Faʻatoʻa totoina laau toto

E faapefea ona toto ma ola aloe i le fale?

Aloe poʻo agave o se mea faʻapitoa, o faʻamalologa o meatotino ua lauiloa talu mai anamua. O aso nei e faʻaaoga i togafitiga faʻaleaganuʻu ma aganuʻu mo togafitiga o le tele o faʻamaʻi, i le cosmetology. O vailaau faafomai, foliga vaaia e le masani ai, o le soifua maloloina lelei ma le le mautonu i le tausiga na faia ai le laau e sili ona tausaafia i le faatoaga. O le tusiga o loʻo i ai faʻamatalaga i le auala e totō ma pe faapefea ona tupu aloe.

Totoina o aso o aloe

Totoga o aso agavaʻa faʻalagolago i le auala ua filifilia. O lea la, e tatau ona toto fatu i Mati-Aperila. E mafai ona totoina ni alo ole alo i le gasologa o le tausaga, ae sili atu i le tautotogo poʻo le taumafanafana. Totoina i se laulaau, o se faagasologa i totonu o se ulo e faia foi i le tautotogo ma le taumafanafana.

Saunia mo le tulaueleele

Sauniuniga mo le totoina e aofia ai le filifilia o se nofoaga lelei e ola ai, o le gafatia mo le totoina, le faatauina mai po o le faʻafefiloi o le palapala.

E te iloa? O le uluaʻi tusi e uiga i le aloe, lea ua lauiloa i le asō, e amata mai i le 1500 TLM. er O vailaau faʻaleagaina o le laau o loʻo taʻua i se tusi i luga o Ebers papyrus, lea e faʻasaoina i le Iunivesite o Leipzig i Siamani.

Tulaga sili ona tuputupu aʻe

O le laau e tatau ona tupu i se nofoaga lelei, ae ia puipuia mai le susulu o le la, e susunuina ai le lau. Mo le totoina o aloe vaʻalele talafeagai e feagai ma saute ma sasaʻe. I le pito i matu, e tupu le fugalaau. Ae afai e leai ni isi filifiliga, e tatau ona e faʻaopoopoina se moli faʻaopoopo e fatu ai le umi o le malamalama e manaʻomia e le laau. I le tautotogo ma le taumafanafana, e mafai ona ola le aloe i le tele o ituaiga o vevela - mai le 15 ° C i le + 40 ° C. I le taumalulu, e tatau ona faia ni tulaga malulu ma se faʻalaulauga o le vevela mai le + 12 ° i le + 14 ° C. I le taumafanafana, e fautuaina e taofi se fagu ma se fugalaau i fafo, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o se faletusi poʻo se terrace. O le susu mo le aloe e le mautonu. Ae ui i lea, e sili atu ona lelei pe a sili atu i le averesi. O le totoina o le laau e le talafeagai, o le humidification o le pulumu na gaosia i sina mamao mai le fugalaau.

Filifiliga mafai

Mo le totoina o agave e tatau ona faʻatau se fagu palasitika. Mai lea mea, o le a faʻaitiitia lemu lemu, lea e lelei mo le faʻafefete. Laititi gafatia e filifilia e tusa ai ma le aʻa. Pe a faʻapipiʻi le laau i totonu o le fagu mai le puipui i aʻa, e tatau ona tausia se mamao e 3 cm. O le loloto o le pusa e ono laitiiti. Pe a filifilia le tele o le atigipusa e mafai foi ona taialaina e le fua o le umi o le fasipepa i le pito i luga o le ipu. Tulaga lelei - 2 i le 1.

E taua! I le totoina o se agave, o le maualuga o le alavai e faataatia i le pito i lalo o le ulo (faia i le faalauteleina o le omea, maamaele, piliki mumu mumu), ma o se laulau o iliili po o oneone vevela ua faataatia i luga o le eleele.

Faʻaleleia eleele

O manaʻoga mo palapala mo le aloe bit:

  1. Lelei lelei ma le faʻaleleia o le ea.
  2. Neutral pe laʻititi le maualuga o le eletise.

O le eleele mo le totoina e mafai ona faatauina i se faleoloa faapitoa. Mo le agave talafeagai lelei le eleele e faʻaleleia mo le totoina o suauu ma le cacti. Ma le isi, e mafai ona fefiloi le fanua i ou lava lima.

Mo lenei mea e tatau ona e faia i tutusa tutusa:

  • eleʻele eleʻele i le omea;
  • oneone;
  • laʻau lauʻeleʻele;
  • humus.

O le lalolagi, e faia e ia lava, e te manaʻomia e faʻamaʻi.

E tele auala e faia ai lenei mea:

  1. Taofiofi le uila.
  2. Uma ma le paluga faʻasalalau.
  3. Faʻasolo i totonu o le umu (microwave).
  4. Sasaa vai inu.
A maeʻa ona fai laei, e tatau ona tausia le eleele mo le 1-2 vaiaso, ina ia mafai ai ona aʻafia ai siama aoga. O le totōina o laau e tatau ona faia i na o le palapala, faʻamafanafanaina i le vevela o le vevela.

Auala e toto ai aloe i le fale

E tele auala e toto ai se agave:

  1. Mai le vavae ese ma le laʻau.
  2. Seʻi seleseleina.
  3. Tuʻu ese ma aʻafia le pito.
  4. Fatu meaʻai.
  5. Laʻau aʻa.

Iloilo taʻitasi au metotia.

O le ae fiafia e aʻoaʻo auala e faʻaleleia aloe i le fale.

Mai le pepa

Ina ia totoina se agave ma se laupepa, e tatau ona e:

  1. Filifili se laʻau soifua maloloina, e aunoa ma le faaleagaina, stains.
  2. 'Otiʻoti i se manoa, ma le faʻamaʻi pipisi, seleulu poʻo seleulu.
  3. Le lagolagosua i fafo mo le 7 aso mo le faʻamamaina atoatoa.
  4. Faʻasalaga faʻapipiʻi ma le gaʻo ua gaosia.
  5. Toto i le oneone susu i le loloto o le 1 cm mo le aʻafia.
  6. Fagogo le eleele i lea taimi ma lea taimi.
  7. A maeʻa aʻa, ia faʻapipiʻi se laulaʻau i totonu o le ipu e 7 cm le maualuga.

Laʻau

Pe a totoina togalaau e manaʻomia le faʻatulagaga o lanu-greenhouses. E tipi le 'au i se naifi faʻamaʻi ma le paʻu. Ona tuu lea o le taimi e malolo ai. Ona tuu lea i le oneone susu i le loloto o le 4 cm. O le 'au e ufiufi i se fagu palasitika ma tuu i se potu mafanafana. O aso uma lava e alu ese. Moisturize pe a manaʻomia. A maeʻa foliga o aʻa ua totoina i totonu o se ulo.

Toa

O le pito i luga e tatau ona tipi i se manoa maai ma teu i se la o le la mo 1-2 aso e faʻamago ai le mea na vaeluaina. Ma le isi, e tatau ona e fufuluina i le fafie po o le gaʻo ua gaoioi e aloese mai le pala. Ma o le pito i luga mo le faʻavaeina o aʻa e totoina i le oneone susu i le loloto o le 4 cm. A oʻo mai aʻa, ua totoina i totonu o se ulo tumau.

Fatu

Pe a totoina e le metotia o le fatu, e tatau lava i le taimi muamua ona saunia se moli, eleele mama ma susu, o se tamai atigi pusa. E faʻafefiloi le eleele mai eleele lauʻeleʻele (1 vaega), turf (1 vaega), oneone (0.5 vaega). E mafai ona faʻaopopo ni malala po o piliki piliki e pei o le tao tao. Tara ua faatumulia i eleele, salalau i luga o le eleele, fatu, faʻalauteleina ile 1 cm. Taʻafia i se vaega oneone i luga. O le koneteina e ufiufi i le tioata poʻo le ata tifaga ma tuʻu i totonu o se potu o loʻo tumau ai le vevela i luga atu o le 20 ° C. O fualaau e faʻafefeteina i taimi taʻitasi ma ea i aso taʻitasi. A maeʻa ona totogo, ona aveese lea o le fale. Pe a tupu mai le foliga 3 laulaau, latou te togi i totonu o koneteina eseese 5 cm le maualuga E mafai ona totoina i totonu o ipu tumau pe a uma le 2-4 masina.

Mai i le Scion

Mai le gasologa e mafai foi ona e ola ae i se tagata matua. I taimi o le totoina, e tatau ona aveese le fugalaau mai le ulo ma fufulu le aʻa mai le eleele. Ona vavae ese lea ma le faaeteete auala. E tatau i aʻa taʻitasi ona maua aʻa. E mafai ona vave totoina i totonu o pusa ua uma ona saunia, ma ia mautinoa e le paʻi le palapala i lalo. Afai i le faagasologa o le vavae ese "tamaiti" na faaleagaina, e tatau ona tausia mo le 3-4 aso aʻo lei totoina ina ia latou vele ese. O nisi taimi e tupu ai le faagasologa e aunoa ma aʻa. I lenei tulaga, e tatau ona e fuafua pe mafai ona totoina e aunoa ma aʻa. E tatau ona tuʻuina i le pusaaisa le tele o itula. I le taimi lea, ia saunia le eleele ma le gafatia mo le tulaueleele. Ua faʻalauteleina le laau i totonu o le eleele susu 1-2 cm le loloto ma ua nonoa i se lagolago. O sea faʻaleleia o le a mafai ai ona aʻa ma amata ona tupu.

Tausiga mo fale i totonu

O le tausia o se agave e faigofie lava - naʻo oe e manaʻomia le faʻaauau ona faʻafeinu vai, faʻapitoa ona faʻamalolo ma toe totoina le laau.

Faʻasa

I le taumafanafana o le aloe e tatau ona faʻafeinu, mataʻituina le tulaga o le eleele. O le faʻamaualuga e gaosia i le taimi lava e mu ai le palapala. O lona uiga, o le faʻafia ona faʻavaivai e faalagolago i le vevela ma le vevela o le ea, moli, ma le tuufaatasiga o le palapala. E masani lava 2-3 taimi i le vaiaso i le vevela o + 25 ... + 30 ° С. I le taumalulu, e tatau ona seasea ona fafagaina - 1-2 taimi i le masina. Faʻasusu solo le vai mafanafana. E mafai ona faʻaaoga mai le tap, ae vaʻavaʻai e le itiiti ifo ma le 1 le aso.

Faitau atili e uiga i le fafaga aloe.

E faʻasaina le faʻasaga ile vai malulu, aemaise i le maualalo o le vevela. E lamatia ai lenei mea e pala ai aʻa. Le auala sili i le vai - i lalo o le aʻa. E tatau ona faʻatautaia ia aua neʻi pa'ū ifo mataʻu i totonu o le pusa. A leai, e ono tupu le pala. Ma se auala lelei foi i le vai - le pito i lalo. Afai e maua mai e le laau le susu mai le paleti, e faʻapipiʻiina le tele o le vai e manaʻomia.

Fertilizer

Ae a faʻapea o le fugalaau e faʻaaogaina se gaioiga fou i tausaga taʻitasi, e le manaʻomia se fomaʻi faaopoopo. Ua ia lava elemene o loʻo i totonu o le eleele. Afai o lē e umia se agave e faʻagasolo ona faʻaititia ma e na o le faafouina o le pito i luga o palapala, ona oʻo lea i le taimi o le tuputupu ae - mai le tautotogo i le masina o Setema - tasi taimi ile 2-3 vaiaso e tatau ona fafaga. Mo aloe e tatau ona tuʻuina i luga o faʻalavelave maʻalaʻau na faʻapupulaina mo cacti ma soʻo.

E taua! Afai e te ola aloe i mea tau vailaau, e tatau ona teuina laulaau afifi i meaʻai i totonu o le pusaaisa mo le silia ma le 3 vaiaso. E teuina fualaau i totonu o le pusaaisa mo le 3 aso i totonu o se pusa tioata malamalama.

Faʻasoloina o Vailaʻau ma Pests

Afai o le aloe ua totoina lelei, o le palapala ma le nofoaga ua filifilia ma le manuia, o le a lava le tausiga, o lona uiga, e ono mafai ona aloese mai se inumaga e pei o togafitiga o faamaʻi ma iniseti leaga. Ae afai e te le amanaiaina le tausiga, faʻaalu tupe faʻapitoa, fai mea sese pe a totoina, aloe e ono aʻafia i faʻamaʻi poʻo faafitauli nei:

Se faʻamaʻi

Faailoga ma mafuaʻaga

Togafitiga metotia
Laʻu aʻa
  • faamamaina o le aʻa;
  • lanu samasama, susulu ma pauu lau;
  • tuputupu ae o le tuputupu ae.
  1. Toe toto i le eleele fou ma le fagu, ave ese aʻa ma le togafitiga o tagata soifua maloloina ma se fomaʻi oona. Nofoaga faʻasalaga i le koale. Faʻasalaga ia faia pe a uma le 3 vaiaso.
  2. Faʻasolosolo le pala, tipi le pito i luga, aʻa ma totō se fale fou.
E muta le susunuina o laulaauLotu le toesea o le totoina.Suʻe i le eleele fou ma le ipu tele.
Laʻau lau
  • leai se malamalama;
  • leai se susu.
Faʻateleina le umi o le ao. Le faʻatulagaina o le auala fautuaina o le faʻavaivai.
Lanu samasama o laʻauLe lava o meaʻai.Faʻamuʻu pe faʻavasegaina i le eleele oona.
Brown i luga o laupepaLe lava le faʻaleleia.Faʻaliliu le faiga o le faʻavaivai.
Lulu malulu i luga o laulaauFaʻaleagaina i faʻamaʻi faʻamaʻi.Togafitiga ma le fungicide masani e faatagaina mo totonu o laau.
Laʻau mumuLulu susulu malamalama.Ave le ipu i se mea pogisa pe teuteuina.
Umu laau
  • fafaga i vai malulu;
  • tele le susu.
Fetuunai le fafaga. Fufulu le vai e susu ai.

Mai iniseti mo aloe sili ona matautia:

Pest

Faailoga o le faatoilaloina

Togafitiga metotia
Mealybug (iniseti faʻatasi ma se tino o le 2-5 mm, ufiufi i paʻu paʻepaʻe ma lauulu)
  • tuputupu ae o le tuputupu ae;
  • o le i ai o mea paʻepaʻe paʻepaʻe ile palapala ma laau.
Faʻaauau le faʻaaogaina o le keke (i le amataga o le faʻamaʻi). Spraying "Intavir", "Fufanon", "Decis".
Nati o le nematode (iniseti o le tino o le 1-2 mm, ola i lalo o le eleele)
  • faʻanoanoa;
  • foliga faanoanoa
Aveese aʻa aʻafia. Faagasologa "Vidatom", "Tecta".
Thrips (tamai iniseti ole inisiua ma le umi ole 1-2 mm)
  • tuputupu ae o le tuputupu ae;
  • o le i ai o le siliva siliva.
Spraying "Fitoverm", "Intavir", "Decis". Faʻasaina le palapala "Konfidor".
Spider mite (iniseti ma le tino o le 1-2 mm lanu uliuli poʻo le mumu)
  • le i ai o pusi i luga ole laʻau;
  • samasama ma le mumu o le aʻa.
Fafasi i le faʻasalaga. Faateleina le maualuga o le susu. Faagasologa "Apollo", "Flumate", "Sunmite".

Afai e le aʻafia le laau

Aloe o se laau vevela e mafai ona ola i ni tulaga faigata ma le umi o le le susu. Ae o nisi taimi e faitioina ai e ona tagata pe a uma ona totoina le fugalaau e le aʻa: e mamae, e mou atu, e le tupu.

E tele mafuaʻaga mo lenei:

  1. Filifiliga ua le lelei le totoina o mea. Afai o le tipi, tip po o le gaioiga e vavae ese mai le vaivai, maʻi mama, ona mafai ai lea ona tuputupu ae malosi, tamaʻitaʻi talavou laiti.
  2. O le faʻaleleia o loʻo faia i le mea sese po o le faaleagaina o eleele ma faʻamaʻi. E tatau ona e faʻaoga fautuaga mo le filifilia lelei poʻo le sauniuni o le eleele, faʻapea foi ma le totoina muamua e maua ai lona faʻapalapalaina.
  3. Aua o le laau e sese pe le lelei le tausiga. Afai o le fugalaau e sili atu ona suamalie, o le a vave pe mulimuli ane oʻo atu i le pala o aʻa ma le oti o le agave. O le a tupu i se mea sese le faia o laʻei pito i luga.

Fautuaga Tausi Tausi

Ina ia mafai e le laau ona ola ma tuputupu ae, e tatau ona amanaia fautuaga nei:

  1. Puipui le fugalaau mai le la susulu.
  2. I le tau o le tautoulu, ia faia ni tuutuuga mo ia e alu ai i se vaitaimi o le malolo - ia faaitiitia le vevela ma faaititia le numera o mea.
  3. E le tatau ona tele naua le gaʻo i le eleele.
  4. O le tele o taimi e vaʻavaʻai ai le potu e tupu ai aloe, pei o le laau e fiafia i le ea fou. I le taimi lava lea e puipuia ai mai le faʻafeiloaʻi i faʻataʻitaʻiga.
  5. Ia siakiina e le aunoa le laau ina ia mafai ai ona foia le faafitauli i se taimi vave lava pe amata ai togafitiga.

E te iloa? I Sasaʻe Tutotonu, sa i ai se tu ma aga masani e tautau i luga o le faitotoa pito i luma. Na talitonuina o le laau e maua ai le ola umi ma le manuia. O le aloe e mafai ona ola e aunoa ma le fafagaina mo le tele o tausaga ma e oʻo lava i fualaau.

O le totoina ma le tausia o le aloe e le o se mea faigata tele. O se tagata fugalaau faʻapitoa e faigofie ona faʻafetaui nei faiga. Afai e te mulimuli i fautuaga, e le gata e mafai ona e fiafia i le vaaiga o le laau ma laʻau manogi ma lauusiusi, ae toe faʻatumu lau pusa fesoasoani muamua i se meafaigaluega taua.