Laʻau

Ahimenez - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata o meaola

Achimenes (Achimenes) - fualaau fugalaau mai le aiga Gesneriaceae. I totonu o vivo e tupu mai i le ituaiga o vine po o vao. O le lauʻeleʻele o Achimenes o nofoaga faʻapitonuʻu o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute. O se fugalaau, masani i se vevela vevela, timu, e fefe i le paʻu o le vevela. O lenei mea e molimauina e oo lava i lona igoa, e toe foʻi atu i faavae Eleni ma o lona uiga "fefe i le malulu."

Achimenes e atiaʻe malosi. O le tuputupu ae i le fale e faigofie. O se vao e oo i le 60 cm le maualuga e mafai ona fausia i se vaitau tuputupu aʻe. O le laʻau faʻapena e fuga mai i galu, ma faʻaalia ai lanumoana lanumoana mai Iuni ia Setema. A maeʻa lenei mea, e mate le vaega o loʻo i luga, ma i le tautotogo o le a toe tulaʻi mai le rhizome.

Ia mautinoa ia gauai atu i nei laau matagofie pei o kolia ma saintpaulia.

Achimenes e atiaʻe malosi.
E fuga mai i galu, faia ni logo mata mai Iuni ia Setema.
E faigofie ona ola le laau, e i ai ni nai faigata.
O le laau e mate i le tautoulu uma, ma i le tautotogo e tupu mai i rhizomes tuai.

Faʻaaoga meatotino ma le vevela o Achimenes

Achimenes. Ata

Ahimenez e fiafia i mata e le gata i fugalaau pupula e pei o logo, ae faapea foi ma laulaau lanu. O latou pito i luma o le lanumeamata lanumeamata, ma le pito i lalo ma se lanu mumu. O le mafaufauina o uluai fugalaau e faasaga i se lanu o lanu lauolaola e maua ai le fiafiaga le mafaatusalia. Laʻau o loʻo tautau i fugalaau fugalaau e teuteu ai totonu. Ahimenez o se mea e le o se mea matautia e leai se mafuaʻaga o mea e oso ai le vevela ma le ita. O le mea lea, e mafai ona ola saogalemu i le fale.

Achimenes tausi i le fale. Faʻapuupuu

O se fale vevela laau o le Achimenes i le fale e mafai ona tupu aʻe e se tagata amata, ia faamasani ia te ia lava ma mea e fiafia i ai le fugalaau muamua:

Tulaga o le vevelaO le vaitaimi o totoe o le + 13 - 15 ° C, le taimi atoa - e tusa ma le 20 ° C.
Faʻamamaga o le eaE silia ma le 50%; e le mafai ona e sosolo le laau; tuʻu i luga o se palatusi ma laʻau susu.
MalamalamaLulu faʻasalalau; i le paolo i luga o pupuni o loʻo feagai ma saute; o pupuni i le itu i matu o le a faagesegese.
FaʻasaO le eleele e tatau ona susu; i taimi o fuālaʻau faʻafeinu i aso uma 3.
SooFaʻafefiloi a le tagata lava ia o le tutusa o doses o le humus, peat, oneone poʻo le mea na saunia mo le senpolia.
Fertilizer ma le faʻamaloloFaʻamaʻaina le suavai: i le amataga o Mati - tasi i le 1, 5 masina; ao faagasolo le tuputupu ae ola - 4 taimi i le masina.
SuigaTausaga.
TofigaLaʻau, tipiina, vavaeina o le vao.
Tulaga TutupuUa suia le laau i le olaga i totonu, ae e taua le matauina o nisi o vaega o le galueaiina o Achimenes ina ia mafai ai ona maua ni tulaga mafanafana mo ia. E manaomia e Ahimana se taimi e malolo ai ma taʻutaʻu atu lenei mea, ma leiloloa lona vaega o le vaalele. I le taumafanafana, o se fugalaau e totoina i totonu o se pusa o loʻo tautau, e lagona lelei i luga o le auala (o le nofoaga e tatau ona susulu ma puipuia mai faʻataʻitaʻiga). Afai e te faʻapipiʻi pito i luga o le tipu ni nai taimi, e mafai ona e fausiaina se vavao matagofie.

Achimenes tausi i le fale. Auiliiliga

O faʻasalaga fale e fiafia i le tele ma le umi o le fugalaau mo le tele o tausaga, pe afai e te siosiomia ma le faʻaeteete.

Fugafulago

O le laʻau matagofie umi o Achimenes o se tasi o ona uiga mama sili. Mai le faaiuga o Me i le amataga o Novema, o fugalaau fugalaau matagofie e pei o logo o loo i luga o le lanu o le laulaau lanu meamata.

E mafai ona laiti (tusa ma le 3 cm), ala (toetoe 4 cm) ma lautele (toetoe 5 cm); faʻapitoa pe faʻapitoa.

I lalo o tulaga masani, ua maua ai Achimenes of purple color. Fugalaau eseese lanu ua tupu i le aganuu. I le afa muamua o le taumafanafana, ua sili atu ona susulu atili le au a Achimenes. Fugalaau fuga vave, ae o mea fou e fausia i le taimi lava lena.

O le mea lea, o le vao e masani ona atamai. O fugalaau le lelei e mafai ona mafua mai i:

  • sili atu fualaʻau faʻasaina;
  • leai se malamalama;
  • ua tuai ona fafagu mai le falemai;
  • mala.

Ina ia fesoasoani i le laau e taulimaina ia ituaiga faigata, e toe faʻaleleia i se mea e sili atu le malamalama; faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi faʻasamaʻi ma le faʻamalolo faʻasaina; togafitia i le fungicide, pe a tatau ai.

Tulaga o le vevela

I le taumalulu, i le vaitaimi o loʻo moe ai, o loʻo tausia le Achimenes i le + 13 - 15 ° C, o le taimi atoa ile + 20 ° C. Tausia o Achimenes i le fale e manaʻomia ai e te vaʻai i lenei faiga vevela. Afai e vevela i le taumafanafana (mai le + 28 ° C), o le lanu o fugalaau e ono faʻafuaseʻi ona suia, o le a faʻaitiitia lo latou tele.

O le faʻaleleia o le vevela o le Taumalulu o le a faʻaosofia ai le fafaguina vave o fatugaʻo, o le a amata ona aliali mai pine i luma o le taimi.

Lafoaia

O laau uma o le aiga o Gesneriaceae e maualuga le maualuga, sili atu ma le 50%, masini vaalele. I lenei tulaga, e le taliaina le totoina o le laau. E mafai ona e fufuluina le ea i luga o Akimenes, pe afai e le fuga i lenei taimi. Ina ia faʻalauteleina le faʻamamaina, e faʻapipiʻi se ulo fugalaau i luga o se palanikeke ma ni susu mafiafia pe faʻaaogaina foi se mea e faʻalelei ai le ea. Afai o le taimi e faʻafefe ai le pata o le vai e faʻafuaseʻi ona paʻu i luga o laulaau, e tatau loa ona vave susu i se ie mama.

Malamalama

E faʻamalamalama le moli o le uila i le laau. I luga o le faamalama o loo feagai ma le itu i saute, ua ufiufi Achimenes ina ia leai se mumu o ave o le la. I luga o pupuni i le itu i matu, o le fugalaau o le a vaivai ma faʻaalu ona o le leai o se malamalama. O le fugalaau Akimenes i le fale e atiae lelei i luga o faamalama e faasaga i sasaʻe ma sisifo.

Faʻasa

O le meaʻai e tatau ona susu. I le taimi o le fuga, ua faʻamalūina Achimenes i le fale i le lukewarm, vai faʻafefe i aso uma i aso uma..

E tatau ona vai ma le saʻo lelei, e aunoa ma le sasaʻaina o le vai i lau. O fugalaau fomaʻi ma le poto masani e faʻaaogaina le vavao.

E sasaa le vai mai le pusa. I le taumalulu, e le faʻamaina ai Achimenes, na o nisi taimi e sosolo le palapala.

Akimenes poti

O le aʻa o Akimenes o loʻo i le pito i luga o le meaʻai, e aunoa ma le loloto o totonu. O le mea lea, o le ipu mo Achimenes e filifilia lautele ma maualalo. Afai ua tuputupu ae Akimenes e pei o se ampel plant, o se fugalaau tautau e atoatoa, mai le pito o lau o lanu lanumeamata ma lanumoana lanumoana o fugalaau o le a alu ifo i se tafaoga matagofie. Po o le a lava le ipu e filifilia mo Achimenes, e tatau ona faia ni puvai faʻavaivai i le pito i lalo e puipuia ai le pala o le susu.

Laʻau mo Achimenes

E manaomia e Ahimana se mea e mama ai meaʻai ma se tali malie. O le eleele mo Achimenes e mafai ona saunia i le fale e oe lava, ave le peat, oneone (perlite) ma le humus i vaega tutusa (e mafai ona e faaopoopo i ai le palapala i le faʻafefiloi i le aofaiga lava). E lelei le fefiloi o le eleele sauni ma falai pe faʻamaʻi le aso ao lei totoina. E mafai ona e faʻatau se mea mo le senpole i le faleoloa. Laʻau faʻafefeteina, mekamele piliki ma pela o loʻo faʻapipiʻi i le eleele.

Fertilizer ma le faʻamalolo

Ina ia faʻaleleia atili le puipuiga o le Achimenes ma ia sili atu ona teuteuina, laei ma le faʻamaʻiina o loʻo faia i se vaifofo faapitoa mo le Gesnerievs poʻo se fofo lautele mo fugalaau i totonu. E mafai ona fesuisuiai ma le fugalaau mo laau totō, o loʻo aofia ai le tele o fuamosa ma le potassium.

I le popofou o le tautotogo, pe a faʻapipiʻi le fuālaau muamua, e fafagaina fafaga tasi i le 10 aso. I le vaitau o le tuputupu aʻe - mai le ogatotonu o Aperila i le ogatotonu o Oketopa - i aso uma 7. A maeʻa le faʻagasolo o le afiafi, ona "togafitia" lea o Achimenes ma soʻo se faʻamalo vai.

Achimenes totoina

O faʻatulagaga o le Acimenes e faia i tausaga taʻitasi, e amata i le afa lona lua o Fepuari, pe a amata ona ala mai le fugalaau mai le falemaʻi. Ua aveese le Rhizome mai le meaʻai, ua faʻaumatia mea ua gaoia. E sasaa i luga o le fagu se alavai faʻafefe, ma saunia le palapala i luga.

Faia se tamaʻi atuatuvale ma tuu rhizomes (nodules) iina. Faʻasuavai mai lalo, ina ia aua le loloto. Fafasi ile palapala ile luga (1.5 cm). I le 2 vaiaso, o le a aliaʻe pine. Ma, mo le taimi muamua, fafaga ai Achimenes.

Afai ua tupu le laau i le taimi o le vaitau, ua tuʻuina atu ma le faʻaeteete i se isi ipu. E sili atu le faia o lenei mea ao lei amataina e le au Akimenes sauniuni mo le faʻaumatiaina - seia oo i le afa lona lua o Aukuso.

E faʻapefea ona teuteu mea e manaʻomia?

O le auala autu e fausia ai se laʻau matagofie, faʻapupula tele o le totoina lea. O le faʻatinoga o loʻo faʻatinoina mo le taimi muamua e amata ai e le au Akimenes vao, ma le mulimuli - i le taimi o foliga vaaia - i le amataga o Me. O le tipiina o pito o lala e taʻitaʻia ai le fausiaina o ni totō fou. O le sili atu o paʻu o loʻo faia, o le a sili atu ona faʻapupula mai fatu. O fasi fasi pepa e mafai ona mauaʻa.

E mafai ona tuua Akimenes e aunoa ma le alu i le tafaoga?

Afai e te fuafua e alu i tafaoga i le taumalulu po o le maeʻa o le autumn, e te le tau popole i le fugalaau. O le a ia tauaveina le taimi malolo. Afai e faatulaga le aso malolo mo le taumafanafana, ona lua vaiaso lea e aunoa ma le fafagaina o le vevela, e mafai ona e leiloa Achimenes. O le mea lea, ao le i tuua, e tatau i tagata e ona le tausia lelei o le susu ile palapala. Ole laʻau e leʻi tatalaina ma se tasi o laulaʻau e tipi ese mai le fugalaau ina ia faʻaitiitia ai le susu. Vaʻaia le vai ma tuu i totonu o se nofoaga e le o malamalama lelei (luga o le fola).

E aoga le faʻapipiʻiina o se fugalaau ma se fugalaau i totonu o se atigipusa telē, faʻasaina le vai i le va o puipui, tuʻu le fausaga atoa i luga o se palanikeke ma laumei susu (ina ia le tumu le vai i totonu o le fugalaau i le alavai). E mafai ona faʻatulagaina le vavalaʻau o laau e faʻaaoga ai wicks.

Ahimenez i le taumalulu. Taimi e malolo ai

I tulaga faapitoa e aofia ai Achimenes i le taumalulu. O le taimi e moe ai e mafai ona oʻo i le ono masina (faʻalagolago i tulaga e teu ai ma ituaiga fugalaau). A maeʻa, e faʻaitiitia le suavai. O le vaega pito i luga e tatau ona vevela, naʻo le taimi e aveese ai, ma le rhizomes (aʻa) e faataatia mo le taumalulu i + 9 - 17 ° C. E le aveeseina mai le ulo, faʻafeiloaʻi i se potu malulu, malulu, ma o nisi taimi e sosolo le palapala.

E mafai ona e tuʻu le rhizomes i totonu o se pusa paʻu paʻu ma le sphagnum poʻo le oneone (e mafai ona e faʻaopoopo le fungicide i le paʻu foliga ia i latou). I le afa lona lua o Fepuari, o aʻa e amata ona totogo. Afai na tupu muamua lenei mea, e faʻamamaina i se mea e sili atu ona vaivai. Afai o le rhizomes, i se isi itu, e manaʻomia ona faʻamalo, o se taga faʻatasi ma i latou e tuʻu latalata i le vevela.

Faʻapenaina o Akimenes

O le toe gaosia o le acimenes, e pei o Gesneriaceae uma, e mafai i auala eseese, ae lua e masani ona faʻaaogaina.

Tuputupu Aʻe mai le fatu

O se auala uumi e tupu ai. I le faaiuga o Fepuari, o fatu fou e totoina i luga. A uma ona fufulu le palapala, ona ufiufi lea o le koneteina i se ata tifaga (ua aveeseina mo le fafagaina ma le leleina o laau). A oʻo mai le vaʻa pe a uma le 2, 5 vaiaso, ona aveese lea o le ata. Pe a fai le 3 laulaau, ona totoina lea o fualaau i ni ipu eseese. O le a fuga Ahimana i le tausaga.

Faʻapenaina o le Akimenes e ala ile tipi

O se filifiliga faʻaleleia faʻaleleia mo ituaiga meaola. E tipi ese mai le pito i luga, o le umi e le itiiti ifo ma le 5 cm. O pepa pito i lalo e ave ma tuu i totonu o le vai mafanafana ma le faaopoopoina o le paʻu ola. O aʻa o le a aliali i le malamalama pe a ma le 10 aso. O aʻafiaga na amataina i le eleele. E mafai ona faʻalauteleina e ala i laulaʻau. O le laulaau e tuʻuina i le palapala malulu, faʻapipiʻi i se ata. A oʻo mai aʻa, ua totoina i se isi ipu. A maeʻa ni nai masina, ona suia loa lea o le fagu. Afai e aliali mai pulapula i le tausaga muamua, e tatau ona faʻapuupuuina: o le galuega a Achimenes i le taimi nei o le faia lea o se rhizome.

O le faʻaleleia o fatu e taʻitaʻia ai le leai o se faʻasologa muamua o le laau, o lea e seasea faʻaaogaina.

Maʻi ma meaʻai

Faatasi ai ma le le faaeteete tausiga o le laau, ua tuliloaina e faamaʻi ma meaola faalafua, e pei ona molimauina i faailoga le lelei:

  • avanoa i luga o laupepa o faʻatau - mai le fafaga i vai malulu poʻo le susulu o le la (faʻamautu saʻo, puipui le laau);
  • O vave fugalaau a Achimenes e paʻu vave - malamalama tele (toe faʻaopoopo i le ata lafoia);
  • ua faʻasolosolo faʻasalaga, ua paʻu lau o le au faʻatau - faʻaleagaina e meaola faalafua (faʻaaoga insecticides);
  • lanu samasama o Achimenes - o se faaitiitia o le gaosiga ona o le le lava o le vai poʻo le faʻamaʻaina (fafaga ma se fulufulu o loʻo i ai le uʻamea; puipuia vai mo le faʻavaivai, faʻamalulu i le citric acid - 0.2 g i le lita o vai);
  • lanu enaena ma le pa - o se suiga tele i le vevela, o mea o loʻo i totonu o le fale i totonu o se potu malulu, faʻavave i se mea matutu, mafanafana, puipuia mai le vaʻaia ma le vevela o le vevela).

Achimenes i nisi taimi e afaina i meaola faalafua: aphids, mealybug, thrips, miti vaʻaia.

Ituaiga o Achimenes fale ma ata ma igoa

I totonu o le natura natura o loʻo i ai e oʻo atu i le 50 ituaiga o faʻatauga. O le numera saʻo o ituaiga na fafaga e faifaʻatasiga e faigata ona faʻatatauina. Ua lauiloa e naʻo luga o le tala a le faifaatoʻaga Roma o loʻo i ai le sili atu ma le 200 ituaiga uʻamea o le Acimenes. O ituaiga uma ituaiga o ituaiga na maua mai i luga o le 2 ituaiga muamua:

Achimenes grandiflora (Achimenes grandiflora)

O le togavao e tupu i le 65 cm. O pito o le laʻau lau laʻau e "teuteuina" ma nifo lelei. O le vaega pito i lalo e loloto lona lanu mumu. O le uumi o le lau e oʻo atu i le 10 cm. I totonu o le laʻau, e lua fugalaau mumu ua faia, o loʻo i ai se afifi faʻapipiʻi i le pito o le corolla. O vailaau e lauiloa: Paul Arnold (o fugalaau e lanu piniki, lanu o le apa apamemea) ma Little Beauty (fugalaau fuga o carmine).

Achimenes longiflora

O le maualuga o le vao e tusa ma le 35 cm. O fuga lanu enaena e faia i le 1 i le axils o lau. Corolla umi - e oʻo atu i le 5 cm. O laʻau faʻamafaʻatasi ua i ai ni pito faʻamau.

Ahimana e leai se mea na taʻua o se fugalaau faʻamalosi. O se laʻau lapoa lapopoa po o se paʻu vevela, o loʻo alu i tafatafa o le pito o se fugalaau, o loʻo i ai le matagofie matagofie ma e le tuua ai se tasi e le mautonu.

Faitau nei:

  • Chlorophytum - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Coleus - totoina ma tausi ile fale, ituaiga laau ma ituaiga
  • Oleander
  • Stefanotis - tausi fale, ata. E mafai ona tumau i le fale
  • Jasmine - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata