Fua o le gaosiga

O vaega o le tuputupu aʻe o le pepe i le fale

E i ai se vaega o fugalaau e toetoe lava o tagata uma e iloa, ae toaitiiti e iloa lo latou igoa. Ae o na totonu o laau e taua peperomia - o se fugalaau, lea o le a talanoaina atili.

E te iloa? O le igoa o le laau e mai le Eleni. peperi - "pepa" ma homoios - "tutusa ma".

Faamatalaga o laau i totonu

O Peperomia o se laufanua lauiloa o le aiga o Pepper, o lona atunuʻu o le vasa o Amerika ma Initia. O aʻa o pepe pepe e matua mafiafia. Faʻalagolago i ituaiga, e mafai ona faʻatulagaina, tautau, faʻalanu, o nisi taimi e fetolofi.

O laulaau e mafai foi ona maua ai le tele o le susu. O lapisi laulaʻau e eseese tele: lanu meamata, auro, faʻafefeteina i fasi paʻepaʻe, olive poʻo le lanu enaena, paʻu o le paʻu paʻu, vailaʻau ma faʻalelei, o le foliga o le foliga o le fatu, le faʻamalosi, taamilo ma vili.

E pei o le tele o laau totoa ma laʻau matagofie, o le peperomia e fesuisuiai nai lo le le mautonu. O fugalaau paʻepaʻe poʻo le lanumeamata e aoina i le umi o faʻalavelave faʻapitoa. O loʻo i ai le tele o ituaiga meaola, o nisi nei o loʻo ola i le fale:

  • Peperomiya velvety - ua saʻo le lanu uliuli ma laʻau vevety ma laumei mama.
  • Faʻasalaina le tuaoi o se foliga maualalo-tuputupu aʻe faʻatasi ai ma paʻu pepa felanulanuaʻi o loʻo faʻapotopotoina i lapisi ma vali i se lanu uliuli lanu meamata ma le lanu enaena.
  • Laʻau felafolafoaʻi - o se laau fetolofi ma lau laititi, lapotopoto ma lanu mumu.
  • Laumalo peperomia - o laulaau e foliga tutusa i le lanu i le paʻu o se silotilo.
  • Peperomia o loʻo maua - ua faʻapipiʻi laʻau lanumeamata lanumeamata.
  • Tupe siliva - vaʻai ma puʻu puʻupuʻu ma laupepa laiti laititi i fasi siliva.
E te iloa? E tusa ai ma le saunoaga a Feng Shui, e talitonu o le peperomia e mafai ona osofia le uiga o le mataʻutia ma le ita tele o se tagata. Ma o le potu o loo i ai le fugalaau, e maua ai se lagona o le mafanafana.

Tulaga Faateleina

Peperomia o se laau e le taua i le tausiga o le fale, ae o nisi fautuaga e tatau ona mulimulitaʻia e tupu ai se fugalaau manaia ma maloloina i le fale.

O le le mautonu i le tausiga o fale, o: hibiscus, chlorophytum, cactus, zamiokulkas, spathiphyllum, sanseverra.

Malamalama

E tatau ona filifili le moli e faʻalagolago i le ituaiga o mea faʻapitoa. Laʻau o loʻo i ai lanu lanumeamata lanumeamata o laupepa laʻau o le a fetaui ma faamalama i mātū, ma tuʻuina ai ituaiga o laʻau e sili atu ona lafoaia i le itu i sisifo poʻo sasaʻe. I soo se tulaga lava, o le susulu lelei o le la e sili ona aloese mai ai - o le a mafai ona taʻitaʻia ai le laulaau.

Lafoga ma le susu

E pei o isi tagatanuu o meaola oona, o le totoina o le fugalaau o se fale e vevela-vevela, o le taliaina lelei o pepa. I le taimi vevela, o le vevela aupito lelei e tusa ma le 22 ° C, i le taumalulu - e le laʻititi ifo ile 16 ° C. Peperomia, e ui e sau mai le timu timu, e le o nofouta i le malulu o le ea. E ui lava i le vevela o le vaitau, o le togavao o le a faʻamanuiaina ai le laau, aemaise lava ituaiga o lapisi o laʻau lauolaola.

Substrate and Planting Requirements

Peperomia e manaʻomia le lafoaia, eleele malamalama. O le vaega lenei e fautuaina:

  • eleele omea (vaega 1);
  • fanua faʻatoʻaga (vaega 1);
  • humus (1 vaega);
  • oneone (0.5 vaega).
E sili atu le faʻaaogaina o se mea papaʻu, o se vaega o alavai faʻaofuofu e tuʻuina i le pito i lalo, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faalauteleina o le omea.

Totoina o laau i le fale

I le fale, pepeina e mafai ona faʻalauteleina i ni auala se tolu:

  • lau;
  • toso;
  • vaevaega o le vao.
Mafaufau i a latou auala taitasi i auiliiliga atili.

Lea

Mo le toe gaosia i le laʻau, filifili se laʻau ola maloloina i luga o se laau ma tipiina i se manoa malosi, ma tuʻu ai se petiole pupuu. Ma le isi, o le laupepa o loʻo tuʻuina i totonu o le vai, aʻa i le sphagnum poʻo le paluga oneone. Mo le vave amataina, e mafai ona e faʻapalapalaina le lauʻeleʻele. O le masina mulimuli ane, o le a lava aʻa i le totoina i totonu o se ipu tumau.

Laʻau

E talitutusa lava ma le auala muamua, faʻalauteleina faʻalauteleina e ala i le tipiina (o mea uma e lua ma pusa). Laʻau talafeagai, e iai ni 1-3 nati. Mo le faʻaaogaina o le mea o loʻo i luga ae na o le faʻaopoopoga o le humus. Malosiaga i tipi ua faatulaga i se nofoaga mafanafana (vevela e tusa ma le 25 ° C).

O isi totoga o fale e mafai foi ona faalauiloaina e ala i le tipiina: fittonia, arrowroot, tradescantia, fuchsia, philodendron, diploadiyeniya, korie.

Vaeluaina o vao

Faatasi ai ma le totoina o le tautotogo o le faalauteleina o le talimalo, o le toe gaosia e mafai ona faigofie ona faia e ala i le vaevaeina o le laau. O le auala pito sili lea ona faigofie ma masani. Faʻasoa le vao e tatau ona faʻaeteete, e aunoa ma le faaleagaina o le aʻa. Popo mo fualaau fou e manaʻomia ona filifili sina laʻititi ifo nai lo le tasi o loʻo i ai le fugalaau matutua.

E faʻapefea ona tausi?

Peperomia tausiga o se tulaga masani ma e le manaʻomia le tele o taumafaiga. Lalo o se lisi o auala talafeagai mo le alualu i luma o laau totō.

Vaega o le fafaga i taimi eseese o le tausaga

I le taimi o le tuputupu ae e manaʻomia le tele o le suāsusu. Suavai suamalie lelei, sina vevela nai lo le vevela o le potu. I le autumn ma le taumalulu, o le suavai e matua faʻaititia, aua le tele o le susu e mafai ona taitai atu ai i le pala o aʻa.

E taua! O le lalagaina o lālā e taʻu mai ai e le lava le suāvai.

Totoga meaai

E faʻaaogaina fugalaau i le taimi o le tuputupu ae malosi ma le fugaina, o lona uiga. i le tautotogo ma le taumafanafana, faalua i le masina. Fugalaau faʻapitoa faʻapitoa mo fugalaau teuteuina.

Fugalaau totoina

O laau laiti i lalo ifo o le tolu tausaga ua fautuaina le toe gaosia faaletausaga, o fugalaau matutua ua totoina ao tuputupu ae aʻa. O le manaʻomia mo le totoina o loʻo fuafua i aʻa: afai latou te feosofi mai le lua faʻavaivai, ona laiti lea o le ulo.

Faigata i le tuputupu ae

E mafai e le au faifaatoʻaga ona feagai ma ni faʻafitauli pe a tupu pepe. I lalo ifo tatou te tuʻuina atu autu autu ma mafuaʻaga ma fofo.

  • I le taumalulu, o lauʻau e pauu: o le vevela le lelei.
  • Brown tips leaf: o le auala lea e gaoioi ai se fugalaau i ni faʻataʻitaʻiga poʻo se paʻu mataʻutia i le vevela.
  • O paʻu pepa e tautau, ona pau ai lea: le lava le suāvai.
  • Laʻau paʻu ma paʻu i le taumafanafana: o le tele o le moli, e manaʻomia ona ufiufi le laau.
  • Laʻau paʻu ma faʻanoanoa i le taumalulu: tele le inu.
  • Palu petiuli: o le susu tele, e tatau ona faʻaitiitia le faʻamala.
E taua! O le galuega autu i le tuputupu ae o le pepe - Aloese mai le tele o vaiinu ma mataʻituina le palapala.

I le faaopoopo atu i ai, o le fugalaau e faigofie lava i ia meaola faalafua e pei o vaovao, mealybug, moli vaʻavave, ma fuainumera iniseti. I le avea ai o se mea e puipuia ai, e fautuaina ai e faʻafefe i le vai mama, vai mafanafana. E le gata i lea, o le laau e mafai ona puʻeina le siama e mafua ai le faʻafefe. E sili atu le aveeseina o se fugalaau ina ia le aʻafia ai tagata ola maloloina.

I le faʻapotopotoina o ituaiga eseese o le peperium i totonu o lau fale, e mafai ona e faʻatulagaina se togalaau fugalaau ese ma ese mai le tasi ituaiga o laau.