Laʻau

Malosiaga palapala i totonu o laau

O le paʻu palapala o se maʻi faʻaleagaina o laau toto. E mafua mai i gasegase parasitic ola i luga o lanu meamata, e tele lava i luga o laulaau.

E matautia i le mafuaʻaga o le vaivai, pala, ma mulimuli ane le oti o le laau. E mafai ona maʻi mai le milipoʻa e le gata i totonu o fugalaau i totonu, e aʻafia ai togavao fualaau vao, matutua malolosi laau.

E tele lava ina faigata le togafitia o le maʻi ma e le mafai ona lavea laau.

O mafuaʻaga ma faʻamaoniga o paʻu paʻu i luga o fugalaau i le fale

E faigofie lava ona fuafua le faʻamaʻi, ua lava le iloa pe faapefea ona vaai i luga o laau totō: laʻau laʻau, o laʻau e ufiufi i lanu paʻepaʻe papaʻe. I fafo, o le fugalaau e foliga mai o le falaoamata sa fuga i ai. O nei mea o ni meaʻai o se natura parasite, lea a maeʻa ona tuʻuina atu ni laumei o le vai e pei o le sau.

I le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le mushroom spores ua faʻaseseina mo le pefu masani ma na o le taumafai e solo. Ae o lenei fuataga e le fesoasoani.

Toe tulaʻi le fata. Muamua, e afaina le basal i tua ma pito i tua, o le isi vaega o le laau, e aofia ai maʻau, fugalaau ma tumutumu, e ufiufi i lanu paʻepaʻe ma le pito i tua. I le aluga o taimi, o le a avea le lanu ma enaena.

O le moe momoe e masani ona i ai i le palapala. I lalo o ni aiaiga patino, latou te ala mai ma amata ona ola malosi.

O mafuaʻaga o paʻu paʻu i fugalaau i totonu:

  • Faʻamama le lelei, e le gata i le tele ma le le atoatoa.
  • E tele naua mea e faʻaleleia ai, ma mulimuli ane o loʻo i ai pea le susu o le susu i laulaau.
  • Faʻafefe tele o eleele.
  • Lafoaia o laau i totonu o le fale o se taunuuga o le faaleagaina e iniseti, isi faʻamaʻi, tausiga le talafeagai.
  • Pau le gaosiga i le eleele.
  • Televave oona.
  • Maualuga maualuga i totonu o le potu - sili atu i le 60%.
  • Vaitaimi o le ea maualuga - +25 ° C ma luga.
  • Faʻafesoʻotaʻi faʻamaʻi toto laau e ala i tagata, iniseti, faʻataʻitaʻiga.
  • Vaivai e leʻi faʻaaogaina.

O le a le lamatiaga o le paʻu palapala?

E oʻo atu i le 60% o aʻafiaga ua mate. O mea leaga leaga e salalau solo, ma e faigata ona togafitia le maʻi.

O nisi nei o aʻafiaga o paʻu paʻu:

  • Le faiga faigata o le photosynthesis, e mafua ai le mafatia o le fale atoa.
  • Le lava o meaʻai.
  • Tuai le tuputupu ae.
  • Faʻailoga o le fuga.
  • Le oti o laʻau ma pulumu.

O le tele lava o taimi, o fale e teuteuina-fuga o laau ma fugalaau tetele ma laulaau, e pei o gerbera, violet, chrysanthemum, ma isi, e mafatia i lenei maʻi.

E tatau ona vaʻavaʻai mai le paʻu palapala mai le pepelo (peronosporosis). E foliga tutusa lava tutusa. Faʻatasi ai ma le paʻu palapala, na o le tua o le lau e ufiufi i se paʻu. Downy mildew

E le pine ae liua samasama, ona liu enaena. O auala e feutagaʻi ai ma i latou e ese.

O le taua faasaga i le paʻu palapala i luga o fale i totonu o fale: meafaigaluega ma metotia

O le fugalaau vaivai e avea ma se pusa o siama, o le taimi lava e uma ai le iloa o faailoga o le paʻu paʻu, e tatau ona vavae ese se fagu poʻo se fagu fugalaau ma faʻafesoʻotaʻi ma isi inisiua totonu i totonu o le potu, pe a vave ona vave salalau le faʻamaʻi.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, faʻatau po o le foai atu o fugalaau i totonu ole fale e tatau ona taofia mo le 10 aso.

I le taimi lava aʻo leʻi togafitiga ma ao faagasolo taualumaga, e tatau ona sui le tulafono o le laau. Ina ia faia lenei mea, matau tulafono nei:

  • Aveese uma lau o loʻo aʻafia, pulupulu, gaʻo. Vavae ese foi laulaau pito i lalo ma lala e fesootai tuusao ma le eleele.
  • Aveese le vaega pito i luga o le eleele ma sui i se vaega fou.
  • Fufulu ma faʻamamā le pani poʻo ipu e faʻaaogaina e aoina ai le tele o le susu pe a faʻafeinu.
  • Faʻaitiitia le faʻamalosua ma aua nei pamu le laau i le taimi o le faʻaaogaina o fualaau.
  • Aua le faʻaogaina luga luga o laei. Faatasi ai ma le manuia manuia o le faamai, mulimuli ane, mo le faamoemoe o le puipuia, lafoaia otaota oona, suia i fualaau-potassium.
  • E sili atu le filifilia o se nofoaga lelei mo le teuina o le laau i le puipuiga, ae le o vevela ma le faʻamalosi.

Auala mo le paʻu i luga o fualaau aina e faaaoga eseese:

  • vailaau;
  • meaola;
  • tagata.

Fofo faʻapitoa i le tau faasaga i le paʻu palapala

O togafitiga faʻapitoa e maua, maua i le toetoe o fale uma ma o le a le afaina ai. E mafai foi ona faʻaaoga mo le puipuia. O nai fualaau mo mea faʻafefiloi:

Ash + Soap

100 g o le vaʻaiga o le vao e ave i le lita o vai mafanafana. Faʻaosooso ma faʻamalosi mo le tusa ma se vaiaso, faʻafuaseʻi luluina. A maeʻa le faʻamutaina o le vai, faʻaosoosoina, aua le faʻaleleia le palapala. I le faaopoopo atu i ai le 50 g o pavali soap, o loʻo faʻatali mo le faʻamavae atoa. E mafai ona e faʻaaogā le fasimoli vai. Faatasi ai ma lenei vaifofo, o loo totoina le laau i aso taitasi mo le vaiaso.

Blue vitriol + soap

50 g o le fasimoli, saunia i le auala lava lea e tasi pei o le fua muamua, ua soloia i le 5 lita o le vai mafanafana. I se ipu vai vai (250 g), tuʻu ese le paʻu o le paʻu sulfate (5 g). Ia faasolosolo malie, sasaa i totonu o se vaitafe lanu i se fasimoli solution. O le pamu e faʻafefeteina fugalaau i isi aso uma seia oʻo ina mou atu uiga o le paʻu paʻu.

Toga

Tasi fualaau (2 sipuni e aunoa ma le paʻu) faʻaosooso i le 10 lita o le vai. I se aso mulimuli ane, ua saunia le mea ua uma. E mafai ona latou faʻafefeteina le eleele ma faʻamalolo vaega o le laau. E sili le lelei i le suia i aso uma mo aso e 10.

Miliki

O le a manaʻomia ai susu susu, yogurt, poʻo le sili atu foi o le uila. Fufulu i le vai i se fua faatatau o le 1: 3 ma le faʻapipiʻi pepa i luga ole fale i totonu ole tolu aso mo le lua vaiaso. O lenei metotia e lelei i le mafai ona faʻaaoga vave, e aunoa ma le faʻamalosi, ma e mafai ona e saunia se vaega fou.

Malosiaga o meaola e ola ai meaola i luga o fale

O sauniuniga o meaola e itiiti le aoga nai lo vailaʻau. Ae e le afaina. Latou te saogalemu mo le fugalaau lava ia, ma mo tagata ma i latou uma e fesootai ma le laau.

I le fatu oa latou gaioiga o siama ola, lea e masani lava ona tauivi i le mycelium o le gaʻo, taofia ai ma taofia ai.

O fua masani masani ma taugofie o: Fitosporin, Alirin, Gamair, ma isi.

Faaaoga faʻamalosi e tusa ai ma faatonuga. Ina ia ausia se taunuuga tumau, o togafitiga faʻapitoa e tatau ona faaluaina i le tele o taimi.

Auala o le pala i le fale

O aʻafiaga leaga o fomaʻi (vailaʻau) faʻamalositisi e lauiloa. Latou te na o tulaga ogaoga, pe a matua le amanaia le faamai, ae e te le manao e leiloa se vaega faapitoa faapitoa mai lau aoina o fale.

Ina ia aua le faʻamaonia mai le faʻaaogaina o sogasoga oona, e tatau ona e suesue ma le totoa i fautuaga i luga o le talosaga ma le faʻaaogaina o le saogalemu o le tagata lava ia.

I le fale, e mafai ona faʻaaoga: Topaz, Fundazol, Vitaros, ma isi.

Le faigata o le faʻaaogaina o auala eseese

O le mea sili ona faʻaogaina o le faʻaaogaina lea o auala eseese. E tatau ona tau le taua i itu uma.

O aʻafiaga e afaina ai togafitiga e togafitia i fomaʻi. O le aʻafiaga e faʻamautuina i meaola o meaola. Ma mo le puipuiga latou te faʻaaoga ai recipes folk.

E taua le faʻaaoga o totigilima ma e oʻo lava i lavalava faʻapitoa mo soʻo se faʻafesoʻotaʻiga ma se faʻamaʻi maʻi. A le o lea, o le tagata fugalaau oona lava ia o le a avea ma se tagata e gaosia mea leaga o le mycelium, pe afai, pe a uma ona faafesootai le fugalaau ua afaina, ona paʻi lea o ia i laau maloloina.

Fai mai Mr. Summer resident: o le puipuia o le palapala paʻu i totonu o laau

O le faʻaaogaina o le paʻu paʻu e le faigofie, o lea e sili atu ai ona faigofie le gauai atili atu i fua puipui. Faʻamatalaga faigofie o le a puipuia ai laau mai isi faʻamaʻi ma vailaʻau pipi.

  • Lafoaia ma le lapatai ma se vaifofo o le paluga o le gaʻo (pati pati) po o le sulfur. O loʻo faʻatau atu i falemaʻi masani. O lenei faiga e taua tele i le vaitau o le vevela ma le umi o le ao, e amata mai ia Me ia Setema. O se tasi o na togafiti i le masina e lava lea e puipuia ai laau.
  • I le lamatiaga o fugalaau i totonu i totonu o se potu malulu pe vice i luma, tu i se ata. E tatau ona faia ni tulaga mafanafana mo laumei mumu ina ia latou soifua maloloina.
  • Aloese mai le taumalulu o le tau e mafai ona tupu i luga o le faapaologa i taimi o timuga faaumiumi po o le amataga o le malulu o le tau.
    Aua neʻi faʻafefe pe faʻafefe le eleele.
  • Aveese laulaʻau ma fugalaau i le taimi e puipuia ai le pala.
  • Puipuia foliga vaaia o iniseti ma aphids. Latou te tauaveina nisi faʻamaʻi ma faʻavaivaia le puipuiga o laau.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, aua le faʻaaogaina e aunoa ma se vevela togafitiga e maua mai fale o le taumafanafana, humus, fanua faʻatau. E ono ono aafia i latou.