Laʻau

Faʻatoʻagaina o gaosi i fafo

Ona o le mea moni e taofi e kāloti le tele o meaʻai i le gasologa o le tausaga, o lea e saofagā ai i le vitamini ma le faʻaogaina o le tino, o lona seleselega e matua talisapaia lava. Ae ui i lea, ina ia mafai ona maua se fua tele, e tatau ona totō saʻo kātiti ma tausi i se auala talafeagai.

O ituaiga sili ona lelei o kāloti mo le lauʻeleʻele

Lalo o ituaiga sili ona taatele ma faʻamatalaga lelei i luga o isi ituaiga.

Toto amata

Lelei mo se fai togalaau e manaʻo e maua se fua i se auala vave:

  • Lagoon F1;
  • Alenka;
  • Amsterdam
  • Le fafine Dutch
  • Tuchon.

Vaitausaga

E itiiti lava le maualalo i totonu o fale ola, ae talafeagai mo le faʻasaoina:

  • Tiptop;
  • Vitamini
  • Losinoostrovskaya;
  • Nantes.

Vaʻaia ma tuai

Manaomia mo le teuina o le taumalulu:

  • Sana;
  • Royal Shatane;
  • Atoatoa;
  • Sirkana F1;
  • Vita Longa;
  • Karlen
  • Mumu e aunoa ma se autu.

Laʻauina o kāloti e tusa ai ma le kalena o le masina i le 2019, faʻalagolago i le itulagi

O le faʻatinoga o fua o faatoaga i le kalena o le masina o le a aafia ai le na o le taimi o le seleselega, ae faapena foi i lona uiga lelei.

ItumaloAso fiafiaAso leaga
South
  • Ia Mati - 10-12, 15-17, 23-25, 27-30;
  • ia Aperila - 2-9, 11-15.
  • Ia Mati - 6, 7, 21;
  • ia Aperila - 5, 19.
Vaitaimi masani
  • Ia Aperila - 24-27, 29, 30;
  • ia Me - 1-4, 12-14.
  • Ia Aperila - 5, 19;
  • ia Me - 5, 19.
Ural
  • Ia Me - 1-4, 12-14, 21-23;
  • ia Iuni - 9-11, 18-20;
  • ia Iulai - 25-31.
  • Ia Me - 5, 19;
  • ia Iuni - 3, 4, 17;
  • ia Iulai - 2, 3, 17.
Northwest
Siberia

Filifilia se nofoaga mo le togalaau

Kāreti na fetaui lelei ma se lafitaga e susulu i le la. I luga o le potu paolo, o le a itiiti le totogo o le a ola, o le a itiiti ifo i le tofo. O le eleele e sili ona lelei o le oneone oneone po o le faʻafiafia, e i ai le pH valu o le 7 po o se laʻititi ifo le tau. O le tele o le palapala palapala o le a taʻitaʻia ai le laʻititi o laʻau ma lona vave faʻaleaoga i taimi o teuina.

Carrot précursors

E sili ona lelei le totō o kāloti i se nofoaga fou i vaitau fou uma, ae e le aoga le tuʻu i luga o moega pe a uma le lau e pei o le pasili poo le pi. Tomatoes, kukama, garlic, aniani ma kapisi e atoatoa mo le matafaioi a le au muamua.

Fatuina sauniuniga

E tatau ona tatupu ese fatu ma tuu le ola maloloina, ona faʻafefe lea i se vaifofo o masima. A maeʻa sina taimi, o le a aliaʻe fatu leaga i luga o le fogaeleele. O mea o loʻo totoe e tatau ona fufulu ma tuʻu mo le 24 itula ile suāsusu ua faʻaleleia ma se mea e faʻaleleia ai le tuputupu ae. A maeʻa le mago, e mafai ona totoina nei fatu.

Ina ia faafaigofie atili ai le germination, tuu ia fatu mo le vaiaso i le vevela o le potu, afifiina i totonu o se ie susū. Mo le totoina, o mea fulafula e talafeagai, e le o toe i ai le taimi e totogo ai. O fatu lelei-mama o le a saunia mo le totoina.

Afai e faatauina fatu i fualaau aina, i luga o se mea faapipii, o sea sauniuniga e le talafeagai.

Sauniuniga mo moega mo kāloti

Mo le totoina o le tautotogo, e tatau ona faia sauniuniga eleele i le taimi muamua. O le mea lea, i le tautoulu, a aiaia o le fanua e eleelea, e tatau ona eliina ma faʻamaʻaina i le peat. Mo e matitiva, humus e talafeagai. E taua le aloese mai le faia o le suamalie fou ma le lime, aua o le a na ona afaina ai kokokeke. O vao ma nai maʻa laʻititi e tatau ona faʻaumatia mai moega.

O le eleele ua saunia i le taimi o le tautoulu e le manaomia ona toe faʻaleleia aʻo lei totoina, ae peitai, e tatau lava ona faʻaleleia le palapala ma tuʻuina e aunoa ma ni lapoa tetele o le eleele. O laumei mo kāloti e afaina mai le pito pe a ma le 10 cm ma e mamao ese mai le 15 cm le mamao. E le sili atu i le 3 cm le loloto.

Fai mai Mr. Summer Resitala: auala mo le totoina o kāloti

E i ai le tele o auala eseese e mafai ai ona e manuia i le faia o se tau. Faatasi ai ma le ata o loʻo tuʻuina atu i lalo, o taimi e tofotofoina ai taimi na toe foʻi mai i le seneturi mulimuli ma e fou lava o loʻo suia le mea muamua. O i latou uma e taʻutaʻua mo lo latou faigata i le faʻatinoga, aʻo le eseesega foi e eseese.

Faatasi ai ma se sitaili

I le sieve sa faʻaaogaina mo le gaosia, tuu fatu o kāloti ma sasaa i totonu o moega sauni. Ona tatau ai lea ona faʻatumu se vaʻu papaʻu ma faʻafeinu. Mo le faʻaaogaina, o se isi atigipusa e talafeagai foi, ma ni pu e mafai ona sosolo ai fatu.

Laʻau ma le oneone

O se auala faigofie e faatino ai, ia na ona faʻafefiloi fatu ma oneone i le fua: 4 tbsp. punetuni o fatu i le 1 pakete oneone. O le taunuuga o le masini e tatau ona faʻamaluluina ma tuʻu ai mo le kuata o le itula. I le taimi nei, e mafai ona faia ni togi e tuʻuina atu ai le paluga ma ufiufi i palapala. I lenei tulaga, e tatau ona susu susu i lalo. O le metotia e le faʻamaonia ai se taunuuga sili ona lelei, ae ui i lea, e mafai ai e le palapala ona taofia mea e tatau ai, vevela ma le faʻafefe.

Faaaogaina o se faapipii

O le polokalame mo le faʻaaogaina o lenei metotia e aofia ai le tele o vaega:

  1. Faʻafefiloi Art. se sipuni o le falaoamata o le falaoa ma le 1 lita o vai;
  2. Tausia le masini e mafua ai le 5 minute i luga o le vevela vevela;
  3. Faataga le paluga e malulu i le + 30˚C;
  4. Liligi ni fatu i totonu o le pusa e afaina ai ma faʻafefiloi;
  5. Tuu le paluga i totonu o se atigipusa, mo se faataitaiga, i totonu o se fagu palasitika;
  6. Liligi mea e aofia ai i totonu o laina.

O le metotia e faʻateleina le vave ona matua.

Totoina fatu i fualaau

O fualaʻau e tatau ona tuʻu i totonu o le togavao, aʻo matauina se mamao o le 5 cm. E le manaʻomia le mafaufau. E faigofie le metotia, ae e taua tele le faʻatinoina o filifiliga a le kamupanī ma ituaiga.

Totogati Karoti i se lipine

Mo lenei metotia o le a e manaʻomia:

  1. Pepa pepa;
  2. Pepa laʻititi pepa (umi e fetaui ma le umi o moega, lautele e tusa ma le 2 cm);
  3. Faapipii faapitoa.

O le paʻu talafeagai e maua mai i le faʻafefiloi o le masini ma le vai, lea e mulimuli ane auai i le tuiina o fatu i le lipine. E faʻapipiʻi faʻamafanafana i le faapipii pe a uma ona faʻaliliu.

I luga o le fasi pepa, tuu le pasene i se mamao e 2 cm ma tuu fatu i luga oi latou. Ona taoto ai lea o le afaina i ni togalaau, ufiufi ile palapala ma sasaa. I le vaiaso mulimuli ane, na aliali mai ai pine muamua.

I fuamoa moa

Le lelei o lenei metotia:

  • Fua, lea e le mafai ai ona faʻataunuʻuina i le lumanaʻi;
  • Tausiga o le eleele susu mo se taimi umi;
  • Le lava vao mutia.

I le taga

I le taumalulu, e tatau ona e tuu fatu i totonu o se ato e faia i mea masani, ma i le tautotogo e tatau ona totōina. A maeʻa le 2-3 vaiaso, o le a totogo le totogo, lea e tatau ona faʻafefiloi ma le oneone ma totō ile laufanua. Mo le faia o se gaosiga o le kiona, e tatau ona ufiufi kāloti i le polyethylene. Ua i ai ia Iuni o le a mafai ona seleseleina, o se uiga iloga o le a manino ona faamatalaina le suamalie ma le tele o fua.

E ala i le gutu

O lenei metotia na aofia i le olaga i aso uma i le senituri lona lua. Mo lona faʻatinoga o:

  1. Faʻafefiloi fatu i vai i totonu o se ipu malamalama ma faʻafefiloi;
  2. Le faia o togi i le eleele;
  3. Taʻu le paluga i lou gutu ma feanu i totonu o le nofoaga ua saunia mo le totoina.

Luiina o le suamalie ma fatu fatu

E mafai ona e faia e aunoa ma le vevela e ala i le totoina o fatu ua uma ona susu ma totogo. O le faafitauli ogaoga i le luluina o le laʻititi lea o fualaau kāroti, e faigata ona vavae ese ma, pe a totoina, pauu i le mea e tasi. O se taunuuga o lenei mea, o tupugogo e tupu aʻe i le vavalalata le talafeagai o le tasi i le isi. E mafai ona aloese mai lenei mea aʻo leʻi fufulu ese ma totoina le fatu, talu ai e sili atu le faigofie o fatu fuga. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e tu ai le fatu i totonu o se mea suamalie seia oʻo ina tupu mai. Ona e manaʻomia lea ona faʻamalosi, ma tuʻu ai i totonu o le pusaaisa mo ni nai aso. Ona toto ai lea ile laufanua.

Suauu fefiloi

E tatau ona e faʻafefiloi fatu o le radisa ma kāloti i le tasi ma le isi, faʻaopoopo foi le oneone. Ona tatau loa lea ona tuu le lapisi i togalaau, ufiufi ile eleele ma susu. O le susulu o le a amata muamua ma o lona seleselega o le a faia foi i le taimi muamua, ma faasaoloto ai le avanoa mo kaloti ma faaitiitia ai le manaomia mo le mimilo. Soo se aganuu anamua e talafeagai ma muamua. O le auala o le a sili ona aoga i se vaega laitiiti.

E faʻapefea ona tausia le kāloti pe a uma ona toto

Ina ia maua se seleselega tele, e taua tele le le na ona totō o kāloti, ae ia faia foi ma le mataʻituina lelei i le lumanaʻi, lea o le a aofia ai luga o laei, togavao, veleina, vevela.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E tatau ona e faʻatautaia le fagoina o kāloti, talu ai o le fualaau aina e matua faigata tele ia te ia. A le o lena, o le a tupu le fomaʻi ma ni mea sese sese o le a matua afaina ai lona foliga. O kātiti e tatau ona susu i taimi uma i le amataga o le tuputupu aʻe, talu mai le taimi nei o loʻo aʻafia e le aʻa le tele o vai i luga o le faʻasao. Aʻo faʻavae le aʻa, e tatau ona faaitiitia le taimi o le fafaga. O le faʻaititia o le faʻaititia o sina meaʻai lelei mo se fualaʻau. 1 masina ao leʻi oʻo i le aso atofaina, e tatau ona faʻamalolo le vai.

Laʻei pito sili

Fertilizing le eleele e masani lava ona faia aʻo le i tuʻuina fatu pati i le palapala. I le vaitau o le tuputupu ae, o le laei pito i luga e mafai ona faateleina ai mea e maua i le gaosiga i le fua, ma o le magnesium e faatupuina ai le faateleina o le garotene.

Tatalo ma veleina

O le fualaau aina o le a lelei le tali atu i le faʻamaʻi lelei, aua o le a faʻaleleia ai le saturation o aʻa i le okesene, lea e taua mo lo latou tuputupu ae ma le atinaʻeina. O lenei mea o le a aʻafia ai le totoga o le seleselega. E talafeagai foi le tuʻuina atu o fualaʻau aʻa ma le faʻaleleia ma le maualuga o le veleina.

Thinning

Faatasi ai ma le tele o le tele o fualaau aina, e tatau ona faia le vevesi ao lei setiina le seleselega. I se isi tulaga, o carotiti e tele lava ina leaga. O lenei faiga e tatau ona faia i le aoauli, aua i le afiafi o loʻo i ai se avanoa sili e faatosina ai faʻamaʻi. Ma le isi, e le mafai ona e tuua luga i luga o le toga. O le mamao i le va o laau e tatau ona 3 cm, e sili atu le faʻatusatusaina o le eleele e faʻatapulaʻaina le totogo i se tulaga tuʻu. A maeʻa le 3 vaiaso, e masani ona toe faʻataʻitaʻi, ma le mamao i le va o laau e masalomia.

O faʻamaʻi ma faʻaleagaga o kāloti

O le meaʻai pito sili ona lelei o lenei fualaau faisua o se feʻalo. E tupu i luga o mea totō e maualuga tele, faʻapea foʻi le inu tele ma le iai o vao. O faʻamatalaga nei o le a faʻaalia ai lona auai:

  1. Laʻau laʻau;
  2. Fulu mai ma foliga maʻi.

Ina ia faʻaumatia le iniseti pest, e tatau ona vave togafitia le laau i iniseti.

Mo faʻamatalaga puipuia, e mafai ona e totoina le mafaʻi i le lata ane, e masani ona le gafatia e ana laʻau koko.

O Karoti e seasea aafia i maʻi, e sili atu ona lamatia o phomosis ma alternariosis. I le avea ai ma se faʻasolosolo, togafitiga o togavao ma le 1% Bordeaux fluid e mafai ona faia.

O afea e selesele ai kātika ma pe faapefea ona teuina

Ae peitaʻi, pe a pa'ū le vevela i lalo ifo o le +8 ° C, pe a pa'ū le vevela i lalo ifo o le +8 ° C, o le a avea le mātogo ma suka, e leaga mo le tausia o le lelei. I a tatou latitudes, o karloti e masani ona seleseleina i le amataga o Oketopa. E fautuaina e faia lenei mea i le tau vevela. A maeʻa ona aveese le fua mai le eleele, e tatau ona faʻagogo mo le 2 itula, aʻo aloese mai le susulu o le la. Ona aveese lea o pito i luga ma faatulaga le seleselega. O kopi uma lava e tatau ona tuʻuina i totonu o se pusa e pei o se atigipusa, lea e tatau ona lalagaina. O le nofoaga e fetaui ma le pogisa ma le malulu.