi o se vailaau fofo ma togafitiga faafomai. E fautuaina e faʻaoga mo tagata o loʻo mafatia mai vaivaiga o le fatu maso, faanoanoaga ma le paʻu lautele o le malosi. Ua iloa e fomaʻi o le sua o le vine e maua ai siama ma faʻamafanafana ai meatotino, ei ai lona aafiaga tele ma e fesoasoani e aveesea toxins mai le tino. O se tagata o loʻo mafatia i le faʻailogaina e mafai ona faʻasaʻolotoina se maʻi tigaina e ala i le inuina o se ipu tele o le vine vine i le taeao i luga o se manava gaogao. O le sua o se pusa manaia e fesoasoani i le tino e toe malosi vave pe a uma ona oona, popolega, poʻo le mamafa o le tino.

"Alefa"

Na maua mai le kulupu i le sopoʻia o ituaiga vine e lua: "Riparia" ma le "Labrus", o le taunuuga e manaia tele ma lona malosi malosi (lalo ifo i -35 ° C). Toto ma le tuai. O le vine o lenei ituaiga o loʻo i ai le malosi malosi: o le umi o le vine i le taimi mafanafana e oʻo atu i le 9 mita ma faʻatasi ai ma le vevela ma le vevela o le vevela, e faʻaleleia ai le tele o laasaga, lea e tatau ona fufulu. Filifiliga eseese faʻafesoʻotaʻi.

O ituaiga o fugalaau e amata i le sefulu tausaga muamua o Iuni, o fugalaau e lua e tolu pe tolu i luga o se tasi pu. O fualaau aina vine e faʻaaogaina le ituaiga "Alpha" e avea o se tagata e sili ona lelei le eletise pe a totoina isi ituaiga vine i le monoculture. I le itu i saute, i le mea e le paʻu ai le malulu o le malulu -12 ° C le malulu, e le mafai ona ufitia le vine mo le taumalulu.

Faamatalaga o le seleselega o lenei ituaiga:

  • O fualaʻau ua pula ma ua tuai, o lo latou vaitau e amata mai le 110 i le 145 aso;
  • o le averesi o le pulusulu e 150-180 kalama, pe afai o le fua e laʻititi - o le tele o le pulumu e tasi e mafai ona faateleina i le 250-280 kalama;
  • vine vine - lapotopoto, mamafa le mamafa 2-3 kalama;
  • paʻu lanu paʻu uliuli ma le lanumoana ma se uiga masani e fuga mai le fuā;
  • o le tofo o vine o loo i ai se tofo oona ma le pulupulu manaia. O le faʻamatalaga mo lenei mea e mafai ona avea o le "Alpha" e aʻafia ai le vaega faʻapitoa o ituaiga vine ma sugars e faʻailoaina i le 16% pe a faʻamaʻo le acid 10-11 g / l;
  • o le fua o le seleselega e oʻo i le 14-15 kilokalama mai le tasi togavao;
  • e masani lava o fualaau papago e aveesea mai le vine i le faaiuga o Setema.

E taua! I totonu o Europa, ei ai se paranesi o vailaau, e pei o le "viticulture" poʻo "ampelotherapy". O le togafitiga ma vine, e tusa ai ma nisi o fomaʻi, e tutusa lelei ma se togafitiga atoa i le vasa ma vai inu.

"Platovskiy"

I le faagasologa o le faatinoina o le gaosia o galuega ma ituaiga "Zaladende" ma le "Present Magaracha" na maua ai vine "Platovsky". O le tusitala o le saienitisi Susia o Ya. I. Potapenko.

O vine vine "Platovsky" e le aʻafia i le tetele, o le faʻamatalaga o se togi e sili atu ona ono aveina atu i laau o le malosi o le tuputupu ae. E faigofie lava ona mama: e faigofie ona nonoa ma mulch. O fualaau o fuainumera faʻapitoa ma fua o lauʻau, e mafai ona aveese muamua fuifui vine sauniuni i le maeʻa o le 110-115 aso. O le uta fautuaina i luga o le vao "Platovsky" - e lima i le ono kilokalama o vine.

Tuʻu uiga:

  • O le pulupulu vine o loʻo i ai se foliga masani o le paina, e faasolosolo malie lava ona faʻalautele atu i le vili;
  • fualaʻau feololo ma le mamafa o le 180-200 gramati, e aofia ai laiti (e oʻo i le 2 kalama) faʻataʻamilo i vine;
  • papaʻe paʻepaʻe paʻu e ufiufi i paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, ma le maualuga maualuga o le suamalie e faigofie ona maua.

O le vine vine na liua i le la e pei ona ufitia le fua o le vine i se vevela malie. O le tofo o le "Platovsky" e tutusa lelei - o le a talisapaia e gourmets se tuufaatasiga tuufaatasiga o le suamalie ma le suka.

O fua o vine o lenei ituaiga e faʻaaogaina e fai ai le suamalie ma le laulau vine i se tofo lelei, suamalie, compotes. I le aganuu, Platovskiy ua tupu tele mo le taumafaina o fualaau suamalie lelei. O le malosi o le vevela o le eseesega e ofoofogia, e mafai e le vine ona tetee i le vevela i lalo ifo--30 ° C ma se fale malulu masani.

E te iloa? O le vine o se tasi lea o uluai togavao na amata ona ola ae le tagata. Na tupu pe a ma le 5-6 mita le umi o le BC. E mafai ona e vaʻaia vine i le pito sili ona le mafaufauina o tulimanu o le Lalolagi. O lenei aganuu e sili atu ma le 8,000 ituaiga, lea, mo le faigofie, ua vaevaeina tagata i ituaiga autu e fa: laulau, vine, vine ma ituaiga mo le faia o sua suamalie.

"Amethyst"

O le vine na gaosia e A. I. Potapenko, ituaiga Europa ma Amur na avea ma faavae mo le mauaina o se paʻu. O le taunuʻuga na maua mai ua taʻua o le "Amethyst" ma o se vasega faʻapitoa i se vaitau puupuu lava o le matua o palasi. Le vave vave ona malosi le Liana i le tuputupu ae, e vave lava ona tupu i le amataga o le tuputupu ae o le vaitau, e pei ona luluina e le laau talavou le togavao ma faateleina le ono mai i le faamai po o le pala. Faatasi ai ma se laʻau lelei, "Amethyst" e faʻasaʻo lua pe tolu palasi papa i luga o vine taʻitasi e totoe mo le fuaina.

Faamatalaga o le Seleselega:

  • o fuifui ua faia i se avega masani o le faapipiiina o vine;
  • o le pulumu o le ituaiga masani o se vine vine;
  • o le mamafa o le pulumu tasi e oʻo atu i le 300-340 kalama;
  • vine o le olongated round-oval shape, diameter o le pipi e 12-13 mm;
  • pulu suamalie ma se suamalie manaia, o le i ai o sugars e oo atu i le 21-22%;
  • malosi paʻu ma le lanu uliuli lanu enaena, o loʻo i ai se paʻu paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe;
  • o le amataga lea o le vasega matua - o uluaʻi fuʻulaʻau muamua ua aveese mai le vao i le luasefulu o Aokuso.
"Violet" e maua ai se faʻamautinoaga ma le mausali o le mama o vine. O le faʻamalo o le "Amethyst" e le o le malosi tele, o le au fai togafiti poto e fautuaina le fuaina o fua mo 4-6 mata. O faʻamaʻi lelei faʻamaʻi (paʻu, gutu pala, oidium), ae naʻo pe afai e masani ma faʻasolosolo togafitiga o togavao ma vailaau faʻamalo. "Violet" ei ai le malosi malosi e tetee atu i le maualalo o le vevela e oo i le -32 ° C mago. O nei vine ua 'aina fou, latou te maua ai ni vai mama ma suamalie.

O ituaiga vine e pei o "Kesha", "Tupu" ma le "Amursky" o loo i ai le maualuga o le sua, o se tulaga taua mo le faia o le uaina.

"Ontario"

E maua mai le ituaiga o meaola ona o le galuega a tagata faʻatoʻaga Amerika mo le sopoia o vine "Diamond" ma le "Winchel". O le tagata matua o loʻo i ai se laʻau o le laugatasi tutusa ma le tulaga maualuga o le gaosiga o oloa ma uiga faʻapitoa. "O Ontario" e malosi le tetee atu i le le lelei o le vevela, faatasi ai ma fale masani e faapaleni gutu i luga -30 ° C e aunoa ma se mea itiiti e faaleagaina ai le vine. Faamatalaga o pulumu:

  • pulu mūmū eletise ma le mamafa o le mamafa o le pulupuni o le 200 cm;
  • vine o se taamilosaga lapotopoto, o le tele o le pi e oʻo atu i le 3-3.3 kalama;
  • i le tulaga faʻapitoa faʻapitoa o se paʻu lanumumu-lanumeamata, e pei o le suamalie o vine, e maua e le peʻa se auro auro;
  • E suamalie le sua suamalie, faatasi ai ma se maliega lelei, e aunoa ma le tele o le tauva (sugar sugar content 17-20%);
  • O le seleselega e amata mai le sefulu tausaga mulimuli o Setema ma e tumau mo le 14-20 aso.

O vine ua faaalia ai le sili atu ona teteʻe i faamaʻi tetele o le vine, aemaise lava le vevela. "Ontario" o se laulau eseese ma e faʻaaogaina uma i totonu o vailaʻau ma mea faʻapitoa. O le tofo lelei ma le lelei o le tausia lelei o pulumu na avea ma se filifiliga lelei mo le taumafa fou ma felauaiga ile mamao mamao. E faʻaaoga e saunia ai le laulau ma vailaʻau suamalie ma suamalie.

E te iloa? Ua faatagaina le Tusi Paia e 'ai Snails i le taimi o le Fagafulu. O faifeau miti, oe na iloa lelei le Tusi Paia, na latou faia se faatoaga mo le tuputupu ae o gata i togavine. O faʻamalosi sauniuni e faʻapipiʻi faʻatasi ai ma laau afifi e maua ai se mea manaia i le taumafataga manogi manogi.

"Venus"

O lenei vine na sau mai ia i matou mai le Iunaite Setete, o se mea vevela (o se fatu e leai ni fatu), o le fualaau aina i luga o lenei vine e vave ona amata - i le 100-110 aso. "Venus" o loʻo faʻaalia i le mamana ma le salalau o vao i laʻau lelei. I vine vine, o le fua o "Venus" e mai le 200 i le 270 pasene i le hectare. O le vaitamini e maualuga le tetee atu i le oumati ma le paʻu. Ua fautuaina e le uaina uaina e tatau ona togafitia togafitiga i fua uma o le vaitau tuputupu ae mo Venus:

  1. le togafitiga muamua aʻo lei fetoʻi fatugaʻo;
  2. togafitiga lona lua i le taimi o le fuga;
  3. le togafitiga lona tolu i le taimi lava e tupu ai;
  4. o le lona fa o loʻo faia i le 2 vaiaso talu ona maeʻa le fuga.
Uiga o fua:

  • falalaʻau tetele ma le lautele e oo atu i le 350-500 gm;
  • fuga o le pulumu - paʻu uila ma le friability medium;
  • o fua muamua o vine ua tupu i le lua tausaga o Aokuso;
  • lapotopoto vine - medium, up to 4 grams, ma le paʻu lanumoana;
  • aano o le aano oona ma sina gaogao o le sukalati;
  • seti sugars i fualaau e oʻo i le 18-20% ma le maualuga o le 6-7%.

Venus o le vasega muamua o le leai o se fanau ma le tetee lelei i le tosoina o fua. E matutua le matutua o tamaiti matutua i le vaitau. Mo fualaau aina e manaʻomia ai le teuteu lemu, e le silia ma le 4-6 mata. O le laau i fale malulu malulu e masani ona faapaleniina gutu malulu (-28 ° C), i le itu i saute ua fautuaina Venus mo le totoina i se aganuu e le malu puipuia mo le taumalulu. O togalaau e faʻaaoga mo meaʻai fou, faia o vine, sua ma suamalie eseese. Ona o le lelei o le tofo, o loʻo latou manaʻo lelei i faleoloa.

Aoao atili e uiga i le auala e fai ai se mea e teu ai, lau fanau, laau ma tipi vine i le tautoulu.

"Vatra"

O le ituaiga na gaosia e le Lviv breeder Pavly BM i le 2002 e faavae i le vine vine a Shakhtar. O le vine Vatra e mafua mai i galuega filifilia e vave ona matua, e tatau ona aveese muamua pulumu i le 110-120 aso. O se tasi lea o ituaiga o vine mama e sili ona malulu i Ukraine. I tulaga o le galueaina i le vaomatua o Poltava e amataina Iulai 30 - Aukuso 8. O laau tetele e manaʻomia ona teuteuina, e faʻapipiʻiina e le au faifaatoaga laau ma le faʻavaeina o se avega i luga o le fafie fua. Le foliga o fugalaau - oboyepoly.

Uiga o fusi:

  • pulupulu paʻu foliga (masani), faʻalavelave masani;
  • vine tele ua sasaa atu i le 750-800 kalama;
  • vine lapoa tele, lapotopoto pe foliga mai o le oval ma foliga mai o le 8-10 grams o vine;
  • siaki o le pulp siaki - jelini, lanu uliuli,
  • tofo o se mea malie, suamalie, manaia tele;
  • o uluaʻi pulumu paʻu ua sauni mo le faʻaaogaina i le aso 27 o Iulai 27-30;
  • paʻu paʻu lanu uliuli;
  • o le ufiufi i luga o vine o se mea eleelea, ae le o le pala ma le lagona pe a 'ai.

Fuga "Vatry" e le sasaina pe perestaivanii i luga o vao - i se isi itu, e mafai ona teu fatu i luga o lala mo se taimi umi (i le faagasologa o le aoina o le suka). O le seleselega lautele e tupu i le sefulu tausaga muamua o Aukuso. Готовность урожая к сбору зависит от нагруженности виноградных кустов и от того, насколько теплое лето.

"Оазис" Андронова

Виноград получен в 2011 году украинским селекционером из города Мелитополь - А. В. Андроновым. "Оазис" созревает очень рано: от начала цветения до полной спелости проходит 105-110 дней. Кусты очень быстро растут в высоту и ширину и нуждаются в своевременном формировании плодового рукава. Fugalaau i luga o le vine e tele lava o fafine fugalaau. "Oasis" ua uma ona faatuina i totonu o vine vine e pei o le super-subglobal, o le vavae ese mai lona vine e maua ai le aʻa e toetoe lava a maeʻa. Masalo atonu e vavae ese mai lau laau lanumeamata lanumeamata ma le maualuga o le 2-3 mm. O vine ua faapipii i luga o le "Oasis" e toetoe lava faalua ona vave ona amata ona fua mai. O le vine sili ona lelei. Uiga o le fua:

  • brushes o le fua tutusa (mamafa 200-300 g);
  • fulu foliga foliga, up to 25 cm, srednerylaya;
  • o lanu paʻu matagofie e lapotopoto i le 3-4 karama ma se gaʻo faʻavaivai faʻafefeteina o pulupulu suamalie;
  • o le paʻu e le o vevela, pe a le faʻalavelave le 'ai;
  • e mafai ona aveese muamua paʻu paʻu i le faaiuga o Iulai - o le amataga o Aukuso.

O fua nei o togafitiga faʻapitoa ma faʻatauga. E sili atu le malosi o le mafanafana (i le i ai o fale malulu) ma ola ai le toʻa i le -30 ° C e aunoa ma se mea leaga mo fua o fua.

O le mamafa maualuga fautuaina i luga o le vao o le 30-35 pu. O laau toto e fai fuafua i le teuteuina o vine fualaau aina (3-4 mata). O fua eseese o loʻo faʻaaogaina i tausaga uma o le faʻatoʻaga o loʻo tausia i se tulaga malulu ma maualuga tele. O le "oasis" a le faifaatoaga Andronov e talisapaia e le au faifaatoʻaga ma aofia ai i le lisi o ituaiga vine mama.

E tatau i faifaatoʻaga uma ona filifili mo ia lava, ma le mata i le itu o loo nofo ai o ia, pe tatau ona teuina lona tovine mo le taumalulu. Afai e maua le lagolagosua a le fai togalaau ina ia maua ai se togalaau e sili ona malulu-o le vine-e sili atu ona lelei le le iloa pe o le a ola le ituaiga i le malulu e taʻu mai i uiga pe leai foi. Pau lava le mea e tatau ona e tuʻuina atu i se tasi aso e te galue ai i le taufaʻaiuiuga o le autumn: ia tausia au meaʻai laʻau vevela ma faʻapipiʻi ma le faaeteete mo se malulu saogalemu. Laʻau tele ma le manaia ia te oe!